Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Avem bani. Iată ce trebuie să facem, ca ei să nu rămână doar „pe hârtie”

Ludovic Orban - Santier - masca- Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Liderii țărilor europene și ai instituțiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro. În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenții nerambursabile de 390 de miliarde de euro și din credite de 360 de miliarde de euro, asumate în nume comun de țările membre (fără precedent). 

România poate beneficia de o sumă record pentru următorii 7 ani, aproximativ 80 mld EUR. O primă victorie importantă, avem sursa de finanțare pentru proiecte de investiții fără precedent: infrastructura de transporturi (rutiere, feroviare și portul Constanța); digitalizarea administrației publice (debirocratizare, unificarea bazelor de date, facturile online direct din sistemul ANAF); energie (diversificare surse pentru autonomie energetică și protecția mediului); agricultura (în special sisteme irigații și canale colectare și distribuție produse de la fermier-retailer) și toate segmentele sociale importante: sănătate (spitale regionale moderne), educație (școli și grădinițe) și sport (centre multidisciplinare regionale cu stadioane, bazine de înot, terenuri de tenis, handbal etc.) 

Câteva principii și măsuri fără de care, de fapt, nu avem și nu vom avea nimic în realitate. Momentan sunt „bani și idei pe hârtie”. Pentru a le implementa, este nevoie de:

  • Obiectivul minim privind rata de absorbție trebuie să fie 75%, ceea ce ar însemna aproximativ 4,5% din PIB /an, la care se adaugă investiții publice finanțabile intern (aproximativ 3% / an). Rata trecută de absorbție a fost de 40% maximum 45%!
  • Aceste fonduri sunt de investit, nu de cheltuit (nu se pot aloca pentru cadouri electorale de majorări pensii sau alocații)
  • Este nevoie de o reformă administrativă profundă prin oameni competenți care să aibă capacitatea să implementeze și să execute aceste proiecte
  • Transparența maximă în alocarea și monitorizarea proiectelor, cu persoane responsabile și proceduri publice eficiente. Orice caz de corupție, oricât de mic, trebuie aspru pedepsit! Putem împrumuta din legislația și practica poloneză, care a construit enorm și foarte repede pentru campionatul european din 2012.

Avem bani. Avem nevoie de toate aceste proiecte. Avem oameni cu care să le implementăm (aproximativ un milion de români întorși în țară). Nu mai există scuze. Nevoia în societate este maximă, iar toleranța este minimă! În urmă cu un deceniu au murit formațiuni politice din cauza austerității administrate pe timp de criză financiară. Acum, sunt convins că societatea va penaliza radical orice formațiune / alianță politică ce are posibilitatea și oportunitățile de a implementa proiecte istorice, dar va eșua din cauza incompetenței.

Costul oportunităților pierdute va deveni insuportabil, pentru că toți cei care vor utiliza cu înțelepciune aceste fonduri vor progresa ... iar cei care nu, vor pierde iremediabil. Avem deja un decalaj important acumulat în ultimele trei decenii față de media UE, nu ne permitem să ne îndepărtăm, trebuie să folosim această oportunitate pentru a accelera convergența și pentru a reduce decalajele! Exact în acest spirit am încheiat ultima pagină a cărții Economia în vremea coronavirusului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult