Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Apel deschis la președintele Klaus Iohannis să nu promulge legea împotriva Educației sexuale

Klaus Iohannis - foto Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Domnule Președinte,

V-ați construit proiectul politic promițând o Românie modernă, în care fiecare persoană își poate împlini aspirațiile. O componentă fundamentală a acestei viziuni este România Educată, care asigură dreptul oricărui copil la educație de calitate.

Zilele trecute, un Parlament retrograd a decis să limiteze accesul elevilor români la informații despre viață, sănătate și sexualitate. Fără îndoială, predarea în școli a acestor cunoștințe pentru toți copiii reprezintă o parte necesară a educației în lumea în care trăim și este practicată, într-o formă sau alta, în țările civilizate. Aceste ore trebuie să fie accesibile tuturor copiilor, să facă parte din oferta de studiu a fiecărei școli.

Însă ultima variată a legii solicită acordul explicit al părinților, sugrumând inițiativa prin birocrație. Informațiile corecte despre igienă, sănătate, protecție sunt vitale, mai ales pentru copiii din medii defavorizate, ai căror părinți nu le pot oferi îndrumarea corectă. Mulți părinți nu vor face cerere scrisă la școală, pentru că nici ei, la rândul lor, nu știu sau nu pot să înțeleagă impactul pozitiv al cunoașterii.

Avem o datorie morală de a-i sprijini și îndruma mai ales pe copiii vulnerabili, să-i ajutăm să iasă din prăpastia sărăciei și a ignoranței. Nu o să devenim o Românie modernă, câtă vreme avem cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor din Europa. Șase din zece mame minore spun că nu au informații esențiale despre contracepție și igiena reproducerii.

Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice și să demonstrați că sunteți de partea bună a istoriei, că vă doriți și credeți într-o Românie Modernă și Educată!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Am văzut atâtea discuții pro si contra, mai mult contra decât pro, situația îmi pare clară.
    Întâmplător știu cu ce se mănâncă educația sexuală. Și am văzut cu ochii mei la ce duce lipsa ei. Stiu și că e destul de amplă, nu ajunge o oră pe furate la dirigenție.
    Am pus mâna, acum vreo 15 ani pe o programă din USA cred. Nu era nimic scabros ori nepotrivit acolo. Nu-i învăța pe copii să se "atingă" ( să-mi spună cineva cum poate cineva să meargă la toaletă fără să se atingă) să se masturbeze ori să facă sex. Totul ar fi fost pentru protecție, informare ( până și la tv văd copiii scene de sex, nu mai vorbim de internet, dacă n-au acces acasă au colegii grijă să-l școlească), prevenție. Atâta au sărit niște organizații "binevoitoare" cu fake și dezinformări că soarta acestei educații e pecetluită. Un proiect bun, îngropat de prejudecăți. Sănătate și virtute, adolescentele vor face tot înainte copii, vor face avorturi, vor contracta boli cu transmitere sexuală.
    Celor care ridică obiecții, da, se amintește că nici prezervativul nu protejează total ( la contactarea virusului HPV cam 5/6, 1/6 posibilitatea sa-l ia cu prezervativ cu tot) și că e nevoie de o chibzuință ( era să zic matură însă la 15- 16 ani numai maturi nu sunt) înainte de a avea relații intime. Da, înainte să știi ce-i cu tine și ce vrei, mai bine abținere. Are o dimensiune clar psihologică, nu mecanicistă. Mama zice " să fii cuminte " ori " să nu te prind că-mi vii gravidă că te dau afară din casă ". În multe case la asta se reduce educația sexuală.
    Nici nu există încă programă că gata obiecția! Recomandările OMS sunt bune, dar dacă se citesc corect. Și până la urmă sunt recomandări, pot și ar fi fost adaptate la particularitățile culturale și rezervele pe care lumea le are.
    Deci: sănătate, că-i mai bună decât toate.
    Educația sexuală, mortua est.
    În România are aceași soartă cu prevenția: sublimă dar lipsește cu desăvârșire.
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Posibil ca reticenţele să fie legate mai mult de felul încare se va face această materie decât de necesitatea ei.
    • Like 1
  • GabiC check icon
    Draga Cristina, atata timp cat in scoala ( as pune-o deja intre ghilimele) sunt atatea derapaje, atata inechitate, atata discriminare, crezi e e cazul sa discutam despre educatia sexuala a copiilor?
    Pai daca 60% dintre mame ( nu vad de ce doar mamele, adica, tatii sunt exclusi ad libitum din procedul de educatie al copiilor?”!) nu stiu cum e ”aia cu sexu„” nu crezi ca ar fi bine sa le invatam pe ele? Si nu numai pe ele- eu consider ca- la ce debandata este in scolile romanesti acum- asta mai lipsea. Tichia de margaritar. Cu scoala on-line ne-am lamurit (daca in Bucuresti- la un liceu ”top 5”- s-a facut scoala....de pana si copiii s-au sesizat ca nu se face nimic si se dau note ”din burta”, atunci in provincie unde n-au vazut- sarmanii copii- decat accidental internetul), acum trebuie neaparat sa ne lamurim si cum stam la ”sex” ?
    Serios: Asta-i abordarea?
    De ce nu scrii tu o scrisoare deschisa lui Anisie, prin care sa-i spui ce drama este acest sistem de invatamant romanesc, mai intai?
    • Like 1
  • Nu mă așteptam ca nivelul unor comentarii pe Republica să fie lăsate să coboare atât de jos. Până la nivelul tărâței. Cât de curând o să vă mânănce porcii
    • Like 0
    • @ Mircea Popa
      Popa ,,lovit-n orgoliu ,,,Cred si sustin cu tarie ca ,,,EDUCATIA ESXUALA SA FIE PREDATA IN SCOLI IN CADRUL EDUCATIEI SANITARE ,, adica cursul sau ora sa se numeasca CLAR ECDUCATIE SANITARA ,, unde elevii sa invete ,notiunile elementare despre igiena si sanatate ,, Cred ca Domnul Presedinte , va gandi limpede ,, si nu va da curs provocarilor meschine ale popilor care fac sex anal ...si striga peste tot ,ca sunt fete mari ,,
      • Like 1
  • Eu am 31 de ani si cand am facut liceul, am avut ore de educatie sexuala. Asta se intampla in judetul Suceava, in Radauti. Persoana care ne-a predat era o tanara profesoara de biologie. A fost foarte interesant si pot spune acum ca nu stiam foarte multe lucruri la acea vreme. Intr-adevar eram foarte neobisnuit sa auzim un profesor rostind cuvinte ca : prezervativ, penis, vagin, masturbare etc. , dar nu ne-a "traumatizat" asa cum incearca sa sugereze politicienii, preotii si alte entitati care nu au legatura cu sanatatea sau educatia. Pe o alta nota, eu tin sa cred ca majoritatea persoanelor care incearca sa limiteze accesul la educatie sexuala sau sa il interzica, sunt acele persoane care nici acum la o varsta care depaseste 40 de ani, nu prea au cunostinte de educatie sexuala (si aici ma refer la oameni care cred ca daca deschizi un prezervativ din ambalajul sau, risti sa ramai insarcinata, sau daca auzi ca homosexualitatea exista in natura, risti sa devi homosexual). Oamenii care sunt atat de limitati in materie de educatie, nu sunt oamenii carora ar trebui sa li se dea voie sa decida asupra educatiei copiilor unei intregi tari. Trebuie sa progresam, nu sa ne intoarcem la idei din vremea comunismului.
    • Like 0
  • În principiu ideea este bună. Totuși trebuie făcută o delimitare pe vârste și cine face această educație. În ceea ce privește discuția privind acceptul părinților mi se pare că cei care se opun acestei cerințe sunt inegali în a judeca situația. Nu am văzut nicio opoziție când asociații ale părinților sau elevilor au fost foarte vocali în ceea ce privește programele școlare, organizarea învățământului etc. O mare problemă - cine va ține orele de educație sexuală?
    • Like 0
    • @ Ion Podocea
      Dar de ce să nu fie ed.sex. o parte din educația sanitară și să fie diferențiată pe categorii de vârstă ? Vrea cineva să fie doctor în ed. sex. înainte de a fi cazul ? În această chestiune prefer să fiu mai demodat dar (ne)corupt moral înainte de a ști despre ce e vorba și cu ce se mănâncă. Mergi d-ta și predică pe la alte porți, mai spre vest, unde a început legiferarea cu succes a pedofiliei !
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      bai da esti facut gramada....
      • Like 3
  • În principiu ideea este bună. Totuși trebuie făcută o delimitare pe vârste și cine face această educație. În ceea ce privește discuția privind acceptul părinților mi se pare că cei care se opun acestei cerințe sunt inegali în a judeca situația. Nu am văzut nicio opoziție când asociații ale părinților sau elevilor au fost foarte vocali în ceea ce privește programele școlare, organizarea învățământului etc. O mare problemă - cine va ține orele de educație sexuală?
    • Like 1
    • @ Ion Podocea
      Iarăși pe firmament dar musai incognito (sub chipul unei fetițe, probabil, inocente) ? Lup în blană de oaie !
      • Like 0
    • @ Ion Podocea
      Orele de educatie sexuala vor fi asimilate cu ora de educatie sanitara ,,care era psi pe vremea comunistilor ,,Inainte de 89 ,se preda in scoli ,,EDUCATIE SANITARA ,, unde elevii erau ,informati despre notiuni de igiena inclusiv despre sex, Apoi notiuni de primajutor ,etc ,,Partea buna era ,ca popii ,,nu puteau ,sa-si dea ,,cu parerea si era foarte bine, !!
      • Like 1
  • Valentin check icon
    E interesant totuşi de văzut că acest tip de educaţie este introdus special pentru acea zonă în care găsim analfabetism funcţional. Asta înseamnă că materia va fi mai mult sau mai puţin nulă, pentru că va fi înţeleasă de un segment care deţine deja informaţie, în timp ce segmentul care prezintă analfabetism funcţional nu o va recepta. Dacă programa, metodica şi manualele vor fi alcătuite de cei care traduc de obicei materiile în limba păsărească - denumită pompos ÎNALTĂ ŢINUTĂ ŞTIINŢIFICĂ - sunt şanse să nu funcţioneze nici la ceilalţi. Cei care nu o doresc n-ar trebui să-şi facă probleme, pentru că învăţământul românesc e o eternă formă fără fond.
    • Like 3
    • @ Valentin
      Nu vad care e problema cu felul in care e formulata programa, aveti vreun exemplu concret?
      In alta ordine de idei, din cate stiu analfabetismul functional nu echivaleaza cu retardul mintal. Acestea fiind spuse, sper sa existe in primul rand personal care sa predea educatia sexuala in acele zone, pentru ca sunt cazuri in care nu exista personal calificat care sa predea celelalte materii.

      "învăţământul românesc e o eternă formă fără fond." - invatamantul romanesc? Cu totul? De unde rezulta asta?
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Valentin check icon
      Cred că aţi înţeles greşit. Nu vorbim de vreo problemă de acest gen, ci de zone în care încă se mai silabiseşte la clasa a VIII-a. Ce şanse au aceşti elevi să înţeleagă un asemenea manual în condiţiile în care încă mai silabisesc?

      Din aceleaşi date pe care le aveţi şi dvs. când susţineţi că învăţământul românesc nu este o formă fără fond.
      • Like 1
    • @ Valentin
      "Din aceleaşi date pe care le aveţi şi dvs. când susţineţi că învăţământul românesc nu este o formă fără fond." - eu nu am sustinut nici ca ar fi, nici ca n-ar fi, ci tocmai ca nu avem date ca sa ajungem la o asemenea concluzie.
      Bun, manualul ca manualul, dar mai exista si profesor la clasa care sa le explice niste lucruri.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Delia MC Delia MC check icon
      De ce ar trebui un manual? La dirigenție au? La sport? Bine, a fost unul care propunea manual de ed. fizică...
      • Like 2
  • Rucs Rucs check icon
    Da, poate copiii ar trebui sa afle notiuni despre bolile cu transmitere sexuala, de ex. Sa stie ca astazi, in mileniul III, cand medicina a avansat foarte mult, BTS insa par sa fi castigat teren, iar multe forme au devenit rezistente la tratament (de ex, s-au inmultit cazurile de gonoree multirezistenta). Ar fi util sa afle, de asemenea, ca multe BTS se transmit si la nivel de epiderma, deci prezervativul este in aceste cazuri insuficient. Nu stiu daca insa se va spune si asta... De unde stim cum se va preda, efectiv? E posibil ca profesorul sa prezinte totul ca pe un mecanism, o chestiune pur fiziologica: te protejezi cu prezervativ si gata, totul e bine si frumos. Nu, nu e asa. Sunt boli ce se transmit chiar si asa. Apoi, implicatiile psihologice - despre asta se va vorbi? Sau adolescentii nostri vor capata impresia ca daca urmeaza o profilaxie si o igiena, totul va fi ok? Li se va vorbi de depresia care pandeste, de pilda, o fata ce isi pierde virginitatea cu un baiat pe care nu il iubeste cu adevarat, cedand la insitentele lui? Sau despre situatia in care poti ajunge victima unui "laudaros" sau santajist? Vezi cazul Vlad Andrei, despre care s-a vorbit in presa https://www.vice.com/ro/article/yw7kwj/lege-ca-femeile-din-romania-sa-nu-mai-fie-santajate-cu-poze-nud.
    Cu alte cuvinte, li se va vorbi copiilor de faptul ca nu e bine sa te arunci cu capul inainte, ci sa astepti macar atata cat sa vezi ca celalalt are cu adevarat sentimente? Din pacate, e posibil ca totul sa fie redus la biologism, prezentat ca pe un act cu profilaxie medicala si atunci, din contra, adolescentii vor avea impresia ca e o nimica toata.
    Or nu este asa.
    Inca ceva important: priviti la ironiile din media si spatiul online cand noi, adultii, afirmam ceva pe subiectul asta. Chiar recent cu dl CTP, cati i-au sarit in cap. Fiecare are dreptul la o parere, nu? Ei, multiplicati asta de n ori, ca bullying la adolescenti, mistouri daca vreunul are o (alta) parere. Sau sa ne imaginam ironiile, in functie de mediu: fie asupra unora vazuti (vazute) ca prea nestiutori, fie, in alte medii, asupra celora considerati ca libertini.
    Bref, daca educatia sexuala nu e predata bine, va face mult mai mult rau decat bine. Si cu siguranta in multe locuri nu va fi predata bine, pentru ca noi, adultii, ne incurcam si nu avem adesea cea mai buna abordare.
    • Like 5
  • Are INTERNETUL grija sa i educe pe copii de la cea mai frageda varsta,asta sa vada parintii care le cumpara la copii tel.performante,iar cei obiditi de soarta n au nici ei cele mai elementare cunostinte despre viata sexuala in sens pozitiv.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult