Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Filantropia în vreme de război. Cum să oferi ajutor în mod organizat

Refugiați în vama Siret

Foto: Inquam Photos/ Alex Nicodim

În fața războiului, e greu să-ți spună cineva să-ți păstrezi calmul.

Cum să fii calm?

E esențial însă să fim calmi. Să ne conținem emoțiile ca să putem ajuta. Să ne gândim din perspectiva oamenilor care trec granița, după multe ore de așteptare în frig.

Au ajuns în România, nu vorbesc majoritatea decât limba lor sau rusă. Sunt femei care au într-o mână bagaje și în cealaltă copilul care poate merge. Multe au și copii în brațe sau mai mulți copii pe care trebuie să se asigure că nu-i pierd în nebunia de acolo. Șiruri de voluntari le oferă lucruri lor și copiilor. Lucruri pe care nu le pot primi, de care nu au nevoie, care nu știu dacă sunt sau nu sigure/ proaspete/verificate. Trebuie să refuze frumos și să se asigure că trec cu toții bine de toți acești oameni a căror limbă nu o înțeleg și care probabil vor să ajute. Însă oamenii aceștia de multe ori nu sunt semnalizați ca voluntari, iar printre ei sunt mulți care oferă transport. Cum să ia femeia aceasta obosită, singură, înspăimântată decizia încotro să o ia și în cine să aibă încredere?

Vin mașini cu mâncare, haine și jucării și găsesc cu greu pe cineva care să le spună unde să le lase. Acolo unde le lasă nu e capacitate de sortare. Oamenii din teren nu răspund la telefon pentru că au multă treabă acolo.

Și e normal să se întâmple așa. E o situație pe care nu am mai trăit-o și va dura un pic să se lege lucrurile.

E foarte bine dacă ați donat! E minunat și oamenii aceia pe care i-ați ajutat sigur vă sunt recunoscători.

Dacă simțiți că vreți să faceți ceva sau să faceți mai mult, colegii mei, cu 20 de ani de experiență în filantropie au scris câteva lucruri pe care e important să le facem ca să facem binele bine și să ne păstrăm energia pe termen lung.

Pentru că războiul este lung, obositor și lasă cicatrici tuturor. Până acum, circa 70.000 de ucraineni au intrat în țara noastră, cea mai mare parte în tranzit către alte destinații, iar Comisia Europeană ne anunță că războiul poate aduce până la 7 milioane de refugiați.

Sunt atâtea moduri în care putem face un bine celor care trecut acum granița și celor care vor veni pe aici. Înainte de toate, nevoile sunt diverse. Pe lângă hrană, apă și medicamente, ucrainenii au nevoie de traducători, expertiză juridică, psihologi care pot interveni pe lângă copiii singuri, medici.

- Dacă vrei să donezi alimente sau îmbrăcăminte, află ce organizații se ocupă de colectare, înainte să mergi să cumperi tu produsele. Cere-le o listă, spune-le ce poți oferi sau caută listele pe care ONG-urile le-au creat. Așteptați, pentru că în curând ni se va cere ajutorul și vom fi mai eficienți. Sunt mulți oameni care întreabă, nu te supăra dacă nu primești un răspuns imediat din partea organizației.

- Dacă vrei să ajuți cu transportul, vorbește cu organizațiile de la fața locului și autoritățile locale. Intră pe paginile lor, află ce nevoie au, ce transportatori sunt acolo. Este foarte multă frică și este de înțeles, de aceea e bine să vorbești cu cei care sunt acolo, înainte de a porni la drum spre o vamă.

- Resursa financiară este necesară tuturor și este cea mai importantă. Poate că emoțional este o mai mare satisfacție să trimiți un pachet, însă nevoile se schimbă, iar pentru organizații e vital să știe că sunt pregătite pentru orice fel de obstacole care apar. În plus, e mai ușor și mai rapid de adresat o nevoie cu ajutorul unei donații în bani decât a unei donații în produse (care trebuie sortate, depozitate, inventariate)

Cum poți să afli dacă o organizație e transparentă?

- verifică dacă are site și Facebook unde comunică periodic

- ia informațiile de pe un site real, nu de pe campanii neverificate din social media

- verifică dacă a publicat raport anual

În zilele următoare vom ieși cu o listă de organizații care acționează la granițe, despre care știm că sunt transparente și fac treabă bună, către care se poate dona. La momentul acesta, e important să nu dublăm eforturi și să ne conservăm cu toții energia pentru ce urmează. Ne bucurăm să vedem atât de multă implicare, vă încurajăm să vă păstrați energia pentru viitorul apropiat și să aveți grijă de voi.

Oricât de mult rău este acum în jurul nostru, noi suntem încă pe pace și putem să ajutăm amintindu-ne că frica și durerea pe care le simțim sunt normale și putem să le canalizăm în a-i ajuta pe ceilalți dacă respirăm un pic și ne dăm voie să ne organizăm. E o chestiune de zile, nu mai mult.

O să fie bine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Proxenetismul este un fenomen gigantic in Romania. Nu inteleg de ce este tolerat, nu cunosc crima mai mare. Stiu ce vorbesc ii cunosc. Sunt niste bestii; nu mai apartin rasei umane!
    • Like 1
    • @ Ion
      Sper să nu aflăm, doamne ferește, peste ceva vreme, despre cazuri cu ucrainence ajunse pe mâna traficanților de carne vie!
      • Like 0
  • N-am inteles partea cu "ca să nu ajungi să faci mai mult rău decât bine". Cui sa faci rau? In ce fel?
    • Like 0
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      otheh check icon
      Incerc sa iti furnizez eu un raspuns : in acest moment grupul de refugiati este vulnerabil, fiind format din femei & copii, fara acte, greu de monitorizat, si care au pierdut contactul cu familia. Acesti oameni sunt deja vizati de grupurile de crima organizata implicate in traficul de persoane. Daca ar fi rapiti, in contexul actual nimeni nu ar mai putea da de urma lor. De aceea , cei care ajuta, trebuie sa actioneze in mod organizat, si sa implice cat mai mult autoritatile - pentru distribuirea de hrana, furnizarea de locuinte, etc. Si eu ajut, ca si multi alti romani, dar incerc pe cat posibil sa utilizez punctele de colectare oficiale, si nu persoane private. Este trist, este horror, inimaginabil, dar sunt total de acord cu autoarea - incercand sa ajutam pe cont propriu putem sa facem mai mult rau decat bine . Libertate pentru Ucraina !
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon