Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am încercat să-mi înscriu copilul la grădiniță și am aflat de ce „reforma lui Cioloș” nu a aterizat în România lucrurilor mărunte

Tot încerc să înscriu copilul la o grădiniță de stat, care este la numai 5 minute de blocul nostru. Nu reușesc, îl duc la alta, tot de stat, la câteva stații depărtare. Acolo, scutecele și cremele nu sunt suficiente, oricât de multe aș duce. Copilul vine iritat mereu, iar cazurile de TBC și alte boli m-au făcut să-l retrag. Insist la grădinița de lângă bloc.

Mă bucur că între timp se mediatizează faptul că înscrierile s-au făcut pe șpagă și că au căzut capete. După câteva luni de la data depunerii cererii, în care mi-am trecut numărul de telefon și adresa de e-mail, îmi sacrific pauza de masă și mă duc la respectiva grădiniță.

Acolo aflu uimit că s-au trimis două scrisori cu aviz de ridicare, la poștă. Toți funcționarii au un calculator conectat la internet. Formularul pe care îl completez în relația cu ei are specificată adresa mea de e-mail și numărul meu de telefon. La bloc, am și o cutie de scrisori. De ce mă pune administrația țării ăsteia să stau la coadă la Poșta Română, ca să aflu simplu că un copil, copilul meu, nu are loc la grădinița de lângă bloc?

Toți funcționarii stau pe Facebook, nicio problemă, dar nu puteau să mă scutească de un drum, printr-un simplu e-mail? Oricum, chiar și așa, tot n-am aflat care ne este numărul de rând, cel puțin nu în scris. Adică mi-am pierdut pauza mea de masă și alte drumuri la înscriere, complet degeaba. Ba chiar m-am simțit umilit, pentru că am intrat peste funcționărese, când acestea erau în pauza de masă. Le deranjam. A trebuit să aștept și evident să-mi cer și scuze. Pauza lor este inclusă în programul plătit, nu ca la noi, ăștia care muncim la patron, care ne luăm pauză pe timpul nostru, nu al firmei.

Tot noi lucrăm și vinerea, tot până la 18. În administrație, de pe la 14 bate vântul, iar la 16 se sting luminile și de la pază.

Până la urmă am dus copilul la una particulară. Și nașterea tot la particular, și vizitele normale tot acolo. Dar știu mereu că la fiecare lună, jumătate din cât ar trebui să iau se duce la stat. Și cum să fiu fericit, când ei nu-mi dau nimic, ba mă și umilesc?!

Sunt nenumărate discriminări între lucrătorul din mediul privat și cel din administrație. A ridicat guvernul vreun deget în privința asta? A avut la dispoziție un an. Citesc peste tot că Guvernul Cioloș a luat măsuri pentru debirocratizare. Doar că la mine n-au ajuns.

Ce-a făcut Guvernul ăsta, ca să nu mai spun de cele de dinainte, ca să pot să am o comunicare pe e-mail cu orice instituție a statului? Am întrebat un contabil cum e cu simplificările de formulare în relația cu ANAF și mi-a spus că e frecție, ba chiar că l-a complicat în primă fază.

Și dacă tot am adus vorba de Poșta Română... E bătaie politică pe preluarea poștei. Dar sunt atâtea firme de curierat, care poate ar veni la Poștă cu un management serios... Și atunci ar merge lucrurile mai bine pentru toată lumea.

Sunt mulți care așteaptă un Mesia care să tragă țara după el. Inutil să spun câte speranțe și-au pus unii în Emil Constantinescu, în Traian Băsescu, mai târziu în Klaus Iohannis. Acum văd că și l-au ales pe Dacian Cioloș. Eu nu vreau un Mesia, ci doar un om care să reușească concret niște chestiuni elementare de reformare a administrației. Să pot să-mi înscriu copilul la grădiniță, să nu trebuiască să-mi mai pierd timpul la cozi și la ghișee, să nu am tot timpul senzația că statul mă scutură de taxe fără să-și respecte partea lui de înțelegere. Ca să nu vorbesc aici de proiecte majore, precum licitațiile pe bune pentru autostrăzi. Nu fac și nu mă pricep la politică, nu mă interesează promisiunile și proiectele de sus decât dacă simt că aici, jos, pentru contribuabili, se schimbă ceva. În România lucrurilor mărunte, situația a rămas la fel de albastră ca acum un an și ca-ntotdeauna. Mă uluiește doar piesa asta atât de proastă, a speranțelor mereu dezamăgite, care se repetă la fiecare alegeri.

Dincolo de un bun simț pe care i-l remarcă și cei care îl critică și de multe bune intenții, din păcate nici premierul acesta nu mi-a oferit un stat care să nu mă alunge la privat după ce mi-a luat jumătate din leafă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Muriti umililor!
    Si va mai si intrebati de ce, cea mai buna optiune de vot este sa plecati din tara.
    Fara sa va mai uitati inapoi.
    • Like 0
  • Au trimis raspunsul prin Posta Romana deoarece "asa zice legea", adica scrisoare cu confirmare de primire sau fax. M-am lovit si eu de aceasta problema, si am ramas surprins ca nu putem comunica prin e-mail. Doar fax sau prin posta. Am lecturat legislatia si... au dreptate. O institutie publica poate comunica legal doar prin fax, posta sau... telegrame ??? Da, prin telegrame. Nu mai vorbesc ca fiecare institutie publica are anumite proceduri (ramase de pe vremea... telegramelor) unde nu se regaseste termenul de e-mail sau pagina web. Daca incerci sa vorbesti cu ei... te apuca noaptea mintii deoarece, indiferent ce ai intreba, raspunsul este acelasi: asa vine de la Bucuresti, nu avem voie, doar la Bucuresti, sau daca ne vine scris de la Bucuresti, atunci se poate.
    Simpli executanti carora le este frica sa gandeasca ca sa nu-si supere seful.
    Cat despre spaga... si eu am dat ca sa ajung aici, asa ca daca nu-mi dai , nu te servesc.
    • Like 0
  • Da' tu voiai sa te invite si la o cafea cand te-ai dus sa-ti inscrii copilul la gradinita? Cine dracu' te crezi? Ai asteptari de la tara asta? Ce faci ca sa iti fie indeplinite? Scrii pe net? Esti la fel de inutil ca si parazitii aia care traiesc bine din ajutoare sociale. Prietene, mi-am inscris doi copii la gradinita si a durat fix 40 de minute (timp insumat de cand am inceput sa completez cererea, am depus-o, si m-am dus sa vad avizierul cu situatia cererilor). Fix 40 minute de contact cu secretariatul, e drept repartizate in mai multe zile, dar doar 40 minute, Zici ca esti free lancer, ca liber profesionist nu ne mai place, pai daca tu nu ai timp sa te duci pana in fata blocului sa vezi daca s-a afisat ceva la avizier cum dracu' o sa te duci la sedinte? De ce nu-ti iei tu frustrarile si nu te duci, neica, in lumea larga. Te plangi ca nu a reparat Ciolos in 10-11 luni cat au, pardon, AM futut toti in 26 de ani, ca toti ne-am batut joc de tara asta. Pai asta e reactie de om normal? Te-ai simtit batjocorit? Dar cum crezi ca se simt oamenii care stau pe la cozi la comisiile de validare a handicapurilor? De ce crezi ca s-a ajuns aici? Fii sincer cu tine si spune cat impozit ai platit pe bune la stat, nu trebuie sa raspunzi aici. Si dupa ce iti dai raspunsul gandeste-te cate s-ar fi putut face cu banii aia si cum ai fi fost indreptatit sa urli dupa respect. Dar cata vreme nici tu nu te-ai achitat de datorii cum dracu' vrei sa beneficiezi de drepturi?
    • Like 1
  • check icon
    multumesc domnului Cosmin Moraru pentru intrebarea pusa (cautati postarea dansului) in privinta scolii in germania ! iata informatiile minime pe care trebuie sa le cunoasca un parinte care in germania : 1. 0-6 ani - Kindergarten 2. 6-10 ani - Grundschule, in cl.5 si 6 se dau examene de tip Orientierungsstufe, prin care se incearca determinarea inclinatiilor (tehnice, artistice, etc), pentru orintarea parintilor in ceea ce priveste investitiile pe viitor. in Berlin si Hamburg profesorii acorda Bildungs(gang)empfehlung, recomandari. 3. apoi exista 5 tipuri de scoli in functie de rezultatul de la teste. 3a. Gymnasium este pt cei mai destepti, se incheie cu Abitur dupa cl.12. 3b. Realschule se incheie cu Mittlere Reife dupa cl.10, diploma este de tip 10b, adica educatie superioara. 3c. Hauptschule se incheie cu Hauptschulabschluss dupa cl.9, sau cu Realschulabschluss dupa cl.10. in general diploma are valoarea 10a = mediu, spre slabut :) 3d. Gesamtschule si 3e. Förderschulen/Sonderschulen se incheie cu Hauptschulabschluss de tip 10a sau 10b. cursurile se tin numai dimineata, pranzul fiind la alegere, in cadrul organizat al scolii sau privat. pentru a merge mai departe este necasara trecerea de Abitur, Fachhochschulreife sau Meisterbrief. cine nu trece de ac examene poate apela la testele Begabtenprüfung sau Hochbegabtenstudium care confirma abilitati de inteligenta la nivelul celor necesare intelegerii conceptiilor predate in universitati. invatamantul alternativ (garantat prin Art.7, Par.4, Grundgesetz, constitutia Germany,) cuprinde : 1. Waldorf School 2. Montessori method school 3. Freie Alternativschule (Free Alternative Schools) 4. scoli parohiale Protestant sau Catholic 5. Homeschooling 6. deoarece germania este o republica federala, fiecare stat federal are propriile legi in privinta invatamantului si in privinta recunosterii diplomelor. 6a. astfel in Berlin si Hamburg apare Mittelschule (the least academic, much like a modernized mai putin academic si inclinat catre Volksschulecare se temina cu Hauptschulabschluss sau Mittlere Reife / Realschulabschuss in cl.9. 6b. in anumite state Hauptschule nu exista si copilul intra direct in Mittelschule sau Regionale Schule. 6c. in alte state exista Gesamtschule (comprehensive school metoda adoptata de 90% dintre copii din uk) o scala medie spre supoerioara care se opune sistemului de selectare prin examinari si ofera copilului un "entitlement curriculum" privind aptitudinile si capabilitatile lui. aditional in uk exista la nivelul municipalitatilor oferte pt City Technology Colleges si Specialist schools programmes pentru a aduce nivelul de pregatire la cel necesar accesului in universitati. 7. 1 din 21 de tineri frecventeaza o scoala speciala : 7a. Sonderschule für Lernbehinderte" - dificultati in invatare 7b. "Schule mit dem Förderschwerpunkt Geistige Entwicklung" -dificultati severe in invatare 7c. "Förderschule Schwerpunkt emotionale und soziale Entwicklung" - nevoi emotionale speciale 8. in germania exista 164 scoli internationale care ofera la absolvire International Baccalaureate World School 9. tanarul absolvent poate acum accede catre Berufsschule (scoala de ucenici), unde invata 2 zile pe saptamana timp de 2 - 3,5 ani o meserie. in acesta perioada poate fi platit de o firma sau poate muncii in alt domeniu. in final se inscrie pe lista Industrie-und Handelskammer IHK (lista a camerei de comert si industrie) pentru a-si gasi un loc de munca, daca nu a fost acceptat deja de o firma. 8. evident capacitatile tanarului trebuie sa corespunda anumitor cerinte specifice viitoarei calificari obtinute prin urmarea cursurilor universitare si atunci mai sunt necesare niste examene preuniversitare, Berufsschule dar de un inalt nivel si "ucenicia" se realizeaza in sectiile de cercetare sau de evaluare a unor firme ca siemens, basf, etc. tinerii cu capacitati intelectuale deosebite sunt atrasi de firmele de renume, ele instruiesc si retribuie pe viitoarele cadre de conducere din domeniile de varf ale industriei lor. toate scolile ofera Ganztagsschulen (afternoon lessons) sustinute de profesori competenti sau fara dar sub conducerea elevilor numiti special. ele nu reprezinta o extindere a orelor de curs cat o supraveghere a activitatilor tinerilor. se pot prelungi pana la ora 18:00. durata orelor de curs este de 45 min. pauzele dintre ore au 5-20 min. inainte de 1:30 tineri au pauza de pranz (45 - 90 min) cand mananca, examanarile curente sunt de tip eseu. limbile straine incep la cl.3-a. si trebuie urmate 5 ani. in Gymnasium incepe studiul unei a 2-a limbi straine care trebuie sa dureze 7 ani, sunt domenii in care nu se poate intra fara 3 limbi straine, exista scoli care ofera 4 limbi straine. nu exista uniforma. fumatul este acceptat sau interzis, functie de regiune, profesorilor le este cerut sa nu fumeze in timpul orelor de predare. cei mai multi elevi se inregistreaza la AGs or Arbeitsgemeinschaften (cluburi) unde activeaza in cursul dupamiezei si in vacante, cand merg in tabere de 5-14 zile specializate. clasele nu sunt dotate cu pc, dar companiile de telefonie ofera gratis acces internet in interiorul scolilor. dupa cl.10 elevi se pot angaja intrerupand studiile, apoi pot continua. anul scolar incepe diferit in fiecare stat al fedratiei. exista 12 materii la alegere : un rand incepand cu cl.6 sau cl.7; al 2-lea rand intre cl.7 si cl.11 : physics, biology, chemistry, civics/social/political studies, history, geography (incepand din cl.5 eventual), mathematics, music, visual arts, German, PE and religious education/ethics (care continua ca si limbile straine din cl.3-a). multumesc inca odata pt oportunitatea oferita si sper ca am luminat putin ac necunoscuta.
    • Like 0
    • @
      Nici nu iti mai citesc comentariul ca e degeaba, spui lucruri traduse probabil cu google translate ca sa te afli in treaba. gradinita incepe de la 2 ani, de la 0-2 ani este krabellstube! restul e umplutura, dar o sa citeasca vreunul si nu o inteleaga nimic!
      • Like 1
    • @
      ai inceput cu stangul, kindergarden e de la 2 ani! de la 0-2 ani se numeste Krabellstube. Partea interesanta este ca si in Romania si in Germania nu sunt obligatorii statul are un numar de locuri daca sau ocupat astepti pana se elibereaza in cazul scolilor sunt obligati sa iti asigure un loc chiar si daca este in localitatea vecina! Restul pare google translate sau copy paste de pe undeva! Am avut de a face si cu gradinite din Romania si situatia nu e chiar asa de dramatica daca te duci in ultimul moment nu te poti astepta sa ti se faca loc doar pentru ca locuiesti la 5 minute distanta!
      • Like 0
    • @ Cosmin Moraru
      check icon
      dumneavostra nu sunteti hotarat ce doriti. ba solicitati informatii, ba ma "amenintati" ca nu cititi. ba sunteti sigur ca am folosit google translate, deci infrmatiile sunt valabile. ramane intrebarea : cu ce treaba pe republica.ro ? nu se dau galeti, ajutoare sau alimente pe republica.ro, aici se dau informatii si se poarta "discutii", cat de cat la un anume nivel de cultura generala. nici academia romana nu prea are treaba pe aici. deci mergeti cu Dumnezeu acolo unde se tine o campanie politica si treceti la fapte !
      • Like 0
    • @ Cosmin Moraru
      check icon
      "Krabbelstube" este un cuvant folosit in austria si mai ales in cadrul serviciilor sociale. intrebarea initiala a dumneavostra se referea la germania la nivel de invatamant, adica in general. doriti acum informatii despre Krabbelstube ?
      • Like 0
    • @
      Domnule dumneata vad ca le stii pe toate dar totusi nu ai miscat nimic! Informatiile alea le am citit inainte sa imi inscriu copii la scoala si la gradinita, dar cand mergi si discuti cu oamenii din institutii treaba nu e chiar cum scrie acolo! Si daca tu votezi pentru galeti si pentru malai sau ulei ce ti au mai dat tie da, Sunt unul din sutele de romani care au parcurs sute de kilimetri fara sa imi deconteze nimeni benzina pentru ca imi doresc o schimbare in tara mea! Daca suferi de nebagare in seama plimba ursul imi plac articolele care apar pe acest site dar articolul de fata este deplasat si nu are legatura cu realitatea cotidiana!
      • Like 2
    • @ Cosmin Moraru
      check icon
      stimate domn, rolul meu este incheiat in cea ce priveste viitorul, chiar al meu personal. viitorul apartine, din cele mai vechi timpuri ale omenirii, tinerilor, celor sub 50 de ani care pregatesc viitorul copiilor lor. dar nu ma pot abtine la comentarii cand vad ce se petrece cu dumneavostra toti ... nu cu tara, natura, cerul romaniei, etc, ci cu locuitorii ... Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results (Albert Einstein)
      • Like 0
    • @
      Krabelstube=cresa din romania, dar nu intelegeti ca nu am nevoie sa imi explicati nimic, am avut de aface cu sistemul din Romania si cu cel din Germania sunt diferite dar au in comun un singur lucru au locuri limitate, cat despre oamenii tineri ma includ in categoria de varsta sub 30 de ani care isi doreste o schimbare adevarata, numai vrea sa vada condamnati la televizor care sunt sefi de partid! Asa ceva este inacceptabil!
      • Like 0
    • @ Cosmin Moraru
      check icon
      personal sunt pt executii in piata publica (expus, biciuit, taiat de mana, nas, tras pe roata, tepa, jupuit de viu, ...in traditia dacilor :) ) a hotilor si borfasilor dovediti in justitie, eventual transmisa pe satelit ! altfel, sunt 100% pentru ca dumneavoastra, ca si mine, sa ne putem exprima liber, chiar daca nu reusim sa ne exprimam clar. dar merita sa ne clarificam pozitia ! exprimarea dumneavostra sufera de imprecizie : "numai vrea sa vada condamnati la televizor care sunt sefi de partid! " ??? dar pe mamaie din colt care vinde 3 legaturi de usturoi vrei sa o vezi condamnata la tv ??? hai sa ne lamurim aici exact ce va doriti la 30 de ani : 1. sunteti de partea lui tariceanu, ponta si ghita care doresc desfintarea dna, ca sa nu mai apara la tv in pozitia de arestati ? 2. sunteti de partea celor care-si doresc politicieni care nu sunt hoti, mincinosi si borfasi si sustin dna, ca sa nu mai apara la tv in pozitia de arestati ? 3. postati generalitati spre aburirea cititorilor si crearea haosului in romania, politica sustinuta de rusia ? exprimarea dumneavostra este de genul utilizat de spalatori de mortaciuni politice, tip : iliescu, basescu, nastase, tariceanu, ponta, etc, cred ca a trecut, mesajul dumneavostra inca se incadreaza in abureala anilor '90.
      • Like 0
  • Am doar o singură nedumerire la toată poliloghia asta, adică am înțeles, sîntem de dreapta și ne enervează statul, mergem la privat, e-n regulă, hai să desființăm statul, dar nu înțeleg de ce afirmă domnul autor că "și l-au ales" pe Cioloș. Cine și l-a ales? Tinerii frumoși și liberi? Cînd l-au ales și mai ales cum, prin vot pe facebook? Asta e întrebarea, în rest am înțeles, ne-am pus speranțe în Constantinescu și Băsescu (nu și în Iliescu, atenție!) și nu ni le mai punem în Iohannis, devreme ce "acum" ni le punem în Cioloș. Ca să fie clar: eu nu!
    • Like 0
  • Mi-am inscris si eu copilul anul asta la gradinita de stat (inainte de "reforma lui Ciolos") si experienta nu a semanat *deloc* cu cea descrisa in articol: am depus fisa de inscriere la gradinita in mai-iunie, cand a fost perioada de inscrieri, iar apoi vreo 3 saptamani mai tarziu am trecut acolo sa vad rezultatele afisate la avizier. Nu, nu-i nevoie sa te duci in pauza de masa, gradinita e la 5 minute de casa si poti trece acolo cand pleci la serviciu, poarta e deschisa.

    Cat despre boli, aflu de la cunoscutii cu copii la gradinite private ca situatia e aceeeasi peste tot, ceea ce era si de asteptat, virusii nu se duc la usa sa intrebe care-i taxa inainte sa intre...

    Despre consumabile, ce pot sa spun... la 3 ani copilul meu nu mai foloseste scutece si creme, ca i-am dat educatia necesara la timp, dar ducem servetele, hartie igienica, sapun, pahare etc. in valoare de sub 100 lei pe luna.

    Asa ca imi pare rau sa zic, dar articolul musteste de bullshit. Da, birocratia romaneasca e coplesitoare, Posta Romana e penibila, dar nu m-am intersectat deloc cu ele in relatia cu gradinita.
    • Like 2
  • Mdaaa, vechea poveste si tot mai actuala de la an la an!
    Timpul va trece, copilul va face clasa pregătitoare la Gradinita particulara la care este acum deoarece ca parinte consideri ca e o trauma pentru copil sa-l rupi atit de devreme de colectivul in care practic a crescut si uite asa ajungi la urmatoarea etapa importanta din viata copilului-școala!
    In Romania de azi , școala se împarte in scoli de elita si scoli care scot pe banda rulantă analfabeți, scoli care mai exista doar pentru ca niste asa ziși invatatori sau profesori nu pot fi trimiși acasa pentru ca ar mari numarul șomerilor si asa destul de mare!
    Vei face tot ce este posibil, trecând prin aceleași probleme cu funcționari plictisiți , care chiar daca nu isi fac îndatoririle de serviciu stiu ca la sfirsitul lunii vor primi un salariu frumos, platit de noi evident, cu directori de scoli care in momentul in care vor lua la cunostinta ca, copilul vine din mediul privat te va privi ca pe un lepros, cu invatatori cu aceeasi mentalitate care vor reusi in scurt timp sa înfrângă spiritul copilului !
    Ii creștem frumos, liberi in gindire si ajung la școala , acolo unde credem noi ca ar trebui sa fie instruiți , dar liberi !
    Nu e asa!
    Sunt înregimentați, transformați in roboti care trebuie sa execute , sunt apatici si daca inainte iti povesteau ore in șir ce au facut in acea zi, acum raspund monosilabic de te intrebi uneori daca nu ti-au schimbat copilul tau cu un alt copil , deoarece nu -l mai recunosti!
    Si uite asa incepe un alt episod-psiholog, discuții interminabile cu copilul incercind sa-l aduci la starea inițială si calcule financiare pentru a vedea daca suporti cheltuielile pentru o școala particulara!!!
    Nu ne mai mira ca sunt părinți care au optat pentru școala la domiciliu !
    Ma intreb -daca vom opta pentru școlile particulare, ei de unde vor mai primi salarii?
    Cind vor fi testați psihologic si cei care ne instruiesc copii???
    Sunt multi, foarte multi care nu ar trebui sa fie acolo, ei sunt cei care pregatesc generația de miine, ei nu pot da rebuturi!
    • Like 0
  • Nu poate un singur om sà schimbe ,oricàt de mare ii este functia,o mentalitate functionàreascà meschinà si invechità in obiceiuri medievale!Oamenii din functionariat trebuiesc reinstruiti,sau cel mai bine schimbati cu cadre tinere si performante ,cu scoaterea regulatà la concurs a oricàrui post s retribuirea posturilor conform meritelor!La noi se stie de secole,cà o slujbà la stat este ,,la stat'' siesti sigur pe viitorul tàu de salariat oricear fi !Dar dacà s-ar actiona pentru dinamizarea si schimbarea situatiei ar fi un cu totul alt rezultat in oferta de servicii a celor pusi in slujba cetàteanului!Perenizarea in post schimbatà cu concurenta pe post!
    • Like 1
    • @ Ion Virvarii
      check icon
      in toata lumea la si pt stat lucreaza numai persoane cu "probleme". multe state aleg intre a plati ajutoare forma de angajare, chiar si 1/2 norma. in elvetia sistemul postal cuprinde 80% persoane peste 50 de ani, cu studii la nivel liceal, in ungaria primariile au 40% pensionari cu pensii mici, etc, se lucreaza numai in incaperi. in cadrul functiilor guvernamentale insa lucrurrile stau diferit, fara "competente", adica minim 2 ani de scolarizare pe domeniul respectiv (secretara, it, administrator, asistent, ... acolo se cheama facultate :) ) si maxim 40 de ani nu ai ce cauta. din randurile acestora multi pornesc spre universitati sau catre a doua diploma in speranta ca vor fi "adoptati" de un partid si vor urca pe scara ministerelor. din ac pct de vedere romania se gaseste in feudalism, posturile guvernamentale sunt mostenite, daca nu direct cel putin prin incuscrire / inrudire si totusi acest sistem se dovedeste mai prost, adica angajatii sunt cu mult mai prosti decat te astepti de la cineva care trebuie sa apese numai pe o clanta si sa traga de usa :)
      • Like 0
  • Cri check icon
    Dl. Stefan Badescu a patit ceea ce patesc an de an mii de parinti care alearga disperati de la o gradinita la alta ca sa-si inscrie copilul. Iar birocratia tampita si care te face sa-ti pierzi timpul pe la cozi functioneaza bine-mersi in cvasitotalitatea institutiilor statului, fie ele centrale sau locale.
    Eu nu sunt un admirator al guvernului Ciolos pentru ca instalarea sa a fost facuta prin ocolirea dreptului legitim al Parlamentului de a desemna guvernul; Ciolos, in cardasie cu Johannis, a ocolit fara scrupule mecanismele democratice pentru a ajunge prim-ministru. Din punctul meu de vedere, guvernul acesta este ilegitim si ca atare nu ma mir de incapacitatea sa de a guverna eficient.
    Insa povestea cu gradinitele e veche, nu e imputabila guvernului actual. In tot Bucurestiul se construiesc Mall-uri gigante, cartiere rezidentiale scumpe si impozante, etc, pentru ca patronii respectivi sunt mult mai "convingatori" in fata autoritatilor locale decat cei care ar vrea sa aiba o gradinita unde sa-si duca copilul sau ar vrea o piata agro-alimentara unde sa cumpere direct de la tarani, nu de la samsarii agricoli.
    La fel se explica si lipsa parcarilor; aprobarea unei parcari de cartier nu aduce "beneficii" primarilor, pe cand un Mall...
    • Like 1
    • @ Cri
      check icon
      dar de incapacitatea vostra de a vota oameni destepti, sau cel putin normali, si nu plagiatori si hoti ce pare aveti ? sa vie de vina pt toti acesti 26 de ani ciolos si johannis ? mai sa fie ! daca nu poti explica lipsa parcarilor, explica demintatile lui oprea !
      • Like 1
    • @ Cri
      check icon
      Este evident că, strict „tehnic”, guvernul Cioloș este ilegitim și nedemocratic. Știu, se fac concesii, că era o situație așa și pe dincolo, PSD-ul este nedemocratic etc. Tragedia este că o concesie nedemocratică o atrage pe a doua nedemocratică și tăvălugul o ia la vale. Țineți minte, sînt sigur, faimoasa afirmație a CCR care a decretat că fostul președinte a încălcat constituția, dar nu grav! Colosală afirmație, de unde rezultă că se poate încălca constituția, dacă nu este încălcată grav. Problema cea mare este că niciunde nu se specifică nivelurile de grav și negrav ale încălcării unei constituții. Care e frontiera? Nu discut aici că dl Cioloș îmi este mult mai simpatic decît fantele de Ferentari numit Ponta, asta este o cu totul altă discuție.
      • Like 0
    • @
      Cri check icon
      1. Din expresia pe are o folosesti: "incapacitatea vostra de a vota oameni destepti", deduc faptul ca nu traiesti in Romania si ca atare esti oarecum intr-o relatie de ostilitate cu "noi" ( adia cu "prostii" care in viziunea ta voteaza "prost").
      2. Nu am auzit pe nimeni care sa dea vina pe Ciolos-Johannis pentru ultimii 26 de ani. Am auzit insa destui oameni cae sunt nemultumiti de prestatia actualului guvern si de modalitatea prin care a fost instalat ( prin ocolirea rolului Parlamentului ).
      3. Lipsa parcarilor se explica foarte simplu prin faptul ca spaga pentru amenajarea unei parcari e mult mai mica decat cea care se da pentru aprobarea constructiei unui mall.
      4. Oprea e doar un exemplu dintre numeroasele nulitati care au parvenit dupa Revolutie; daca mediul nostru politic ar fi fost mai curat, Oprea nu ar fi ajuns nici macar portar la un Minister, daramite ministru; nu ar fi ajuns nimic mai sus decat un tablagiu daca politicieni precum Basescu nu i-ar fi dat grade peste grade in dispretul militarilor adevarati.
      • Like 0
  • Pînă la urma, vinovați sîntem noi - iar principala cauza, carență de educatie! Iar consecinta e MAREA LEHAMETE! Care duce la lipsa de acțiune sau/si plecarea intr-o lume mai civilizată, unde copiii vor primi o educatie adecvată.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult