Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bill Gates spune că dezinformarea este problema nr. 1 cu care se confruntă tinerii de astăzi

Imagine cu miliardarul Bill Gates. Foto: Profimedia Images

 Foto: Profimedia Images

Miliardarul Bill Gates petrece mult timp și alocă bani încercând să ajute la rezolvarea unora dintre cele mai mari probleme ale lumii — de la schimbările climatice, la sărăcie. El apreciază însă că dezinformarea este problema nr. 1 cu care se confruntă tinerii de astăzi, potrivit CNBC.

„Dezinformarea este cea despre care a trebuit să spun: „OK, am transmis această problemă tinerei generații”, a spus Gates pentru CNBC Make It.

Dezinformarea devine din ce în ce mai comună, deoarece progresele tehnologice precum chatbot-urile de inteligență artificială facilitează generarea și răspândirea rapidă a falsurilor. Dezinformarea generată de inteligența artificială a fost desemnată drept principalul risc global din următorii doi ani într-un sondaj al Forumului Economic Mondial din ianuarie. Cincizeci și cinci la sută dintre americani au spus că firmele guvernamentale și tehnologice ar trebui să acționeze pentru a restricționa informațiile false online, într-un sondaj din 2023 al Centrului de Cercetare Pew, scrie Financial Intelligence

Gates, subiectul a numeroase teorii ale conspirației, este probabil mai familiarizat cu dezinformarea decât i-ar plăcea să fie. Dar o conversație cu fiica sa Phoebe i-a deschis și mai mult ochii asupra gravității problemei, spune el.

„Auzind-o pe fiica mea vorbind despre modul în care a fost hărțuită online și despre cum prietenii ei au experimentat asta destul de mult, a adus acest lucru în atenție într-un mod la care nu m-am gândit înainte”, spune Gates.

Anul trecut, Phoebe Gates a vorbit despre ceea ce ea a numit „concepțiile greșite și teoriile conspirației” despre familia ei și propriile ei relații într-un interviu pentru The Information, inclusiv comentarii rasiste online despre unul dintre foștii ei iubiți.

Gates, miliardarul co-fondator Microsoft, urmează să abordeze acest subiect într-o viitoare serie Netflix în cinci părți numită „What’s Next?” The Future With Bill Gates”, care va avea premiera pe 18 septembrie. Într-o proiecție în avanpremieră pentru CNBC, Gates îi spune fiicei sale că se simte rău că nu are o soluție la îndemână pentru a încetini răspândirea dezinformării.

„Până și eu voi ceda”

Alte probleme, cum ar fi eradicarea bolilor sau promovarea energiei mai curate, încă nu sunt ușor de rezolvat – dar au căi mai clare către soluții, spune el pentru Make It.

Când Gates a început Microsoft, a crezut că majoritatea oamenilor ar dori să folosească computerele de acasă – și mai târziu internetul – în scopuri productive și responsabile, spune el. Când a început să lucreze la documentar, încă mai păstra o parte din „naivitatea mea că, atunci când punem la dispoziție informații, oamenii ar dori informații corecte”, adaugă el.

În schimb, discuția cu experți în dezinformare în timpul filmării l-a ajutat pe Gates să realizeze: și el împărtășește impulsul uman de a căuta informații care confirmă convingerile sale anterioare.

„Până și eu voi ceda”, spune el. „Să spunem că există un politician care nu-mi place și că există un articol online care îl critică puțin. Sunt genul: „Oh, este o critică atât de bună [și] mi-a plăcut să o citesc, chiar dacă a fost exagerată.”

Gates spune că nu este complet sigur cum să oprească răspândirea dezinformării. El este sensibil la contraargumentul potrivit căruia restricționarea oricărui tip de informații online ar putea dăuna dreptului la libertatea de exprimare, dar este de acord că trebuie stabilite anumite reguli, spune el. De către cine, nu este complet sigur, adaugă el.

Tacticile obișnuite pentru a înlătura dezinformarea includ programele de alfabetizare pe internet și moderarea conținutului de către platformele de social media.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    m-ar interesa un răspuns întrebării: cine deține legal internetul? spațiul virtual e proprietatea celui care deține internetul? cine deține serele de servere care găzduiesc internetul (bașca celelalte sere de servere care asigură backup-ul)? spațiul virtual este spațiu public? ce drept are statul asupra internetului? până unde? și, ce rost mai are informația-bârfă când există principiile? într-un război în care pică buleftrica, îndeajuns de lung ca nici bateriile să nu mai meargă, în care televiziune nu mai există, în care chinul de-a apuca ziua de mâine e modus vivendi, într-o perfect posibilă interapocalipsă și postapocalipsă, mai contează ce-a zis cine? în ceața iadului doar principiile, aidoma firului ariadnic, îți mai arată drumul labirintic spre ieșire. de ce? singura informație necesară este ideea de bine, ideea de Dumnezeu, ideea de iubire, chiar dacă ai inima uscată și ești ateu sincer, naiv și orb. văd hiba tineretului aziului nu lipsa de repere, de rulemodels (sau antimodels, cohorta de monștri e o menajerie-n creștere-n progresie g), ci neiubirea de adevăr, de bine, de celălalt. cu întristătoare ușurință se lasă vaccinat împotriva umanului. cu criminală ușurință acceptă sistemul mafiotic de-a-și ”câștiga” existența (deși e deja câștigată din și prin naștere), cu inumană indiferență asistă la perpetuarea dreptului forței pedalat de entitățile statale politice și de groparii ideii de stat - corporațiile (din episoadele viitoare).
    • Like 0
  • Crayven check icon
    Vài săracul. Își mai șterge lacrimile cu o bancnotă de 1 milion de dolari.
    Știrile false se pot demonta rapid prin TRANSPARENTA.
    De ce cumpără Gates teren agricol în draci și chiar în pierdere? Știe el ceva?
    De ce tot vorbește de "suprapopulare" cand lumea se îndreaptă către o depopulare masivă, etc
    • Like 0
    • @ Crayven
      Gabriel check icon
      Transparenta zici, urmata de "lumea se indreapta spre depopulare masiva"? adica suntem 9 miliarde si acum 20 de ani nu eram nici 5 si in ciuda transparentei tu spui ca ne depopulam? nu se bat cap in cap afirmatiile tale?
      • Like 0
    • @ Gabriel
      Crayven check icon
      Nu, nu se bat dacă te uiți pe trendul global.
      Dar la ơi in țară ca de obicei nu se discută nimic despre viitor. Doar bârfa zilnică.
      China în 20 de ani nu va mai putea sa invadeze Taiwan ul pt ca nu mai are tineri soldați.
      Cocina lui Putler se duce pe copca în câteva decenii.
      Europa îmbătrânește într-un ritm ametitor pt ca femeile aleg "cariera" în loc de familie și copii și suntem rasiști cu draci contra imigranților.
      SUA va rezista pt ca aia încă iau imigranti.
      Coreea de sud si Japonia sunt terminate. Pana în 2050 vor avea 50%populatie, etc

      Daca citești afli dar e mai ușor să dăm din gură, nu?
      • Like 0
    • @ Crayven
      Gabriel check icon
      ca sa afli ceva trebuie sa dai din gura, chiar daca este usor sau nu.
      sa le luam punctual:
      1. in 20 de ani China probabil nu va avea nevoie sa invadeze Tawan in mod oficial pentru ca probabil il va fi invadat deja datorita faptului ca populatia Chineza va deveni majoritara in Taiwan. Ei emigreaza si acolo ca si in alte parti ale lumii. Mai mult, chiar si in situatia in care vor dori sa invadeze, in 20 de ani nu vor mai avea nevoie sa faca asta cu soldati. deci nu e o problema ca pentru o perioada nu se nasc multi soldati chinezi dupa cum spui. oricum, afirmatia este falsa. pentru ca suntem cu multe miliarde mai multi in general pe planeta, statistic, chinezii si indienii sunt aia care s-au inmultit semnifictiv. deci nici vorba de depopulare la ei.
      2. nu am ce sa comentez la cocina pentru ca nu vad nici legatura cu depopularea nici rationamentul. cel mai probabil dupa razboi usia va importa masiv indieni daca va avea nevoie de forta de munca. si are de unde si cu ce sa ii plateasca.
      3. daca particularizam Europa la noi, da, ai dreptate ca asta aleg. si? asta s-a intamplat si in Germania acum 20 de ani si nu e depopulata. au acceptat imigranti pentru muncile de jos, incepand cu turcii in anii 70, sarbaii in 80, romanii in 90 si tot felul de musulmani mai recent. deci, cat timp se nasc pe pamant mai multi decat mor, exista solutii si cel mai probabil asa vom face si in Romania cand nu o sa mai aiba cine sa ne plateasca pensiile. rasismul exista si e doar un efect secundar al rezolvarii unor probleme economice pentru ca e omeneste ca sa nu ne placa schimbarea si sa ne fie firca de tot ce nu ne este comun (atat religie cat si culoare samd).
      4. este o afirmatie ipotetica. nimic nu garanteaza ca sua v-a rezista, ca nu intra intr-un razboi intern, mai ales avand in vedere numarul de voturi obtinut de extremisti precum Trump.
      5. Posibil sa aveti dreptate ca scade populatia nativa a unei tari, insa asta nu inseamna ca locurile alea raman depopulate. se vor gasi altii sa le ocupe, pentru ca pur si simplu suntem cu multe miliarde mai multi decat in urma cu ceva ani.

      numai bine!

      • Like 0
    • @ Gabriel
      Crayven check icon
      Absolut toate punctele ignora faptul ca toate tarile sunt pe un trend descendent.
      Asia scade, xì se roagă de ei sa facă copii și nu reușește.
      Europa scade. America scade.
      AFRICA SCADE și ea.
      Deci ideea ca "lasă că aducem din Africa" este o soluție temporară in cel mai bun caz și o rețetă pt un război civil în cel mai rău caz.
      Nu și ce să aduci când nu mai există imigranti.
      In plus birocrația excesiva, stagnarea economică și tehnologica a Europei înseamnă că orice imigrant va alege SUA în loc de UE.
      China pierde între 500.000-800.000 oameni pe an.
      In India e și mai grav.
      Da sunt mulți ACUM, dar pe viitor nu vor mai fi.
      Și cu scăderea populației vine și contractarea și osificarea economiei.
      Nu migrează fir de chinez în Taiwan ca doar aia nu sunt tâmpiți sa lase inamicul sa între una doua.
      Cocina nu va importa nici un indian, nu auzi ca:
      1. Aia nu vor sa vină
      2. În curând nu vor mai fii.. Fizic... Cine sa vină

      SUA a mai avut crize dar a rezistat. A rezistat pt ca spre deosebire de UE unde "suntem toți egali dar fiecare trage mai mult la el" ei se considera toți americani.
      La noi vesticii mai ales sunt francezi, germani, etc întâi și abia apoi europeni.
      Instituțiile centrale nu au putere, nu pot impune legi pe tot continentul etc
      E o degringolada.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon