Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Asociația Psihologilor din România: „Accesul copiilor la informații relevante privind sexualitatea umană, adaptate pentru specificul vârstei, promovează sănătatea fizică și mentală”

in scoala - Getty

Foto: Getty Images

Asociația Psihologilor din România și-a prezentat punctul de vedere față de educația sexuală precizând că, potrivit că ghidurilor internaționale, „accesul copiilor la informații relevante privind sexualitatea umană, adaptate pentru specificul vârstei, promovează pe termen scurt, mediu și lung sănătatea fizică și mentală a copiilor și a adolescenților. Educația sexuală în școli constituie un factor de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite, precum și împotriva formelor de abuz sexual și a violenței bazate pe gen”,

În accepțiunea Asociației Psihologilor din România, educația sexuală nu are în vedere doar oferirea de informații legate de sexualitate, ci se referă totodată la aspecte precum dezvoltarea corpului uman, relațiile sănătoase și comunicarea eficientă, valori și drepturi umane, consimțământ și siguranță, imaginea corporală, non-discriminare și respectul pentru diversitate.

Potrivit unui comunicat al APR, „consensul științific internațional, reflectat atât prin manualele de diagnoză, cât și prin pozițiile asociațiilor internaționale de psihologie, este că atracția sexuală față de persoane de același sex nu reprezintă o boală sau o tulburare mintală”. 

Un alt aspect abordat de APR este cel al masturbării la copii, reprezentanții psihologilor români atrăgând atenția că pedepsirea și rușinarea celor mici din acest motiv pot conduce la viitoare probleme de dezvoltare.

„Comportamentele de auto-stimulare (masturbarea) sunt obișnuite și apar natural în dezvoltarea copilului, încă de la vârste timpurii, din etapa de explorare. În sine, acestea nu sunt periculoase și nu conduc la dezvoltarea unor tulburări pe termen lung. 

Dimpotrivă, se pare că pedepsirea acestor comportamente, înjosirea/umilirea copilului și rușinea asociată cu pedeapsa pot conduce, mai degrabă, la probleme în dezvoltarea acestuia. 

Este recomandată o atitudine deschisă, normalizatoare din partea părintelui, completată de instrucțiuni comportamentale cu privire la momentele și situațiile în care aceste comportamente sunt adecvate (de ex., nu într-un cadru social)”, se arată în comunicatul APR.

Puteți citi mai jos comunicatul pe larg:

În acord cu ghidurile internaționale, Asociația Psihologilor din România înțelege educația sexuală ca fiind un proces de predare și învățare incremental, bazat pe dovezi științifice, adaptat la vârsta și la nivelul de dezvoltare cognitivă și afectivă a copiilor. Acest tip de educație are la bază respectarea drepturilor fundamentale ale omului, întrucât promovează accesul copiilor și adolescenților la informații relevante legate de sănătate, siguranță, protecție și nediscriminare.

Educația sexuală adresează nu doar sexualitatea, ci și:

 • Dezvoltarea corpului uman;
 • Caracteristicile bio-psiho-sociale ale pubertății
 • Relațiile sănătoase și comunicarea eficientă;
 • Valori și drepturi umane;
 • Consimțământ și siguranță;
 • Imaginea corporală;
 • Non-discriminare și respectul pentru diversitate.

În baza cercetărilor empirice publicate în jurnalele științifice de specialitate, analizate inclusiv în ghidurile internaționale de referință, concluzionăm că educația sexuală în școli:

− nu crește activitatea sexuală și nici comportamentele sexuale riscante, ba chiar contribuie la amânarea începerii vieții sexuale și la responsabilizare;

− nu crește rata de infectare cu boli cu transmitere sexuală;

− reduce frecvența sarcinilor nedorite;

− crește frecvența utilizării mijloacelor contraceptive (e.g., prezervative);

− dezvoltă cunoștințele copiilor, adolescenților și tinerilor despre sexualitate,

relații, emoții și sănătate;

− este mai eficientă decât programele care promovează abstinența;

− în timp, poate reduce rata violenței de gen și contribuie la reducerea ratei de abuz sexual.

De asemenea, ca urmare a expunerii în spațiul public a unor afirmații eronate, lipsite de fundamente științifice, care pot conduce la confuzie și la înțelegerea greșită a unor concepte importante, Asociația Psihologilor din România dorește să aducă următoarele clarificări:

1) Consensul științific internațional, reflectat atât prin manualele de diagnoză, cât și prin pozițiile asociațiilor internaționale de psihologie, este că atracția sexuală față de persoane de același sex nu reprezintă o boală sau o tulburare mintală. O tulburare mintală, prin definiție (conform DSM-5 și ICD-11), constă într-o serie de modificări care produc în sine suferință ori afectarea funcționării în viața de zi cu zi (calitatea vieții, relațiile sociale și/sau performanța academică ori la locul de muncă), ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor atrase de același sex, decât în măsura în care sunt hărțuite, umilite, sau discriminate.

2) Comportamentele de auto-stimulare (masturbarea) sunt obișnuite și apar natural în dezvoltarea copilului, încă de la vârste timpurii, din etapa de explorare. În sine, acestea nu sunt periculoase și nu conduc la dezvoltarea unor tulburări pe termen lung. Dimpotrivă, se pare că pedepsirea acestor comportamente, înjosirea/umilirea copilului și rușinea asociată cu pedeapsa pot conduce, mai degrabă, la probleme în dezvoltarea acestuia. Este recomandată o atitudine deschisă, normalizatoare din partea părintelui, completată de instrucțiuni comportamentale cu privire la momentele și situațiile în care aceste comportamente sunt adecvate (de ex., nu într-un cadru social).

Deși subiectele din sfera intimității pot fi inconfortabile sau controversate, ele sunt importante și sperăm că aceste precizări vor constitui un reper pentru a distinge între argumentele rezonabile și cele nefondate pe aceasta temă de interes public. Faptele (i.e., dovezile științifice) nu sunt nici ideologice, nici politice.

Literatura de specialitate evidențiază o serie de beneficii importante ca urmare a implementării programelor de educație sexuală în școli. Astfel, accesul copiilor la informații relevante privind sexualitatea umană, adaptate pentru specificul vârstei, promovează pe termen scurt, mediu și lung sănătatea fizică și mentală a copiilor și a adolescenților. Educația sexuală în școli constituie un factor de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite, precum și împotriva formelor de abuz sexual și a violenței bazate pe gen.

Îi încurajăm pe psihologi, profesori, guvernanți, parlamentari și alți decidenți să urmeze recomandările ghidurilor internaționale de bune practici în materie de educație sexuală, fiind conștienți de concluziile derivate din cercetarea științifică, expuse mai sus.

[Adoptat de Consiliul APR pe data de 31 iulie 2021]“

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E o Insistenta gratuita asupra unor aspecte logice, rationale, impotriva carora niciun om cu mintea intreaga nu poate avea ceva impotriva.
  Ceea ce nu se precizeaza de nimeni e daca prin educatia sexuala e cazul sa se dea mana libera celor care reprezinta interesele LGBT sa faca in fapt PROPAGANDA in favoarea racolarii copiilor la categoria LGBT. De ex. eu nu inteleg de ce e aceasta campanie furibunda impotriva legii din Ungaria care interzice PROPAGANDA LGBT in scoala.
  Am trimis de doua ori mesaje (deci nu public) prin pagina de facebook a deputatului Bulai care sustine o lege de educatie sexuala, rugandu-l sa precizeze daca in gandirea lui ar urma sa se dea liber la propaganda LGBT in scoli si nu mi-a raspuns, ceea ce da de gandit.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult