Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

#Boicot fără entuziasm. Ce-am fi câștigat dacă mergeam la vot pentru un NU

Familie fericita - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Sunt 3 lucruri destul de clare înainte de referendum:

-Cel mai bun lucru posibil ar fi să nu treacă

-Sunt mai mari șanse să pice printr-un boicot decât printr-un vot de NU

-Dacă trece sau nu trece, legal, oricum nu se schimbă nimic 

 Sunt 3 lucruri de care îmi e teamă:

-Că va trece oricum. Că la sfârșitul zilei, ură gratuită a unui popor ortodox care înțelege greșit creștinismul și ideea de Dumnezeu își va proclama dictatura asupra bunului simț

-Că atunci când va trece, în presa internațională se va vedea un răsunător 99% DA pe care îl vor asocia cu întregul popor. Și nu se va mai îndoi nimeni de primitivismul nostru emoțional

-Că un eventual succes va fi ca un shot energizant pentru două instituții sinonime cu frauda progresului: Partidul și Biserica.

Sunt 3 lucruri pe care mi le-aș fi dorit:

-Să nu ne mai exprimăm opinia în absență. Să ne fi strâns cu toții să mergem la vot, să invalidam ideea asta imbecilă printr-un NU categoric și să transmitem astfel și un mesaj clar pentru următoarea rundă de alegeri

-Să nu ne mai fie teamă că suntem puțini. Cu cât ne afundăm mai mult în gândul că nu suntem suficienți cât să schimbăm ceva în țara asta, cu atât ne va atârna mai mult irelevanța de gât.

-Să ne mai povestim unii altora ideile. Mai țineți minte de ce efort colectiv a fost nevoie să iasă Iohannis președinte? Câte telefoane și discuții cu părinți și bunici? Cât de mult ne-am apropiat unii de alții în fața nesimțirii și umilinței? Ce-ar fi dacă de data asta am deschide iarăși cu ei un subiect și mai delicat. Și le-am spune și lor despre cum noi am învățat să trăim liniștiți fără a ne fi frică de cine cu cine se culca? Dar așa, cu calm, fără pahare răsturnate și bibelouri zguduite de pe mileuri. N-ar fi fost frumos?

Așa că da, #boicot, dar cu regretul de a nu face mai mult. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit destule articole anti-referendum, dar puține care conțin așa o doză de URĂ contra celor care vor vota DA (ex: fraudă a progresului, idee imbecilă, primitivism). Foarte trist
    • Like 2
    • @ Mirela Mihalache
      Nu ma pot exprima pentru autorul articolului, insa, avand aceeasi reactie la campania de asmutire (cu sete) impotriva unui grup deja ostracizat, banuiesc ca nu e vorba de ura, ci doar dezamagire, in anul 2018.

      Ura este de partea cealalta. Cum suna "homosexualii va vor fura copiii"? Exact ca si "evreii va vor fura copiii si le vor bea sangele" (asa-zisa intelepciune populara cu care au crescut cateva generatii). Nu e nicio diferenta.

      Minoritatile sunt folosite ca tapi ispasitori in vremuri tulburi, cand frustrarile majoritatii cresc. Desi s-a intamplat de atatea ori in istorie sa se exagereze pana la caricatura potentialul impact al unei minoritati asupra majoritatii, pentru a distrage atentia de la probleme reale, acest lucru continua sa se intample, folosind aceleasi mecanisme.

      Ce vor obtine homofobii in mod concret, daca demersul reuseste? Vor avea impresia ca statutul de idezirabili, deja pus de ei celor de ale orientari sexuale, va ramane pe termen nelimitat, dandu-le mana libera sa ii trateze exact cum isi doresc, cu acordul prin stampila al altor milioane de "buni crestini". Acest referendum este, printre altele, o cimentare a urii.
      • Like 1
  • Ionel check icon
    Circula pe net .
    Preluată de la un român rezident în Canada:

    "Eu am urmarit evoluţia drepturilor la homosexualii din Canada, și treaba stă cam așa:
    La început au zis ca ei nu vor absolut nimic, doar să fie acceptaţi. Au fost acceptaţi.
    După aia au vrut sa fie consideraţi oameni normali (nu oameni cu probleme psihologice, așa cum erau declaraţi ei în urmă cu 20 de ani). Au fost.
    Dupa aia au vrut o zi dedicată lor, Gay Parade. Au primit-o și pe asta. Dar o zi nu a fost de ajuns. Anul asta au avut o lună întreagă dedicată lor. Luna iunie. Steagurile curcubeu au fluturat timp de o lună pe toate instituțiile publice. Să nu mai zic câtă atenție li s-a oferit în mass media.
    După aceea au vrut drepturi, să se căsătorească și să aibă copii. Li s-a dat și asta. După aia au vrut ca niște copii inocenţi să înveţe la școli toate mizeriile pe care le fac ei (sex anal, oral), să înveţe de identitatea de gen. S-a făcut și asta.
    Anul acesta o Universitate creștină de avocaţi din Canada a fost dată în judecată de homosexuali pe motive de discriminare. Universitatea a pierdut procesul.
    Tot anul ăsta statul a înființat un program prin care ajută studenții să își găsească un loc de muncă pe timpul verii. Problema e că tu, companie, nu poţi participa la acest program decât dacă semnezi o hârtie potrivit căreia ești de acord să angajezi homosexualii. Prin urmare, statul canadian a fost dat în judecată de companiile care au valori creștine.

    Deci homosexualii au tratament special, încalcă toate drepturile celorlalți, și tot ei sunt victimele?
    Vă sugerez la cei care staţi în România, să nu faceţi nici un compromis. Nu cedaţi absolut deloc, nimic. Sunt și ei oameni, nu-i urâţi, nu-i bateţi, nu-i înjuraţi. Dar nu acceptaţi să vă calce în picioare valorile și principiile.
    E dreptul vostru să vă apărați valorile."
    • Like 3
    • @ Ionel
      Observ ca a sarit rapid de la "incalca toate drepturile celorlalti" (fara sa dea exemple de drepturi concrete incalcate) la "nu acceptati sa va calce in picioare valorile si principiile".

      Va sa zica e vorba de "valori si principii" crestine aici, nu de drepturi.

      Discriminarea (refuzul de a angaja persoane etichetate de Biblie ca indezirabile) nu e un drept dat in mod magic crestinilor. Si nici nu ar trebui sa fie. Valoare, cu atat mai putin.

      Dreptul de a nu vedea minoritati sexuale in mass-media nu exista, de asemenea.
      • Like 1
    • @ Ionel
      e rau in Canada... (being sarcastic)
      • Like 1
  • Sunt ceva mai putin de doua saptamani pana la referendum. Pariez ca se vor mai publica macar 7 articole pe tema asta. Cine da mai mult, cine da mai putin?
    • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Dupa numarul articolelor pro-boicot pare ca sponsorii sunt dispusi sa cheltuiasca sume importante ca sa descurajeze un demers care "oricum nu schimba nimic". Oricum pana acum s-au pronuntat doar cei ieftini, artileria grea e inca la negocieri.
      • Like 2
    • @ Sorin Gherghel
      Sunt deja 3! 3 noi de cand am postat comentariul ieri. Poate era bine sa zic 17 in loc de 7! :))))
      E exagerat. Si asta o spun fiind la randul meu pro-boicot.
      • Like 1
  • Casargoz check icon
    Referendumul asta imi aduce aminte de un personaj intalnit la puscarie.
    Un borfas notoriu ii spune gardianului:
    -domnu' gardian.. Acuma. Sa fim cinstiti.. E drept?
    • Like 0
  • ,,#Boicot fără entuziasm. Ce-am fi câștigat dacă mergeam la vot pentru un NU". Nimic şi ştiți asta şi atunci mizați pe o manipulare de doi bani . ,,Familia" de tip nou, familia progresistă nu se bucură de sprijin in România şi in Europa de est in general şi de aici disperarea finutzilor români. Apropo de Europa de est Polonia,e prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a fost promovată de la statutul de Piaţă Emergentă la cea de Piaţă Dezvoltată. Uite că le-a mers şi fără progresism ,au luat din vest doar ce e bun nu şi tâmpeniile. Noi ? Maimuțoi proşti ,vrem să luăm din vest doar imbecilitățile ,nu am auzit nici un finutz ,,urlând" să se oprească mizeria aia cu retrocedările şi despăgubirile ( Polonia nu a avut ceva similar ) iar cu banii respectivi să facem un fond de dezvoltare după modelul Poloniei. Pe noi ne freacă grija homo popo ,asta stă in calea dezvoltării României ,dacă avem familia progresistă ajungem din urmă Polonia.
    • Like 3
    • @ Adrian Adrian
      Pai atat ne duce capul, de la educatia de kkt pe care am primit-o unii de la comunisti, altii de la iliescu. Nu mai compara cu Polonia, pentru ca e o comparatie neinspirata, noi nu avem niciun fel de legatura cu poporul polonez.

      Am intalnit si multi cunoscuti de-ai mei care posteaza pe FB tot felul de texte legate de religie, si de Dumnezeu, dupa care spun prin comentarii ca daca esti un om cu "frica de Dumnezeu" te duci sa votezi DA. Din pacate cam asta e nivelul de intelegere al spiritualitatii si al religiei, toti mananca mult din ce le da popa duminica.

      Chiar si-asa, daca pe cineva interesa cu adevarat sa afle despre Dumnezeu si religie, sigur ar fi stiu ca frica nu are ce cauta, Dumnezeu rezolva lucrurile doar prin iubire.

      Ce e si mai prost, dar oamenii au "tunnel vision", este ca petitia aia semnata de 3 milioane de romani care au o alta opinie fata de restul, va fi folosita in scop politic de grupul infractional organizat psd-alde. Atat.

      Nu e niciun referendum aici pe bune, e un simulacru de unde se vor mai trage niste bani pe dreapta pt finantarea partidelor , caci nu-i asa, vin alegeri in 2019 si 2020 ? O sa mai vedeti asemenea megalomanii financiare tot mai des.

      Din pacate (spun asta pt ca si eu fac parte din acest popor), majoritatea romanilor sunt inapoiati, uitati-va pe statistici, doar 5% folosesc online-ul, foarte putini fac plati pe internet, foarte putini tin banii pe card, cand iau salariul fac sir la bancomat ca sa scoata cash, si exemplele sunt multe.

      Eu nu o sa ma duc la referendum in primul rand pentru ca s-au p***t pe optiunea mea din 2009, pana ala nu va fi implementat, nu mai votez la niciun referendum, dar voi vota la parlamentare si la prezidentiale (la locale nu pot, ca nu-s in RO).

      Trebuie sa va amintesc ca liviu dragnea a amenintat de mult cu acest referendum, dar niciodata nu a fost oportun politic pentru el, acum e foarte binevenit, pentru a acoperi gunoiul din 10 august,si de numele grele care trebuie sa faca puscarie pentru ce au facut acolo. Atata tot, stim cu totii ca oricare ar fi rezultatul, nu vor implementa absolut nimic, dar probabil vor spala cu detergent lozinca "au votat X milioane de oameni", puneti o cifra in loc de X. In rest, toate la fel, zero autostrazi, zero spitale, exod al medicilor, tinerilor, zero investitii, zero orase curate, etc. Noi sa fim sanatosi, ca am rezolvat-o si p-asta, nu am lasat homosexualii sa se marite.
      • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Alien check icon
      Bre, tu tot dai Polonia de exemplu, insa n-are nicio legatura sula cu prefectura.
      In primul rand, prima tara comunista dezvoltata e Slovenia, nu Polonia, la o diferenta destul de mare. Si guess what, acolo gayii au parteneriat civil deci e mai "progresista".
      Diferentele fata de Romania diferenta nu e doar in fondul de dezvoltare. Polonezii atrag mult mai multe investitii straine directe, au atras mult mai multe fonduri EU de coeziune, etc. Probabil cer mult mai putina spaga pentru investitori sau proiecte cu finantare UE. Plus ca n-au plecat de la nivelul dezastruos al Romaniei de la bun inceput, nici economic si nici cultural. La noi ultimii ani de comunism au fost dezastruosi, eram mult mai izolati si mai indobitociti nu doar fata de polonezi, insa chiar si fata de rusi. Si cand am scapat de izolare am (re)descoperit coruptia.
      Si venezuela e tara traditionalista, insa uite ca nu prea au sperante sa devina si tara dezvoltata prea curand. Singapore e foarte dezvoltata si foarte traditionalista, iar Olanda e foarte dezvoltata si foarte progresista. Luxemburg e cea mai bogata tara si destul de progresista si ea, insa nici Japonia nu e subdezvoltata chiar daca e foarte traditionalista.
      Niciuna n-o impiedica pe cealalta. Cum spuneam, n-are legatura sula cu prefectura. La noi problema e la prefectura, insa ne pe noi ne deranjeaza sula.
      • Like 2
    • @ Alien
      Au atras fondurile pentru că le-au finanțat ,au garantat toate creditele luate pentru firmele care accesau fonduri europene. Practic dacă ai dosar aprobat automat primeai banii pe când la noi te duci la bancă şi ceri un credit normal ,negarantat iar in condițiile astea absorbim ciuciu. Asta a stat la baza dezvoltării lor , au intrat 100 de miliarde in companiile cu capital polonez.
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Alien check icon
      Plus spaga, plus dosar cu sina, plus schimbarea taxelor in fiecare seara, "reforma" neîntreruptă, etc. Companiile mari sunt conduse de contabili, iar contabilii urasc impredictibilitatea, adică fix de ce-ar avea parte în România. Ii doare pe ei la basca de drepturile homosexualilor, avorturi sau libertatea presei, important e sa știe ca pot obține un profit predictibil.
      • Like 0
  • Nici nu stiu ce sa fac. Asta,pentruca mai intai ar trebui sa citesc ce anume prevede legea despre care trebuie sa-mi spun opinia. Apoi,drept sa spun,mie mi se pare ca se ascunde ceva in spatele acestiu referendum ( inutil dupa mine). Deci....ma duc sau nu ma duc sa votez. Si daca ma duc....da,DACA ma duc,votez DA. Dar nu pentru ca sunt sigura ca asa vreau ci fiindca asa am inteles de la comentarii ca se potriveste cu punctul meu de vedere. Nu am nimic impotriva ca doi oameni de acelasi sex sa se iubeasca,sa traiasca impreuna si sa-si mosteneasca bunurile. Nu sunt insa de parere ca pot creste si educa un copil. Asta cred eu si sunt sigura de punctul meu de vedere. Da doamne minte romanilor !
    • Like 2
  • Casargoz check icon
    Nu, pentru ca nu vreau sa iau parte la asa ceva.
    NU,, pentru ca nu vreau sa fiu asociat in nici un fel cu acest referendum.
    NU,,, pentru ca citesc comentariile sustinatorilor referendumului si nu cred ca poate fi dezbatut ceva.
    ,,,,,
    ,,,,, ,,,,, ,,,,
    ,,,,, ,,,,, ;)
    • Like 2
    • @ Casargoz
      Puneți, va rog, virgula după “nu”, căci ajuta la înțelegerea textului și respectam și punctuația. Știți, in aceste formulări virgula tine locul verbului predicativ (in cazul Dvs, acesta este “votez”) :)
      • Like 1
    • @ Un om de rând
      Casargoz check icon
      1na7fa8etismul este si el o libertate.
      si in notele de subsol fiecare ântelege ce poate.
      cre ca an referendum p7 eliminarea verbului pedicativ si a vigulei as scote tot romanii la referembun

      Scriu acest text și mă gândesc cu placere că-l citiți.
      "Grammar nazi" e de stanga sau de dreapta?
      Aveti multa dreptate. Si am fost demascat: verb predicativ. sunt doua notiuni. si nu inteleg nici una :))
      dar am pus multe virgule, sper sa fie bine, preventiv, in caz ca vine soros sa stearga virgulele.
      in mod normal nu fac asta, sa pun virgule, adica.
      cand eram mic, da' mic de tot, pedofilul soros mi-a furat virgulițele. M-am trezit intr-o dimineață numai cu ședile. Am intrebat și eu:
      -cum se folosesc?
      da' instrucțiuni ioc. adicä erau da'n turcă.
      mă intelegeți si pe mine?
      stiu ca ma intelegeti si ma iertati pentru ca nu folosesc virgule pe telefon stiu asta pentru ca sunteti inteligent si aveti simtul umorului.
      • Like 1
    • @ Casargoz
      Dacă nu ați pus virgulele pt ca vi le-a luat Soros, va înțeleg :)
      Mie mi s a părut ca lipseau. Acum mi se pare ca ați pus prea multe. :)
      Un analfabet nu este liber pt ca, neștiind sa citească, este nevoit sa creadă numai ce ii citesc alții și este astfel manipulabil și sub puterea celor care ii spun numai ce vor ei.
      P.S. Și eu scriu tot de pe telefon, dar din respect pt cei care poate îmi citesc comentariile, încerc sa ma conformez regulilor gramaticale și de punctuație.
      Pt “verb predicativ” căutați p Wikipedia :)
      • Like 1
    • @ Un om de rând
      Casargoz check icon
      Oamenii care au simțul umorului sunt din ce in ce mai rari.
      După cum zicea Soros Fericiți Analfabeții căci a lor va fi împărăția miliardarilor.
      Wikipedia am scris odată tot ce vroiam fărâma virgule, pana a venit un tip care avea vreo 100000 de articole editate care mi-a spurs ca razboiul de la 1877 nu e frenulum razboi de independenta ci războiul ruso-turn in care rusii au pierdut pacea.
      Wikipedia local unde poti scrie price(orice, dar spellerul setat in romană m-a corectat a 4 oară)
      Va felicit pentru respectul pentru cei din jur, unii pot alții nu.
      Sper sa scrieți articole si. U (va Imaginați ca trebuie sa corectez de 3-4 ori fiecare cuvânt sinsemn de punctuație ) va (ceea ce doream sa scriu) urez cele bune, si sa nu scrieți numai in subsolul articolelor unde limbajul este mai lax.

      • Like 0
    • @ Un om de rând
      Gravity check icon
      Se poate și mai rău:
      „românii noștri în biserică stau ca boii, neînțelegând ce se citește și ce se cântă și ies din biserică fără nici un folos, am hotărât a preface cărțile din limba slavonească și grecească în limba noastră proastă românească, dar a noastră și a le da la lumină!“
      • Like 0
  • Am înțeles cam așa:ar fi bine să mergem la vot la acest referendum ca să votăm NU dar ne temem că va ieși DA pentru că acest ”popor ortodox are o ură gratuită pentru că înțelege greșit creștinismul și ideea de Dumnezeu”. Și deși ”dacă trece sau nu trece, legal, oricum nu se schimbă nimic” mai bine să fim siguri ”#boicot, dar cu regretul de a nu face mai mult.” Un argument mai tare decât altul, argumente care m-au convins să merg la referendum.
    • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Eu am inteles ca ar vrea sa vorbeasca cu parintii si bunicii lui despre 'cine cu cine se culca', dar ii este frica !
      • Like 2
  • Subsemnatul... BOICOT!
    • Like 2
  • „Cel mai bun lucru posibil ar fi să nu treacă„

    Din perspectiva cui? Desigur din perspectiva perverșilor și a susținătorilor lor! Nu însă și din perspectiva oamenilor normali, care nu doresc, în niciun caz, transformarea României într-o colonie sodomită aflară la periferia GayRopei.

    ”Dacă trece sau nu trece, legal, oricum nu se schimbă nimic”

    Minciună sfruntată! Susținătorii sodomiei știu foarte bine că dacă referendumul trece atunci se schimbă foarte multe lucruri. Legalizarea ”căsătoriei” sodomite nu va mai putea fi realizată de doar câteva sute de parlamentari corupți (de așa ceva România chiar nu prea duce lipsă) sau de o mână de judecători activiști cu mintea depravată (cum s-a întâmplat în SUA) de la curtea constituțională.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult