Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Balada unui lider mic

Emmanuel Macron - vizită la Kiev

Emmanuel Macron în vară, în timp ce se îndrepta spre Kiev

La începutul războiului din Ucraina președintele Zelenski era văzut ca un măscărici și foarte puțini și-l imaginau metamorfozându-se într-un lider al timpurilor noastre. Nu zic că e perfect, nu zic că nu greșește, nu zic că nu face gafe, dar sigur a găsit în el forța de a se ridica la înălțimea de a fi lider și conducător al țării sale în vremuri de război.

Pe de altă parte, președintele Franței era liderul uneia din cele mai mari țări democratice din Europa și din lider a devenit din ce în ce mai mic, pentru că nu se poate ridica la înălțimea vremurilor pe care le trăim. 

Cândva propunea ca Ucraina să dea teritorii în schimbul păcii. Acum vine cu declarația: „Trebuie să rezolvăm nevoia Rusiei de garanții de securitate”.

Orice face omul acesta nu se poate ridica la nivelul de lider. Pare un comerciant mărunt ce tot socotește în capul lui: Oare mie ce îmi iese din asta!? Franța ce câștigă!?

Când sunt în joc libertatea, democrația, principiile lumii libere, nu ai cum negocia. Ești de partea lor și lupți pentru ele. Mori sau trăiești, dar rămâi de partea lor. Sunt valori mai presus de orice târg.

Maia Sandu, din micuța și greu încercata noastră Moldovă, ne poate da o lecție despre a fi lider și om de stat vertical.

Cum să spui că trebuie să îi garantezi lui Putin și Rusiei securitatea!? A atacat cineva Rusia!? E în pericol să fie cotropită!? Îi fură cineva stepele Asiei sau înghețurile Siberiei!? I-a invadat cineva taigaua!?

Deci îi spui unui agresor că îl aperi și îi rezolvi nevoia de securitate!? Dacă lor le garantezi asta, atunci Ucrainei ce îi garantezi!?

Dacă Putin, în nevoia lui de securitate, vrea o bucată din Franța, i-o dați, domnule Macron!? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Să le luăm pe rând:

    1. "La începutul războiului din Ucraina președintele Zelenski era văzut ca un măscărici și foarte puțini și-l imaginau metamorfozându-se într-un lider al timpurilor noastre."

    Acum e tot măscărici, dar un măscărici mincinos și criminal. Și e cât se poate de evident că nu este un lider, ci o marionetă a Americii imperialiste.

    2. "Cândva propunea ca Ucraina să dea teritorii în schimbul păcii."

    Macron nu e singurul: venerabilul Henry Kissinger spunea prin mai anul trecut la Davos ceva cam tot pe acolo. Chiar dacă mai târziu a dat-o la întors.

    3. "Acum vine cu declarația: „Trebuie să rezolvăm nevoia Rusiei de garanții de securitate”."

    Nici asta nu e nouă: fostul comisar european pentru extindere, prof. dr. Günter Verheugen, spunea cam același lucru în aprilie anul trecut, invocând principiul Helsinki 1975: interesele legitime de securitate ale Rusiei trebuie respectate.

    4. "Orice face omul acesta nu se poate ridica la nivelul de lider. Pare un comerciant mărunt ce tot socotește în capul lui: Oare mie ce îmi iese din asta!? Franța ce câștigă!?"

    Incorect! De fapt tocmai asta face din Macron un mare lider, fiindcă orice mare lider se gândește în primul rând la țara lui, nu la... "marele licurici" în cel mai băsist stil posibil cum face circarul zelenski. Numai liderii-marionetă din state-marionetă ale Americii imperialiste ca băsescu & prostannis (România), kaczynski & duda (Polonia) și - evident - zelenski (Ucraina) pun interesele păpușarilor imperialiști de la washington mai presus decât interesele țării și ale poporului lor!

    Și da, este absolut normal ca orice bun lider, care în mod corect pune interesele țării sale mai presus de interesele țării altora, să își dorească, să urmărească și să facă totul pentru ca țara lui să aibă ceva _de câștigat_ și nu de pierdut.

    Cel mai bun exemplu pozitiv în acest sens este Ungaria, unde toți politicienii de vârf, nu numai premierul Orbán Viktor, ci și președinta Novák Katalin, și ministrul de externe Szijjártó Peter, și ministrul de finanțe Varga Mihály, și ministrul justiției Varga Judith, și șeful cancelariei primului ministru Gulyás Gergely etc. etc. toți fac aceeași politică sănătoasă, în interesul țării lor și al poporului lor și nu al Ucrainei fasciste, respectiv al regimului-marionetă criminal zelenski și al Americii imperialiste. Ungaria refuză să aplice sancțiunile aberante dorite de washington și cumpără în continuare petrol și gaze din Rusia la prețuri mici. De asemenea, Ungaria se opune aruncării de bani europeni pe gârlă, respectiv în gaura fără fund Ucraina.

    5. "Când sunt în joc libertatea, democrația, principiile lumii libere, nu ai cum negocia. Ești de partea lor și lupți pentru ele. Mori sau trăiești, dar rămâi de partea lor. Sunt valori mai presus de orice târg."

    Ba totul arată că se poate, din moment ce sunt curtate de liderii europeni țări precum Quatar și alte țări arabe petroliere care sunt state fundamentaliste retrograde, ultraconservatoare și iliberale, practic niște monarhii absolutiste medievale care, chiar dacă s-au modernizat din puct de vedere tehnic, în rest sunt înapoiate și nu au nicio brumă de democrație și drepturi ale omului, din moment ce acolo o femeie violată face ea pușcărie și nu agresorii ei; de fapt, în materie de democrație și drepturile omului, asemenea țări sunt la genunchiul broaștei comparativ cu Rusia!

    Și, cu toate acestea, liderii occidentali închid ochii la toate abuzurile din aceste țări arabe bogate și nu numai că nu sancțiuni, nu embargou, nu mcv și altele asemenea, ci fac afaceri cu ele la prețuri mult mai mari decât cu Rusia și cu livrări insuficiente. Sahra Wagenknecht de la DIE LINKE - Partidul Stângii din Germania, numește asta, pe bună dreptate, Doppelmoral! Și arată că rezultatele obținute de habeck și scholz în urma căciulelii din Quatar sunt livrări de GNL scumpe de sub 3 % din necesarul industriei germane din 2026, în timp ce Rusia livra gaz ieftin care acoperea peste 50 % din necesarul industriei germane! De aceea, Frau Wagenknecht face din nou apel la încetarea războiului economic al sancțiunilor antiruse, care de facto sunt antieuropene și în primul rând antigermane, mai ales în contextul embargoului la petrol rusesc recent intrat în vigoare, care lasă Germania descoperită la greu și în ce privește această resursă; și menționează exemplele sănătoase ale Ungariei, Cehiei și Slovaciei, care vor în continuare petrol rusesc prin conductă.

    6. "Maia Sandu, din micuța și greu încercata noastră Moldovă, ne poate da o lecție despre a fi lider și om de stat vertical."

    Republica Moldova nu este a noastră, ci este stat suveran și independent, sau mai bine zis ar trebui să fie, numai că a devenit și ea un stat-marionetă al Americii imperialiste, condus de la washington printr-un lider-marionetă.

    7. "A atacat cineva Rusia!? E în pericol să fie cotropită!? Îi fură cineva stepele Asiei sau înghețurile Siberiei!? I-a invadat cineva taigaua!?

    Deci îi spui unui agresor că îl aperi și îi rezolvi nevoia de securitate!? Dacă lor le garantezi asta, atunci Ucrainei ce îi garantezi!?"

    Ucraina a fost o țară normală și cât de cât democratică până la maidaniada sprijinită, finanțată și organizată de la washington. Toată lumea trăia în pace în interiorul ei, iar țara era în pace cu toți vecinii ei, inclusiv și mai ales cu Rusia. Problema a fost că Ucraina a ajuns să fie de mare interes pentru America imperialistă, fiind inclusă și în geostrategia sua a lui zbigniew brzezinski. De asemenea, există și mari interese economice ale Americii imperialiste în Ucraina, fapt pentru care au fost create și finanțate structuri, partide și organizații proamerloace în Ucraina, în scopul aducerii la putere a unui regim-marionetă. Ceea ce, din păcate s-a și întâmplat, iar consecințele le vedem chiar acum.

    Fostul președinte ales democratic Viktor Ianukovici și dat jos abuziv prin lovitură de stat a menținut pacea și echilibrul atât cât a putut, în ciuda presiunilor din toate părțile care s-au făcut asupra lui. Și, delic de neglijat, a menținut țara întreagă, că doar se știe că Ucraina a ajuns să piardă teritorii abia de la regimul maidanist încoace.

    Ianukovici și-a dorit o Ucraină care să fie o punte de legătură între Europa și Rusia. Este ceea ce spune și Günter Verheugen, fostul comisar european pentru extindere: abordarea chestiunii Ucrainei ca ori... ori... (entweder... oder) a fost și este greșită, abordarea corectă este cea atât... cât și... (sowohl... als auch...) - respectiv atât cu Rusia, cât și cu UE. Rusia nu s-a opus niciodată extinderii UE spre Est, respectiv aderării Ucrainei la UE, cu atât mai mult cu cât și ea avea, la rândul ei, un parteneriat strategic cu UE, de care era foarte mulțumită. Dar era vorba de chestiuni economice și culturale.

    Problema a fost și este aderarea Ucrainei la nato, fiindcă asta este deja o chestiune militară, nato fiind un bloc politico-militar. Se știe că Rusia niciodată nu a fost de acord cu extinderea nato spre est șz mai ales cu aderarea Ucrainei, fiindcă se știe că în orice stat membru al nato, America imperialistă își amplasează baze militare și își găzduiește trupe, ceea ce reprezintă o încălcare a unei linii roșii și practic o amenințare în lipsa unor garanții de securitate ferme. Garanții pe care Federația Rusă le-a cerut și nu le-a primit.

    Prin urmare, singura amenințată și care trebuie să primească garanții de securitate era și este Federația Rusă și nu Ucraina! Și asta cu atât mai mult cu cât și în trecut Rusia a fost mereu cea atacată în războaie și da, este și astăzi în pericol să fie cotropită, chiar dacă încă nu i-a fost invadată taigaua, stepele Asiei sau ghețurile Siberiei. Rusia este o țară bogată în resurse, în bogății ale subsolului, onclusiv elemente rare și de aceea este foarte râvnită.

    8. "Dacă Putin, în nevoia lui de securitate, vrea o bucată din Franța, i-o dați, domnule Macron!?"

    Din fericire sau din păcate, Franța nu se învecinează cu Federația Rusă și nu are nicio frontieră comună cu ea cum are Ucraina. Prin urmare, întrebarea nu are nici sens, nici rost.

    Oricum, pentru România, ca stat membru al UE, ar trebui să fie mai important ce se întâmplă în UE și mai ales în Germania, aflată în plin proces de dezindustrializare și declin economic fără precedent. Ce se întâmplă în Germania este mult mai grav decât ce se întâmplă în Ucraina, fiindcă ne afectează direct.

    Plus primirea în Spațiul Schengen, și aceasta este mult mai importantă decât războiul din Ucraina, iar poziția ostilă a Austriei are mare legătură cu războiul din Ucraina: când îți vin în țară valuri fe ucraineni, cum să mai faci față și la migranți din altă parte?

    Plus scumpirile, pe care le resimțim și noi, fiindcă și în România toate prețurile s-au dublat, triplat sau au crescut de și mai multe ori. Plus penuria în cazul anumitor produse, plus..., plus...

    Există, așadar, o multitudine de alte probleme, reale, care ar trebui să ne preocupe, nu războiul din Ucraina, care e o falsă problemă, fiindcă el nu e al nostru și nici nu trebuie să devină al nostru!
    • Like 0
  • Tipic articol propagandistic si dezinformator. E o vorba de promisiunea facuta in 2008 Ucrainei de a intra in NATO - de acolo a plecat totul. Plus sprijin Maidanului si loviturii de stat, inarmare Ucraina. Normal ca Rusia nu accepta Ucraina in NATO, cum nici SUA n-a acceptat baze rusesti in Cuba, iar legaturile lor istorice, culturale si de sange nu erau atat de apropiate ca in cazul Rusiei si Ucrainei incat sa vada ruptura ca o pierdere ireparabila.
    • Like 0
  • sheicu check icon
    In fotografia asociata articolului exista un lider, doar ca fara putere de decizie acum.
    • Like 0
  • Logic.
    • Like 0
  • Cam mult patos . Securitatea Rusiei poate fi promisiunea ca nu mai apare inca o baza NATO la granita ei .
    • Like 2
    • @ Aurelian Licheardopol
      Mdaaa...ăsta e pericolul, nu? Drobul de sare. Rușinos argument, d-le.
      • Like 1
    • @ Aurelian Licheardopol
      Gandalf check icon
      Consumul de alcool* simultan cu folosirea tastaturii generează postări aberante.
      *alcool etilic, halucinogene, etnobotanice, name-it
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult