Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am vorbit cu românii care „nu-și vând țara” ca să înțeleg ce le face PSD

În seara turului II al alegerilor pentru Președintele Republicii Moldova eram alături de moldovenii de la Consulatul Moldovei în România. La știri prezentau oamenii care stăteau în frig la cozi de sute de metri, așa că mi-am spus trebuie să merg acolo. La Ambasadă deja terminaseră toate buletinele de vot cu ceva ore înainte, iar lumea se îndrepta spre consulat. 

M-am dus dezinteresat, am împărțit cu câțiva prieteni apă, napolitane, din banii noștri și vorbe bune pe cât posibil. Am vorbit cu ei și ele, ne-am făcut selfie-uri, toți erau acolo pentru Maia Sandu. Era o mișcare la fel cum am avut și în România și Diaspora românească în 2014, pentru președintele Klaus Iohannis. 

Atunci am stat 6 ore în frig și vânt în Danemarca (4 ore în primul tur, 2 ore în al doilea), să lupt pentru idealurile mele, să votez, să mă asigur că democrația, dreptatea, justiția și dezvoltarea vor continua în România. O alegere pe care se pare că o vom avea iarăși duminica aceasta. 

Din păcate, pentru moldoveni acest efort nu a fost destul. Deși au fost oameni care au călătorit mii de kilometri cu mașina prin SUA și Canada, ca să poată vota, numărul celor care au votat în diaspora a fost insuficient să întoarcă rezultatul. Propaganda și media rusă funcționează în Moldova mult prea bine, în continuare. Dar există totuși o speranță. Dacă acum 12 ani la recensământul din Moldova doar 2% dintre cetățeni se considerau români, la recensământul de acum 2 ani, 24% dintre cetățenii Rep.Moldova se considerau români. Este o creștere exponențială. 

Și dacă ne uităm acum că aproape jumătate simt acest lucru, atunci viitorul ne este totuși împreună. Va mai dura, vom sărbători 100 de ani de la Unire cel mai probabil singuri. Dar peste alți câțiva ani, eu simt că basarabenii se vor întoarce la noi. 

De la momentul noiembrie 2014 au trecut doi ani și am decis să mă întorc în țară definitiv și să mă implic în viitorul drept, echilibrat, european, democrat și demn pe care-l doresc pentru România. Așa cum spunea și Gandhi: „Be the change you want to see in the world.” 

Campanie electorala

În mini vacanța de 30 noiembrie – 4 decembrie am fost și eu la Piatra Neamț, alături de 35 de colegi și prieteni să ajutăm doi tineri independenți în campania lor pentru Neamț. 

Am interacționat zilele acestea cu peste 1000 de oameni, personal. Am citit apoi acest articol său din Republica, care descria interacțiunea candidaților USR cu oamenii de pe stradă, în Teleorman. Și aici era la fel. La jumătate de țară distanță, în Moldova, oamenii sunt la fel. Deziluzia, debusolarea, scârba pentru politică e aceeași.

Pentru noi, cei care trăim la oraș, care lucrăm într-o firmă mare, sau poate suntem antreprenori, acea Românie ne este necunoscută. Dar acesta este adevărul, sunt multe Românii paralele, trec una pe lângă alta pe stradă, dar nu se cunosc și nu se recunosc. Și e tare trist.

Printre oamenii cu care am vorbit am găsit unii care auziseră de noi, care chiar ne votau, care, deși nu mai aveau niciun motiv să o facă, urmau să își acorde încrederea unor oameni complet noi și relativ necunoscuți.

Am întâlnit însă și oameni agresivi în limbaj, care ne-au luat cu „huo”. Pentru ei, eram ca „toți” cei corupți. „Toți fură. Or fura și ai noștri. Dar ăilalți nu fură?!...”

Au fost și oameni pe care nu i-am putut convinge să iasă din acea stare agresivă, au fost oameni care ne-au îmbrâncit, au fost chiar și câțiva care ne-au spus clar că ei votează doar PSD, nu străini și nu oameni care le taie pensiile. Iar eu mă gândeam, cu un pic de empatie și recunosc că și cu un soi de milă, ce soartă să fi avut să nu înțelegi că fix „ei”, cei pe care-i votezi de 27 de ani, sunt cei care le-au distrus fabricile, care le-au furat taxele și din cauza cărora pensiile lor sunt tot de mizerie și în 2016. 

Dar după toate acestea, cei mai mulți, peste 60%, ne spuneau un singur lucru: Nu merg la vot! Nu îi mai interesează nimic, nu mai vor să audă, toți sunt hoți și nimeni nu mai merită nimic. Din punctul lor de vedere putea să se aleagă praful de țară, pentru că ei renunțaseră.

Și de fapt, tocmai acest flagel al deznădejdii este cel mai mare dușman al democrației, al libertății și al implicării în viitor. Marea noastră dilemă ca țară, nu va fi dacă alegem pe Cioloș sau Dragnea. Taberele sunt deja făcute.

Dar marea noastră luptă de abia acum începe. Dacă vrem să fim o națiune puternică, dacă vrem să fim niște parteneri euro-atlantici serioși, dacă vrem să ne asigurăm că în următorii ani nu vom avea soarta Moldovei sau a Ucrainei, atunci trebuie să mergem la vot, dar asta nu ne rezolvă problemele de zi cu zi. Trebuie să ne curățăm trotuarul din fața casei iarna, trebuie să respectăm regulile de circulație în trafic, trebuie să fim mai respectuoși și înțelegători unii cu alții, trebuie să ne implicăm în politică, trebuie să citim mai mult, trebuie să nu mai dăm atenții și spăgi, trebuie să ne taxăm zilnic politicienii și nu o dată la 4 ani, trebuie să ne implicăm civic și politic în viața cetății.

Altfel, vom cădea, iarăși, în corupție, habotnicie, lipsă de toleranță, agresivitate și deznădejde veșnică. România a mai avut astfel de perioade.

Trebuie să fim oameni serioși și implicați. Și să încercăm să mergem înainte împreună.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • MA numar printre cei 60% care nu vor merge la vot datorita deznadejdii.. La ultimele alegeri am votat PNL.. LA ultimele prezidentiale am Votat Iohannis ... acum nu vreau sa amai aud de nimeni... de ce atunci le-am dat o sansa sa faca lucrurile calumea si acum ce vad... guvernu meu si pdl-ul in loc de PNL .... pe bune parca guvernul trebuia sa fie al nostru si PNL-ul sa fie PNL nu sa se uneasca cu PDL-ul ... cat despre noi veniti imi fac o parere in 4 ani de acum in colo si ma decid daca merita cineva vre un vot ... si da nu ma duc la vot pentru ca desi nu fura toti, s-a dovedit ca toti sunt niste mincinosi cu agendele lor cu tot .....
  • Like 0
  • @ Constantin Tudose
   Constantin, important este dupa cum bine spui si tu viitorul. Te rog mergi la vot totusi, uita-te la oamenii de pe listele partidelor din circumscriptia ta, sau chiar la independenti (daca sunt pe bune independenti) si voteaza. E foarte foarte important :-) Daca faptul ca tu nu mergi la vot nu va mai da sansa celor noi veniti sa se dezvolte in urmatorii 4 ani? Intr-un fel se dezvolta cu legi favorabile democratiei si comunitatii, in alt fel se vor dezvolta daca raman legile actuale extrem de restrictive.
   • Like 0
 • check icon
  Traiesc un sentiment foarte ciudat. De 27 de ani, acum e prima oara cand, in preziua alegerilor, nu stiu cu cine sa votez! Stiu doar ca sunt un anticomunist fervent si cronic insa...masurile, programele si promisiunile din aceasta campanie m-au lasat rece. Nici nu-mi vine sa mai votez. Pentru prima oara senzatia de "what's good for" (cum ar zice americanul) imi rezoneaza in cutia craniana, parca negasind strop de materie cenusie care s-o absoarba si sa o asimileze. Oare asta sa fie senzatia pe care o traiesc cei ce s-au saturat sa spere ca lumea se mai educa, se mai civilizeaza si devine mai responsabila.
  • Like 0
 • O rugăminte: pe cât posibil, nu mai spuneți că sunteți din Basarabia. Spuneți domnule, că sunteți din Moldova de Est. Nu de alta, dar Moldova nu-i a mea, n-a fost a voastră, ci-i a urmașilor urmașilor noștri, în veacul vecilor!
  • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult