Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Cea mai bună veste legată de retragerea din Herson este că oferă mai multe dovezi că Putin este rațional”. Însă există și o serie de pericole

Retragerea din Herson

Retragerea Rusiei din Herson pare a fi un moment extrem de semnificativ în războiul pornit pe 24 februarie de Vladimir Putin în Ucraina. Câteva explicații mai jos:

- Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au capturat-o de la începutul invaziei, ceea ce a reprezentat un premiu major pentru puterea de la Kremlin.

- Retragerea trupelor ruse spre est, peste râul Nipru, înseamnă cedarea unor întinderi mari pe care Rusia le ocupase încă de la începutul războiului și pe care Vladimir Putin le declarase oficial drept teritoriu rus în urmă cu doar cinci săptămâni.

- CNN amintește că regiunea din sudul Ucrainei a fost una dintre țintele principale ale armatei ruse în primele zile ale invaziei, ocuparea acesteia fiind vitală pentru ruși pentru a putea avansa înspre Nikolaev și Odesa, două dintre cele mai importante orașe din sudul țării.

- Pe măsură ce trupele ruse s-au retras, forțele ucrainene au avansat cu prudență, pe fondul avertismentelor de la Kiev că rușii ar fi lăsat în urmă capcane.

- De altfel, armata ucraineană a transmis vineri că Rusia distruge infrastructura critică în timp ce se retrage, bombardând teritoriul recent eliberat din noi poziții defensive de pe malul estic al râului Nipru.

Două poduri, aruncate în aer de geniștii ruși 

- Tot vineri, podul strategic Antonovski de peste râul Nipru s-a prăbușit, după cum a relatat presa occidentală, citând mai multe site-uri de știri din Ucraina și Rusia. Podul de pontoane ridicat de forțele rusești lângă podul strategic Antonovski a fost, de asemenea, distrus. Cele două poduri au fost cel mai probabil aruncate în aer de geniștii ruși în contextul retragerii pe malul estic al Niprului, manevră ordonată miercuri de Ministerul rus al Apărării.

- Moscova a transmis vineri la prânz că retragerea s-a încheiat, și că niciun soldat sau echipament militar nu a fost lăsat în urmă pe malul de vest al râului Nipru.

- Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin neagă că retragerea este umilitoare pentru președinte, deoarece oficialii ruși descriu retragerea drept o simplă „redistribuire”.

-Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat în fața reporterilor aflați vineri dimineață la conferința zilnică de presă de la Moscova, că retragerea Rusiei din Herson a fost umilitoare pentru Kremlin. Mai mult, oficialii ruși descriu retragerea drept o simplă „redistribuire”.

- Peskov a insistat că Herson face încă parte din Rusia. „Acesta este un subiect al Federației Ruse. Nu există schimbări în acest sens”, a spus Peskov reporterilor, citat de AFP. Întrebat dacă Rusia regretă anexarea Hersonului, Peskov a spus că regimul de la Moscova „nu regretă” această mișcare.

- Ucraina a salutat o „victorie importantă” după ce trupele ruse s-au retras din orașul Herson. În centrul orașului Herson au fost arborate din nou steagurile ucrainene deasupra clădirii administrației regionale.

- BBC notează că nu este pe deplin clar cine deține controlul în Herson, dar steagurile ucrainene sugerează că prezența Rusiei în oraș nu mai este vizibilă.

- Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la trupele ruse care au fost lăsate în urmă în Herson, după retragerea forțelor Kremlinului, să se predea.

Vladimir Putin nu a fost prezent pentru a transmite publicului veștile proaste de pe front

- Există rapoarte că unii soldați ar fi fost lăsați în urmă în timpul ordinului de retragere. Unii s-au schimbat în haine civile, dar există temeri că ar putea fi încă înarmați. Într-o declarație postată pe canalele de socializare, serviciile secrete de apărare ale Ucrainei au declarat: „În caz de captivitate voluntară, Ucraina vă garantează supraviețuirea și siguranța. Respectăm convențiile de la Geneva, garantăm prizonierilor de război hrană, asistență medicală și posibilitatea schimbului dumneavoastră cu soldați ai forțelor armate ucrainene ținuți captivi în Federația Rusă. Este sigur să te predai după ce ai discutat în prealabil condițiile de predare cu reprezentanții autorizați ai comandamentului ucrainean, sunând la linia telefonică din cadrul proiectului de stat al Ucrainei „Vreau să trăiesc”. Astfel, autoritățile ucrainene au furnizat numere de telefon sau le-au spus soldaților ruși să se apropie de armata ucraineană cu armele atârnate peste umăr, cu un steag sau o pânză albă și să strige „Mă predau”.

- Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat publicat de agenția de presă Interfax, a transmis că peste 30.000 de militari ruși au fost retrași pe malul estic al râului Nipru.

- The Guardian scrie că după cum s-a întâmplat adesea, Vladimir Putin nu a fost prezent pentru a transmite publicului veștile proaste de pe front. În ziua în care Rusia a anunțat retragerea din orașul ucrainean Herson, liderul rus făcea turul unui spital neurologic din Moscova, fără a menționa decizia [pasului în spate] din Ucraina.

- În schimb, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și comandantul acestuia din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, au explicat la televiziunea de stat rusă că deținerea în continuare a orașului Herson nu mai este sustenabilă.

- The Guardian spune că Putin nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru această retragere. Practic, Putin nu vrea să fie asociat cu eșecul și repetă exact scenariul de la precedenta retragere militară din regiunea de nord-est a Ucrainei, Harkov, pe care liderul de la Kremlin a ignorat-o în mod similar, petrecând ziua în schimb inaugurând o roată dintr-un parc de distracții.

- Experții care îl urmăresc îndeaproape pe Putin au spus că decizia sa de a abandona Kherson a fost, de asemenea, o reamintire a dispoziției sale de a face concesii tactice atunci când este împins la zid.

- „Este greșit să spunem că Putin nu se retrage niciodată sau nu se dă înapoi. Acest lucru arată din nou că Putin poate fi pragmatic”, indică Tatiana Stanovaya, analist politic la R Politik, un proiect independent de analiză a politicii ruse contemporane.

- Jurnalistul Pjotr ​​Sauer de la The Guardian semnalează că retragerea Hersonului a expus și mai mult situația militară îngrozitoare a Moscovei de pe teren, care este prea flagrantă pentru ca Putin să o ignore.

- Experții militari au prezis de săptămâni întregi că Rusia se va lupta să păstreze Herson, deoarece nu mai poate sprijini trupele care au fost în mare parte izolate de liniile lor de aprovizionare. „S-a ajuns la punctul în care Putin pur și simplu nu a mai putut ignora avertismentele lui Surovikin”, spun experții.

„Putin nu se grăbește. El vede acest lucru ca pe un conflict mai lung, la scară largă cu Occidentul”

- Potrivit rapoartelor serviciilor de informații americane citate de New York Times în septembrie, Putin a respins în acea lună cererile comandanților săi de pe teren de a se retrage din Herson. Decizia de a se retrage, așadar, pare să marcheze o schimbare semnificativă în gândirea lui privind strategia pe front.

- Putin intenționează să „înghețe” conflictul în timp ce armata sa mult deteriorată regrupează și antrenează numărul mare de soldați nou mobilizați care, potrivit cifrelor oficiale, depășesc cele 300.000 de persoane anunțate inițial.

- „Putin nu se grăbește. El vede acest lucru ca pe un conflict mai lung, la scară largă cu Occidentul”, a spus sub condiția anonimatului un oficial occidental din domeniul apărării. „Este un oportunist prin fire. Strategia lui acum este să vadă cum stau lucrurile până la sfârșitul iernii și apoi să reevalueze strategia”, a mai spus același oficial.

- Retragerea din Herson este cea mai recentă dintr-o serie de înfrângeri militare pentru Rusia. Dar, în timp ce ofensiva Kievului de la Harkov a făcut ca unitățile rusești să fugă în dezordine și să producă o ruptură fără precedent în cadrul clasei conducătoare ruse, decizia de miercuri a fost întâmpinată cu înțelegere de unii dintre cei mai agresivi critici ai desfășurării campaniei militare în Ucraina.

- Liderul cecen Kadîrov și fondatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, au aplaudat în sincron retragerea din Herson, primul descriind-o ca o „o alegere dificilă, dar corectă, între sacrificii fără sens de dragul declarațiilor de profil înalt și salvarea vieților neprețuite ale soldaților”.

- Stanovaya a spus că răspunsurile lor sunt o dovadă a dorinței Kremlinului de a învăța din greșelile făcute în trecut. „De data aceasta, Kremlinul a coordonat clar această retragere cu elementele agresive pro-război din cadrul elitelor, tocmai pentru că Putin nu a vrut să vadă din nou vreo diviziune publică”, remarcă Stanovaya.

- Unii analiști spun că prin numirea lui Surovikin în octombrie, Kremlinul a căutat un comandant militar respectat care să-și asume politic retragerea. „Era evident că numirea lui Surovikin și laudele aduse lui s-au datorat cel puțin parțial nevoii de a crea o figură cu mandat pentru acțiuni „rușinoase” pe care Putin nu a vrut să le întreprindă în nume propriu”, a spus Alexander Baunov, analist politic la Fundația Carnegie pentru Pacea Internațională din Washington.

- „Surovikin este figura perfectă pentru a anunța retragerea”, a spus în mod similar un fostul oficial al apărării, care a lucrat anterior cu Surovikin. „Surovikin nu are dușmani în sistem și nu poate fi acuzat că nu înțelege situația militară”, a precizat acesta.

„Dacă Rusia își poate retrage unitățile fără pierderi mari, probabil că va fi într-o poziție mai puternică pentru a-și menține liniile de front”

- Experții militari au mai spus că Rusia pare să fie dornică să evite greșelile tactice făcute în timpul retragerii haotice și dezorganizate de la Harkov. Forțele ruse au petrecut săptămâni bune înainte de anunțul retragerii, timp în care au întărit pozițiile defensive de pe malul estic al râului Nipru, unde se așteaptă ca restul armatei să ocupe poziții.

- Dacă Rusia își poate retrage unitățile fără pierderi mari, probabil că va fi într-o poziție mai puternică pentru a-și menține liniile de front existente, deoarece poate muta aceste inversări mai ușor pentru a controlul din Donbas și Zaporojie", a declarat analistul militar Rob Lee, cunoscut în mod special pe twitter pentru analizele sale referitoare la războiul din Ucraina. Acesta mai spune că modul în care se desfășoară retragerea rușilor este critic pentru cum vor evolua mai departe ostilitățile.

- Pierderea lui Herson ar putea fi salutată și de unii ruși obișnuiți, șocați de decizia lui Putin de a ordona o mobilizare, urmată de rapoarte privind victime în masă ale unor recruți nepregătiți, a spus la rândul său Andrei Kolesnikov, cercetător la Fundația Carnegie pentru Pacea Internațională din Washington. El a făcut trimitere la un sondaj recent care a arătat că, în timp ce 44% dintre ruși încă „suțin cu siguranță” acțiunile armatei lor, doar 22% sunt „cu siguranță” în favoarea continuării acțiunii militare. „Parți mari ale societății, inclusiv segmentele care îl susțin pe Putin, s-au săturat de război, iar orice reducere a pierderilor este un plus pentru Putin”, a explicat Kolesnikov.

- Nu a fost o surpriză, a adăugat el, că Shoigu și Surovikin au subliniat conservarea vieții umane ca principalul motiv din spatele retragerii din Herson. „Pe fundalul anxietăților deja existente create de mobilizare, este destul de nesăbuit să organizezi o mare apărare a Hersonului, care ar putea duce la un masacru”, a mai spus cercetătorul Kolesnikov.

- Profesorul Michael Clarke, analist la Sky News în apărare și securitate, spune că deși se pare că forțele ruse s-au retras, sunt așteptate „multe capcane” în urmă.

Trupele ruse vor dori să se consolideze pe malul estic al râului, unde probabil vor încerca să bombardeze Hersonul cu artilerie la fel cum au făcut cu Mariupol și Severodonețk

- O mare parte din echipamentul rusesc pare să fi fost retras mai la nord, spune Clarke, dar „panica” care a urmat în timpul retragerii a făcut ca multe trupe mobilizate să se înece în râul Nipru.

- Profesorul Clarke a numit-o un „sfârșit haotic al ceea ce este, fără îndoială, o retragere completă din Herson” și un „coșmar propagandistic pentru Kremlin”.

- În ciuda euforiei, ucrainenii s-ar putea confrunta și cu o altă problemă. Trupele ruse vor dori să se consolideze pe malul estic al râului, unde probabil vor încerca să bombardeze Hersonul cu artilerie la fel cum au făcut cu Mariupol și Severodonețk.

- Profesorul Clarke spune că ucrainenii vor trebui, prin urmare, să-i împingă pe ruși cu 30 sau 40 km spre est. Acest lucru va implica o „manevră cu adevărat mare” pentru a-i înconjura sau a-i presa să se retragă, explică acesta.

- Corespondentul pentru securitate de la BBC, Frank Gardner, spune că trebuie să existe niște motive de prudență după retragerea trupelor ruse din Herson.

- Pentru Ucraina, retragerea Rusiei din Herson este aproape prea frumoasa pentru a fi adevarată, notează Gardner.

- Ofițerii ucraineni de informații nu au suspiciuni că acesta ar putea fi un exemplu de „maskirovka” rusească sau înșelăciune, o încercare de a atrage trupele ucrainene în avans într-un fel de capcană.

- Dar chiar dacă orașul este abandonat de fiecare soldat și mercenar rus, ucrainenii vor trebui să procedeze cu precauție extremă, curățându-l bloc cu bloc de orice câmpuri minate nemarcate și capcane.

- Având în vedere că forțele ruse se consolidează pe malul opus al râului Nipru, Herson se poate aștepta la un bombardament de artilerie și drone explozive.

- Dar dacă această retragere a Rusiei este un eșec la fel de grav pentru Moscova pe cât pare a fi, atunci există două moduri în care aceasta ar putea continua: Ar putea, eventual, forța liderii mai înțelepți din Kremlin să caute o cale pragmatică de ieșire din această mlaștină în care au intrat. Sau l-ar putea determina pe Putin să pedepsească din nou populația ucraineană cu o serie de lovituri ucigătoare.

„Cea mai bună veste despre această retragere este că oferă mai multe dovezi că Putin este rațional”

- Retragerea Rusiei din Herson, deși este o necesitate militară, reprezintă totuși o înfrângere umilitoare pentru Putin. Herson este un port important la Marea Neagră și capitala uneia dintre cele patru regiuni pe care Putin le-a anexat ilegal în luna septembrie. Mai mult, rușii sperau să folosească Herson ca bază de unde să cucerească în cele din urmă orașele ucrainene din apropiere Nikolaev și Odesa. Acest lucru le-ar fi permis să blocheze accesul Ucrainei la Marea Neagră, principala sa arteră comercială.

- Chiar înainte de a renunța la herson, Rusia pierduse deja aproximativ jumătate din teritoriul pe care îl ocupase din februarie. Acum, această retragere arată clar poporului rus cât de prost merge războiul și oferă o încurajare foarte necesară ucrainenilor într-un moment în care aceștia se luptă cu pierderea energiei electrice, a căldurii și a apei în orașe precum Kievul, ca urmare a atacurilor cu rachete rusești. Această ultimă victorie ucraineană va contribui, de asemenea, la menținerea coaliției pro-Ucraina în Occident, chiar dacă prețurile la energie vor crește în timpul iernii.

- Jurnalistul Max Boot a scris miercuri în Washington Post că Adolf Hitler a fost faimos în timpul invaziei germane în Uniunea Sovietică pentru că a refuzat să le dea trupelor sale permisiunea de a se retrage, chiar și atunci când aceasta era singura mișcare tactică care avea sens. Chiar și atunci când Armata Roșie încercuia Armata a 6-a germană în afara Stalingradului, la sfârșitul anului 1942, Füehrerul a refuzat permisiunea ca trupele sale să organizeze o evadare.

- Într-un fel, cea mai bună veste despre această retragere, spune Max Boot, este că oferă mai multe dovezi că Putin, este rațional, nu un alt Hitler care vrea să moară în buncărul său și nu-i pasă câți oameni ia cu el.

- În altă ordine de idei, Putin este dispus să se retragă sub presiune dacă este în avantajul său să facă acest lucru. Acest lucru ar trebui să diminueze îngrijorarea că Putin va declanșa al treilea război mondial dacă nu va obține ceea ce dorește în Ucraina, mai explică Max Boot.

- Liderul de la Kremlin cu siguranță calculează greșit (așa cum a făcut-o în invadarea Ucrainei) și este cu siguranță reticent să se recunoască învins. Însă el nu este instabil, prost sau sinucigaș. Prin urmare, retragerea rușilor din Herson oferă vești încurajatoare nu doar despre starea războiului din Ucraina, ci și despre starea de spirit a lui Putin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult