Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Asumarea responsabilității ne face mai puternici

charming

Foto Profimedia

Asumarea responsabilității este esențială într-un proces de evoluție personală, însă este foarte important să o diferențiem de vinovăție. Vinovăția nu face decât să ne afunde în același discurs repetitiv, care nu ne ajută să creștem. Asumarea responsabilității merge mai departe de vinovăție și de cele mai multe ori oamenii fug de acest pas din cauza unei potențiale pedepse. Suntem învățați de mici că dacă vom spune ceea ce gândim, iar acest lucru nu este conform așteptărilor îngrijitorilor noștri, aceștia ne vor pedepsi. De cele mai multe ori așa se întâmplă, tocmai de aceea este și mai greu ca la maturitate să ne asumăm responsabilitatea. Mecanismele noastre de apărare ne spun că nu este ok să facem asta și dacă o vom face, vom suferi. Cel mai greu este să ne asumăm responsabilitatea față de noi, deoarece aceasta vine cu multă suferință (uneori și vinovăție), însă este un pas extrem de important și va veni natural și față de ceilalți, indiferent de circumstanțe.

Este fundamental să ne dăm seama că noi ne-am creat lumea mentală în care trăim, pentru că asta înseamnă că tot noi suntem cei care o putem schimba. Nu este vina noastră pentru felul cum am fost educați și învățați să gândim. Ajută să ne uităm cu multă compasiune la mecanismele noastre care ne-au “apărat”, însă acum nu ne mai folosesc. Mecanismele de apărare pot fi: minciuna, procrastinarea (amânarea continuă), învinuirea, auto-acuzarea, mâncatul compulsiv etc. Toate aceste mecanisme ne-au sprijinit la un moment dat să ne calmăm, să mergem mai departe, însă la maturitate aceste mecanisme nu ne mai ajută, ba chiar ne îngreunează cu mult parcursul. La maturitate ne ajută să ne luăm răspunderea pentru acțiunile noastre. Acest lucru nu este ușor, pentru că de multe ori poate am ales să facem lucruri nepotrivite pentru noi, însă dacă ne-am uita cu puțin mai multă iubire și înțelegere către acele alegeri, am putea crește. Asumarea responsabilității ne face mai puternici și ne face să ne dăm seama că NOI putem schimba cursul drumului nostru. Dacă ne asumăm că noi suntem creatorii viitorului nostru, atunci putem schimba lucrurile din viața noastră și modul nostru de a gândi așa cum vrem.

Dacă data viitoare vom face aceeași alegere conform tiparului nostru, ne-am putea uita cu o curiozitate: “Ia uite! Am ales același lucru, Oare ce m-a determinat să fac asta? Cum m-a ajutat în trecut asta? Ce aș vrea să schimb data viitoare?”

Putem alege în fiecare zi dacă din noi pleacă un răsărit sau un apus de soare, pentru că viitorul lumii noastre mentale este în mâinile noastre și putem fi mai bine, putem avea relații mai sănătoase atât cu noi înșine, cât și cu ceilalți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult