Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Asumarea responsabilității ne face mai puternici

charming

Foto Profimedia

Asumarea responsabilității este esențială într-un proces de evoluție personală, însă este foarte important să o diferențiem de vinovăție. Vinovăția nu face decât să ne afunde în același discurs repetitiv, care nu ne ajută să creștem. Asumarea responsabilității merge mai departe de vinovăție și de cele mai multe ori oamenii fug de acest pas din cauza unei potențiale pedepse. Suntem învățați de mici că dacă vom spune ceea ce gândim, iar acest lucru nu este conform așteptărilor îngrijitorilor noștri, aceștia ne vor pedepsi. De cele mai multe ori așa se întâmplă, tocmai de aceea este și mai greu ca la maturitate să ne asumăm responsabilitatea. Mecanismele noastre de apărare ne spun că nu este ok să facem asta și dacă o vom face, vom suferi. Cel mai greu este să ne asumăm responsabilitatea față de noi, deoarece aceasta vine cu multă suferință (uneori și vinovăție), însă este un pas extrem de important și va veni natural și față de ceilalți, indiferent de circumstanțe.

Este fundamental să ne dăm seama că noi ne-am creat lumea mentală în care trăim, pentru că asta înseamnă că tot noi suntem cei care o putem schimba. Nu este vina noastră pentru felul cum am fost educați și învățați să gândim. Ajută să ne uităm cu multă compasiune la mecanismele noastre care ne-au “apărat”, însă acum nu ne mai folosesc. Mecanismele de apărare pot fi: minciuna, procrastinarea (amânarea continuă), învinuirea, auto-acuzarea, mâncatul compulsiv etc. Toate aceste mecanisme ne-au sprijinit la un moment dat să ne calmăm, să mergem mai departe, însă la maturitate aceste mecanisme nu ne mai ajută, ba chiar ne îngreunează cu mult parcursul. La maturitate ne ajută să ne luăm răspunderea pentru acțiunile noastre. Acest lucru nu este ușor, pentru că de multe ori poate am ales să facem lucruri nepotrivite pentru noi, însă dacă ne-am uita cu puțin mai multă iubire și înțelegere către acele alegeri, am putea crește. Asumarea responsabilității ne face mai puternici și ne face să ne dăm seama că NOI putem schimba cursul drumului nostru. Dacă ne asumăm că noi suntem creatorii viitorului nostru, atunci putem schimba lucrurile din viața noastră și modul nostru de a gândi așa cum vrem.

Dacă data viitoare vom face aceeași alegere conform tiparului nostru, ne-am putea uita cu o curiozitate: “Ia uite! Am ales același lucru, Oare ce m-a determinat să fac asta? Cum m-a ajutat în trecut asta? Ce aș vrea să schimb data viitoare?”

Putem alege în fiecare zi dacă din noi pleacă un răsărit sau un apus de soare, pentru că viitorul lumii noastre mentale este în mâinile noastre și putem fi mai bine, putem avea relații mai sănătoase atât cu noi înșine, cât și cu ceilalți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult