Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Avarie fiscal-bugetară fără precedent în tabăra puterii: ce parlamentari mai riscă să voteze acest buget?

Moldova vrea autostradă

Opoziția l-a prezentat fantezist, nerealist, umflat. Coaliția PSD-ALDE l-a pictat drept revoluționar și curajos, primul din ultimele decenii care are o strategie, cu fonduri importante alocate Educației, Sănătății și Investițiilor.

Proiectul de buget pe 2019 s-a născut greu, amânând ieșirea din pântecele partidului. De la născare, a reușit să adune mai mulți dușmani decât aliați. Primii contestatari au fost primarii de municipii și orașe, care au învățat de la liderul PSD că win-win e de fapt pierdere pentru ei - bani mai puțini și cheltuieli mai mari. Vor fi nevoiți să preia în administrare locală costurile cu asistența socială care până la finalul lui 2018 erau suportate și din fondurile Ministerului Muncii.

Primărița Capitalei, Gabriela Firea, își acuză șeful că-i urăște pe bucureșteni, pentru că le-a tăiat 25% din bani. Aliații tradiționali ai PSD, maghiarii din UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, se arată și ei vag nemulțumiți, amenințând voalat că fără amendamentele lor, nu vor da un vot pentru. În traducere, președintele UDMR a deschis ușa negocierilor subterane cu PSD, ale căror rezultate vor fi prea puțin transparente. Discursul liderului maghiarilor este previzibil la tribuna Parlamentului în ziua votului: e rău, dar de fapt nu e așa de rău, nu e un buget ok, nu o are pe aia, nu o are pe cealaltă, avem miniștri cu rezultate discutabile, executivul nu e cel mai ok, ei ar susține altceva, dacă ar avea ce. Dar Opoziția nu le demonstrează că merită, pentru că nu a venit cu garnitura de miniștri all stars, ca în NBA. Un discurs duplicitar cu care UDMR ne-a obișnuit din 2017, fiind complicele asaltului la Justiție și economie, dar pretinzând că nu e și de fapt nu susține cele mai slabe echipe guvernamentale din ultimele decenii, însă a votat pentru ele.

Dincolo de poziția UDMR - care va plăti scump la alegerile viitoare factura susținerii coaliției PSD-ALDE - liderii Puterii s-ar putea să aibă mai multe probleme cu adunarea voturilor de la parlamentarii lor. Plecările zilnice spre PRO România lui Victor Ponta sunt dublate de pozițiile luate de aleșii din teritoriu care au anunțat public că s-ar putea să nu voteze. 

Parlamentarii din zona Moldovei se consideră din nou umiliți de Executiv. Autostrada Iași-Târgu Mureș, pentru a cărei construcție a fost nevoie de lege promulgată de președintele Klaus Iohannis, nu se află în proiectul de buget. Reprezentanții societății civile din Iași au început deja să-i preseze pe aleși, să le ceară socoteală și să promită un an furtunos, cu mitinguri la București. Cu cât se apropie alegerile, parlamentarii își dau seama că va fi tot mai greu să meargă în teritoriu să ceară voturi. Deputații PSD de Iași Silviu Macovei și Vasile Toma au anunțat că nu-și vor da votul. Deputatul Daniel Olteanu de la ALDE spune - citat de Agerpres - că „1% din bugetul Ministerului Transporturilor pentru Moldova reprezintă o pată pe obrazul României şi un eşec al Uniunii Europene", criticând lipsa fondurilor pentru proiectul său - autostrada Tișița- Albița.

Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov au picat în propria capcană. Au anunțat cifre fantastice, au dat impresia că tortul din care taie nu se termină niciodată, că România colectează mult, crește mult, iar sacul nu are fund. Cei care nu primesc alocări sau li se taie o iau personal și privesc deciziile ca pe acte de dușmănie. Primărița Gabriela Firea se întreba - pe bună dreptate - în fața microfoanelor - dacă economia duduie și sunt bani, atunci de ce se taie?

Dincolo de disputele politice, orice om cu bun simț care se uită cu atenție la banii din familie și-i cheltuiește cu măsură vede limpede că bugetul pe 2019 e unul în care mai mulți inși așezați la masa puterii se bat pe cum să risipească fondurile publice supraestimate din statistici și prognoze.

E un buget al risipei, al disprețului față de banul contribuabililor, al lipsei totale de transparență. 

De fapt, întrebările după certurile din sânul PSD sunt: pe cine preferați să-și bată joc de banii dumneavoastră? 

A: Să le aloce mai mult primarilor care au cheltuit zeci de milioane de euro pe concerte, moși crăciuni, instalații de lumini pentru sărbători, târguri, telefoane mobile de ultimă generație pentru funcționari, vouchere de vacanță în Grecia și ajutoare pentru biciclete în orașe fără piste?

B: Să le dea mai mult primarilor de comune și orășele care să facă terenuri de fotbal în pantă, chermeze în campania electorală și wc-uri de sute de mii de euro? 

C: Să-i țină la centru, ca să-i arunce pe mașini de lux, calculatoare și harduri la suprapreț, lefuri aberante, pensii speciale și excursii ale funcționarilor în așa- numitele deplasări pentru formare profesională, prilej de petreceri interminabile pe bani publici?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Printr-un asemenea buget, s-ar zice că mulți primari PSD vor demobiliza și nu vor mai aduce milogii la vot, la viitoarele alegeri... S-ar zice! Pentru că, nu am nici un dubiu, este pregătit, pentru ultimul moment, mecanismul de fraudare a acestora. De aia nu le pasă.
  • Like 0
 • Eu ii suspectez de rea vointa! Prostia e evidenta, incultura si egoismul la fel , daca adaugam si reaua vointa ,avem portretul psd-istului roman .Nu stiu cum sunt ceilalti , fratii ( e bine spus ? Sa nu se supere ! ) lor din UE , dar, daca nu sunt la fel, ar face bine sa se delimiteze cat mai curand !
  • Like 1
 • Cu bugetul asta , este ca si cum am analiza toti o carte scrisa de niste cretini si am incerca sa facem un comentariu literar de calitate.
  Bani vor fi furati oriunde ar merge cu aceasta gyvernare , dar mi se pare mai corect ca si comunitatile sa poata decide cum sa-i fure. Este mai directa abordarea si in acelasi timp le da oportunitatea alegatorilor sa discearna .
  Ca alegatorii nostri nu au discernamint , este un lucru constatat dar cu cit le livram notiuni mai abstracte (centralizate) , cu atit mai greu va fi sa-si dea seama vreodata cine-i fura.
  Si cu atit mai usor va fi pentru tilhari sa gaseasca dusmani inchipuiti.
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult