Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Aroganța Sa nu are limite

Klaus Iohannis in Deltă

Foto: Facebook Klaus Iohannis

Aroganța președintelui Klaus Iohannis nu are limite. Ieri a fost în vizită în Delta Dunării, iar la final un jurnalist l-a întrebat cum contribuie el, concret, la găsirea unor soluții la provocările cu care se confruntă Delta. În stilul care deja l-a consacrat, liderul de la Palatul Cotroceni a declarat: „Contribuția mea constă în faptul că am venit aici și am atras atenția asupra acestor chestiuni”.

Niciodată, în cei aproape 34 de ani de la revoluția din Decembrie ‘89, răspunsul politic la problemele grave ale României de la firul ierbii nu a fost atât de absent ca în mandatele lui Klaus Iohannis. Ce-i drept, inadecvarea a devenit termenul care îi descrie cel mai bine mandatele.

În jocul democratic, opinia publică reprezintă piesa în jurul căreia gravitează întregul proces decizional.

De altfel, „transparentizarea” a apărut ca o reacţie la nevoia informării opiniei publice cu privire la diferite teme, facilitând astfel contactul cu ceea ce este mai puţin cunoscut, cu intenţia de a atenua spaimele sociale care ar putea să apară din diferite motive. Iar România nu duce lipsă de motive, generate mai ales de tragedii sau greșeli guvernamentale (exemplu: deficitul bugetar).

În tot acest context, necunoscutul (zilei de mâine) este intens cultivat prin abordarea prezidențială a lui Klaus Iohannis, iar acest lucru nu face decât să dea frâu liber temerilor, isteriilor de masă şi altor mişcări sociale care „celebrează” lipsa rațiunii în rândul oamenilor. Așa se distruge ideea de siguranță a unui popor.

Iar de o astfel de situație profită restul politicienilor, care nu fac altceva decât să comită abuzuri emoționale care să le servească electoral.

Cu cât emoţiile sociale devin mai puternice, inhibând apetitul pentru dialogul dintre reprezentanţi şi cei reprezentaţi, cu atât populismul se dezvoltă mai uşor. Per a contrario, cu cât conştientizăm mai mult că politicienii populiști se hrănesc electoral cu emoţiile noastre negative, cu atât mai mult discursul lor devine mai puţin frecventabil. Însă pentru asta e nevoie de o presă care să lucreze în interesul cetățenilor, nu al partidelor de guvernare și de o societate civilă activă, care înțelege că trebuie să lupte în fiecare zi pentru democrație.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihaela check icon
  Acest raspuns al lui Klaus m-a lasat perplexa. Chiar nu ma ateptam la asemenea raspuns al unui presendinte EU. Am votat de fiecare data cu domnia sa, insa acum sunt ofensata de aceasta atitudine impertinenta si plina de aroganta maxima. Sunt foarte dezamagita sa constat DIN NOU ca indata ce necesitatea de un nou mandat duce la NEPASARE...Cu grea inima remarc ca ROMANIA e intr-un loc fara speranta deocamdata...
  • Like 0
 • Casargoz check icon
  Libertatea presei din ziua de astăzi este ilustrata de articolul : “Incredibilul motan crevete”
  Știu pare un comentariu scris la mișto : dar articolul exista și cred ca ar trebui sa fie studiat in cadrul facultăților de jurnalism
  • Like 0
 • Nume check icon
  Irelevant si suficient. In afara de o singura sclipire - OUG 13 - in rest nu a contribuit cu nimic la dezvoltarea acestei tari. Intr-adevar nici nu s-a opus la aceasta, dar nici nu a facut nimic pentru cei care l-au votat. Cred ca este terminat dpdv politic in Romania si cred ca este momentul ca presa din Romania sa nu mai publice nimic despre ceea ce face si ceea ce zice pentru ca toate activitatile lui nu reprezinta nimic pentru aceasta tara.
  P.S. Ba a facut ceva si impotriva celor care l-au votat. Sustinerea scoaterii de la putere a USR-ului. Iar acel lucru nu cred ca va fi uitat si cu siguranta nici iertat de multe lume!
  • Like 0
  • @ Nume
   Uitati intentionat si nu sunteti singurul cum oligofrenul mongoloid ponta , impreuna cu clica hotilor psd din parlament, a redus prerogativele presidentiale, din razbunare pe basecu, in mod abuziv. Ce ati vrea sa faca? Atunci cand isi spune parerea de ce spune, daca nu o face de ce nu o face? Dupa cum spune ovidiu: stiti cumva ce vreti? Care model din cei insirati va place? Critica aberanta este caracteristica natiei asteia, nu de ieri de azi, din totdeauna. In ceea ce priveste usr singur s-a eliminat din preferinte, cu ajutorul neprecupetit al lui barna ajutat de ciolos. Usr este un partid imatur. E drept ca s-ar putea sa fie si niste oameni cu ceva carte, mai multa decat psd-tii sau liberalii actuali, anexa psd, dar sunt niste indivizi imaturi si arivisti.. Nu uitati alianta imbecila cu aur! Oare ce spune asta despre acest partid? Voi stiti in momentul de fata cu cine sa votati? Aveti cu cine?
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   usr nu s-a aliat cu aur.doar au votat la fel când au dat jos guvernul câțu pentru ca începuse sa-i scoată câte unul.dacă te intrebi de acum cu cine sa mai votezi e clar cine o sa câștige alegerile.
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Nume check icon
   Va spun ce cred eu ca ar fi trebuit sa faca herr johannis:
   - la fiecare trei luni sa apara la televizor si sa ne explice cum ar trebuie sa arate aceasta tara
   - sa calatoreasca mai mult in tara. Sa promoveze zonele in care romanii fac treaba si sa le critice pe cele in care nu fac
   - sa mearga in sedintele de guvern importante.
   - sa tina discursuri in parlament
   - sa fi elaborat cu romani din afara spectrului politic o strategie de tara
   - sa fie un presedint prezent in intern
   • Like 0
 • Ovidiu check icon
  ... Ca și când Iohannis apăsând pe un buton, ar putea drege problemele deltei, invocate de dl Badea. A fost omul acolo, a văzut una-alta, a venit presa, a întrebat ce și cum. Cu ocazia asta, și-a adus și dl Badea aminte de deltă, și iată că asistăm deja la dezbateri.
  Iohannis are ultimul mandat, e pe ducă. La ce naiba ai mai consuma energie ca să te războiești cu el? Nici că s-ar sinchisi. Mai bine vorbește de favoritul tău, în viitoarele alegeri, la Cotroceni. Bați șaua pe cai morți!
  Ne spuneți că ar fi nevoie de o presă care să lucreze în interesul cetățenilor, nu al partidelor, și de o societate civilă, care să lupte în fiecare zi pentru democrație. Dar cine nu lasă presa și societatea să lupte? Cine nu lasă românii să aleagă înțelept la urne? Dl Badea se zbate, cere lucruri, dar de ce nu-l ia mai nimeni în seamă? De ce nu votează românul pe gustul d-lui Badea? Nu zic că ar avea gusturi rele pentru că nu știu.
  Iohannis e absent? Dar am avut un președinte activ-prezent și mare jucător, locvace, care ieșea seară de seară la TV și înjura când pe unul, când pe altul, Și asta, în timp ce patrona mizeriile făptuite de Elena Udrea, curtezana Cotrocenilor.
  Deci, cum era mai bine? Cu președintele comunist Ceaușescu acuzat de genocid și împușcat? Cu președintele ex-comunist Iliescu acuzat de infracțiuni contra umanității? Cu președintele țărănist Constantinescu, un narcisist penibil, învins de servicii și care s-a agățat, apoi, de sinecuri precum Institutul de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizația Levantului? Cu Băsescu, turnător, dovedit, la Securitate? Cu super arogantul Ponta, scos din lada de gunoi a foștilor pesedei și, acum, consilier personal al lui Ciolacu? Cu Dăncilă, care nu știa pe unde umblă și confunda orașele, țările și meridianele? Nu mai vorbim de odiosul și sinistrul Dragnea. Așa e, Iohannis nu are limite în aroganță, spre deosebire de mielușelul smerit și umil, Băsescu. Iar când neamțul își va încheia mandatul, urmat de Ciolacu sau Firea, la Cotroceni, fericirea și bunăstarea vor pogorî asupra românilor, cu Delta Dunării cu tot.
  • Like 4
 • dan check icon
  Absent , da clar ca este dar si noi asteptam mura in gura de la Tatuca din fruntea statului cand problema de fapt este in alta parte , ne-am obisnuit dupa comunism cu un Tatuca care sa dea solutia . Exista tari care au sistem parlamentar sau monarhie constitutionala in care sefii de state au responsabilitate limitata , acolo Primul Ministru e responsabil pentru tot si daca ala nu performeaza se ajunge la alegeri , la noi se asteapta de la seful statului solutii miraculoase cand problema de fapt este coruptia generalizata si asta depinde de mai multi factori , Parlament Putere Locala dar si de noi . La alegeri 50% stau acasa holbandu-se la TV fara sa se miste 10 minute sa voteze , de atitudine civica nu mai vorbesc pentru ca lipseste cu desavarsire , asadar ne e mai simplu sa gasim tap ispasitor decat sa facem un efort si sa iesim naibi la vot sau in strada atunci cand vedem nedreptati. Ultima oara cand s-a iesit in strada generatia de cristal s-a speriat de furtunele cu apa si au bagat capul in nisip ca strutul sau au plecat din Romania , daca asta intelegem prin atitudine civica in cazul asta vom avea ce meritam , niste nesimtiti corupti vor face ce vor pentru ca au vazut ca e mai comod sa scrii pe facebook si sa nu faci nimic decat sa iesi in strada sa protestezi sau sa votezi. PS: Cand mai moare careva in spitale din cauza coruptiei sa va aduceti aminte ca la ultimul miting au iesit doar 200 oameni , atat a valorat moartea unei fete , mai putin decat coada la supermarket pentru cumparat tigai la pret redus.
  • Like 3


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult