Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Anumite companii trebuie să aibă pregătit dosarul prețurilor de transfer în această perioadă. Controalele ANAF din domeniu, intensificate

companii - business

(Foto Guliver/Getty Images)

Companiile încadrate în rândul marilor contribuabili, care au tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală peste anumite praguri, au obligația de a întocmi anual dosarul prețurilor de transfer. 

Termenul de finalizare a dosarului pentru anul precedent a fost același cu cel pentru depunerea declarației anuale de impozit pe profit, respectiv 25 martie 2019 pentru cei care au anul fiscal același ca anul calendaristic. De altfel, controalele pe prețuri de transfer au devenit din ce în ce mai numeroase și mai complexe, iar anul în curs aduce o intensificare a verificărilor desfășurate de ANAF în această direcție.

Întocmirea dosarului prețurilor de transfer este obligatorie în cazul marilor contribuabili, în anumite condiții. Data limită pentru întocmirea dosarului pentru anul 2018 a fost 25 martie, atunci când a fost și termenul pentru depunerea declarației anuale de impozit pe profit. 

Concret, obligația revine companiilor încadrate ca mari contribuabili, ce au tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu oricare dintre pragurile de mai jos:

  • 200.000 de euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal (adică 4,6639 lei pentru un euro, la final de 2018);
  • 250.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 350.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

Dosarul prețurilor de transfer poate fi cerut marilor contribuabili în timpul inspecțiilor fiscale, dar și în afara acestora. Conform prevederilor în vigoare, marii contribuabili care au realizat tranzacții peste pragurile menționate mai sus trebuie să prezinte dosarul în cel mult 10 zile calendaristice de la solicitarea acestuia de către autorități, dar nu mai devreme de 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru întocmire.

Cu alte cuvinte, marii contribuabili care îndeplinesc condițiile de mai sus se pot aștepta oricând, începând de joi, 4 aprilie, să li se solicite dosarul prețurilor de transfer, având 10 zile calendaristice la dispoziție din momentul solicitării pentru a-l prezența autorităților fiscale.

În cazul firmelor încadrate în rândul contribuabililor mici și mijlocii, dar și al marilor contribuabili care nu au depășit pragurile menționate mai sus, ANAF poate cere întocmirea și prezentarea dosarului prețurilor de transfer numai în cadrul unei inspecții fiscale dacă acestea desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală mai mare sau egală cu următoarele praguri:

  • 50.000 de euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 50.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 100.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

În cazul dosarului întocmit la solicitarea ANAF de către contribuabilii menționați mai sus, termenul pentru prezentarea acestuia este cuprins între 30 și 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singură dată, la cerere, cu o perioadă de cel mult 30 de zile calendaristice. Practic, termenul maxim în care va trebui pregătit acest dosar poate fi de cel mult 90 de zile calendaristice, termen care, de cele mai multe ori, este insuficient pentru pregătirea unui dosar care să fie în conformitate cu cerințele legale și care să fie bine documentat.

De altfel, anul 2019 aduce o intensificare a controalelor pe domeniul prețurilor de transfer, verificările în acest sens fiind din ce în ce mai dese și mai complexe. La nivelul ANAF urmează să fie pregătite analize privind profitabilitatea pe diverse industrii și, contribuabilii care nu se vor încadra în pragurile de profitabilitate, vor urma să fie supuși inspecțiilor fiscale, inspecții care vor avea ca subiect și verificarea tranzacțiilor cu afiliații. 

Mai mult decât atât, raportarea Country by Country (Cbc report) va aduce un plus de informații autorităților fiscale cu privire la poziția fiscală comparativă și alți indicatori financiari pentru companiile membre ale unui grup cu cifra de afaceri consolidată de peste 750 milioane euro, prin acest instrument autoritățile fiscale putând identifica dacă o societate din cadrul grupului înregistrează pierderi, în timp ce alte companii ale grupului înregistrează profit și, prin urmare, pot decide demararea unei inspecții fiscale la acei contribuabili. 

Acest raport a fost introdus prin Directiva 2016/16/UE al cărei text a fost transpus și în legislația națională și are scopul de a ajuta autoritățile fiscale să efectueze o evaluare a riscului pe care îl comportă o anumită entitate prin compararea cu ușurință a indicatorilor financiari ai acesteia cu indicatorii financiari ai celorlalte entități din cadrul grupului.

Prin urmare, devine din ce ce în ce mai necesar ca cei care derulează tranzacții cu afiliații să testeze dacă acestea respectă principiul prețului de piață, această analiză fiind recomandabil să fie efectuată chiar înainte de implementarea tranzacției respective la nivel de grup pentru a preveni, de cele mai multe ori, ajustările ulterioare.

Așa cum se poate observa, domeniul prețurilor de transfer devine un subiect de interes pentru autoritățile fiscale și firmele trebuie să fie din ce în ce mai pregătite să facă față controalelor ANAF în acest domeniu.

Articol publicat și pe contexpert.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult