Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ați scăpat, doamnă ministru, „sistemul e de vină”!

Sapoca

Foto: Digi24

Giulești 2010, 6 bebeluși mor într-un incendiu la Maternitatea Giulești și alții rămân cu sechele pe viață. Vinovații? O asistentă medicală, electricianul și șeful serviciului tehnic. Managerul primește o amendă penală.

Săpoca 2019, 5 oameni mor, alții sunt în stare gravă în spital. Vinovații? Asistenta medicală, poate și medicul de gardă și, de ce nu, ceva personal auxiliar.

Doamna ministru Sorina Pintea  comunică despre problemele din sistem ca și cum ar fi din afara sistemului, un observator independent. Lansează acuzații, vorbește de nereguli, amenință cu plângeri penale.

Uită doamna ministru că aceste nereguli s-au întâmplat sub domnia sa? Nu simte oare nicio apăsare că în ministerul pe care îl conduce, are ascunse, undeva, într-un sertar, 2 rapoarte despre neregulile de la Săpoca, unul făcut de Avocatul Poporului, altul de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) ? Ce a făcut doamna ministru de când e în funcție cu aceste rapoarte? Oare nu ar trebui să facă o plângere penală propriului minister?

Ne vorbește doamna ministru despre incompetența managerilor de spitale. Da, un subiect bun, hai să discutăm despre asta. Dar înainte de toate să discutăm despre competențele doamnei minstru, având in vedere numirile în functiile cheie făcute de doamna ministru:

- Vasile Ciurchea, suspect într-un dosar cu o fraudă de 17 mil euro și omul care a implementat catastrofalul sistem al cardului de sănătate, readus în funcția de președinte al CNAS.

- Marius Daniel Șișu, numit președinte al ANMDM, în ciuda faptului că nu are nicio pregătirea și nicio experiență în domeniu.

Mai vorbește doamna ministru despre întărirea rolului Consiliilor de Administrație în managementul spitalelor. Chiar zic să vorbim despre felul cum sunt numiți oamenii în aceste consilii și despre competențele lor. Cine sunt, ce pregătire și experiență au?

Chiar e momentul să vorbim despre toate astea, doamna ministru, despre rapoartele pe care le țineți la sertar (vă amintiți probabil despre lipsa citostaticelor încă actuală și pentru care v-am adus un raport complet cu cauze și soluții, pe care îl ignorați de mai bine de un an) și despre cât de mult se străduiește ministerul să „susțină” proiecte.

Să vorbim, doamnă ministru. Pe față, transparent, nu pe la colțuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu pe psdisti ii masor in functie de nivelul de nesimtire , ca in materie de competente sunt toti in zona constantei lui Planck . Doamna Pintea mi se parea mai putin nesimtita. Pare ca m-am inselat.
  • Like 0
 • Da, numai "acarii Paun" sunt de vina, nu si cei din pozitii cheie din Minister, culminand cu ministrul - nu, aia sunt niste ingerasi! Hai, ma lasi, Pintea? Daca toate lumea "de sus" era numita pe competente si isi facea treaba, nu mai existau nici micii incompententi, cei de jos. Felicitari pentru renumirea lui Ciurchea, madam! Altul mai cinstit nu exista? Fireste ca nu, in PSD nu exista oameni cinstiti! Palavragim despre "sistem", parca ar fi o entitate de sine statatoare, nu una creata si formata din oameni!
  • Like 2
 • Totul este distrus in România cu "democrație originală". " Curat" originală și originară. Toate se rezolvă cu câte o comisie impotentă. Comisiile trebuiau constituite înaintea evenimentelor negative și împuternicite să și ia măsuri drastice, indiferent de indivizii găsiți vinovați și de apartenența lor politică. Din oameni competenți și intransigenți.
  • Like 2
 • sistemul inseamna fiecare om de acolo. Ea inclusiv. De 70 ani nu s-a schimbat mare lucru. Sau poate de la domniile fanariote?
  • Like 3
 • Ada check icon
  Politicienii intotdeauna vor scapa.
  Poporul roman plateste polita.
  Pacat de viitorul copiilor nostrii !
  • Like 3
  • @ Ada
   Zev check icon
   Da’ de ce pacat de viitorul copiilor nostri? US, Franta, Canada, Australia, Italia, Olanda sunt okay, viitorul copiilor e in regula, nu-s probleme.
   • Like 1


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult