Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Calculul pe colțul mesei al patronului de la terasă, când a auzit „că iar cresc salariile bugetarilor”: „Două miliarde de lei?!… Cu banii ăștia puteau face un pod ca ăla de la Brăila”

Podul suspendat de la Brăila

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Mersul trenurilor îmi arată o „escală” de 5 ore în acest oraș de provincie uitat de lume. Îmi zic în gând că mai repede ajung la Londra decât de aici la București. Mă uit pe hartă și văd cum trenul meu va face circa 6 ore pe drum, executând un L nefiresc pe harta patriei, cu multe opriri și o schimbare de locomotivă. În gară nu-i nici țipenie de călător.

- Mai e trenul de trei, doamnă?

Doamna de la ghișeu mă asigură că e, sunt și locuri. Mă bucur. Cer bilet, scot cardul, că am citit că gările au fost dotate cu POS-uri, pe model european, însă doamna îmi spune că acceptă „doar cheș”, că „tot pică semnalul”. Mă scociorăsc după bani prin toate buzunarele, plătesc, dau să plec. În gară apare un angajat CFR care ține în mână un steag al Uniunii Europene. Este ceva atât de neverosimil, că stau prost cu biletele în mână, să văd continuarea. Bărbatul caută un cotor. Trebuie să pună steagul pe gară, dar nu are pe ce să-l fluture. Îi vine în ajutor o femeie de serviciu, care a găsit un ciocan și niște cuie. Bat concentrați la steag, să nu le intre cuiele în steluțe. Părăsesc scena, cu gândul să explorez orașul.

***

- Domnu, dacă știți cât v-am căutat. Vin tocmai de la Gară special pentru restaurantul dvs. E locul 2 pe TripAdvisor, că ăla de pe locul 1 este închis, îi spun, arătându-i aplicația.

În zilele noastre, orice oraș, oricât de mic, are măcar un top 10 al restaurantelor pe TripAdvisor. Citisem că la restaurantul acesta mâncare este bună, la prețuri decente, că are o terasă umbroasă și că angajații și patronul se poartă frumos cu clienții. Ia să văd și eu minunea, mi-am zis. Domnul nu este însă măgulit de efortul meu de a ajunge la el:

- Mi-au mai spus unii că-s pe Internet, pe nu știu ce loc, dar eu nu am făcut nimic pentru asta, pentru promovări… La ce bun? Știți, oraș mic, toată lumea pleacă, nu vine. Aici vin oricum ăia care știu.

- Și eu… zâmbesc, care nu vă știu, dar v-am găsit pe TripAdvisor. Iar dacă-mi place mâncarea o să vă dau un review bun, care o să-i convingă și pe alții să vină la dvs.

Mă privește cu neîncredere. Poate chestiile astea merg într-un oraș mare, aici problemele sunt altele.

- Azi mi-a mai plecat un bucătar… Nu am cu cine să-l înlocuiesc. În oraș nimeni nu mai vrea să muncească, ca să aduc din afară trebuie să completez o grămadă de hârtii și să bat la o grămadă de uși… tot ușile alea, dacă înțelegeți. Tinerii pleacă și nu se mai întorc. Toți pleacă la București. Sau să se angajeze la stat.

Tresar:

- Cum la stat?

Adevărul e că la stat e bine. Oricum mai bine decât la privat. Mă informează că statul are grijă de ai lui, de bugetari, nu am aflat oare că tocmai le-a crescut salariile?

- 2 miliarde de euro, domnu. Atâta înseamnă creșterea asta de salarii la bugetari, și asta doar până la sfârșitul anului. Hai să vă zic altfel: Eu, înainte de restaurantul ăsta, aveam un magazin de piese auto. Și aveam un client căruia i se născuse un copil și calcula totul în pamperși. Patru bujii, patru pamperși… Adică omul se gândea dacă să dea banii pe bujii sau pe pamperși? Ce-i trebuie mai mult?… Mă urmăriți?

- Încerc.

- Așa. Dar Guvernul ăsta nu gândește așa. El nu socotește: Băi, am atâția bani, îi cheltuiesc pe ce am mai multă nevoie. Eu, de la o vreme, fac cum făcea clientul meu cu pamperșii. Calculez totul în poduri…

- Cum, domne, în poduri?!…

- Uite așa. 2 miliarde de lei, cât au dat ei acum pe mărirea salariilor bugetarilor, înseamnă 400 de milioane de euro. Cu banii ăștia puteau face un pod ca ăla de la Brăila. Că așa se face: prima dată construiești, faci dezvoltare în zonă, după aia culegi taxe și impozite ca să mărești salariile bugetarilor. Nu invers, e la mintea cocoșului.

Aș vrea să-i spun că e mai complicat, că politicienii gândesc altfel decât antreprenorii, că la ei mărirea salariilor la stat este tot o investiție, dar una în realegerea lor în funcții.

Între ciorbă și felul doi, verific și eu datele furnizate de omul meu și ele sunt așa:

  • Ministerul Muncii a publicat în 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată.
  • Impactul bugetar, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi: „Puțin peste 2 miliarde până la sfârșit de an. Impactul la leuț îl putem afla după prima lună de plată, mai sunt posturi vacante neocupate”.
  • De unde face rost ministrul Budăi de „leuți”? Din creștere economică? Din roadele investițiilor? Dintr-o mină de aur descoperită peste noapte? Nu. Din împrumuturi, la dobânzi record de 8-9 la sută, cele mai scumpe împrumuturi din regiune. Altfel spus, Guvernul PSD-PNL investește acum în realegerea din 2024, mărind salariile bugetarilor cu prețul unor datorii pe care le pune în spatele copiilor noștri.
  • Veniturile medii brute ale bugetarilor erau anul trecut cu 30 la sută mai mari decât ale angajaților din mediul privat, potrivit unei analize a Consiliului Fiscal.
  • Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că diferența aceasta e justificată, deoarece la stat „calificările sunt mai înalte”, iar la privat patronii fac „o raportare mincinoasă”, adică le dau angajaților o sumă pe hârtie și diferența la negru. Generalizarea insidioasă și antagonizarea celor două clase de salariați pe care le face dl. Budăi vin din partea unui ministru care se numește „al Muncii și Solidarității sociale”. Curată solidaritate!
  • Podul de la Brăila, cea mai spectaculoasă lucrare de infrastructură din România ultimilor 30 de ani, acum aproape de finalizare, are un cost de circa 2 miliarde de lei. Și rămâi și cu podul după ce dai banii.

***

Patronul terasei se întoarce cu felul doi. E rândul meu să-l întreb:

- Pe care dintre miniștrii ăștia de acum l-ați lăsa să vă conducă restaurantul?

- E clar că pe niciunul. Dacă mi-ar face bugetul prăvăliei așa cum fac bugetul țării, faliment ar scrie pe mine.

PS1. În România există „riscuri recesioniste”, anunță cu jumătate de gură ministrul Finanțelor. Într-o atare situație economică, având o inflație galopantă și prețurile la energie gata să explodeze, să te împrumuți la dobânzi uriașe ca să crești salariile unor angajați de la stat pentru a te realege peste 2 ani, înseamnă că am ajuns în sfârșit la versurile premonitorii ale trupei Paraziții. Dedicație pentru Tatăl guvernării, pe unde l-or purta vacanțele:

„Dac-aș fi pentru-o zi președinte

Țineți minte, aș lăsa România amanet, fără cuvinte

Dac-aș fi pentru-o zi președinte

V-aș amaneta pe toți și nu m-ați prinde”.

PS2. Menționez că orașul care mi-a prilejuit această întâlnire nu este Brăila, dar îl veți recunoaște, probabil, după semnalmente...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Doamne, de ce atâta ocoleală, atâta risipă de stil și metafore, în loc să comentați, pe șleau, creșterea salariilor bugetarilor? Ne duceți într-o escală de cinci ore ("mai repede ajungeam la Londra", ziceți), într-o gară mică, al unui uitat oraș de provincie... Personaje: doamna de la ghișeu, un angajat CFR, o femeie de serviciu. Decorul: gara, ghișeul, POS-ul, steagul UE, ciocanul, cuiele și prostul cu biletele în mână. Apoi, restaurantul de pe locul doi-Trip Advisor, mâncare bună, prețuri decente, bla, bla... Intră în scenă și domnu patron, răpus de tristețe, de pesimism, dar bine informat, atât de bine informat, încât, chiar și oaspetele bucureștean tresare când aude că la stat se câștigă mai bine decât la privat. În fine, urmează calculul cu miliardele echivalente în poduri, calcul, care, făcut pe colțul mesei de la terasă, e evident mai corect și mai plin de duh decât al nenorociților ălora din guvern.
    De pe Republica așteptăm, pe astfel de subiecte, articole de la experți, iar nu proză scurtă cu gări mici și uitate, terase și calcule pe colțuri de mese. Primele 75 de rânduri, de umplutură literară, puteau să lipsească.

    PS: Da, ideea de fond e valabilă și subscriu la ea.
    • Like 1
    • @ Ovidiu
      Am inteles! Dvs. sunteti omu' pragmatic, pentru care 1+1 fac 2 si punct. Banuiesc ca, in loc de haine, va trageti un sac pe cap, niste adidasi, cei mai ieftini, si nu va deranjeaza daca in mijloacele de transport in comun sunt, sau nu, seminte pe jos. Dar, ce sa vedeti ? , mai sunt si alti oameni, care vor mai mult. Mai vor si metafore , in tot acest gri. Si chiar le plac. Si nici nu scuipa seminte pe jos...
      • Like 0
  • Care patron statea si facea socoteli? Ala care nu a mai marit salartiile angajatilor de dinainte de pandemie? Ala care viseaza sa-si ia un bmw nou nout dupa primele doua luni de sezon la terasa? Ala care are impresia ca le da el bani salariatilor? Burta verde ala?
    Si stai asa... au dat 10 miliarde de euro la privati pentru specula cu energie? Din bugetul tarii?
    Cu banii astia faceau trei spitale regionale complete. 4 autostrazi. Sute de localitati racordate la canalizare. La apa curenta. Reparatia capitala a intregii retele feroviare romanesti. De astea de ce nu scrii, draga Republica? Se enerveaza "crucisatorul"? Ii creste tensiunea?
    De ce nu se revine la piata reglementata la curent si gaze?
    • Like 2
    • @ Ion Popescu
      de ce nu te faci ,,patron,, ?
      • Like 1
    • @ Ion Popescu
      Ion(aici e răspunsul și pentru Vasile Ostaciuc) are dreptate oare de ce patronul respectiv nu face calculul în poduri/spitale și din BMW-urile/Mercedesurile/Maserati-urile patronilor că ar ajunge mult mai repede la realizarea lor decât din amărâtele de indexări ale bugetarilor. (Ca să evit heităreala că sunt banii lor privați țin să subliniez că majoritatea bolizilor de lux și a vilelor sunt achiziționate din fondurile firmelor nu din dividende cum ar fi normal și mulți patroni confundă finanțele companiilor cu banii proprii. Sunt multe de spus despre tagma bugetarilor dar când privații se referă la ei de fapt ei se referă la funcțiile politice la care nici un partid nu va renunța să-și promoveze oamenii indiferent de ideologia respectivului partid. Marea majoritate a bugetarilor au venituri modeste cu excepția specialilor ( aici ar fi de discutat). Toți cei care critică sistemul de salarizare bugetar dar absolut toți vor profesioniști la ghișeu ceea ce e un nonsens dacă îl plătești cu minim/economie, nici un profesionist nu va veni la un asemenea salariu. De fapt dacă facem comparație cu sistemele occidentale vom observa că nu salariile bugetarilor sunt mari ci salariile privaților sunt prea mici. De altfel ministrul de finanțe a făcut o observație pertinentă că peste 30 % din viramentele CAS la Casa de Pensii sunt făcute din sistemul public ceea ce spune multe despre salariile din privat având în vedere că sunt pe piață 4,5 miloane de salariați și doar 1,1 milioane bugetari. Adică se practică în sistemul privat la greu plata la gri ( o sumă mare în mână și minim/economie pe ștat) sau chiar la negru ( totul la cash fără acte). Am urmărit site-urile de job-uri din Germania , Franța și UK la care se raportează patronașii noștri și nici una nu practică așa ceva . Plus că multe firme din țările respective adaugă în afara bonusurilor reduceri și vouchere la călătorii, concedii, evenimente culturale, finanțare parțială a unor evenimente de caritate susținute de salariat ( așa ceva nu există în sistemul românesc) acolo toate plățile se fac la vedere inclusiv cotă parte de participare la pensia salariatului de către angajator. Întâmplarea face să lucrez într-o clădire de birouri unde au sediul și agenția de plăți în agricultură și direcția agricolă și văd zilnic"fermieri " și alți patroni din agricultură care vin să-și ridice subvențiile cu vaiete și plânsete că e greu în agricultură și că nu mai rezistă dar descalecă în parcare din Jeep, Toyota Land Cruiser, Jaguar , Mercedes ML și BMW X6. Unii chiar arătau plini de obidă roșia uscată de secetă sau porumbul pipernicit dar cănd pozau planta li se vedea ceasul "Fossil sau Tissot" purtat la vedere , puloverul Ralph Lauren și tricoul Polo. Unul avea chiar o geacă ca a lui Putin ( cred că valora câteva mii de euro). Deci dragi patroni ( de la terasă sau din alte părți) când mai faceți calculul veniturilor/cheltuielilor altora nu mai fiți ipocriți și urmăriți propriul standard de viața și propriile cheltuieli nu pe ale altora și când arătați exemple din vest exemplificați și mentalitatea firmelor și corectitudinea lor financiar-fiscală de acolo comparativ cu a voastră, cumpărați mai multe tractoare și utilaje și mai puține BMW-uri și Mercedesuri, plătiți asigurările necesare în agricultură și mai puțin sejururile din Maldive și Bali după care cereți despăgubiri de la stat. Nu poți avea firmă prosperă când amâni plata salariilor dar achiți cu prioritate CASCO-ul la BMW.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Eu nu stiu din ce categorie faceti parte, ca nu mi-am dat seama...dar, pareti dintre cei care se scalda in bugetul statului...sa stiti ca marea problema este Marea majoritate a bugetarilor, care este mult prea Mare fata de mica minoritate a "patronilor", lucru care se va adanci din ce in ce mai mult, cu cat patronii vor falimenta biruiti de birurile la care sunt supusi, pentru a achita marea majoritate a salariilor (oricat ar fi ele) a multilor bugetari! Este vorba de matematica simpla.Plus ca marea masa a muncitorilor, care produc , pleaca! In tarile calde! De ce nu cumpara statul asta mai multe tractoare si mai multe sisteme de irigatii decat genti Chanel si vacante -schimb de experienta in tari calde , iarna, sau BMW uri cu sofer, cu care se plimba sefii nostri de la stat, nu inteleg! . Dar tare mi-ar placea sa plece toti patronii, ca sa ramaneti voi, verticalii de la stat sa vedem de unde?Da, sunt cativa cocalari care isi achita Maldive si BMW, dar unde este ANAF ul in cazurile astea? Poate tot prin Maldive? Si, daca ar fi asa in majoritate, de unde dreaq ar trai bugetarii cu maxim 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana asa de bine?Ca aia de la "patroni", inclusiv patronii, nu stiu ce e aia 8 ore, 5 zile pe saptamana! Numai de la Stat sunt pline Tribunalele si puscariile pe bani grei ( ce-i drept , putin timp, ca devin scriitori toti!) Eu zic sa nu mai stati cu mana intinsa la Stat si sa va privatizati sa produceti, ca e frumos sa invatam toata viata...cine n-ar vrea? Dar e mai greu sa producem! Tare comunist suna comentariul dvs...Si atat de departe de realitate...mai bine ati arde cartile alea care v-au indus in eroare maxima!
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      Să o luăm pe rand zic eu :
      1 . Nu cred că are importanță din ce categorie fac parte eu , e suficient să vedem realitatea așa cum e. 2.Evident că sunt mai mulți bugetari decât patroni dar și salariații sunt mai mulți decât patronii , de altfel și bugetarii sunt salariați, nici unul nu e patron.Asa funcționează capitalismul, apoi nu le mai plângeți de milă, nici un patron nu a emigrat, în schimb au emigrat peste 4 milioane de salariați ( oare de ce ? )
      Statul nu mai cumpăra tractoare că nu mai poate avea firme ( nu mai suntem țară socialistă). Nici sisteme de irigații ( Ceaușescu a plătit 2,7 mrd £ pentru irigații) pe care le-au prăduit noii proprietari de pământ care au fost puși în posesie. Statul nu mai poate construi alte sisteme pe pământul noilor proprietari. Am văzut suficiente litigii pe terenurile CNADNR care nu pot finaliza un segment de autostradă de interes public fiindcă unii proprietari vor un preț pe loturile lor care să le ajungă pentru achiziționarea unui duplex în Manhattan.
      3. Nu vă mai referiți la bugetari în general când spuneți că au limuzina cu șofer, aia e o mică pătură socială de maxim 20,000 ( din cei 1 milion de bugetari care au venituri modeste )și care în general ocupă funcții politice. E adevărat că patronii ( unii) muncesc mai mult de 8 ore dar fac asta pentru îmbogățirea ulterioară după acumularea primitivă a capitalului. De ce ar face asta un salariat care știe că și după asigurarea unui profit consistent care să-l facă mai bogat pe patron el va avea același salariu ca să nu mai vorbim de lege și constituție care prevede un regim de muncă de 8 ore/zi că poate salariatul vrea să-și petreacă restul timpului cu familia sau alte treburi casnice sau cultural-sportive. Salariatul nu l-a luat de soț pe patron și nici nu vrea din salariu să-și plătească amanta costisitoare din dividende ca acesta. Tribunalele sunt pline și de funcționari care au luat șpagă și de patroni care au dat această șpagă. Nici un bugetar nu a fost corupt de alt bugetar. Nu stă nimeni cu mâna-ntinsa la stat că nu e asistat social, el muncește 8 ore pe zi pe un salariu în general modest dar vrem să avem profesioniști la ghișeu pe minim/economie. Nu are nici o legătură vre-o carte citita de mine cu situația descrisă în comentariu. Am arătat în comentariul anterior situația de pe piața muncii din țările care nu au cunoscut comunismul (UK, Germania, Franța) . Oare de ce acolo se oferă un salariu minim decent și condiții de muncă corecte și la noi nu se poate ? Plus că acolo patronii respectă legea și regulile. Recent am văzut că în Elveția în cantonul Geneva ( tot o țară care nu a cunoscut comunismul) că s-a făcut referendum pentru un salariu minim de 3000 de franci elvețieni și nici un patron nu a făcut greva și nici nu a emigrat că nu-si poate el plăti ratele la BMW din cauza salariului minim. Toți au respectat legea poate de aia merg lucrurile acolo că nu merge cu fenta și improvizația iar asta e realitate nu literatură.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      cand faceti una sau mai multe afirmatii, documentati-va in prealabil. intre cele cateva milioane de romani care au emigrat se afla si cateva sute de mii de ,,patroni,, carora, din cauze care nu le sunt intotdeauna imputabile lor, le-au falimentat afacerile. exista alte cateva sute de mii de patroni care castiga mai putin decat ultimul dintre angajatii lor. si, da, exista si sute de mii de spagi date de la bugetar la bugetar. uneori procurorii descopera cum se cumpara prosturi in sistemul bugetar cu mii sau zeci de mii de euro
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Da, si eu zic sa le luam pe rand.
      1. Cu certitudine conteaza din ce categorie faceti parte, pentru ca intr-un fel se vad lucrurile dintr-un sistem si altfel ,din afara lui!
      2. Patroni plus angajati (romani) , adica sistemul privat,nu cred ca este mai mare decat cel de stat, Dar in toate tarile pe care le enumerati exista un raport echilibrat intre cele 2 sisteme, si asta este primul motiv pentru care acolo se pot da salarii mai mari. Pentru ca toate astea nasc un lant de alta grosime decat cel existent la noi, acum.. Deci Statul este cel mai demolator. Nu privatul, cum lasati dvs, sa se inteleaga. Oricum, faptul ca nu sunteti "patron" ,sau angajat la unul, se vede in tot ceea ce afirmati. Si mai jos, unde aruncati cu piatra in patronul care nu da salarii ca sa si ia el vila...de aceea v-am spus sa ardeti ceea ce cititi (carti, ziare,subtitrari ale unor posturi tv...) Eu stiu multi patroni care au emigrat si si-au deschis aceeasi afacere acolo, si, acum stau bine-mersi in vilele lor, cu bmw urile lor, si platesc salariile angajatilor romani, care , acolo nu mai pun problema zilei de 8 ore de munca. Si toata lumea este fericita. Ca se discuta in euro. Euro, fiind moneda stabilita de guvernantii de acolo. Noi, avem lei, ca asa s-a vrut! De catre cei care au dat pamanturile inapoi, cu tot cu irigatii pe ele. Iar acum nu investesc in producatorul roman, sa-i ajute sa si cumpere sisteme de irigatii si tractoare (daca nu ati inteles ce am vrut sa spun mai sus) , asa cum fac cei de dincolo. De oriunde de dincolo, inlcusiv state foste comuniste! Asa cum a fost si jumatate de Germania , care acum, se confrunta cu o acuta lipsa de personal, cu toate ca a primit cei mai multi imigranti! Sa trec cu vederea bugetarii care au limuzine cu sofer, doar pentru ca nu sunt 50% plus unu? Cred ca doar 30% dintre bugetari muncesc, ceilalti se ocupa de vietile lor bune si -i oprimeaza pe cei 30%. Dar asta e alta poveste. Care se intampla si la privat. Si in statele bogate, si peste tot. TOTI patronii muncesc peste 8 ore pe zi, au un stres nebun dat de responsabilitatile pe care le au si, din ce in ce mai multe riscuri si mai putin profit. Nu luati in calcul multinationalele ..., ca acolo este discutie lunga! Salariatii la patron nemultumiti de salariu sunt in general cei care nu stiu nimic, nici dupa ce au terminat o facultate ,dar au pretentii mari , nevoi si mai mari si mai ales urgente. Pe care si le pot indeplini, unii dintre ei, plecand afara unde sunt dispusi la sacrificii mai mari decat in tara. In puscarii sunt functionari, inalti demnitari hoti, care s-au folosit de alti functionari sau de patroni inventati tot de ei, peste noapte, pentru a le servi interesele. Ceea ce nu se intampla "dincolo". Daca veniti cu exemple ca Franta si Elvetia...no comment! Am scris degeaba toptul...tot la stat ramaneti. Si cu fapta si cu gandul!
      P.s. Care lege este data de guvernanti aici pentru a fi respectata? Sau doar patronii ar trebui sa inceapa sa lupte pentru lege, in general. De exemplu aia cu fumatul. Grea lege :)))
      • Like 0
  • Dorin check icon
    După politicieni, bugetărimea asta de 2 lei e vinovată de halul în care a ajuns țara asta.Put a habarnism și nesimțire amestecată cu tupeu porcesc și sunt de nestins.În 32 de ani câți băiații din ăștia care Stau la Stat pe banii privaților ați văzut să fii primit binemeritatul șut în fund pentru prostie și habarnism ⁉️ Când înjurăm Statul că e debil și imbecil gănditi-vă întâi la angajații lui
    • Like 9
  • ove check icon
    Toata chestia este foarte simpla.Nici o tara din Europa nu cheltuie asa mult cu bugetarii,procentual vorbind,din veniturile la buget.Suntem de foarte departe pe primul loc.Tot pe primul loc suntem si la diferenta dintre salariul mediu bugetar si salariul mediu privat.La foarte mare distanta de locul doi.Oare sunt bugetarii nostri un fel de lumini ,de miracole rare pe care le gasesti doar pe aceste meleaguri ?Din contra ,sunt cei mai incompetenti si corupti din Europa.Dar cum suntem condusi tot de niste bugetari de acelasi tip, asta se intampla .Isi acorda privilegii fara rusine
    • Like 8
  • Ciudatel articolulul! Sau ilar! Invartit dupa o poveste fantezista pt a ajunge la a critica salariile bugetarilor (...). Apoi, regasim remarca asta generalista si fara temei logic ”Veniturile medii brute ale bugetarilor erau anul trecut cu 30 la sută mai mari decât ale angajaților din mediul privat”. Dar cum se face comparatia? Se compara veniturile medii ale bugetarilor, de pilda medici, magistrati, cadre didactice etc., cu salariile caror privati (ospatari, bucatari, receptioneri, casieri etc.)? Se presupune ca valoarea sociala a profesiei nu are relevanta, trebuind sa primeze in salarii mai mari doar domeniul, adica cel privat, astfel incat, de pilda, bugetarii amintiti sa aiba venituri mai mici decat privatii amintiti aici. Si tot asa...unii se fac ca muncesc, altii ca scriu...!
    • Like 0
    • @ Paco Raceanu
      Mihai check icon
      Problema nu e creșterea salariilor bugetarilor în sine ci faptul că pe lângă asta se mai și înmulțesc de la an la an. Ca să nu mai zic că nu se compară cu creșterea salariilor din privat unde cresc doar în funcție de piață. De ce nu se face la fel și la stat? Când îți pleacă 10% din oameni într-un an și se duc să lucreze în privat, atunci crești salariile. Vine criza, avem deficit mare și în loc să facem restructurări, să oprim risipa, mărim salarii. Dar asta se întâmplă când procentul de votanți e așa de jos…
      • Like 6
    • @ Paco Raceanu
      Deci aceasta este imaginea din capul dumneavoastra? Ca la stat sunt doar medici, magistrati si cadre didactice si in privat sunt doar ospatari, bucatari si receptioneri? Ma intreb de cine apartin toti functionarii care semneaza si imping maculatura prin birouri? Si antreprenorii, inginerii, it-stii, aia de la multinationale, unde sunt?
      • Like 4
    • @ Paco Raceanu
      Mama ce comunism...angajatii la stat sunt si functionarii publici,cu nemiluita, dar sa-i bagi pe medici in fata e super manipulant,in fine...cei de la privat sunt doar chelneri....Negrutiu asta, e un inapoiat, nu pricepe cat tine! Baa! Privatii tin Statul! Ei trebuie sa fie mai multi si mai buni ca cei de la Stat! Este aritmetica simpla! Restul este manipulare si stupizenie!
      • Like 6
    • @ Mihai
      Ce glumă grosieră că salariile sunt date de piață, salariile în privat sunt date de patron nu de piață. Poate de aia au emigrat 4 milioane de salariați în occident și nici un patron. Acolo sunt plătiți decent și patronii acolo respecta forță de muncă și urmăresc dezvoltarea propriei firme nu doar vila din Pipera și Mercedesul. La noi patronii se uită la salariați ca la euglena verde și apoi se miră că pleacă la stat ( putini) și în străinătate ( mulți) si tot ei rămân contrariati că nu le reglează piața salariile. Pentru ăia care se vaietă că nu pot da salarii ca în occident ii întreb cum dracu vin roșii din Olanda sau bere din Danemarca sau Germania la același preț cu cele din România când salariile acolo sunt de 5 ori mai mari ?
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Exact! Ar trebui sa va puneti intrebarea cu rosiile, berea si orice produs adus in supermarketuri din piata de vest, pana va va sclipi rasunsul! Perseverenta este cheia succesului! Uneori, ce-i drept...
      • Like 0
  • Oricare oras din Romania se potrivește descrierii ...
    Sa fie vorba totusi de Tulcea?
    • Like 2
    • @ Anișoara Merschi
      Doar daca au reusit sa faca traseul cu trenul intre Tulcea si Bucuresti 6 ore. Ultima data, acum vreo 10 ani, sageata albastra facea traseul Tulcea-Constanta in 8 ore. Oricare oras din Romania se potriveste descrierii. Dar e distractiv sa incercam sa identificam minunea de locatie. :)
      • Like 0
  • Domnu Negruțiu când erați bugetar tot așa lăcrimați pe umărul privaților (plătiți de-adevăratelea de capitalismul de la tejghea, nu supraviețuind ca fraierii de la stat)?
    Carevasăzică inegalitățile capitalismului cinic erau acceptate și reglementate de piață (pt. creduli), iar același capitalism cu statul ceva mai forțos (azi) dezertează de pe frontul productivității? N-ar strica să intrați într-o școală după descalecarea din Pipera. Iar sofismul e amalgam de populum si verecundiam. Curat rating, moncher!
    • Like 1
    • @ Liviu Ilioasa
      Eu zic ca tot romanu' sa se bage la stat ca sa vedem ce se intampla! Ce dreaq sa mai caute privatu' in tara asta?Noi nu ne vindem tara! Dixit!
      • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult