Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ați scăpat, doamnă ministru, „sistemul e de vină”!

Sapoca

Foto: Digi24

Giulești 2010, 6 bebeluși mor într-un incendiu la Maternitatea Giulești și alții rămân cu sechele pe viață. Vinovații? O asistentă medicală, electricianul și șeful serviciului tehnic. Managerul primește o amendă penală.

Săpoca 2019, 5 oameni mor, alții sunt în stare gravă în spital. Vinovații? Asistenta medicală, poate și medicul de gardă și, de ce nu, ceva personal auxiliar.

Doamna ministru Sorina Pintea  comunică despre problemele din sistem ca și cum ar fi din afara sistemului, un observator independent. Lansează acuzații, vorbește de nereguli, amenință cu plângeri penale.

Uită doamna ministru că aceste nereguli s-au întâmplat sub domnia sa? Nu simte oare nicio apăsare că în ministerul pe care îl conduce, are ascunse, undeva, într-un sertar, 2 rapoarte despre neregulile de la Săpoca, unul făcut de Avocatul Poporului, altul de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) ? Ce a făcut doamna ministru de când e în funcție cu aceste rapoarte? Oare nu ar trebui să facă o plângere penală propriului minister?

Ne vorbește doamna ministru despre incompetența managerilor de spitale. Da, un subiect bun, hai să discutăm despre asta. Dar înainte de toate să discutăm despre competențele doamnei minstru, având in vedere numirile în functiile cheie făcute de doamna ministru:

- Vasile Ciurchea, suspect într-un dosar cu o fraudă de 17 mil euro și omul care a implementat catastrofalul sistem al cardului de sănătate, readus în funcția de președinte al CNAS.

- Marius Daniel Șișu, numit președinte al ANMDM, în ciuda faptului că nu are nicio pregătirea și nicio experiență în domeniu.

Mai vorbește doamna ministru despre întărirea rolului Consiliilor de Administrație în managementul spitalelor. Chiar zic să vorbim despre felul cum sunt numiți oamenii în aceste consilii și despre competențele lor. Cine sunt, ce pregătire și experiență au?

Chiar e momentul să vorbim despre toate astea, doamna ministru, despre rapoartele pe care le țineți la sertar (vă amintiți probabil despre lipsa citostaticelor încă actuală și pentru care v-am adus un raport complet cu cauze și soluții, pe care îl ignorați de mai bine de un an) și despre cât de mult se străduiește ministerul să „susțină” proiecte.

Să vorbim, doamnă ministru. Pe față, transparent, nu pe la colțuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu pe psdisti ii masor in functie de nivelul de nesimtire , ca in materie de competente sunt toti in zona constantei lui Planck . Doamna Pintea mi se parea mai putin nesimtita. Pare ca m-am inselat.
  • Like 0
 • Da, numai "acarii Paun" sunt de vina, nu si cei din pozitii cheie din Minister, culminand cu ministrul - nu, aia sunt niste ingerasi! Hai, ma lasi, Pintea? Daca toate lumea "de sus" era numita pe competente si isi facea treaba, nu mai existau nici micii incompententi, cei de jos. Felicitari pentru renumirea lui Ciurchea, madam! Altul mai cinstit nu exista? Fireste ca nu, in PSD nu exista oameni cinstiti! Palavragim despre "sistem", parca ar fi o entitate de sine statatoare, nu una creata si formata din oameni!
  • Like 2
 • Totul este distrus in România cu "democrație originală". " Curat" originală și originară. Toate se rezolvă cu câte o comisie impotentă. Comisiile trebuiau constituite înaintea evenimentelor negative și împuternicite să și ia măsuri drastice, indiferent de indivizii găsiți vinovați și de apartenența lor politică. Din oameni competenți și intransigenți.
  • Like 2
 • sistemul inseamna fiecare om de acolo. Ea inclusiv. De 70 ani nu s-a schimbat mare lucru. Sau poate de la domniile fanariote?
  • Like 3
 • Ada check icon
  Politicienii intotdeauna vor scapa.
  Poporul roman plateste polita.
  Pacat de viitorul copiilor nostrii !
  • Like 3
  • @ Ada
   Zev check icon
   Da’ de ce pacat de viitorul copiilor nostri? US, Franta, Canada, Australia, Italia, Olanda sunt okay, viitorul copiilor e in regula, nu-s probleme.
   • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult