Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Domnule Președinte,
V-ați construit proiectul politic promițând o Românie modernă, în care fiecare persoană își poate împlini aspirațiile. O componentă fundamentală a acestei viziuni este România Educată, care asigură dreptul oricărui copil la educație de calitate.
Zilele trecute, un Parlament retrograd a decis să limiteze accesul elevilor români la informații despre viață, sănătate și sexualitate. Fără îndoială, predarea în școli a acestor cunoștințe pentru toți copiii reprezintă o parte necesară a educației în lumea în care trăim și este practicată, într-o formă sau alta, în țările civilizate. Aceste ore trebuie să fie accesibile tuturor copiilor, să facă parte din oferta de studiu a fiecărei școli.
Însă ultima variată a legii solicită acordul explicit al părinților, sugrumând inițiativa prin birocrație. Informațiile corecte despre igienă, sănătate, protecție sunt vitale, mai ales pentru copiii din medii defavorizate, ai căror părinți nu le pot oferi îndrumarea corectă. Mulți părinți nu vor face cerere scrisă la școală, pentru că nici ei, la rândul lor, nu știu sau nu pot să înțeleagă impactul pozitiv al cunoașterii.
Avem o datorie morală de a-i sprijini și îndruma mai ales pe copiii vulnerabili, să-i ajutăm să iasă din prăpastia sărăciei și a ignoranței. Nu o să devenim o Românie modernă, câtă vreme avem cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor din Europa. Șase din zece mame minore spun că nu au informații esențiale despre contracepție și igiena reproducerii.
Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice și să demonstrați că sunteți de partea bună a istoriei, că vă doriți și credeți într-o Românie Modernă și Educată!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Întâmplător știu cu ce se mănâncă educația sexuală. Și am văzut cu ochii mei la ce duce lipsa ei. Stiu și că e destul de amplă, nu ajunge o oră pe furate la dirigenție.
Am pus mâna, acum vreo 15 ani pe o programă din USA cred. Nu era nimic scabros ori nepotrivit acolo. Nu-i învăța pe copii să se "atingă" ( să-mi spună cineva cum poate cineva să meargă la toaletă fără să se atingă) să se masturbeze ori să facă sex. Totul ar fi fost pentru protecție, informare ( până și la tv văd copiii scene de sex, nu mai vorbim de internet, dacă n-au acces acasă au colegii grijă să-l școlească), prevenție. Atâta au sărit niște organizații "binevoitoare" cu fake și dezinformări că soarta acestei educații e pecetluită. Un proiect bun, îngropat de prejudecăți. Sănătate și virtute, adolescentele vor face tot înainte copii, vor face avorturi, vor contracta boli cu transmitere sexuală.
Celor care ridică obiecții, da, se amintește că nici prezervativul nu protejează total ( la contactarea virusului HPV cam 5/6, 1/6 posibilitatea sa-l ia cu prezervativ cu tot) și că e nevoie de o chibzuință ( era să zic matură însă la 15- 16 ani numai maturi nu sunt) înainte de a avea relații intime. Da, înainte să știi ce-i cu tine și ce vrei, mai bine abținere. Are o dimensiune clar psihologică, nu mecanicistă. Mama zice " să fii cuminte " ori " să nu te prind că-mi vii gravidă că te dau afară din casă ". În multe case la asta se reduce educația sexuală.
Nici nu există încă programă că gata obiecția! Recomandările OMS sunt bune, dar dacă se citesc corect. Și până la urmă sunt recomandări, pot și ar fi fost adaptate la particularitățile culturale și rezervele pe care lumea le are.
Deci: sănătate, că-i mai bună decât toate.
Educația sexuală, mortua est.
În România are aceași soartă cu prevenția: sublimă dar lipsește cu desăvârșire.
Pai daca 60% dintre mame ( nu vad de ce doar mamele, adica, tatii sunt exclusi ad libitum din procedul de educatie al copiilor?”!) nu stiu cum e ”aia cu sexu„” nu crezi ca ar fi bine sa le invatam pe ele? Si nu numai pe ele- eu consider ca- la ce debandata este in scolile romanesti acum- asta mai lipsea. Tichia de margaritar. Cu scoala on-line ne-am lamurit (daca in Bucuresti- la un liceu ”top 5”- s-a facut scoala....de pana si copiii s-au sesizat ca nu se face nimic si se dau note ”din burta”, atunci in provincie unde n-au vazut- sarmanii copii- decat accidental internetul), acum trebuie neaparat sa ne lamurim si cum stam la ”sex” ?
Serios: Asta-i abordarea?
De ce nu scrii tu o scrisoare deschisa lui Anisie, prin care sa-i spui ce drama este acest sistem de invatamant romanesc, mai intai?
In alta ordine de idei, din cate stiu analfabetismul functional nu echivaleaza cu retardul mintal. Acestea fiind spuse, sper sa existe in primul rand personal care sa predea educatia sexuala in acele zone, pentru ca sunt cazuri in care nu exista personal calificat care sa predea celelalte materii.
"învăţământul românesc e o eternă formă fără fond." - invatamantul romanesc? Cu totul? De unde rezulta asta?
Din aceleaşi date pe care le aveţi şi dvs. când susţineţi că învăţământul românesc nu este o formă fără fond.
Bun, manualul ca manualul, dar mai exista si profesor la clasa care sa le explice niste lucruri.
Cu alte cuvinte, li se va vorbi copiilor de faptul ca nu e bine sa te arunci cu capul inainte, ci sa astepti macar atata cat sa vezi ca celalalt are cu adevarat sentimente? Din pacate, e posibil ca totul sa fie redus la biologism, prezentat ca pe un act cu profilaxie medicala si atunci, din contra, adolescentii vor avea impresia ca e o nimica toata.
Or nu este asa.
Inca ceva important: priviti la ironiile din media si spatiul online cand noi, adultii, afirmam ceva pe subiectul asta. Chiar recent cu dl CTP, cati i-au sarit in cap. Fiecare are dreptul la o parere, nu? Ei, multiplicati asta de n ori, ca bullying la adolescenti, mistouri daca vreunul are o (alta) parere. Sau sa ne imaginam ironiile, in functie de mediu: fie asupra unora vazuti (vazute) ca prea nestiutori, fie, in alte medii, asupra celora considerati ca libertini.
Bref, daca educatia sexuala nu e predata bine, va face mult mai mult rau decat bine. Si cu siguranta in multe locuri nu va fi predata bine, pentru ca noi, adultii, ne incurcam si nu avem adesea cea mai buna abordare.