Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Calculul impozitului pe clădiri cu destinație mixtă deținute de persoane fizice

Astăzi vom prezenta cazul în care suprafețele cu destinație rezidențială și nerezidențială pot fi delimitate.

ATENȚIE!!! În această situație, trebuie să analizăm dacă pe suprafața nerezidențială se desfășoară activități economice sau nu. Codul fiscal nu prevede nimic legat de deducerea sau nu a utilităților. Această precizare apare doar la clădirile la care suprafețele nu pot fi delimitate.

În situația noastră, impozitul se stabilește prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.

În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform regulilor aplicabile clădirilor rezidențiale.

EXEMPLU:

Domnul Popa Rareș locuiește în București, zona centrală, iar societatea comercială în care este asociat are sediul social la aceeași adresă. Conform contractului de comodat, din totalul suprafeței utile de 100 metri pătrați, entității i s-a alocat o cameră în suprafață de 20 metri pătrați. Societatea nu are deschise puncte de lucru și desfășoară activități economice la sediu.

Clădirea este construită în anul 2010, este dotată cu toate cele patru instalaţii (apă, canalizare, electrice şi încălzire). Impozitul pe clădiri rezidențiale este de 0,1%, iar pe clădiri nerezidențiale de 1%.

Care este impozitul pe clădiri datorat?

Vom analiza 2 situații:

- având în vedere cadrul legal, domnul Popa Rareș a apelat la un evaluator autorizat care a stabilit valoarea apartamentului la 31 decembrie 2015 la nivelul sumei de 300.000 lei;

- domnul Popa Rareș NU a dorit să apeleze la un evaluator autorizat.

Situatie 1:

Avand in vedere că la sediul societății se desfășoară activități economice, suprafața apartamentului de 100 metri pătrați va fi împărțită astfel:

- 80 metri pătrați cu destinație rezidențială;

- 20 metri pătrați cu destinație nerezidențială.

Suprafața rezidențială:

Suprafața construită = 80 m2 x 1,4 = 112 m2

Valoarea impozabilă = 112 m2 x 1.000 lei/m2 x 2,6 = 291.200 lei

Impozit pe clădire = 291.200 lei x 0,1% = 291,2 lei

Suprafața nerezidențială:

Procent nerezidențial = 20 m2 / 100 m2 = 20%

Valoare suprafața în scop nerezidenţial = 300.000 lei x 20% = 60.000 lei

Impozit pe clădire = 60.000 lei x 1% = 600 lei

Impozit pe clădire final = 291,2 lei + 600 lei = 891 lei

Situație 2:

Dacă domnul Popa Rareș NU ar fi evaluat apartamentul, atunci pentru suprafața nerezidențială s-ar fi aplicat un impozit de 2% la valoarea stabilită ca și când suprafața avea destinație rezidențială.

Suprafața utilă nerezidențială = 20 m2

Suprafața construită aferentă = 20 m2 x 1,4 = 28 m2

Valoarea impozabilă = 28 m2 x 1.000 lei/m2 x 2,6 = 72.800 lei

Impozit pe partea nerezidențială = 72.800 lei x 2% = 1.456 lei

Impozit pe clădire final = 291,2 lei + 1.456 lei = 1.747 lei

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vă mai dau eu două cazuri pentru o continuare a articolului:

  1. un apartament în care:
  – există sediu social al unui PFA
  – se desfășoară activități economice
  – suprafețele NU sunt delimitate (în contractul de comodat)
  – cheltuielile (electricitate, întreținere, internet) sunt suportate de proprietar (conform contract de comodat)

  Pentru această situație nu există rubrică în declarația care trebuie depusă. Eu consider că proprietarul plătește impozit pentru persoană fizică. E corect?

  2. PFA are sediul în apartamentul 1 (la adresa părinților). PFA își desfășoară activitatea în apartamentul 2 (la adresa proprie).
  - părinții au sediu acasă, dr nu se desfășoară activitate economică acolo.
  - PFA desfășoară activitate economică acasă, dar nu are sediul aici.

  Ce fel de impozit plătește fiecare ?
  După mine, ambii plătesc impozit de persoană fizică și niciunul nu trebuie să depună declarație. E corect ?

  Cheers!
  • Like 0
 • Ce reprezinta 2,6 din formulele de mai sus? De unde se ia valoarea de 1000 lei/m2?
  • Like 1


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult