Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am raportat 100 de conturi de conturi false, de propagandă rusă și de distribuit informații false. Facebook a închis doar două. Unde migrăm când suntem sufocați de fake news-urile de pe o rețea socială

Fake news

Foto: Rafael Henrique/ Zuma Press/ Profimedia

Facebook devine din ce în ce mai irelevant pentru persoanele inteligente digital. Motiv pentru care aceștia migrează către noi platforme. Așa cum au făcut-o istoric cu HI5, MySpace și altele, către Facebook. Unde se duc oamenii? Cei mai tineri spre Instagram, cei mai aproape de 40 ani spre LinkedIn și Twitter. Și cam toți, indiferent de vârstă, se duc spre Youtube. Personal cred că este o perioadă perfectă pentru apariția unui nou tip de rețea socială, unul mult mai puțin susceptibil la știri false. Dar asta e un subiect pentru un alt articol.

Cine sunt în general persoanele inteligente digital? Cele care au crescut cu PC-ul, tableta, telefonul în mână. Drept urmare vorbim în general de persoane sub 35 de ani. Persoanele care au crescut cu un calculator în față înțeleg mult mai ușor informația digitalizată, știu cum să o caute, cum să o sorteze corect și responsabil, știu cum să se informeze singure. Pe scurt: își dau seama rapid dacă un lucru citit e real sau fake-news. Sunt totuși destul de puțini în România, în comparație cu întreaga lor cohortă demografică, cât și în comparație cu restul cohortelor de vârstă. În Vest și SUA sunt ceva mai mulți decât în România, dar tot minoritari față de restul populației. Însă peste tot aceștia sunt oamenii care învârt Internetul, tehnologia, știința, medicina, IT-ul, marketingul, finanțele, economia.

Revenind la oile noastre mioritice, cum Facebook devine utilizat de tot mai mulți oameni, mai ales de vârste peste 35 ani, structuri media statale și non statale l-au inundat pur și simplu cu propagandă de toate tipurile. Cei mai mari actori statali sunt Rusia și China. Actorii non statali vin în general tot din lumea dictatorială și iliberală, sau din lumea politică internă iliberală: firme private din Rusia sau China cu legături cu statul, hackeri din zona Estului Europei, Coreei de Nord, Rusiei, Chinei; teroriști ce folosesc noile platforme de comunicare să își împingă mesajul; firme private din Vest și din Est care creează conținut fals pentru profit (Cambridge Analytica în SUA și UK de exemplu); etc.

În consecință, persoanele analfabete digital mușcă din plin mărul otrăvit, numit fake-news. Acești creatori de propagandă fake-news au găsit o piață pentru otrava lor și o umplu de „produse” ușor, dar sigur. Cazuri de videouri false, poze trucate, date trucate, alegeri fraudate, alegători influențați cu știri false, manipulări în masă și teoria conspirației reprezintă deja standardul pentru majoritatea conturilor de pe Facebook. Compania Facebook este complet depășită de situație, conturile false și boții zburdă liberi, informația vehiculată nu este verificată în niciun fel, iar jurnalismul că se sufocă în mediul online. Doar ca exemplu personal, din cele aproximativ 100 de conturi pe care le-am raportat până acum la Facebook doar 2 au fost închise de ei. Toate cele 100 erau clar conturi false, fie de propagandă rusă, fie de distribuit informații false. Facebook nu a făcut mai nimic contra lor, deci își cam sapă singuri groapa.

Întrebarea e ce să faci după o luptă de-o vreme cu morile de vânt, încercând să îi convingi pe cei care nu înțeleg, că sunt prostiți în față? Îți vezi de nervii tăi și te muți tu. Faci pasul în lateral. Informația ta, valoarea creată de tine apare într-o altă rețea de acum încolo. Într-un loc în care ești apreciat de semenii tăi și unde tu îi apreciezi pe ei. Cei care apreciază conținut curat, cinstit și mai ales corect, te vor urma. Fiind vorba de oamenii care mișcă economia, cum spuneam mai sus, platforma rămasă în urmă se ofilește ușor ușor. Asta dacă nu se reformează din temelii.

Această discrepanță între cei inteligenți digital și cei analfabeți digital este bineînțeles exacerbată de tehnologie, dar face până la urmă parte din diferențele generaționale dintre copii și părinți care au existat de când lumea și Pământul. Doar că pentru majoritatea istoriei diferențele și certurile acestea inter-generaționale nu erau așa de extinse și nici nu se desfășurau la viteza cu care se desfășoară astăzi. Internetul și tehnologia informației ne-au adus multă cunoștință, dar și responsabilități sporite. Suntem noi ca națiune, și noi toți ca umanitate, în stare să fim responsabili de acțiunile noastre online? Putem folosi tehnologia pentru îmbunătățirea vieților noastre și pentru a-i învăța pe cei mai puțin educați dintre noi cum să trăiască cu ea, cum să se îmbunătățească și ei? 

Astfel de mișcări între rețele sociale sunt de fapt sănătoase. Pentru că fiecare mutare a unui client este o metodă de a învăța unde ai greșit tu, creator al platformei. Pas cu pas oamenii rămași în urmă vor recupera distanța. Analfabetismul digital, la fel ca și cel general din viața de zi cu zi, poate fi reparat. Cu un pic de smerenie și dorință de dezvoltare personală și profesională lucrurile se pot învăța. Va mai dura niște ani, dar eu sunt optimist. Dacă fiecare dintre noi, cei învățați cu tehnologia, acordăm puțin timp persoanelor din jurul nostru, dacă îi putem învăța și pe ei să poată citi și gândi critic în mediul online, atunci ieșim mai câștigați cu toții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragul meu ,cel mai bine se vinde MINCIUNA .RAUL si FURACIUNILE .Toata lumea ZACE in cel RAU ,adica SATANA . Daca FB ar fi sters cele 100 de conturi fake ,ar fi ramas fara trafic .Imi aduc aminte de o cugetare .Se spunea ca televiziunea ,la inceput a fost facuta de oameni destepti ,pentru oameni destepteti ,apoi baietii destepti au facut programe proaste pentru oameni prosti si a urmat OAMENI prosti prosti ce ,au facut si fac si acum programe proaste pentru oameni prosti .
    • Like 0
  • Stef Lia Stef Lia check icon
    Bravo tinere,imi place ce spui,Chestia cu analfabetismul de toate felurile era gata sa o pomenesc astazi,dar m-am temut ca ,repede voi fi pusa la pamant cu corectitudinea.....E prima data cand vad bunavointa cuiva tehnologizat pana in gat ,care sa vrea sa se opreasca si la invataceiNu mai sunt pesimista !
    • Like 0
  • Da, civilizația de azi a avansat, a câștigat și continuă să avanseze din punct de vedere (doar) tehnologic. DAR, dar din punct de vedere spiritual, sentimental, emoțional deci uman în general, civilizația regresează, merge în direcție greșită și fundamental egoistă și discriminatorie.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Tocmai că NU își dau seama. Nu-i totuna să-ți zboare degetele pe tastatură și să știi să filtrezi informația. Fake news nu datează din era digitală ci de mult mai demult. Cei care au învățat să discearnă între fake și adevăr în presa scrisă vor sti s-o facă și online. Iar asta ar trebui învățat în școală, așa cum se învață pe aiurea.

    Ați plasat vârsta de alfabetizare pardon, inteligență digitală 35 de ani. Hazardat. Să presupunem, vârsta de maturitate, 30 de ani. Boom-ul digital a început la noi cam acum 15-18 ani, atunci când un calculator era în sfârșit oarecum accesibil și netul la discreție (prima firmă de net la care am fost abonată oferea 350 M gratuit). Dar dvs desigur nu ați prins vremurile alea. Laptopuri, mai apoi, tablete și mai târziu. Deci cei de 30, chiar 35 de ani NU au crescut cu laptopul in brațe.

    Și s-o luăm pe grupe de vârstă: numai acei ce se bazează exclusiv pe tv sunt expuși fake-news fără scăpare, din păcate, mulți peste 65 de ani. Dar cei peste 50 de ani au totuși o experiență de viață iar naivi cu totul nu-s.
    Cei sub 25 de ani au alte interese și se dau rar pe Facebook. Marea majoritate din cei ce se dau pe Fb sunt exact cei de care dvs spuneți că ar fi alfabetizați digital, intre 30 si 45 de ani. Iar ce le poate debita mintea e de necrezut. inteligența de orice fel pare departe de ei.
    Desconsiderați total faptul că foarte mulți peste 35 de ani au fost NEVOIȚI să învețe operarea pe calculator la și pentru serviciu.
    Iar dacă mai punem și analfabeții funcțional, cei care degeaba sar dintr-un site în altul că tot nu inteleg ce citesc, alfabetizarea digitală chiar nu mai este relevantă.

    Inteligent digital va putea fi deci: cineva oricum inteligent, cu oarece abilități digitale și care nu înghite orice, din formare ori experiență. Vă dați seama ușor că de orice fel poți fi la orice vârstă. Cum tinerii NU primesc în școală ori în familie asemenea educație, factorul sub 35 de ani devine irelevant. Părerea mea.

    • Like 7
    • @ Delia MC
      Dorin check icon
      Adevărat,35 de ani e un barem fals.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Trebuie sa ai discernamant sa stii sa deosebesti falsul de original studiind ORIGINALUL .Nu alfabetizarea digitala te ajuta sa deosebesti Adevarul de Minciuna ,.Deosebirea se face mai usor cand ai o varsta respectabila si ai trait CURAT ,nu ai mintit ,nu ai ,furat ,nu ai inselat .Traind in minciuna nu mai poti face diferenta intre Bine si Rau .Trebuiesa fii in afara cercului ca sa poti deosebi una de alta ..
      • Like 0
  • Stimate dl. Ciungu, citind articolul dvs. m-am simțit profund jignită. Este prima dată în viața mea când solicit cuiva să-și ceară scuze. Public. Discernământul în ceea ce privește știrile false nu depinde de ceea ce dvs. denumiți inteligența cibernetică și de vârstă (sub 35 de ani?) ci de cultură, inteligență, bun simț și, de ce nu, și de caracter. Dacă înainte de a scrie articolul ați fi făcut un mic sondaj de exemplu despre Covid 19, deoarece este cel mai proaspăt exemplu care vehiculează tone de știri false, ați fi văzut că cei care le-au înghițit cu entuziasm aparțin tuturor categoriilor de vârstă. Mulți dintre ei butonează și navighează cu succes prin mii de site-uri. Dar una e să știi să butonezi și alta să accepți un conținut. Iar în acceptarea unui conținut intră mulți factori și pe o bună parte dintre ei vi-i poate explica cel mai bine un psiholog. Deci v-ați grăbit și ați comis o gravă impolitețe. Oare toți cei care au mai mult decât 35 de ani sunt tâmpiți la grămadă? Chiar și cercetătorii, asistenții universitari, conferențiarii, profesorii, academicienii, cărora probabil nu le zboară degetele pe butoanele computerului ca la o Fugă de Bach? Iar dacă aș fi de acord cu corectitudinea politică v-aș spune că puteți fi acuzat de discriminare. Tot e la modă!
    • Like 10
    • @ Stroe Adriana
      Aveti perfecta dreptate, va impartasesc opinia. Gandirea critica e cea care face, in prima instanta, diferenta intre a inghiti pe nemestecate orice galusca ce ti-e livrata pe internet, indiferent de canal: FB, Insta, sau chiar laudatul Youtube. Abia in al doilea rand nitica educatie intr-ale tehnologiilor digitale de prelucrare a imaginilor si sunetelor te ajuta sa nu te miri ca bovina cand vezi un video in care aterizeaza un JumboJet pe-o autostrada sau cand il auzi pe Obama spunand bancuri porcoase, ci sa te gandesti la o "facatura". Dar, stimata doamna, nu e vina autorului ca, in tineretea lui entuziasta, vrea'zica incercat de firescul sentiment juvenil de nemurire si atotcunoastere, confunda oarecum marfa cu ambalajul si genul proxim cu diferenta specifica. Ca urmare, jongleaza neglijent dar arogant cu notiuni ascutite gen "analfabet", "inteligenta digitala", "diferente generationale" si altele asemenea. Greseala de a jongla cu chestii pe care, fiindca nu le intelege, le apuca de partile lor taioase, il umple, in ochii nostri cel putin, de sangele ridicolului. Dar, cum spuneam, nu e vina autorului ca parerile sale ne sunt livrate aici, sa ne jigneasca pe noi, in loc sa fie continute de canalele sale proprii, urmarite de "inteligentii digitali" asemenea d-sale. Vina e a platformei REPUBLICA, din ce in ce mai putin exigenta cu nivelul intelectual al continutului sau, in ciuda numeroaselor critici din ultima vreme. Insa, cum bine spune autorul: "Întrebarea e ce să faci după o luptă de-o vreme cu morile de vânt,[...]? Îți vezi de nervii tăi și te muți tu. Faci pasul în lateral."
      • Like 10
    • @ Stroe Adriana
      Doamna Stroe imi cer scuze dumneavoastra si tuturor celor care se simt jigniti, desi nu ar trebui. Articolul nu vi se refera, in mod clar.

      De altfel nu vorbesc in termeni absoluti, este clar ca nu doar cei sub 35 de ani au capacitatea de a distinge in mediul online o informatie reala versus una falsa.

      Dar o sa va fac si o mica confesiune.. Unul din motivele pentru care am stat si m-am gandit un pic mai mult a tinut si de discutii purtate fix cu profesori universitari, nu prea in varsta, care se considera inteligenti digital dar nu sunt. Care de altfel mi-e teama sa va spun ca nu ar face fata in nicio universitate din vest, pentru ca nu stiu sa faca research real pentru informatia distribuita.

      Mai mult, articolul este facut fix ca sa extraga emotie de la cititor. Revolta simtita de la dumneavoastra este buna. Ce v-as ruga insa este sa nu o trimiteti neaparat asupra mea, desi o primesc cu placere daca astfel considerati, ci catre cei care se considera atotstiutori si totusi nu sunt. In plus, realitatea statistica este sumbra. Generatiile peste 35 ani, care nu au crescut in aceasta era, sunt mult mai usor influentabile de acest mediu. Nu spun ca toti oamenii sunt la fel, dar cred ca si dumneavoastra gasiti ca majoritatea semenilor mai are mult de invatat pana departe.
      • Like 0
    • @ Cosmin Constantin
      Delia MC Delia MC check icon
      Excelent!
      Felicitări dvs și dnei Stroe.
      • Like 0
    • @ Cosmin Constantin
      Buna ziua, domnule Constantin. Desi aveti a way with words, nu pot spune ca le-ati folosit pentru a deschide un dialog constructiv. Fara a ma cunoaste ati pornit cu diverse acuze care mai de care mai interesante liric.

      Cum eu nu va cunosc, nu ma voi arunca in a aduce critici nefondate la adresa dumnevaostra.

      Din ceea ce ati scris la subiect tot ce pot sa va spun este ca imi lasati impresia ca mai aveti de lucrat pentru a cuprinde cu totul conceptul de inteligenta digitala, desi sunteti pe drumul cel bun. De altfel conceptul este unul foarte recent, numit si definit in 2016.

      DQ reprezinta mult mai mult decat gandire critica + cunostiinte IT. Acestea sunt bineinteles doua puncte importante ale DQ, dar nu reprezinta totul.

      Realitatea, pe care nu trebuie sa o ignoram din dorinta de prea mult political correctness, este ca majoritatea persoanelor nu sunt inca pregatite pentru ce vine peste noi. Valurile atacurilor online ce vor veni dinspre actori statali ostili si non statali pusi doar pe profit, fara morala sau etica, vor lovi serios in mintile romanilor si nu numai. Si trebuie sa ne pregatim pentru asta.
      • Like 0
    • @ Daniel Ciungu
      Domnul meu, ma simt flatat ca ma bagi in seama. N-a fost intentia mea sa provoc vreun dialog, dar fie. Singura "acuzatie" pe care ti-am facut-o este ca esti foarte tanar. Chestia cu nivelul intelectual e cumva o consecinta, usor rautacioasa, recunosc. Desigur, faptul ca esti tanar scuza doar pana la un anumit punct impetuozitatea cu care, de la adapostul unor conventii in care te simti confortabil insa inca prea recente pentru a fi validate prin larga lor acceptare, te lansezi in generalizari ce pot fi - iata! - resimtite ca fiind ofensive pentru unii colegi de REPUBLICA. Acuma, ce e si ce nu e inteligenta in general, si aia digitala in special, e un subiect pentru alta discutie. In ceea ce ma priveste, am o problema cu tonul sententios si cu generalizarile, intr-un proces de categorisire prea putin caracterizat de subtilitatea aia intelectuala pe care sunt aproape sigur ca o vei detine, peste ceva vreme. Momentan insa am impresia ca "mai aveti de lucrat". Sa impartim lumea in "peste 35 - bad" / "sub 35 - good", in urma unui proces logic subtirel si a unei documentari cel mult superficiale, e o abordare cam prea putin subtila, sper sa fii de acord cu mine. Ca unul care am avut legatura cu marketingul direct si aplicatiile lui in social media inca de cand s-a "inventat" internetul si apoi social media, indraznesc sa am obiectii majore la cum zice articolul ca ar sta treaba cu relevanta diverselor platforme din perspectiva fake news-ului. Si, desigur, as putea sa explic si de ce cred eu ca chestiunea varstei e cumva prea putin relevanta, in contextul dat, Fara sa aiba chiar nici un fel de legatura cu corectitudinea politica (pe care n-am inteles-o cum a aterizat in discutie). Dar - si aici incepem sa fim de acord - "asta e un subiect pentru un alt articol." Cu ce suntem amandoi 100% de acord este faptul ca, indiferent de varsta sau de ce credem unii si altii ca ar trebui sa insemne sau nu "inteligenta digitala", "majoritatea persoanelor nu sunt inca pregatite pentru ce vine peste noi. Valurile atacurilor online ce vor veni dinspre actori statali ostili si non statali pusi doar pe profit, fara morala sau etica, vor lovi serios in mintile romanilor si nu numai. Si trebuie sa ne pregatim pentru asta." Bine spus!
      • Like 3
  • Vezi , nu mai bine nu ai aplicatile sociale. Mai bine mergi la o drumetie , citesti o carte . Ti dor de un prieten ? Apoi sunal , vorbeste cu el. Intotdeauna am fost de parere ca facebook ii o mare prostie . Iti da doar senzatia de prietenie , de apartenenteta dar mai degraba de izoleaza de societate , de viata reala.
    • Like 3
  • Am raportat și eu niște fake news, mult mai puține de 100, dar m-am potolit repede după ce Facebook mi-a răspuns cu o mulțumire formală și precizarea că nu se încalcă regulile. Cum ar fi o pagină cu postări cu poze de câini și pisici dar sponsorizează articole politice cu dale news.
    Poate că m-oi califica și eu ca inteligent digital, nu știu, ou avea experiență cu calculatoarele de peste 30 de ani, dar sunt mai bătrân de 35... Nu prea văd oamenii migrând la Twitter și LinkedIn, în primul rând pentru că-s platforme inutile. Parcă și migrarea la Instagram s-a cam terminat, mai ales că Instagram e cam din lac în puț, tot în grădină Facebook. Văd că TikTok pare să ia ceva avânt la tineri, dar pare o modă ce nu va dura mult.
    • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Am incercat sa evit Tik Tok, desi recunosc ca si eu ma uit la clipuri acolo, nu pentru ca nu e o platforma in crestere, ci pentru ca e o platforma initial creata de guvernul chinez prin una din companiile sale "private". Inca are sansa sa se desprinda de guvern, dar pana nu o face, adevarul e ca ei fac push de videouri diverse mai ales in SUA. E social media warfare basically .. dar intre chinezi si americani, nu rusi si americani .
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Problema rețelelor sociale nu e doar calitatea informațiilor care circula, ci algoritmii care le împing către cititori și care construiesc în jurul lor echo chambers.
    Or sa apară și altele probabil când vor găsi o metoda sa facă bani din asta. Poate când utilizatorii vor prefera sa plătească și da fie clienți, în loc sa le folosească "gratis" și sa fie marfa.
    • Like 2
    • @ Parerist
      Asta va fi probabil o cale.. ca Facebook sa inceapa sa ceara bani pt cei care vor conturi curate ..
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult