Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Arafat, întrebat la doi ani după tragedie dacă „aveam de toate”. De ce n-au fost transferați în străinătate în prima secundă arșii de la Colectiv

Raed Arafat

O nouă tragedie de tipul celei de la Colectiv de acum doi ani nu ar găsi spitalele cu mult mai pregătite, pentru că tot ce s-a făcut de atunci a constat în renovarea departamentului de terapie intensivă a singurului spital pentru arsuri din Bucureşti şi reprofilarea parţială a altui spital pentru a putea primi mari arşi.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, invitat luni seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, a afirmat că nicio ţară nu ar face faţă cu forţe proprii la o tragedie de asemenea proporții.

„În privința arşilor, din păcate, schimbarea e puțină. S-a renovat secția de terapie intensivă de la (Spitalul de - n.red.) Arşi. S-a profilat un număr de paturi la Bagdasar, care primește arși. Sunt discuții de construcție de secție de arși lângă spitalele de urgență”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

(Nici azi, dacă s-ar întâmpla o tragedie, nu ați avea unde să duceți marii arși?) Și azi s-a întâmplat o tragedie la Uricani. Trei arși sunt la Spitalul de Arși și la Spitalul Bagdasar. Dacă ai o tragedie similară cu cea de la Colectiv, vă garantez că nicio țară nu poate să se descurce singură și trebuie în continuare să apelezi la restul ţărilor”, a adăugat Raed Arafat.

- La două săptămâni de la tragedie erați întrebat: dacă ați fi avut un copil la Colectiv l-ați fi dus în spital din România? Ați spus că da. După ce ați aflat de infecții, ați văzut viermii de pe bolnavi, ar mai fi răspunsul același?

- Nu intru în subiectul cu dezinfectanții. În prima fază nu aveai cum să faci altfel. Nu există soluții, tot acolo o să-i duci. Colegii care au venit din alte țări și avem mărturiile lor au zis că bolnavii au fost bine îngrijiți. Problema infecțiilor nosocomiale nu e rezervată României. Fiecare țară are monștrii ei ca infecții. În Anglia s-a întâmplat să închidă secții și să schimbe tencuiala din cauza infecțiilor.

- Ne comparăm cu Anglia, Germania?

- Nu, pentru că infrastructura e șubredă și trebuia schimbată demult. La acest moment, dacă am o situație similară cu Colectiv, explicați-mi cum să procedăm. Cei care au solicitat ca bolnavii să fie duși afară în primele 24 ore nu înțeleg cum funcționează restul țărilor și cum se obțin locuri.

- Bănicioiu zicea că avem de toate. Aveam de toate?

- Pentru prima fază, acută, o zi, două, spitalele, cel puțin asta s-a zis, că la acel moment, da, facem față. Dar nimeni nu a zis că facem față în sensul că îi ținem și nu mutăm pe nimeni.

Întrebat dacă ar fi fost mai puține victime în cazul în care pacienții ar fi fost transferați imediat, nu după șase zile, Raed Arafat a explicat că în momentul în care apare arsura și se pierde bariera de piele a corpului, deja pacientul începe să fie infectat.

- Dacă ar fi fost transferați, care s-ar fi putut, în prima secundă, am fi avut mai puține victime?

- Depinde de foarte multe aspecte. Infecția se întâmplă în primele minute la bolnav. Dacă vreți să spuneți că dacă îl transferam în 24 de ore și nu 48 și nu era infectat, nu. Din momentul în care apare arsura și se pierde bariera de piele a corpului, deja pacientul începe să fie infectat.

Vreau să repet. Când am început să transferăm bolnavii, a trebuit să vină să-i aleagă cei care voiau să-i ia. Am făcut lista și am început să-i transferăm. Sunt spitale care nu voiau să audă până nu văd documentele, garanția plății. Se știe că a durat rezolvarea ore, o zi, două, pentru garantarea pe care o acceptau ei. Unii n-au acceptat formularul E112 și voiau altă garanție.

A urca bolnavii cu avioanele și a pleca în Europa în primele 12 ore, în prima zi, și să spui în Europa «venim cu arșii, primiți-i», acest lucru nu s-ar întâmpla nicăieri. Ne-ar întoarce cu ei.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, de la ora 22.30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Se judeca cu multa emotie si se cauta vinovati peste tot. Nu e corect si nu e nici normal. Are dreptate cand spune ca a fost o mega-tragedie iar noi eram in stare latenta ca nu suntem obisnuiti cu asa ceva. Ne-a luat cum te ia un cutremur la 3 dimineata cand te scoli buimac si nu stii unde e usa. Sau geamu. Nu suntem Israel unde toti se misca brici si au sisteme si organizare 24/7 si scule si aparate mai tari ca americanii, dar asta pentru ca ei traiesc zi de zi cu riscuri si au patit tot felul de tragedii de zeci de ani. Daca nici Arafat nu stie ce face atunci chiar ca nu mai avem sanse. Numai prin evenimente de genul asta iti perfectionezi sistemele din pacate. Nu poti sa prevezi tot ce se poate intampla. Sa vedem ce-o fi la cutremur cand o da buzna. Tot noaptea ca hotii.
  • Like 0
 • Arafat s-a transformat intr-un om foarte josnic. cum poate sa spuna ca pacientul se infecteaza imediat si nu poti face nimic. daca il trimiti intr-un spital romanesc cu 5-8 bacterii rezistente la antibiotic asta inseamna condamnare la moarte, mai bine il trimiti acasa, e mai sanatos pentru pacient! niciun politician nu se opereaza in Romania, oare de ce? toti stiu ca poti muri din cauza bacteriilor din spital.
  • Like 2
 • Anon check icon
  Ma intreb daca domnul Arafat vomita in fiecare zi cand se uita in oglinda.
  • Like 1
 • "Nu, pentru că infrastructura e șubredă și trebuia schimbată demult. La acest moment, dacă am o situație similară cu Colectiv, explicați-mi cum să procedăm. Cei care au solicitat ca bolnavii să fie duși afară în primele 24 ore nu înțeleg cum funcționează restul țărilor și cum se obțin locuri."
  Si cine dracu a fost la guvernare 27 de ani si cine e acum? Soros si Oculta Mondiala nu va lasa sa faceti infrastructura? Alt nemernic si Arafat, ascund mizeria sub pres cu nonsalanta. Sa moara oameni, doar sa nu se renunte la furat. Bugetul pentru furat nu e rectificabil.
  • Like 2


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult