Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Avem bani. Iată ce trebuie să facem, ca ei să nu rămână doar „pe hârtie”

Ludovic Orban - Santier - masca- Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Liderii țărilor europene și ai instituțiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro. În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenții nerambursabile de 390 de miliarde de euro și din credite de 360 de miliarde de euro, asumate în nume comun de țările membre (fără precedent). 

România poate beneficia de o sumă record pentru următorii 7 ani, aproximativ 80 mld EUR. O primă victorie importantă, avem sursa de finanțare pentru proiecte de investiții fără precedent: infrastructura de transporturi (rutiere, feroviare și portul Constanța); digitalizarea administrației publice (debirocratizare, unificarea bazelor de date, facturile online direct din sistemul ANAF); energie (diversificare surse pentru autonomie energetică și protecția mediului); agricultura (în special sisteme irigații și canale colectare și distribuție produse de la fermier-retailer) și toate segmentele sociale importante: sănătate (spitale regionale moderne), educație (școli și grădinițe) și sport (centre multidisciplinare regionale cu stadioane, bazine de înot, terenuri de tenis, handbal etc.) 

Câteva principii și măsuri fără de care, de fapt, nu avem și nu vom avea nimic în realitate. Momentan sunt „bani și idei pe hârtie”. Pentru a le implementa, este nevoie de:

  • Obiectivul minim privind rata de absorbție trebuie să fie 75%, ceea ce ar însemna aproximativ 4,5% din PIB /an, la care se adaugă investiții publice finanțabile intern (aproximativ 3% / an). Rata trecută de absorbție a fost de 40% maximum 45%!
  • Aceste fonduri sunt de investit, nu de cheltuit (nu se pot aloca pentru cadouri electorale de majorări pensii sau alocații)
  • Este nevoie de o reformă administrativă profundă prin oameni competenți care să aibă capacitatea să implementeze și să execute aceste proiecte
  • Transparența maximă în alocarea și monitorizarea proiectelor, cu persoane responsabile și proceduri publice eficiente. Orice caz de corupție, oricât de mic, trebuie aspru pedepsit! Putem împrumuta din legislația și practica poloneză, care a construit enorm și foarte repede pentru campionatul european din 2012.

Avem bani. Avem nevoie de toate aceste proiecte. Avem oameni cu care să le implementăm (aproximativ un milion de români întorși în țară). Nu mai există scuze. Nevoia în societate este maximă, iar toleranța este minimă! În urmă cu un deceniu au murit formațiuni politice din cauza austerității administrate pe timp de criză financiară. Acum, sunt convins că societatea va penaliza radical orice formațiune / alianță politică ce are posibilitatea și oportunitățile de a implementa proiecte istorice, dar va eșua din cauza incompetenței.

Costul oportunităților pierdute va deveni insuportabil, pentru că toți cei care vor utiliza cu înțelepciune aceste fonduri vor progresa ... iar cei care nu, vor pierde iremediabil. Avem deja un decalaj important acumulat în ultimele trei decenii față de media UE, nu ne permitem să ne îndepărtăm, trebuie să folosim această oportunitate pentru a accelera convergența și pentru a reduce decalajele! Exact în acest spirit am încheiat ultima pagină a cărții Economia în vremea coronavirusului. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult