Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Antena 3 nu mai trebuie să ȋmi dea mama ȋnapoi

Viorica Dancila la A3

(Foto: captura A3)

Acum cinci ani, a circulat ȋn presă un articol, secondat de altele, asemănătoare ȋn ton, la celelalte alegeri, despre manipularea televiziunii Antena 3, care ținea captiv electoratul vȃrstnic ȋn fața propagandei mediatice a PSD. Antena 3 depista vulnerabilitățile psihologice ale acestei categorii sociale și o bombarda cu informații false sau trunchiate, care afecta dreapta judecată a seniorilor. Ȋnsă nu doar părinții și bunicii, ci mulți cei din mediul rural, naivi, needucați, o dată ce li se identificau predispozițiile mentale, ȋnghițeau hapuri antenistice de desensibilizare la realitatea “tefeleilor”. Și, pare-se, le ieșea. Meniuri informaționale aburinde servite seară de seară pe gustul seniorilor și defavorizaților ȋi fideliza pe aceștia fără putință de dezertare.

Posibil ca majoritatea dintre ei să ȋnghită și acum aceleași poțiuni de evadare ȋn ficțiunea antenistică. Numai că e o falsă problemă aici. Nu vȃrstnicii sunt dificultatea insurmonatabilă a acestei țări, nici nea Ion de la țară și nici Vasile care trăiește din ajutorul social și, din teama de a nu-l pierde, pune ștampila pe PSD și dacă ar candida la președinție un cimpanzeu cȃntȃnd la ukulele. Problema ai fost ȋntotdeauna TU, cel care ai la dispoziție una bucată vot și nu l-ai folosit.

Sincer, ce te interesează pe tine cu cine votează maică-ta? Sau bunică-tu? Care e problema ta că ăia de la țară nu se pricep să vadă lucrurile ȋnțelept, cum le vezi tu? Am priceput, spiritul tău civic e lăudabil, te-ai străduit să le explici de o sută de ori că e mai bine să voteze cu alții decȃt cu cei recomandați de Antena 3 și Romȃnia TV, nu ți-a ieșit, sunt ȋndoctrinați, sunt ȋncăpățȃnați, sunt bătuți ȋn cap, sunt toate acestea… dar, ȋnțelege o dată, e dreptul lor constituțional să voteze cu cine au chef, pot pune ștampila și pe un hamster dacă, ȋntȃmplător, trece prin cabina de vot la momentul cȃnd au intrat ȋn ea.

Antena 3 exploatează slăbiciunile părinților tăi și ar fi trebuit, pȃnă acum, să te ȋmpaci cu asta. Ȋn plus, nu-ți imagina că celelalte televiziuni ar fi niște mecanisme dedicate de răspȃndire a adevărului, doar pentru că exploatează eficient slăbiciunile tale! Și unii, și alții, exagerează, pe alocuri, la fel de grosolan ȋn prezentarea evenimentelor care se derulează sub ochii noștri! Fiecare mașinărie mediatică hipnotizează ȋn măsura ȋn care ȋnlesnește accesul la realitatea dorită, dar o face pentru a influența și dirija percepțiile de zi cu zi ale publicului. Nu toată lumea e sub vraja acestor șerpi Ka, dar eficiența lor se măsoară ȋn funcție de numărul de hipnotizați cărora li se furnizează informațiile (și adevărurile implicite) pe care trusturile le socotesc relevante.

Îți recomandăm

Prin urmare, să te iei cu mȃinile de cap că părinții tăi și alte rude și cunoștințe de la țară se uită la Antena 3 e o atitudine jignitoare la adresa lor. Pe care ei nu o merită și care la tine vădește aroganță și intoleranță. Votul tău ar trebui să te preocupe, atȃt. Eventual, convinge-i pe cei ce merg la vot să ȋși rupă cȃteva minute, duminică, pȃnă la secția de votare, decȃt să te cerți ȋn van cu cei dragi, ȋn speranța că vei deturna alegerea lor. Pentru că nu vei reuși. Mama ta, bunicul tău sunt răpiți de Antena 3, ai uitat? Lasă-i acolo, răpiți, că stau bine! Sunt sănătoși? Perfect, asta contează.

Iar tu, dacă dorești să faci un bine societății, află care sunt ăia care ȋncă se mai p..ă pe el de vot și duminică ia-i după tine!

Deoarece, cȃnd vine vorba de vot, numărul face diferența! Numărul, nu calitatea indivizilor care votează.

Nu lăsa un sfert de popor să decidă pentru celelalte trei sferturi!

Reține, problema nu e mama ta, că se uită la Antena 3, ci tu, că poate te uiți unde trebuie, vezi ce trebuie și ȋnțelegi ce trebuie, dar lipsești cȃnd trebuie!

Ȋn ce mă privește, Antena 3 poate să ȋl țină pe tata captiv cȃt vrea!

Iar Antena Stars și Pătraru să o țină pe mama cȃt vor ȋn fața televizorului!

Eu, unul, nu mă supăr. Și nici ei. Că i-am ȋntrebat.

Și se vor duce și duminică la vot. Braț la braț. La ora nouă, maxim zece dimineața, vor pune ștampila. Sunt nelipsiți, credeți-mă!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • corne check icon
  domnule autor,

  desi inteleg unde doresti sa bati si nu mi este antipatica ideea, la propriu - bati campii cu pas taios. sa vedem de ce:

  - citez: "Ȋnsă nu doar părinții și bunicii, ci mulți cei din mediul rural, naivi, needucați, o dată ce li se identificau predispozițiile mentale, ȋnghițeau hapuri antenistice de desensibilizare la realitatea “tefeleilor”. Și, pare-se, le ieșea."..."bombarda cu informații false sau trunchiate, care afecta dreapta judecată a seniorilor", apoi: "Prin urmare, să te iei cu mȃinile de cap că părinții tăi și alte rude și cunoștințe de la țară se uită la Antena 3 e o atitudine jignitoare la adresa lor. Pe care ei nu o merită și care la tine vădește aroganță și intoleranță."
  a) daca demersul manipulator si ordinar al antenei 3 este in regula, de ce al meu este lipsit de respect si neavenit? gadea imi iubeste mai mult decat mine bunica, ii pasa mai mult de maica-mea? iar ele de ce nu m-ar putea asculta, ma considera mai prost decat gadea? a lupta impotriva minciunii si a batjocurii este un gest de intoleranta politica?
  b) daca lipsa de interes fata de optiunile la vot ale celor dezinformati seara de seara in fata televizorului denota o atitudine civica ireprosabila, de ce sa nu procedez la fel si cu cei care nu doresc sa voteze? "aroganta" fata de decizia lor de a sta deoparte de ce e acceptabila?
  c) dumneata de ce te duci la vot sa pui stampla pe un individ care te trateaza cu aroganta? pentru ca politicienii asta fac - mai ales in campania electorala, incearca sa-ti formeze/alimenteze/schimbe convingerile politice. sau matale meriti asta?
  • Like 1
 • Am niste rezerve fata de acest articol . Sunt de acord ca trebuie sa respectam optiunile altora si ca este foarte putin probabil ca acestia sa-si schimbe opiniile.
  Sunt total de acord ca schimbarea vine prin noi , nu prin altii, deci mersul la vot este elementul pe care fiecare individ trebuie sa se focuseze indiferent de optiunile politice.
  Cu ce nu sunt acord, este toleranta si acceptarea in viata noastra a unor industrii de manipulare si dezinformare care continua sa ne impinga in cele mai urite si mirositoare mlastini.
  Cred ca asta este de fapt boala noastra cronica ca natie , acceptarea mizeriei din viata noastra ca un rau necesar.
  Sincer nu cred ca ne vom insanatosi ca natie pina cind posturi de televiziune ca A3 si RTV nu o sa dispara . Si aici ma refer la aceste doua posturi nu pentru ca sustin PSD , mai ieri sustineau PNL sau USL ,dar cu aceleasi tuse groase si manipulatoare, cu aceeasi indivizi fara caracter la pupitru.

  Totul este posibil, pentru ca nu exista o legislatie care sa condamne serios si fara echivoc CALOMNIA si MINCIUNA in presa.
  Nu cred ca ne vom insanatosi daca ne balacim in calomnie si minciuna.
  Nu vad de ce un ziarist poate pierde numeroase procese de calomnie si sa-si vada linistit de treaba dupa ce postul de televiziune ii plateste o amenda modica
  sau niste daune de 2 bani.
  Se pare ca asta este de fapt cuiul lui Pepelea , cam toti credem ca onoarea nostra si a semenilor nostri valoreaza 2 bani.
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Zici ceva de "un rau necesar". Nu ncesar. Inevitabil, asta e termenul corect.
   Si inca ceva: haita de manipulatori de la A3 e formata din indivizi cu o inteligenta foarte ridicata, mari profesionisti ai manipularii, de aceea si sunt platiti de patron cu sume de peste 10.000 EUR lunar.
   Ar fi o solutie, dar CTP nu vrea sa asculte ce i-am spus de zeci de ori; CTP e singurul care ar putea demonta cu succes, punctual, manipularile haitei A3, dar si el se teme ca haita il va baga in rahat incat nu va mai putea iesi de acolo.
   • Like 0
 • Zu Sayzu Zu Sayzu check icon
  o singura maaare problema in logica ta: imi vorbesti de parca eu N-AS fi fost la vot, de parca eu ma sufoc aici de furie pe manipularea lor ordinara fara sa ma fi folosit de argumentul meu democratic. Merge tot discursul tau care e mobilizator in sine dar, vorbind strict pe subiect, ce te faci daca ai fost la vot totusi si ai fost inutil? Ai doua variante: te pisi pe el de vot... lucru foarte grav, sau te indrepti catre cei care toarna venin picatura cu picatura in urechile celor bolnaviori si dornici de picaturi lecuitoare. Alta solutie decat sa-mi spui tot mie sa ma duc la vot, mai ai?
  • Like 0
  • @ Zu Sayzu
   Am eu o soluție pentru tine, taică: să-ți pese mai mult de adevăr decât de simpatiile&antipatiile politice personale. Și, după ce ai curajul să afli adevărul, să vezi ce e util de făcut cu el.

   Începe cu Dăruiește Viață vs Firea, că am văzut că erai foarte interesat de subiect. Exact în ziua în care Bucureștiul hotăra să se implice în renovarea clădirii spitalului Marie Curie - o investiție ce era estimată la 13 mil € -, una din fondatoarele Dăruiește Viață îl acuza pe primarul Firea că nu gestionează cum trebuie bugetul Capitalei și că ia bani de la spitale. Ce părere ai tu despre chestia asta?
   • Like 0
  • @ Zu Sayzu
   Hai sa incercam sa lamurim ceva:daca ai fost la vot cu siguranta acest vot nu a fost inutil. De ce? Simplu. Acest vot "inutil" impreuna cu celelalte voturi "inutile" au trimis in parlament suficienti oameni care,in timp si destul de greu,au reusit sa se adune,sa "fure" alti parlamentari ai "puterii" si sa demita acest guvern mizerabil. Nu voi dezvolta ideea. Am totusi speranta ca poti intelege ce spun si ca niciun vot nu este inutil. Niciodata.
   • Like 0
 • Corina check icon
  Asta e! Fapte, nu vorbe. Votul propriu, înainte de toate.
  • Like 0
 • Pe vremea când traia maică-mea, mă interesa ce vota, Iar ea vota cum a înteles că-i bine pentru copii ei. Ce-i drept, traia în București și îî dadeam bani lunar, că altfel nu se descurca cu pensia.
  • Like 1


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult