Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, la „Inside BT”: Nu trebuie să fii de nota 10 ca să poți să mergi înainte, dar trebuie să ai o oarecare determinare și o dorință. Dacă ești focusat pe ceva, crezi în puterea ta, atunci poți să ajungi unde dorești

Întotdeauna când te urci într-un avion, deși statistic este cel mai sigur mijloc de transport, trebuie să ții cont că există o infimă șansă ca lucrurile să meargă rău. Cam așa e și cu investițiile, crede Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management SAI, invitatul jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul „Inside BT”, un proiect ce își propune să aducă în față oamenii din spatele celei mai puternice bănci din România.

„Acest lucru cred că ar trebui să îl discutăm deschis și cât mai mult: nu există investiții sigure, nu s-ar mai numi investiții sau nu ar avea randament. Orice siguranță, cu cât este mai mare, vine cu un cost mai mare. Trebuie știut de la început că investițiile pot avea un grad de risc. Îți asumi cât de mult risc vrei să pui în ele, dar una peste alta, pe măsură ce începi să faci acest demers, pofta vine mâncând și plăcerile investiționale la fel”, a spus Aurel Bernat.

Unele persoane care aleg să-și investească banii prin intermediul diviziei de asset management a Băncii Transilvania vin și întreabă cât de repede pot să își crească valoarea portofoliilor, iar răspunsul pe care îl primesc ține de riscul pe care doresc să și-l asume.

„Nu sunt o persoană adeptă a câștigurilor peste noapte. Multă lume ne întreabă - cât de repede poți să aduci portofoliul la X valoare (...). Nu sunt adeptul arderilor de etapă. În investiții, ca și în viață, cred că e foarte important confortul - puțină lume îl înțelege, confortul în investiții înseamnă că decizia pe care ai luat-o a fost asumată, discutată, cei din jurul tău o susțin și nu sunt impactați negativ dacă se întâmplă ceva și ai sprijinul familiei de a face așa ceva.

„E mult mai ușor să duci dorul banilor, decât grija lor. Asta e un lucru pe care l-am învățat în asset management”

În prezent este o perioadă bună pentru cei care vor să înceapă să investească pe piața de capital pe perioade lungi. „Pot cumpăra ieftin sau pot cumpăra pe parcurs. Te poți poziționa în zona unde există potențial”, vede CEO-ul BT Asset Management. „Cert este că e mult mai ușor să duci dorul banilor, decât grija lor. Asta e un lucru pe care l-am învățat în asset management”.

Întrebat ce sfat ar da unui tânăr atras de zona investițională, Aurel Bernat a răspuns că oricărui tânăr i-ar spune ceva ce poate sună a clișeu, dar în cazul lui a funcționat: „I-aș spune oricărui tânăr: urrmează-ți visul, pentru că se poate. Aș spune că eu sunt exemplul pentru așa ceva. Am fost o persoană care nu ieșea din comun în perioada când eram la școală. Deci nu neapărat trebuie să fii de nota 10 ca să poți să mergi înainte, dar trebuie să ai o oarecare determinare și o dorință. E bine să nu te prea uiți în spate și nu e bine nici să ai foarte multe opțiuni, pentru că începi să fii divergent. Dar dacă ești focusat pe ceva, crezi în puterea ta, atunci poți să ajungi unde dorești, să devii absolut oricine. Și asta ți-o spun eu, care am doi copii și o gospodărie. Pentru că tinerii care încă nu au aceste zone în jurul lor, ei azi, cu posibilitatea lor de a călători, de a comunica, au toată lumea, nu doar Europa, în fața lor”, spune Andrei Bernat. 

El a povestit cum a învățat de la un fost coleg de facultate să creadă cu tărie în puterile sale. „Fără să îl cunosc, în prima zi de facultate, m-am pus lângă el în bancă și când l-am întrebat salut, ce planuri ai, mi-a spus: în anul 2 eu voi pleca în Germania, în anul 4 mă voi angaja la o companie multinațională. Se întâmpla în anul 1999. M-am uitat la el și mi se părea doar o poveste. Și vreau să spun că acea persoană exact așa a făcut, precum și-a țintit. (...) Fiecare ar trebui să își pună o țintă care să fie una suficient de mare, încât să îți dorești să sari, nu doar să calci peste ea, și în rest lumea asta îți oferă absolut orice ai nevoie”, vede CEO BT Asset Management.

Urmăriți discuția dintre Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, și jurnalistul Claudiu Pândaru, în podcastul „Inside BT”, atașat acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult