Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Am sortat și eu donații pentru refugiații ucraineni și, după această experiență, simt nevoie să spun câteva lucruri

Donații pentru refugiați

Foto: Inquam Photos/ Silviu Filip

Donațiile se fac ca să îi ajuți pe ceilalți, nu pe tine, am spus asta de multe ori. Am realizat însă, zilele acestea, cât de importanta este această idee după ce am sortat și eu donații pentru refugiații ucraineni. Este incredibil cum, din neștiință ori din indiferență, oamenii trimit refugiaților lucruri nu doar nefolositoare, dar și jignitoare raportat la situația dată. Nu văd cum altfel se poate numi când, în sacoșa cu donații, găsești sandale aurii, rochii cu sclipici, blugi rupți excesiv ori sacouri cu paiete.

De aceea, găsești mai jos câteva sfaturi de care oricine face donații ar trebui să țină cont. Citește-le, dă-le mai departe și spune-le și altora, ca să-și aducă toți aminte că, prin donare, ajuți un om aflat la nevoie, nu-ți golești casa de ce nu-ți trebuie și nu vrei să arunci.

Respectă-l pe cel în nevoie așa cum te respecți pe tine.

Asta înseamnă să aplici un principiu simplu: nu donezi ceea ce tu nu ai primi, dacă ai fi în aceeași situație. Judecă prin prisma acestei idei fiecare lucru pe care îl donezi și vei vedea că teancul rămas pentru donare se poate subția considerabil.

-Coase nasturele lipsă și mânecă descusută. Pe scurt, donează doar hainele bune, curate și pe care ție nu ți-ar fi rușine să le porți. Chiar dacă, de regulă, hainele primite din donații sunt igienizate de către organizatorii campaniilor de colectare, în acest caz totul se derulează prea repede pentru a le mai trece prin igienizare. Donațiile sunt strânse de oameni și ong-uri care s-au implicat spontan, fară forță logistică în spate care să se ocupe de curățarea obiectelor la scară industrială.

Așadar, rămâne în sarcina ta să cureți hainele înainte de a le dona. Este o dovada de respect față de tine, în primul rând, să nu duci hainele așa cum arata după ce le-ai dezbrăcat: nu murdare, pătate, foarte șifonate. Nu dona ceea ce, în mod normal, ai arunca.

- Trimite încălțăminte curată, cu flecuri intacte și șireturi în stare bună. Fă mici reparații, dacă este nevoie, pentru că este un efort mic raportat la valoarea încălțămintei, pe ansamblu. Este vorba despre același respect, față de un om care are nevoie să se simță egalul tău, nu o ființă inferioară și capabilă doar să iți poarte gunoiul.

- Sortează hainele pe categorii de sex și de vârstă, astfel va fi mai ușor celor care le dau refugiaților să le împartă cui trebuie. Pune fiecare pereche de încălțăminte separat și scrie pe fiecare pachet numărul și dacă sunt pentru femeie, bărbat ori copil. În cazul hainelor, trece măsură și dacă sunt pentru bărbat, femeie ori copil. Chiar dacă pachetele sunt desfăcute pentru verificare și sortare, vor fi ușor de împărțit pe categorii.

- Donează lucruri bune și foarte bune. Donăm ca să îi ajutam pe alții, nu ca să ne ajutăm pe noi, eliberându-ne casa de lucruri inutile.

- Nu dona lenjerie intimă și nici produse de machiaj folosite. Nu este sigur, din punct de vedere sanitar pentru acela care le primește. Mai bine cumpără lenjerie de corp nouă: chiar daca este mai ieftină, este mult mai potrivit pentru cel care o primește.

- Nu pune în pericol viața altor copii donând jucării stricate, murdare ori periculoase. Aruncă ceea ce nu se poate folosi ori curăța, pentru că faci rău, nu bine atunci când trimiți altuia gunoiul tău.

- De altfel, jucăriile merita un capitol aparte, dat fiind faptul că există atât de multe replici pentru copii ale armelor și tehnicii de război pe care cei veniți din Ucraina au avut nenorocul să le vadă probabil pe viu.

- Donează și ce nu ți-ar trebui tie, dar trebuie altora

Este ok să ne raportam la noi pentru a menține calitatea obiectelor folosite pe care le donăm, dar ele nu sunt suficiente refugiaților. Ei pot avea și nevoi specifice, de la medicamente ori dispozitive medicale și până la cosmetice.

De aceea, să ai în vedere anumite produse pe care trebuie să le cumperi pentru a le dona, pentru că ele sub nicio forma nu pot fi donate folosite: produse de îngrijire personală (pastă de dinți, periuțe de dinți, cremă de față și de mâini, șampon samd), tampoane, scutece, șervetele umede și uscate.

Nu râde: cosmeticele și produsele de îngrijire personală nu sunt un moft, ci o necesitate pentru oameni care au stat în frig și a căror sănătate fizică și psihică ar putea fi afectată de mediul prin care au trecut. În plus, îngrijirea personală le poate aduce refugiaților puțin echilibru mental, într-o perioadă în care viețile lor sunt bulversate iremediabil.

- Gândește-te și la copii: au lăsat în urmă școală și tot ce ține de ea, dar au nevoie să învețe mai departe. Știu de familii de refugiați care, ajunși la adăpost în România, au stabilit program de învățat pentru copiii lor, astfel încât ei să își păstreze măcar o parte din obiceiurile de acasă și să echilibreze cumva balanța ultimei săptămâni.

Pentru ei, gândește-te la caiete și creioane sau alte rechizite, noi, pe care să le folosească în încercarea de a învața și în condițiile în care stau într-un adăpost pentru refugiați. Gândește ca un părinte și ia în calcul tot ce le poate fi de folos copiilor din familiile de refugiați, nu doar hrana și un loc cald în casă.

Jucăriile care rănesc, în loc să ajute

Sunt o mulțime de jucării care n-ar trebui să ajungă la aceșți copii, pentru că ele le-ar aminti de ce au fost nevoiți să plece din casele lor, în loc să-i ajute să depășească această traumă. Este adevărat că, prin joc, copiii își exteriorizează fricile, iar războiul va fi mult timp de acum în mintea lor. Nu știu cum aș reacționa dacă un copil ar plânge lângă mine speriat încă de bombardamente ori dacă ar începe să-mi vorbească într-una despre război. Știu sigur însă că nu aș încerca să-i dau un tanc de jucărie, într-o astfel de zi.

Pornind de aici, am pus la punct lista de mai jos.

- Nu donați tancuri și camioane de jucărie. Unii dintre ei au văzut probabil tancuri reale în fuga lor din calea invadatorilor ruși.

- Nu donați arme de jucărie, indiferent că sunt pistoale cu apă, cu proiectile NERF ori de alt fel. Tații lor au rămas în țară să lupte cu arme reale, într-un război care omoară și în care pot fi uciși. Armele n-ar trebui să fie obiect de joacă în niciun fel.

- Nu donati soldați de jucărie. Poate au văzut, în fuga lor, soldați adevărați și asta asta îi poate marca pe viață.

- Nu donați cărți în limba română. Nu le pot citi pentru că, mai mult ca sigur, nu stiu limba, iar asta îi face să se simtă și mai străini într-o țară străină, în care simt că nu este locul lor. Acești copii au nevoie de acceptare, de înțelegere, de stabilitate.

- Nu donați jucării mari sau care au piese care se pot pierde. Poate că refugiații stau doar în tranzit, iar jucăriile mari și cu piese care se pierd sunt greu de luat pe drum, când ai doar un bagaj limitat. Jucăriile mari pot fi duse doar în centrele de refugiați unde se pot amenaja spații de joacă în care totul este folosit în comun și rămâne pe poziții pe măsură ce refugiații tranzitează centrul.

- Donați figurine cu animale. Sunt blânde, asociate cu inocența și poate le aduc aminte copiilor de momente fericite din viață.

- Donati păpuși și mașinuțe colorate. Fiecare copil visează la o viață de om mare în care totul este de vis, colorat și fericit.

- Donați jucării din pluș, dar care sunt CURATE sau NOI. Copiii refugiaților au nevoie de prieteni acum, iar prezența unei jucării moi, la culcare, poate fi un factor de confort. Mulți dintre noi am avut astfel de plușuri când eram mici, știm bine cât de mult le iubeam.

- Donați cărți de colorat, baloane și puzzle-uri. Ele “vorbesc” pe limba oricărui copil.

- Donați doar jucării întregi, curate, care nu reprezintă un pericol și care, la nevoie, pot fi luate pe drum. Asta înseamnă să fie de dimensiuni reduse, să poată fi puse într-o cutie micuță și să încapă în bagaj.

Efectiv m-am blocat când am realizat câtă violență perpetuăm și promovam prin jucăriile pe care le dăruim copiilor noștri. Și cât de ușor putem răni alti copii, dacă pierdem din vedere ce reprezintă de fapt aceste jucării. Sper că tot ce se întâmplă acum, în Europa, să ne dea de gândit și să regândim și modul în care îi ajutam pe copiii noștri să se joace.

- Ajută-i și pe cei care organizează donațiile

Când au loc campanii de colectare, primul gând se îndreaptă spre cei la care ajung donațiile. Apoi și al doilea și al treilea gând tot acolo se duc. Dar tot ce se face pentru refugiați devine posibil prin efortul nevăzut al celor care sortează, planifică transporturile și se asigură apoi că tot ce se primește ajunge unde trebuie, după nevoi și situație.

Și cei care strâng donațiile și le trimit mai departe au nevoie de ajutor la sortat și împachetat, dar și de susținere față de ceea ce fac. Își pun pe hold casa, familia și jobul ca să ajute străini care fug de război, iar asta îi încarca cu emoție și oboseală până la epuizare fizica și mentală. Fii și alaturi de ei!

Și încă ceva: cei care sortează și împachetează, care trimit și organizează tot sunt și ei oameni. Sunt expuși emoțiilor, efortului fizic și mental și oboselii. Îi poți ajuta și pe ei direct, cu o cafea caldă sau un ceai, o ciocolată sau alt fel de “comfort food”, cu o gustare sau un pachet cu mâncare. Sau, mai ales, o vorba bună și o apreciere pentru tot efortul pe care îl fac, pentru faptul că își pun pe pauză casa, familia și jobul că să îi ajute pe refugiați.

Și un ultim sfat: daca nu poți ajuta, din diferite motive, este ok, nu trebuie să te simți vinovat pentru asta. Dar respectă-i pe cei care fac asta și arată-le înțelegere, indiferent în ce moment al vieții te întâlnești cu ei!

Articol publicat inițial pe blogul autoarei, gabiralea.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Scoala unde învață fiica mea a trimis o lista cu lucruri utile pentru ucrainieni, iar printre ele s-au regăsit și produse precum mănuși speciale pentru frig extrem, saci de dormit, lanterne sau baterii, asta pe lângă alte produse de igiena. Lucrurile au fost trimise la Ambasada Ucrainei, iar pe cutii am scris lista cu produsele care se găsesc acolo. Oricând am putea fi în locul lor. Este doar o problema de timp...
    • Like 0
  • Nume check icon
    Frumos
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult