Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bianca Andreescu a reușit într-o țară în care nu pilele, relațiile, gradul de lingușeală față de tot felul de nulități sunt criterii de apreciere

Bianca Andreescu - US Open

(Foto Guliver/Getty Images)

Bianca Andreescu a câștigat US Open. O canadiană de origine română, născută în anul 2000, în Mississauga.

Familia sa a plecat peste ocean la mijlocul anilor ’90, ulterior familia sa a revenit în România, unde Bianca a început să joace tenis, la vârsta de 7 ani. Apoi familia Andreescu s-a reîntors în Canada, unde Bianca a primit suportul Federației Canadiene de tenis, de la vârsta de 11 ani, iar rezultatele au apărut chiar anul acesta. În 2019 Bianca a câștigat Rogers Cup, Indian Wells și US Open.

Cât de simplu… la 7 ani pune mâna pe racheta de tenis, apoi se reîntoarce în Canada, la 11 ani intră în programul de pregătire al Federației Canadiene de Tenis, iar la 19 ani câștigă două turnee din categoria Premier și un Grand Slam. A devenit, astfel, prima sportivă din Canada ce a câștigat un turneu de anvergura US Open.

Dar Bianca nu este decât la început, cu siguranță sportiva canadiană ne va mai oferi ocazia de a asculta imnul Canadei, cu ocazia viitoarelor turnee. “O Canada”, imnul Canadei are o linie melodică înălțătoare, optimistă, cred că ne va plăcea să îl mai auzim.

Dar nu doar imnul Canadei este unul înălțător, ci și cel al Italiei, “Il Canto degli Italiani“. Și “Das Lied der Deutschen“, imnul Germaniei îți inspiră puterea de a lupta în teren pentru națiunea unde sportivul a fost educat. “God Save The Queen“, imnul Marii Britanii sau “La Marseillaise“, imnul Franței ori “La Marcha Real“, imnul Regatului Spaniei este foarte posibil să răsune din ce în ce mai des, pe arenele sportive, în următorii 5-10 ani. Sportivii cu numele de Ionescu, Mardare, Vasilescu, Mureșan sau orice alt nume românesc, crescuți și educați într-un sistem de valori autentic vor face cinste națiunilor de adopție și familiilor lor.

Și vreau să subliniez familiilor lor.

Aceasta este caracteristica ce le unește pe Bianca Andreescu și pe Simona Halep. Ambele sportive au atins performanțele pe care le-au înregistrat datorită implicării familiilor lor și a deciziilor bune, sănătoase, pe care le-au luat pentru ca ai lor copii să devină ceea ce sunt astăzi.

Pe arena new-yorkeză, am văzut sâmbătă noapte o fată fericită pentru performanța sa, a mulțumit familiei, s-a bucurat, a cerut scuze într-un mod simpatic fanilor Serenei pentru că a simțit susținerea acestora pentru sportiva americană și a primit aplauze la scenă deschisă. La final a primit un cec de la președinta JP Morgan, tocmai încasase un premiu de 3,8 milioane de dolari. Și-a schimbat mimica, a schițat vreun gest? Nu. Bianca era fericită pentru performanța obținută. Vor mai urma și alte turnee și cecuri.

Majoritatea nu înțelegem, dar la acest nivel sportivii nu fac minunile din teren doar pentru a primi acel premiu la finalul competițiilor sportive. Aceasta este diferența dintre grobianism și educație, dintre arivism și bun simț, dintre performanțele obținute într-un mediu sănătos și lupta continuă cu un sistem viciat.

Bianca Andreescu a reușit într-o țară în care nu pilele, relațiile, gradul de lingușeală sau de atașament, față de tot felul de nulități parvenite sau bârfa sunt criterii de apreciere. Într-un loc unde nu promovarea pe criterii de castă primează. Au contat bunul simț, munca, educația și dorința de a fi parte al unui efort pozitiv. Este atât de simplu…

Să nu ne mirăm dacă în anii următori sportivi cu nume românesc vor obține performanțe pentru alte țări. “Alte” este poate greșit folosit, căci sistemul în care vor fi educați le va oferi acelor sportivi dimensiunea naționalității lor.

De ce te-ai simți român când ai crescut în Italia, Germania sau Franța de la 3 ani, ori dacă ești născut și educat la Roma ori Berlin sau Paris? Pentru că o data la doi ani îți vizitezi bunicii din Ploiești sau verii din Focșani? Da, oamenii aceia te iubesc, plâng de fericire când văd că nepotul sau vărul lor, ce poartă același nume cu ei, câștigă competiții, însă legătura cu România se oprește acolo.

De ce se întămplă toate aceste lucruri cu care ne vom întâlni, în viitor, din ce în ce mai des? Oare pentru că educația noastră este la pământ? Să fie de vină lipsa empatiei și a solidarității? Să fie de vină lipsa oportunităților economice sau mentalitatea feudală ce încă domină mentalul colectiv?

Sunt întrebări la care vom primi răspuns în anii ce vor urma.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe Andreescu, Ionescu, Mardare, Vasilescu, Mureșan s.a. ii doare in pitpalac (sau la biboasca, dupa caz) de Romania. Nici noi nu ar trebui sa ne inflamam exagerat, acestia reprezinta cu cinste tarile care au fost in stare sa le valorifice talentele, nici decum Romania, care i-a izgonit..
  • Like 0
 • Poate ati vrut sa spuneti ca "a primit sprijinul Federației Canadiene de tenis" !!
  Se pare ca nu v-ati focusat cum trebuie pe taskul avut ! :-)
  • Like 0
 • Dupa o logoreea despre asa zise 'intampalari fericite' (romanesti) vs asa zise "produse de top "( canadiene), iata inca o diaree verbala despre imnuri straine , vs imnul romanesc ( nenumit, desigur). Eu zic ca Textele si autorii de mai sus au luat-o razna !
  Bianca Andreescu, desigur, e o fata de 19 ani, foarte talentata in tenis , care iata- bravo ei ! a reusit cateva performante la turnee de prestigiu .
  Si, care-i problema cu tenisul romanesc ? De aici si pana la ....demascarile prapastioase ale autorilor e o cale care ma duce cu gandul la textele de la Scanteia de pe vremuri in care erau infierate societatile capitaliste. Iata ca se mai poarta asa ceva, dar in sens etnic..
  Bah, dupa cum scrie autorul, imi pare ca habar nu are ce e acela sportul in Canada. Sa nu uitam ca Canada este o tara in G7. Insa in pofida resurselor generoase ale federatiilor, subventionate,, Canada nu straluceste deloc in tenisul feminin de ani buni de zile. Imi amintesc de Eugenie Bouchard care obtinuse cateva bune rezultate cu ani in urma, apoi a ajuns pe la coada clasamentului. In rest,…nema putirinta !
  Nici la baieti situatia nu e mai buna.
  Hai sa aruncam o privire comparativa pe top 150, sa zicem. Romania – Canada, avem 9-4 !
  Waw, stam mai bine : ‘intamplarile fericite’ bat ‘produsele de top’!
  Eu nu as considera deloc tenismencele romane in frunte cu Simona Halep, 'intamplari fericite" , ci rezultate valoroase in urma unor eforturi personale - atat pe plan sportiv , cat si financiar, de toata lauda, mai ales ca au fost realizate sub culorile tarii. Mai degraba o "intamplare fericita " este cazul Biancai, ca parintii sai
  care au emigrat intr-o tara G7 cu resurse generoase. Dar aceasta este o alegere personala , iar a o transforma intr-o galagie socio- etnica, tine de populism ieftin

  • Like 0
 • Si uite ca totusi Simona Halep a reușit într-o țară în care pilele, relațiile, gradul de lingușeală sau de atașament față de tot felul de nulități parvenite sau bârfa. sunt criterii de apreciere. :-)
  • Like 0
 • Canadiana este articol vestimentar. Bianca este canadianca. Foarte aiurea scris.
  • Like 1
  • @ Daniela Vlasie
   Atunci "columbiana" ce este? Un film, desigur...
   • Like 0
 • Nu inteleg de ce autorul subliniaza excesiv faptul ca Bianca, produsul sistemului eficient din Canada, are N calitati gen bun simt, ambitie, educatie etc. Mai mult, se face si o comparatie intre aceste calitati si defectele societatii romanesti. Ce treaba are sula cu prefectura? Mi se pare ca Halep/Niculescu/Tecau etc. (jucatori formati la noi) au exact aceeasi atitudine exemplara fata de sport. Sau ei joaca doar pentru bani? Nu cred ca aceste calitati se regasesc doar in tarile cu un sistem de formare si promovare al sportivilor bine pus la punct. Sunt convins ca autorul vrea sa critice modul deficitar in care sunt sustinuti sportivii de performanta la noi, aici e adevarata buba. Material de calitate avem suficient.
  • Like 0
 • Obrazurile „fine” au o nouă modalitate de raportare la țara de origine: dacă un român din diaspora comite o cogeamite boacănă imediat se identifică principala cauză ca fiind rezidentă în originile sale românești. În schimb dacă un român din diaspora are o performanță notabilă aceasta nu are nici o legătură, dar nici o legătură, cu originile românești ale performerului. Acest mod de raportare arată o meteahnă mai veche anume aceea a provincialismului păgubos sau a găsi, acolo unde nu e de găsit, un motiv de blamare a țării de origine unde totul este de-a-ndoaselea.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Oare ce se intimpla cu responsabilittatea personala?
   S-a demodat conceptul conform caruia adultii sunt responsabili de realizarile/culpele lor?
   Trebuie sa ne proiectam frustrarile/aspiratiile in activitatea, rea sau buna a romanilor de pretutindeni?
   Sunt multe de rezolvat in tara asta, dar huiduind/aplaudind de pe margine nu cred sa ajute cu ceva.

   Eu cred ca suntem o natie ca toate celelalte, cu bune si cu rele....poate un pic mai “insecure”. Alternam extazul arogant cu depresia plingacioasa cu o frcventa si amplitudine nesanatoasa pentru viitorul nostru.
   • Like 2


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult