Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Am încercat să îmi înscriu copilul la grădiniță. După 13 luni, primesc un plic....

La 15.10.2016 semnam un articol legat de dificulțățile de înscriere a copilului la o creșă de stat. Scriam atunci despre indolența funcționarilor DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului).

De unde sună cunoscută direcția asta? Păi deja celebrul dosar al lui Liviu Dragnea, cel pentru care ar lua cu executare, ispășind deja o condamnare cu suspendare, este legată de angajarea fictivă la aceast DGASPC. Desigur, în dosar e vorba de Teleorman, și nu sectorul 1, dar parcă se leagă, parcă duhnește a nesimțire în toată direcția asta. Nici vorbă de semne de îndreptare.

În urma acelui articol, la numai o zi, am fost contactat pe e-mail de o doamnă consilier din cancelaria primului-ministru. La vremea aceea Dacian Cioloș.

Dorea să afle toate detaliile să vadă cum poate desluși hățișurile șpăgare-incompetente-birocratice.

Perfect. Bucuros, am oferit toate detaliile.

Nu s-a întâmplat nimic. După alte două luni guvernul Cioloș pleca.

Mi-am luat adio de la perspectiva înscrierii copilului la creșa Centrului Româno-Danez.

A trecut mai bine de un an de atunci. Copilul a crescut și l-am înscris la grădiniță.

Totul a mers ca pe roate. Liste transparente, înscrieri validate online, și o doamnă director cu o răbdare extraordinară, pentru că totuși sistemul online se mai și blochează, că doar e făcut pentru stat...

Am înțeles că e o mare diferență administrativă între Creșă și Grădiniță. Prima este în subordinea Ministerului Muncii, iar cea de-a doua în cea a Ministerului Educației. Procedurile de înscriere sunt complet diferite.

După exact 13 luni, primesc un plic. Bine că eram acasă, că trebuia să confirm și primirea, altfel mai pierdeam o oră cu drumul și coada de la Poșta Română, care funcționează mai mult ca centru de plăți facturi pentru pensionari.

În plic, înștiințarea de la creșă, cu 3 semnături, ștampilă și număr de înregistrare, plus sigla primăriei și a unui organism de certificare în management.

Prin prezenta vă informăm că bla bla, s-a rezolvat, nu se poate. Nu mai sunt locuri libere. Dar dacă vreți neapărat la creșă, mai sunt locuri la 5 stații și 3 autobuze distanță de domiciliul dvs.

Vă rugăm să treceți pe la sediul nostru, pentru a ne comunica dacă doriți sau nu înscrierea copilului dumneavoastră.

Sigur, voi trece, ca să mai completez hârtii cu adresa de e-mail, (ce-or face cu ea nu știu), CNP subsemnat si copil, precum și alte asemenea, că eu altă treabă n-am, e și vară, prinde bine mersul pe jos, că parcare e doar pentru angajați. Și dacă nu mă calculez bine, mai pic și la pauza de masă, cum am mai pățit de două ori.

Puteam să arunc scrisoarea și să uit complet subiectul. În definitiv, copilul meu va începe din luna Septembrie, să frecventeze o grădiniță (tot de stat) care mi-a făcut o primă impresie foarte bună. 

Am ales totuși să scriu acest articol, pentru că sigla aia din dreapta paginii, cum că DGASPC are un sistem de management ISO 9001, nu mă lasă.

Este o jignire pentru profesia mea să citesc că o astfel de instituție pretinde că are management.

Nu contest că n-ar avea Consilieri Superiori, Șefi de Servicii, Directori Generali si Adjuncți (au titlurile pe înștiințare), dar cu siguranță nu are manageri.

Are șefi și șefuleți.

Pentru că în anul 2017, să nu folosești e-mail-ul din dotare, de pe calculatoarele din biroruri care sunt bune doar la facebook, este bătaie de joc la adresa clienților. Da, clienți, pentru că indirect, noi le plătim prin taxe salariile.

Apoi, ar fi păcat să nu remarc experiența pozitivă a înscrierii la grădiniță.

Este evident o problemă de management.

Trag un semnal de alarmă și întreb de ce nu se poate implementa un sistem similar și la creșe?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este o mare diferență între sistemul de înscriere de la creșă și cel de la grădiniță, cel din urmă fiind același cu cel de înscriere la școală.
  Înțeleg că Ministerul Sănătății să dețină creșele, dar nu înțeleg de ce un sistem care fucționează, cum e cel de la grădiniță, să nu fie replicat și la creșă.
  Creșa e foarte importantă. În primul an, mămicile stau acasă, dar următorii doi? La grădiniță nu se pot înscrie copiii sub 3 ani (uneori în funcție de locuri, se mai acceptă câteva luni în minus). Dar ce fac părinții din România în perioada 1-3 ani? Caută creșe de stat? Păi e după noroc, iar condițiile sunt mult sub cele de la privat.
  Iar la privat, costă. Pentru unii costă o bună parte din ceea ce mai rămâne după cheltuielile uzuale.
  • Like 0
 • check icon
  Nu pricep de ce unii sunt supărați pe felul în care merg lucrurile la stat: văzând ce anume se publică aici, pe Republica, ajung la concluzia că peste tot se petrec la fel! Site-ul acesta, care la început arăta altfel, ne dă acum texte de valoare inegală (foarte bună sau îndoielnică), subiecte interesante sau absurdo-inutile, publicitate directă sau mascată.
  Cum pot alătura un articol al CTP-ului despre dragnea cu unul despre Halep?
  Păi nu prea pot!
  La fel, nu merg alăturate articole privind probleme cu adevărat importante și interesante cu unele de genul celui de față, articol pe care-l pot încadra la umorul dinainte de `89, atunci când nu aveai voie să râzi decât de aprozariști, de mecanici auto și de portarii de spital!
  Cred că Res Publica ar trebui să-și trieze mai atent textele publicate, pentru că umpluturi de acest fel nu fac altceva decât să îndepărteze mulți dintre cititori: pot fi interesante aventurile familiei Bădescu din sectorul 1, dar nu cred că aduc ceva cu adevărat nou în peisajul social românesc, avându-și mai curând locul pe vreun site de tipul mămici.ro, unul cu inimioare roz și pupici!

  Aștept un articol interesant despre cum să strângem kaka pisicii și cum se hrănesc corect canarii: poate fi chiar palpitant!
  • Like 0
 • O institutie acreditata ISO 9001 si cu asemenea comportament ar trebui sa aiba "in viata reala" probleme mari in mentinerea certificarii. In realitate, aceste institutii nu au nicio treaba cu managementul calitatii, au niste firme pe care le platesc pentru consultanta in domeniu. Fenomenul certificarilor ISO in institutii de stat este similar cu cel al doctoratelor!
  • Like 0
 • check icon
  Dvs.nu ati înțeles" circuitul plicului în naturã- Românistan". Trebuia sã-l DAȚI ,nu să-l primiți!
  • Like 2
  • @
   :)) Oricât ar fi de funny comentariul, până la urmă e tot trist ... Asta îmi aduce aminte de mailul meu trimis la Direcția Vămilor, ăia măcar au răspuns pe mail după 2 luni cu aceeași adresă cu 7 antete și 3 semnături dar în format PDF , în care scria să mă adresez oficiului vamal unde urmează sa primesc containerul :))
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   check icon
   Comentariul meu nu s-a dorit a fi funny,ci doar o ironie amară! Când viata de zi cu zi este un ping-pong permanent printre "miștocãrelile" autoritãtilor,eu nu pot sã mai reactionez altfel.Am 55 ani si am trecut prin multe situații absurde-impertinente-miserupiste în relația cu diverse instituții - pe care nu ai cum sã le ocolești.Râsul rãmâne ultima redutã în fața imposturii!
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult