Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Calculul impozitului pe clădiri cu destinație mixtă deținute de persoane fizice

Astăzi vom prezenta cazul în care suprafețele cu destinație rezidențială și nerezidențială pot fi delimitate.

ATENȚIE!!! În această situație, trebuie să analizăm dacă pe suprafața nerezidențială se desfășoară activități economice sau nu. Codul fiscal nu prevede nimic legat de deducerea sau nu a utilităților. Această precizare apare doar la clădirile la care suprafețele nu pot fi delimitate.

În situația noastră, impozitul se stabilește prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.

În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform regulilor aplicabile clădirilor rezidențiale.

EXEMPLU:

Domnul Popa Rareș locuiește în București, zona centrală, iar societatea comercială în care este asociat are sediul social la aceeași adresă. Conform contractului de comodat, din totalul suprafeței utile de 100 metri pătrați, entității i s-a alocat o cameră în suprafață de 20 metri pătrați. Societatea nu are deschise puncte de lucru și desfășoară activități economice la sediu.

Clădirea este construită în anul 2010, este dotată cu toate cele patru instalaţii (apă, canalizare, electrice şi încălzire). Impozitul pe clădiri rezidențiale este de 0,1%, iar pe clădiri nerezidențiale de 1%.

Care este impozitul pe clădiri datorat?

Vom analiza 2 situații:

- având în vedere cadrul legal, domnul Popa Rareș a apelat la un evaluator autorizat care a stabilit valoarea apartamentului la 31 decembrie 2015 la nivelul sumei de 300.000 lei;

- domnul Popa Rareș NU a dorit să apeleze la un evaluator autorizat.

Situatie 1:

Avand in vedere că la sediul societății se desfășoară activități economice, suprafața apartamentului de 100 metri pătrați va fi împărțită astfel:

- 80 metri pătrați cu destinație rezidențială;

- 20 metri pătrați cu destinație nerezidențială.

Suprafața rezidențială:

Suprafața construită = 80 m2 x 1,4 = 112 m2

Valoarea impozabilă = 112 m2 x 1.000 lei/m2 x 2,6 = 291.200 lei

Impozit pe clădire = 291.200 lei x 0,1% = 291,2 lei

Suprafața nerezidențială:

Procent nerezidențial = 20 m2 / 100 m2 = 20%

Valoare suprafața în scop nerezidenţial = 300.000 lei x 20% = 60.000 lei

Impozit pe clădire = 60.000 lei x 1% = 600 lei

Impozit pe clădire final = 291,2 lei + 600 lei = 891 lei

Situație 2:

Dacă domnul Popa Rareș NU ar fi evaluat apartamentul, atunci pentru suprafața nerezidențială s-ar fi aplicat un impozit de 2% la valoarea stabilită ca și când suprafața avea destinație rezidențială.

Suprafața utilă nerezidențială = 20 m2

Suprafața construită aferentă = 20 m2 x 1,4 = 28 m2

Valoarea impozabilă = 28 m2 x 1.000 lei/m2 x 2,6 = 72.800 lei

Impozit pe partea nerezidențială = 72.800 lei x 2% = 1.456 lei

Impozit pe clădire final = 291,2 lei + 1.456 lei = 1.747 lei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vă mai dau eu două cazuri pentru o continuare a articolului:

    1. un apartament în care:
    – există sediu social al unui PFA
    – se desfășoară activități economice
    – suprafețele NU sunt delimitate (în contractul de comodat)
    – cheltuielile (electricitate, întreținere, internet) sunt suportate de proprietar (conform contract de comodat)

    Pentru această situație nu există rubrică în declarația care trebuie depusă. Eu consider că proprietarul plătește impozit pentru persoană fizică. E corect?

    2. PFA are sediul în apartamentul 1 (la adresa părinților). PFA își desfășoară activitatea în apartamentul 2 (la adresa proprie).
    - părinții au sediu acasă, dr nu se desfășoară activitate economică acolo.
    - PFA desfășoară activitate economică acasă, dar nu are sediul aici.

    Ce fel de impozit plătește fiecare ?
    După mine, ambii plătesc impozit de persoană fizică și niciunul nu trebuie să depună declarație. E corect ?

    Cheers!
    • Like 0
  • check icon
    Ce reprezinta 2,6 din formulele de mai sus? De unde se ia valoarea de 1000 lei/m2?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult