Opoziția l-a prezentat fantezist, nerealist, umflat. Coaliția PSD-ALDE l-a pictat drept revoluționar și curajos, primul din ultimele decenii care are o strategie, cu fonduri importante alocate Educației, Sănătății și Investițiilor.
Proiectul de buget pe 2019 s-a născut greu, amânând ieșirea din pântecele partidului. De la născare, a reușit să adune mai mulți dușmani decât aliați. Primii contestatari au fost primarii de municipii și orașe, care au învățat de la liderul PSD că win-win e de fapt pierdere pentru ei - bani mai puțini și cheltuieli mai mari. Vor fi nevoiți să preia în administrare locală costurile cu asistența socială care până la finalul lui 2018 erau suportate și din fondurile Ministerului Muncii.
Primărița Capitalei, Gabriela Firea, își acuză șeful că-i urăște pe bucureșteni, pentru că le-a tăiat 25% din bani. Aliații tradiționali ai PSD, maghiarii din UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, se arată și ei vag nemulțumiți, amenințând voalat că fără amendamentele lor, nu vor da un vot pentru. În traducere, președintele UDMR a deschis ușa negocierilor subterane cu PSD, ale căror rezultate vor fi prea puțin transparente. Discursul liderului maghiarilor este previzibil la tribuna Parlamentului în ziua votului: e rău, dar de fapt nu e așa de rău, nu e un buget ok, nu o are pe aia, nu o are pe cealaltă, avem miniștri cu rezultate discutabile, executivul nu e cel mai ok, ei ar susține altceva, dacă ar avea ce. Dar Opoziția nu le demonstrează că merită, pentru că nu a venit cu garnitura de miniștri all stars, ca în NBA. Un discurs duplicitar cu care UDMR ne-a obișnuit din 2017, fiind complicele asaltului la Justiție și economie, dar pretinzând că nu e și de fapt nu susține cele mai slabe echipe guvernamentale din ultimele decenii, însă a votat pentru ele.
Dincolo de poziția UDMR - care va plăti scump la alegerile viitoare factura susținerii coaliției PSD-ALDE - liderii Puterii s-ar putea să aibă mai multe probleme cu adunarea voturilor de la parlamentarii lor. Plecările zilnice spre PRO România lui Victor Ponta sunt dublate de pozițiile luate de aleșii din teritoriu care au anunțat public că s-ar putea să nu voteze.
Parlamentarii din zona Moldovei se consideră din nou umiliți de Executiv. Autostrada Iași-Târgu Mureș, pentru a cărei construcție a fost nevoie de lege promulgată de președintele Klaus Iohannis, nu se află în proiectul de buget. Reprezentanții societății civile din Iași au început deja să-i preseze pe aleși, să le ceară socoteală și să promită un an furtunos, cu mitinguri la București. Cu cât se apropie alegerile, parlamentarii își dau seama că va fi tot mai greu să meargă în teritoriu să ceară voturi. Deputații PSD de Iași Silviu Macovei și Vasile Toma au anunțat că nu-și vor da votul. Deputatul Daniel Olteanu de la ALDE spune - citat de Agerpres - că „1% din bugetul Ministerului Transporturilor pentru Moldova reprezintă o pată pe obrazul României şi un eşec al Uniunii Europene", criticând lipsa fondurilor pentru proiectul său - autostrada Tișița- Albița.
Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov au picat în propria capcană. Au anunțat cifre fantastice, au dat impresia că tortul din care taie nu se termină niciodată, că România colectează mult, crește mult, iar sacul nu are fund. Cei care nu primesc alocări sau li se taie o iau personal și privesc deciziile ca pe acte de dușmănie. Primărița Gabriela Firea se întreba - pe bună dreptate - în fața microfoanelor - dacă economia duduie și sunt bani, atunci de ce se taie?
Dincolo de disputele politice, orice om cu bun simț care se uită cu atenție la banii din familie și-i cheltuiește cu măsură vede limpede că bugetul pe 2019 e unul în care mai mulți inși așezați la masa puterii se bat pe cum să risipească fondurile publice supraestimate din statistici și prognoze.
E un buget al risipei, al disprețului față de banul contribuabililor, al lipsei totale de transparență.
De fapt, întrebările după certurile din sânul PSD sunt: pe cine preferați să-și bată joc de banii dumneavoastră?
A: Să le aloce mai mult primarilor care au cheltuit zeci de milioane de euro pe concerte, moși crăciuni, instalații de lumini pentru sărbători, târguri, telefoane mobile de ultimă generație pentru funcționari, vouchere de vacanță în Grecia și ajutoare pentru biciclete în orașe fără piste?
B: Să le dea mai mult primarilor de comune și orășele care să facă terenuri de fotbal în pantă, chermeze în campania electorală și wc-uri de sute de mii de euro?
C: Să-i țină la centru, ca să-i arunce pe mașini de lux, calculatoare și harduri la suprapreț, lefuri aberante, pensii speciale și excursii ale funcționarilor în așa- numitele deplasări pentru formare profesională, prilej de petreceri interminabile pe bani publici?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Bani vor fi furati oriunde ar merge cu aceasta gyvernare , dar mi se pare mai corect ca si comunitatile sa poata decide cum sa-i fure. Este mai directa abordarea si in acelasi timp le da oportunitatea alegatorilor sa discearna .
Ca alegatorii nostri nu au discernamint , este un lucru constatat dar cu cit le livram notiuni mai abstracte (centralizate) , cu atit mai greu va fi sa-si dea seama vreodata cine-i fura.
Si cu atit mai usor va fi pentru tilhari sa gaseasca dusmani inchipuiti.