Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Anumite companii trebuie să aibă pregătit dosarul prețurilor de transfer în această perioadă. Controalele ANAF din domeniu, intensificate

companii - business

(Foto Guliver/Getty Images)

Companiile încadrate în rândul marilor contribuabili, care au tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală peste anumite praguri, au obligația de a întocmi anual dosarul prețurilor de transfer. 

Termenul de finalizare a dosarului pentru anul precedent a fost același cu cel pentru depunerea declarației anuale de impozit pe profit, respectiv 25 martie 2019 pentru cei care au anul fiscal același ca anul calendaristic. De altfel, controalele pe prețuri de transfer au devenit din ce în ce mai numeroase și mai complexe, iar anul în curs aduce o intensificare a verificărilor desfășurate de ANAF în această direcție.

Întocmirea dosarului prețurilor de transfer este obligatorie în cazul marilor contribuabili, în anumite condiții. Data limită pentru întocmirea dosarului pentru anul 2018 a fost 25 martie, atunci când a fost și termenul pentru depunerea declarației anuale de impozit pe profit. 

Concret, obligația revine companiilor încadrate ca mari contribuabili, ce au tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu oricare dintre pragurile de mai jos:

  • 200.000 de euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal (adică 4,6639 lei pentru un euro, la final de 2018);
  • 250.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 350.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

Dosarul prețurilor de transfer poate fi cerut marilor contribuabili în timpul inspecțiilor fiscale, dar și în afara acestora. Conform prevederilor în vigoare, marii contribuabili care au realizat tranzacții peste pragurile menționate mai sus trebuie să prezinte dosarul în cel mult 10 zile calendaristice de la solicitarea acestuia de către autorități, dar nu mai devreme de 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru întocmire.

Cu alte cuvinte, marii contribuabili care îndeplinesc condițiile de mai sus se pot aștepta oricând, începând de joi, 4 aprilie, să li se solicite dosarul prețurilor de transfer, având 10 zile calendaristice la dispoziție din momentul solicitării pentru a-l prezența autorităților fiscale.

În cazul firmelor încadrate în rândul contribuabililor mici și mijlocii, dar și al marilor contribuabili care nu au depășit pragurile menționate mai sus, ANAF poate cere întocmirea și prezentarea dosarului prețurilor de transfer numai în cadrul unei inspecții fiscale dacă acestea desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală mai mare sau egală cu următoarele praguri:

  • 50.000 de euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 50.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 100.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

În cazul dosarului întocmit la solicitarea ANAF de către contribuabilii menționați mai sus, termenul pentru prezentarea acestuia este cuprins între 30 și 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singură dată, la cerere, cu o perioadă de cel mult 30 de zile calendaristice. Practic, termenul maxim în care va trebui pregătit acest dosar poate fi de cel mult 90 de zile calendaristice, termen care, de cele mai multe ori, este insuficient pentru pregătirea unui dosar care să fie în conformitate cu cerințele legale și care să fie bine documentat.

De altfel, anul 2019 aduce o intensificare a controalelor pe domeniul prețurilor de transfer, verificările în acest sens fiind din ce în ce mai dese și mai complexe. La nivelul ANAF urmează să fie pregătite analize privind profitabilitatea pe diverse industrii și, contribuabilii care nu se vor încadra în pragurile de profitabilitate, vor urma să fie supuși inspecțiilor fiscale, inspecții care vor avea ca subiect și verificarea tranzacțiilor cu afiliații. 

Mai mult decât atât, raportarea Country by Country (Cbc report) va aduce un plus de informații autorităților fiscale cu privire la poziția fiscală comparativă și alți indicatori financiari pentru companiile membre ale unui grup cu cifra de afaceri consolidată de peste 750 milioane euro, prin acest instrument autoritățile fiscale putând identifica dacă o societate din cadrul grupului înregistrează pierderi, în timp ce alte companii ale grupului înregistrează profit și, prin urmare, pot decide demararea unei inspecții fiscale la acei contribuabili. 

Acest raport a fost introdus prin Directiva 2016/16/UE al cărei text a fost transpus și în legislația națională și are scopul de a ajuta autoritățile fiscale să efectueze o evaluare a riscului pe care îl comportă o anumită entitate prin compararea cu ușurință a indicatorilor financiari ai acesteia cu indicatorii financiari ai celorlalte entități din cadrul grupului.

Prin urmare, devine din ce ce în ce mai necesar ca cei care derulează tranzacții cu afiliații să testeze dacă acestea respectă principiul prețului de piață, această analiză fiind recomandabil să fie efectuată chiar înainte de implementarea tranzacției respective la nivel de grup pentru a preveni, de cele mai multe ori, ajustările ulterioare.

Așa cum se poate observa, domeniul prețurilor de transfer devine un subiect de interes pentru autoritățile fiscale și firmele trebuie să fie din ce în ce mai pregătite să facă față controalelor ANAF în acest domeniu.

Articol publicat și pe contexpert.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult