Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ați scăpat, doamnă ministru, „sistemul e de vină”!

Sapoca

Foto: Digi24

Giulești 2010, 6 bebeluși mor într-un incendiu la Maternitatea Giulești și alții rămân cu sechele pe viață. Vinovații? O asistentă medicală, electricianul și șeful serviciului tehnic. Managerul primește o amendă penală.

Săpoca 2019, 5 oameni mor, alții sunt în stare gravă în spital. Vinovații? Asistenta medicală, poate și medicul de gardă și, de ce nu, ceva personal auxiliar.

Doamna ministru Sorina Pintea  comunică despre problemele din sistem ca și cum ar fi din afara sistemului, un observator independent. Lansează acuzații, vorbește de nereguli, amenință cu plângeri penale.

Uită doamna ministru că aceste nereguli s-au întâmplat sub domnia sa? Nu simte oare nicio apăsare că în ministerul pe care îl conduce, are ascunse, undeva, într-un sertar, 2 rapoarte despre neregulile de la Săpoca, unul făcut de Avocatul Poporului, altul de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) ? Ce a făcut doamna ministru de când e în funcție cu aceste rapoarte? Oare nu ar trebui să facă o plângere penală propriului minister?

Ne vorbește doamna ministru despre incompetența managerilor de spitale. Da, un subiect bun, hai să discutăm despre asta. Dar înainte de toate să discutăm despre competențele doamnei minstru, având in vedere numirile în functiile cheie făcute de doamna ministru:

- Vasile Ciurchea, suspect într-un dosar cu o fraudă de 17 mil euro și omul care a implementat catastrofalul sistem al cardului de sănătate, readus în funcția de președinte al CNAS.

- Marius Daniel Șișu, numit președinte al ANMDM, în ciuda faptului că nu are nicio pregătirea și nicio experiență în domeniu.

Mai vorbește doamna ministru despre întărirea rolului Consiliilor de Administrație în managementul spitalelor. Chiar zic să vorbim despre felul cum sunt numiți oamenii în aceste consilii și despre competențele lor. Cine sunt, ce pregătire și experiență au?

Chiar e momentul să vorbim despre toate astea, doamna ministru, despre rapoartele pe care le țineți la sertar (vă amintiți probabil despre lipsa citostaticelor încă actuală și pentru care v-am adus un raport complet cu cauze și soluții, pe care îl ignorați de mai bine de un an) și despre cât de mult se străduiește ministerul să „susțină” proiecte.

Să vorbim, doamnă ministru. Pe față, transparent, nu pe la colțuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu pe psdisti ii masor in functie de nivelul de nesimtire , ca in materie de competente sunt toti in zona constantei lui Planck . Doamna Pintea mi se parea mai putin nesimtita. Pare ca m-am inselat.
  • Like 0
 • Da, numai "acarii Paun" sunt de vina, nu si cei din pozitii cheie din Minister, culminand cu ministrul - nu, aia sunt niste ingerasi! Hai, ma lasi, Pintea? Daca toate lumea "de sus" era numita pe competente si isi facea treaba, nu mai existau nici micii incompententi, cei de jos. Felicitari pentru renumirea lui Ciurchea, madam! Altul mai cinstit nu exista? Fireste ca nu, in PSD nu exista oameni cinstiti! Palavragim despre "sistem", parca ar fi o entitate de sine statatoare, nu una creata si formata din oameni!
  • Like 2
 • Totul este distrus in România cu "democrație originală". " Curat" originală și originară. Toate se rezolvă cu câte o comisie impotentă. Comisiile trebuiau constituite înaintea evenimentelor negative și împuternicite să și ia măsuri drastice, indiferent de indivizii găsiți vinovați și de apartenența lor politică. Din oameni competenți și intransigenți.
  • Like 2
 • sistemul inseamna fiecare om de acolo. Ea inclusiv. De 70 ani nu s-a schimbat mare lucru. Sau poate de la domniile fanariote?
  • Like 3
 • Ada check icon
  Politicienii intotdeauna vor scapa.
  Poporul roman plateste polita.
  Pacat de viitorul copiilor nostrii !
  • Like 3
  • @ Ada
   Zev check icon
   Da’ de ce pacat de viitorul copiilor nostri? US, Franta, Canada, Australia, Italia, Olanda sunt okay, viitorul copiilor e in regula, nu-s probleme.
   • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult