Foto: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP - The Associated Press / Profimedia
Premierul Boris Johnson și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Marii Britanii. Într-un discurs scurt el a spus că este trist să părăsească cel mai bun job din lume, dar că voința partidului este de a alege un nou lider. Un discurs nesincer, din care lipsește exact cuvântul „a demisiona”. Folosind aceleași sloganuri cu care ne-a obișnuit, Boris Johnson anunță că nu va părăsi clădirea din Downing Street până când membrii Partidului Conservator nu vor alege un nou lider. Cât va dura, nu știm deocamdată, cert este că deși a demisionat, deocamdată nu pleacă.
În octombrie, conservatorii au programată conferința națională a partidului. Judecând după viteza în care s-au desfășurat evenimentele în ultimele zile, probabil nu va rezista până atunci în fruntea guvernului.
Boris Johnson a supraviețuit multor scandaluri, în toate funcțiile pe care le-a deținut. Se pare că scandalul îl urmărește peste tot, inclusiv în viața personală. Dar ce s-a întâmplat acum? De ce tocmai acum, când susținătorii lui din rândul electoratului încă sperau că va ieși cu bine și de data asta? Care a fost picătura care a umplut paharul și de ce s-au revoltat tocmai acum cei care l-au susținut? L-au susținut când Dominic Cummings a demisionat din funcția de consilier și în pofida managementului dezastruos al pandemiei (să nu uităm că Marea Britanie a înregistrat cel mai ridicat număr de decese din cauza de Covid-19 din toată Europa dezvoltată ), au continuat să-l sprijine când doi consilieri pe probleme de etică au demisionat, în scandaluri de corupție - toate i-au fost cumva iertate.
Și mai ales au susținut acordul pripit cu Uniunea Europeană, dezastruos pentru Marea Britanie, ale cărui consecințe se văd și vor afecta economia timp de decenii.
L-au susținut când a încălcat legislația internațională și a amenințat că nu va respecta contracte comerciale bilaterale pe care guvernul lui le-a semnat.
De ce l-au susținut conservatorii până acum, când știau foarte bine ce fel de personaj este?
După mine, răspunsul e simplu: Era îndrăgit de votanți. Și considerat carismatic.
Doar că, începând din ianuarie, Partidul Conservator a scăzut considerabil în sondajele de opinie, partea de electorat care vota în general cu ei începea să fie tot mai dezamăgită.
Nu pot crede că Rishi Sunak, fost ministru de finanțe, și Sahid Javid, ministrul sănătății, cei care au demisionat primii și au declanșat restul demisiilor, s-au trezit peste noapte și au realizat că Boris Johnson este o persoană fără principii și că nu pot servi interesele țării, cât timp Boris Johnson este prim-ministru. Sau că premierul s-a transformat peste noapte și a devenit imposibil de susținut.
Au realizat probabil că vor pierde următoarele alegeri și au decis să treacă la damage control. Ce urmează acum va fi o luptă urâtă de culise, pentru a alege noul lider al Partidului Conservator. Vor susține ca au îndepărtat cangrena, au curățat partidul și că Boris Johnson este o tristă amintire. Și o vor lua de la capăt cu aceleași promisiuni deșarte pe care le-am auzit în ultimii 12 ani, de când au fost la guvernare. Nu am văzut până acum vreo viziune coerentă despre cum vor rezolva negocierile cu Uniunea Europeană - sunt de mai bine de șase ani iar în impas, criza costurilor ridicate pentru insulari, criza sistemului național de Sănătate, absolut nimic. Doar frânturi anunțate în pripă, referitoare la reduceri de impozite și totul în general foarte ambiguu.
Nu-mi place Boris Johnson și nu mi-a plăcut niciodată, dar nu este principalul vinovat de haosul actual din Marea Britanie! La fel de vinovați sunt cei care i-au permis accesiunea, care l-au votat în partid și l-au pus în funcție.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.