Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am vrut să le arăt copiilor mei cum arată țara lor. „Avem vase de croazieră pe Dunăre, dar nu vreți să știți printre câte PET-uri trebuie să navigheze...”

Delta - Foto Inquam Photos / Alex Nicodim

Foto Inquam Photos / Alex Nicodim 

De sărbători, am făcut o excursie cu copiii prin țară, căci indiferent câte locuri frumoase din lumea aceasta vedem împreună ca familie, ne dorim ca ei să-și cunoască în primul rând țara - cu bune și rele. Și da, poate că venind direct de pe Coasta de Azur pe malurile Cernei și Dunării nu a fost o trecere prea simplă pentru grupul nostru, dar putem discerne cu siguranță între România frumoasă, reală și România lui „Ce-ar fi dacă...”, România dorințelor noastre...

De la București la Craiova, la Cetate Port Cultural și apoi la Drobeta Turnu Severin, Băile Herculane, Cazanele Dunării și înapoi la București prin satele din Câmpia Română te izbesc niște contraste evidente, care par să se adâncească de la an la an.

1. Avem peisaje care îți taie respirația lângă gunoaie ori clădiri industriale (comuniste) părăsite ...

2. Avem gazon și flori cu nemiluita lângă clădiri de patrimoniu care plâng sau stau să cadă. Puțini primari/politicieni își asumă proiecte pe termen lung.

3. Avem Băile Herculane, o stațiune cu potențial extraordinar văndută pe bucăți în care nu s-a mai investit din comunism și în care noii proprietari se judecă de ani de zile, iar turismul e o umbră a ceea ce era odinioară. Și ca această stațiune sunt și altele.

4. Avem vase de croazieră pe Dunăre, dar nu vreți să știți printre câte PET-uri trebuie să navigheze... sau cum sunt descurajați micii intreprinzători în turismul pe Dunăre de autoritățile din Orșova.

5. Avem sate cu arhitectură tradițională ce pier măcelărite vizual de noi clădiri imense cu turnulețe. Avem biserici mici, frumoase, pline ochi de Înviere, lângă biserici-gigant, mai mari decât blocurile din zonă, apariții ciudate în peisajul dominat de oameni cu mari nevoi.

6. Avem cioturi de autostradă și privindu-le mă întreb cum ar fi fost să nu fac București-Craiova în 5 ore. Și mă mai gândesc nu numai că tata, care face 82 de ani, nu va vedea lanțuri de autostrăzi în România cu ochii lui, dar probabil nici eu în viața asta...

7. Avem șansa să prosperăm economic ca țară prin turism și agricultură, dar pentru asta e nevoie de viziune, educație, finanțare/accesare de fonduri europene și angajament politic pe termen lung. 

Și totul pleacă de la leadershipul de țară, de la modul în care funcționează azi „sistemul”. Și e păcat, căci România lui „Ce-ar fi dacă...” nu e o himeră - încă mai cred că o putem construi, dar e nevoie de un mare tăvălug pentru această reînnoire.

Nu pun poze și nici nu mă aștept să fiți de acord cu mine în toate punctele de mai sus, dar e ok.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Prin urmare avem, dar n-avem. Eu cred ca de fapt n-avem nimic. Iar aici nu este vorba numai de "leadership" pe romaneste sau conducere pe englezeste, ci si de clasicul omul sfiinteste locul. Sunt cativa, foarte putini care fac ceva, dar in general vrem sa primim inainte sa dam, sa inceapa celalalt si incep si eu, sa se schimbe celalalt si atunci ma schimb si eu, sa ma respecte intai pe mine si il respect si eu atunci. Exista un principiu: binele creeaza bine, dar trebuie cineva sa inceapa. Dezinteresant, fara sa se bata cu pumnii in piept, ci modest si cu intentii bune. Avem asa ceva in aceasta tara?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult