Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Boris Johnson nu este principalul vinovat pentru haosul actual din Marea Britanie

Boris Johnson.

Foto: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP - The Associated Press / Profimedia

Premierul Boris Johnson și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Marii Britanii. Într-un discurs scurt el a spus că este trist să părăsească cel mai bun job din lume, dar că voința partidului este de a alege un nou lider. Un discurs nesincer, din care lipsește exact cuvântul „a demisiona”. Folosind aceleași sloganuri cu care ne-a obișnuit, Boris Johnson anunță că nu va părăsi clădirea din Downing Street până când membrii Partidului Conservator nu vor alege un nou lider. Cât va dura, nu știm deocamdată, cert este că deși a demisionat, deocamdată nu pleacă.

În octombrie, conservatorii au programată conferința națională a partidului. Judecând după viteza în care s-au desfășurat evenimentele în ultimele zile, probabil nu va rezista până atunci în fruntea guvernului.

Boris Johnson a supraviețuit multor scandaluri, în toate funcțiile pe care le-a deținut. Se pare că scandalul îl urmărește peste tot, inclusiv în viața personală. Dar ce s-a întâmplat acum? De ce tocmai acum, când susținătorii lui din rândul electoratului încă sperau că va ieși cu bine și de data asta? Care a fost picătura care a umplut paharul și de ce s-au revoltat tocmai acum cei care l-au susținut? L-au susținut când Dominic Cummings a demisionat din funcția de consilier și în pofida managementului dezastruos al pandemiei (să nu uităm că Marea Britanie a înregistrat cel mai ridicat număr de decese din cauza de Covid-19 din toată Europa dezvoltată ), au continuat să-l sprijine când doi consilieri pe probleme de etică au demisionat, în scandaluri de corupție - toate i-au fost cumva iertate.  

Și mai ales au susținut acordul pripit cu Uniunea Europeană, dezastruos pentru Marea Britanie, ale cărui consecințe se văd și vor afecta economia timp de decenii.

L-au susținut când a încălcat legislația internațională și a amenințat că nu va respecta contracte comerciale bilaterale pe care guvernul lui le-a semnat.

De ce l-au susținut conservatorii până acum, când știau foarte bine ce fel de personaj este?

După mine, răspunsul e simplu: Era îndrăgit de votanți. Și considerat carismatic.

Doar că, începând din ianuarie, Partidul Conservator a scăzut considerabil în sondajele de opinie, partea de electorat care vota în general cu ei începea să fie tot mai dezamăgită.

Nu pot crede că Rishi Sunak, fost ministru de finanțe, și Sahid Javid, ministrul sănătății, cei care au demisionat primii și au declanșat restul demisiilor, s-au trezit peste noapte și au realizat că Boris Johnson este o persoană fără principii și că nu pot servi interesele țării, cât timp Boris Johnson este prim-ministru. Sau că premierul s-a transformat peste noapte și a devenit imposibil de susținut.

Au realizat probabil că vor pierde următoarele alegeri și au decis să treacă la damage control. Ce urmează acum va fi o luptă urâtă de culise, pentru a alege noul lider al Partidului Conservator. Vor susține ca au îndepărtat cangrena, au curățat partidul și că Boris Johnson este o tristă amintire. Și o vor lua de la capăt cu aceleași promisiuni deșarte pe care le-am auzit în ultimii 12 ani, de când au fost la guvernare. Nu am văzut până acum vreo viziune coerentă despre cum vor rezolva negocierile cu Uniunea Europeană - sunt de mai bine de șase ani iar în impas, criza costurilor ridicate pentru insulari, criza sistemului național de Sănătate, absolut nimic. Doar frânturi anunțate în pripă, referitoare la reduceri de impozite și totul în general foarte ambiguu.

Nu-mi place Boris Johnson și nu mi-a plăcut niciodată, dar nu este principalul vinovat de haosul actual din Marea Britanie! La fel de vinovați sunt cei care i-au permis accesiunea, care l-au votat în partid și l-au pus în funcție. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mi se pare absolut normal ca oameni care traiesc intr-o tara putreda sa nu aiba alta viziune decat cea a urii fata de cel care a scos U.K. din marasmul Uniunii Sovietelor Europene. Absolut pe linie numai adevarul pe dos. Probleme sunt garla si in U.K. ca peste tot. Diferenta e ca aici avem oameni care sa le rezolve. Boris Johnson va ramane in istorie! Pentru mine este cel care ne-a redat noua romanilor emigrati in U.K. demnitatea. A inchis usa pentru putreziciunea care venea aici sa ne faca de ras. Nu sunt dintre cei care plang dupa vreun politician sau altul. Si nu il plang nici pe Boris Johnson. U.K. e o tara care are potentialul sa gasesca inlocuitor pentru oricine. Asta nu inseamna insa ca neaparat va fi cineva la nivelul leadership-ului si al carismei lui Johnson. Cat despre marasmul din U.K. este absolut hilar. Marasm e doar pentru cei care se codesc cand e vorba sa se scoale de dimineata si sa se duca la treaba. In U;K. banii stau pe marginea drumului, problema e ca nu tii aduce nimeni acasa!
  • Like 0
 • Nu-ți place Boris Johnson și nu ți-a plăcut niciodată.Iar de aici concluzia este evidenta: In Marea Britanie e un haos ceva de speriat. Nici mie nu-mi place Boris, sunt de cativa ani in UK , dar sa fiu sincer nu vad niciun haos. E drept ca nu locuiesc pe langa Trafalgar Square, poate ca pe acolo sa fie ceva. Mai era pe-aici o scriitoare care scria niste articole despre fetiscane de 28 de ani macinate de intrebarea : pana unde se poate ajunge la o intalnire cu un baiat pe care l-ai invitat la un pahar de vin? Concluzie: platforma Republica e acaparata usor, usor de actrite anonime fara idei de valoare, manate doar de dorinta insatiabila de a-si exprima opinia.
  • Like 2
  • @ Doru Saramet
   Da, multe biasuri sunt recunoscute chiar de autoare și nu pare o problemă. Mai grav e că se și simplifică totul (răspunsul e simplu). Așadar ține și de noi să punem o astfel de frână: enunțul să nu mai fie evident și categoric. Eu aș tăia toate articolele cu simplificări și exagerări evidente. Mă bucur că nu sunt singurul...
   • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult