Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un cadou întârziat

Fetiță privind pe fereastră lângă bradul de Crăciun

Foto: Profimedia Images

De câțiva ani, de sărbători, în casa mea se află la loc de cinste, între decorațiunile care o împodobesc, și câte o frumoasă felicitare de la Asociația Inima Copiilor. Mi-am amintit acum, stând lângă brad, că anul trecut a lipsit. Și nu pentru că nu ar fi trimis-o cu precizie de ajutor al Moșului, ca de fiecare dată. 

Oamenii care au vindecat inimile atâtor copii știu să facă lucrurile cu suflet, chiar și când este vorba despre o urare de sărbători, care pentru unii a ajuns să fie doar o formalitate ce trebuie bifată. Însă ei se pregătesc din vreme. Fac nenumărate desene și probe de text. Testează materiale și instrumente de scris. Ascund câteodată un mic detaliu într-un loc mai ferit vederii. Decupează și lipesc. Apoi trimit felicitările prin poștă, într-un plic atent ales, la momentul perfect.


La fel se întâmplase și atunci, doar că eu rătăcisem cheia de cutia poștală. Am găsit-o la multă vreme după Crăciun, când decorațiunile fuseseră deja strânse și împachetate, casa își recăpătase aerul obișnuit, surprizele de sub brad își ocupaseră locul lor în circuitul monoton al vieții. 

Când am deschis în sfârșit ușița de fier felicitarea era acolo, între pliante cu oferte expirate: un dar întârziat, a cărui vreme nu trecuse însă. M-am bucurat să îl descopăr, iar povestea lui puțin încurcată mi-a dat speranță și un colț de hartă. 

Dacă și alte lucruri care îmi lipsesc se află de fapt la un braț distanță, așteptându-mă să găsesc drumul către ele? Și câte chei nu avem la îndemână în oricare moment al zilei? Telefonul pe care am amânat să-l dăm unui prieten. Cartea care ne așteaptă de prea mult timp în bibliotecă. O invitație lăsată pe altă dată. Un hobby pus la coada listei de priorități. Chemarea la joacă a copilului, când tu mai ai doar puțină treabă. Toate închise în sipetul de fier a lui mâine, până ce le credem pierdute, toate așteptând să fie regăsite. Și între toate, cea mai răbdătoare, inima.

În cutia plină de foșnetul vieții, de ecouri zăpăcitoare ale cuvintelor și dorințelor amestecate, bate puternic și stabil, cu între 60 și 100 de bătăi pe minut, promisiunea (re)întâlnirii. Iar cheia poate fi doar rătăcită, nu și pierdută. Eu știu sigur că am pus-o bine pe a mea... Parcă într-o cutie… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult