Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Calculul pe colțul mesei al patronului de la terasă, când a auzit „că iar cresc salariile bugetarilor”: „Două miliarde de lei?!… Cu banii ăștia puteau face un pod ca ăla de la Brăila”

Podul suspendat de la Brăila

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Mersul trenurilor îmi arată o „escală” de 5 ore în acest oraș de provincie uitat de lume. Îmi zic în gând că mai repede ajung la Londra decât de aici la București. Mă uit pe hartă și văd cum trenul meu va face circa 6 ore pe drum, executând un L nefiresc pe harta patriei, cu multe opriri și o schimbare de locomotivă. În gară nu-i nici țipenie de călător.

- Mai e trenul de trei, doamnă?

Doamna de la ghișeu mă asigură că e, sunt și locuri. Mă bucur. Cer bilet, scot cardul, că am citit că gările au fost dotate cu POS-uri, pe model european, însă doamna îmi spune că acceptă „doar cheș”, că „tot pică semnalul”. Mă scociorăsc după bani prin toate buzunarele, plătesc, dau să plec. În gară apare un angajat CFR care ține în mână un steag al Uniunii Europene. Este ceva atât de neverosimil, că stau prost cu biletele în mână, să văd continuarea. Bărbatul caută un cotor. Trebuie să pună steagul pe gară, dar nu are pe ce să-l fluture. Îi vine în ajutor o femeie de serviciu, care a găsit un ciocan și niște cuie. Bat concentrați la steag, să nu le intre cuiele în steluțe. Părăsesc scena, cu gândul să explorez orașul.

***

- Domnu, dacă știți cât v-am căutat. Vin tocmai de la Gară special pentru restaurantul dvs. E locul 2 pe TripAdvisor, că ăla de pe locul 1 este închis, îi spun, arătându-i aplicația.

În zilele noastre, orice oraș, oricât de mic, are măcar un top 10 al restaurantelor pe TripAdvisor. Citisem că la restaurantul acesta mâncare este bună, la prețuri decente, că are o terasă umbroasă și că angajații și patronul se poartă frumos cu clienții. Ia să văd și eu minunea, mi-am zis. Domnul nu este însă măgulit de efortul meu de a ajunge la el:

- Mi-au mai spus unii că-s pe Internet, pe nu știu ce loc, dar eu nu am făcut nimic pentru asta, pentru promovări… La ce bun? Știți, oraș mic, toată lumea pleacă, nu vine. Aici vin oricum ăia care știu.

- Și eu… zâmbesc, care nu vă știu, dar v-am găsit pe TripAdvisor. Iar dacă-mi place mâncarea o să vă dau un review bun, care o să-i convingă și pe alții să vină la dvs.

Mă privește cu neîncredere. Poate chestiile astea merg într-un oraș mare, aici problemele sunt altele.

- Azi mi-a mai plecat un bucătar… Nu am cu cine să-l înlocuiesc. În oraș nimeni nu mai vrea să muncească, ca să aduc din afară trebuie să completez o grămadă de hârtii și să bat la o grămadă de uși… tot ușile alea, dacă înțelegeți. Tinerii pleacă și nu se mai întorc. Toți pleacă la București. Sau să se angajeze la stat.

Tresar:

- Cum la stat?

Adevărul e că la stat e bine. Oricum mai bine decât la privat. Mă informează că statul are grijă de ai lui, de bugetari, nu am aflat oare că tocmai le-a crescut salariile?

- 2 miliarde de euro, domnu. Atâta înseamnă creșterea asta de salarii la bugetari, și asta doar până la sfârșitul anului. Hai să vă zic altfel: Eu, înainte de restaurantul ăsta, aveam un magazin de piese auto. Și aveam un client căruia i se născuse un copil și calcula totul în pamperși. Patru bujii, patru pamperși… Adică omul se gândea dacă să dea banii pe bujii sau pe pamperși? Ce-i trebuie mai mult?… Mă urmăriți?

- Încerc.

- Așa. Dar Guvernul ăsta nu gândește așa. El nu socotește: Băi, am atâția bani, îi cheltuiesc pe ce am mai multă nevoie. Eu, de la o vreme, fac cum făcea clientul meu cu pamperșii. Calculez totul în poduri…

- Cum, domne, în poduri?!…

- Uite așa. 2 miliarde de lei, cât au dat ei acum pe mărirea salariilor bugetarilor, înseamnă 400 de milioane de euro. Cu banii ăștia puteau face un pod ca ăla de la Brăila. Că așa se face: prima dată construiești, faci dezvoltare în zonă, după aia culegi taxe și impozite ca să mărești salariile bugetarilor. Nu invers, e la mintea cocoșului.

Aș vrea să-i spun că e mai complicat, că politicienii gândesc altfel decât antreprenorii, că la ei mărirea salariilor la stat este tot o investiție, dar una în realegerea lor în funcții.

Între ciorbă și felul doi, verific și eu datele furnizate de omul meu și ele sunt așa:

 • Ministerul Muncii a publicat în 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată.
 • Impactul bugetar, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi: „Puțin peste 2 miliarde până la sfârșit de an. Impactul la leuț îl putem afla după prima lună de plată, mai sunt posturi vacante neocupate”.
 • De unde face rost ministrul Budăi de „leuți”? Din creștere economică? Din roadele investițiilor? Dintr-o mină de aur descoperită peste noapte? Nu. Din împrumuturi, la dobânzi record de 8-9 la sută, cele mai scumpe împrumuturi din regiune. Altfel spus, Guvernul PSD-PNL investește acum în realegerea din 2024, mărind salariile bugetarilor cu prețul unor datorii pe care le pune în spatele copiilor noștri.
 • Veniturile medii brute ale bugetarilor erau anul trecut cu 30 la sută mai mari decât ale angajaților din mediul privat, potrivit unei analize a Consiliului Fiscal.
 • Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că diferența aceasta e justificată, deoarece la stat „calificările sunt mai înalte”, iar la privat patronii fac „o raportare mincinoasă”, adică le dau angajaților o sumă pe hârtie și diferența la negru. Generalizarea insidioasă și antagonizarea celor două clase de salariați pe care le face dl. Budăi vin din partea unui ministru care se numește „al Muncii și Solidarității sociale”. Curată solidaritate!
 • Podul de la Brăila, cea mai spectaculoasă lucrare de infrastructură din România ultimilor 30 de ani, acum aproape de finalizare, are un cost de circa 2 miliarde de lei. Și rămâi și cu podul după ce dai banii.

***

Patronul terasei se întoarce cu felul doi. E rândul meu să-l întreb:

- Pe care dintre miniștrii ăștia de acum l-ați lăsa să vă conducă restaurantul?

- E clar că pe niciunul. Dacă mi-ar face bugetul prăvăliei așa cum fac bugetul țării, faliment ar scrie pe mine.

PS1. În România există „riscuri recesioniste”, anunță cu jumătate de gură ministrul Finanțelor. Într-o atare situație economică, având o inflație galopantă și prețurile la energie gata să explodeze, să te împrumuți la dobânzi uriașe ca să crești salariile unor angajați de la stat pentru a te realege peste 2 ani, înseamnă că am ajuns în sfârșit la versurile premonitorii ale trupei Paraziții. Dedicație pentru Tatăl guvernării, pe unde l-or purta vacanțele:

„Dac-aș fi pentru-o zi președinte

Țineți minte, aș lăsa România amanet, fără cuvinte

Dac-aș fi pentru-o zi președinte

V-aș amaneta pe toți și nu m-ați prinde”.

PS2. Menționez că orașul care mi-a prilejuit această întâlnire nu este Brăila, dar îl veți recunoaște, probabil, după semnalmente...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Care patron statea si facea socoteli? Ala care nu a mai marit salartiile angajatilor de dinainte de pandemie? Ala care viseaza sa-si ia un bmw nou nout dupa primele doua luni de sezon la terasa? Ala care are impresia ca le da el bani salariatilor? Burta verde ala?
  Si stai asa... au dat 10 miliarde de euro la privati pentru specula cu energie? Din bugetul tarii?
  Cu banii astia faceau trei spitale regionale complete. 4 autostrazi. Sute de localitati racordate la canalizare. La apa curenta. Reparatia capitala a intregii retele feroviare romanesti. De astea de ce nu scrii, draga Republica? Se enerveaza "crucisatorul"? Ii creste tensiunea?
  De ce nu se revine la piata reglementata la curent si gaze?
  • Like 0
 • Dorin check icon
  După politicieni, bugetărimea asta de 2 lei e vinovată de halul în care a ajuns țara asta.Put a habarnism și nesimțire amestecată cu tupeu porcesc și sunt de nestins.În 32 de ani câți băiații din ăștia care Stau la Stat pe banii privaților ați văzut să fii primit binemeritatul șut în fund pentru prostie și habarnism ⁉️ Când înjurăm Statul că e debil și imbecil gănditi-vă întâi la angajații lui
  • Like 4
 • ove check icon
  Toata chestia este foarte simpla.Nici o tara din Europa nu cheltuie asa mult cu bugetarii,procentual vorbind,din veniturile la buget.Suntem de foarte departe pe primul loc.Tot pe primul loc suntem si la diferenta dintre salariul mediu bugetar si salariul mediu privat.La foarte mare distanta de locul doi.Oare sunt bugetarii nostri un fel de lumini ,de miracole rare pe care le gasesti doar pe aceste meleaguri ?Din contra ,sunt cei mai incompetenti si corupti din Europa.Dar cum suntem condusi tot de niste bugetari de acelasi tip, asta se intampla .Isi acorda privilegii fara rusine
  • Like 5
 • Ciudatel articolulul! Sau ilar! Invartit dupa o poveste fantezista pt a ajunge la a critica salariile bugetarilor (...). Apoi, regasim remarca asta generalista si fara temei logic ”Veniturile medii brute ale bugetarilor erau anul trecut cu 30 la sută mai mari decât ale angajaților din mediul privat”. Dar cum se face comparatia? Se compara veniturile medii ale bugetarilor, de pilda medici, magistrati, cadre didactice etc., cu salariile caror privati (ospatari, bucatari, receptioneri, casieri etc.)? Se presupune ca valoarea sociala a profesiei nu are relevanta, trebuind sa primeze in salarii mai mari doar domeniul, adica cel privat, astfel incat, de pilda, bugetarii amintiti sa aiba venituri mai mici decat privatii amintiti aici. Si tot asa...unii se fac ca muncesc, altii ca scriu...!
  • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   Mihai check icon
   Problema nu e creșterea salariilor bugetarilor în sine ci faptul că pe lângă asta se mai și înmulțesc de la an la an. Ca să nu mai zic că nu se compară cu creșterea salariilor din privat unde cresc doar în funcție de piață. De ce nu se face la fel și la stat? Când îți pleacă 10% din oameni într-un an și se duc să lucreze în privat, atunci crești salariile. Vine criza, avem deficit mare și în loc să facem restructurări, să oprim risipa, mărim salarii. Dar asta se întâmplă când procentul de votanți e așa de jos…
   • Like 4
  • @ Paco Raceanu
   Deci aceasta este imaginea din capul dumneavoastra? Ca la stat sunt doar medici, magistrati si cadre didactice si in privat sunt doar ospatari, bucatari si receptioneri? Ma intreb de cine apartin toti functionarii care semneaza si imping maculatura prin birouri? Si antreprenorii, inginerii, it-stii, aia de la multinationale, unde sunt?
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   Mama ce comunism...angajatii la stat sunt si functionarii publici,cu nemiluita, dar sa-i bagi pe medici in fata e super manipulant,in fine...cei de la privat sunt doar chelneri....Negrutiu asta, e un inapoiat, nu pricepe cat tine! Baa! Privatii tin Statul! Ei trebuie sa fie mai multi si mai buni ca cei de la Stat! Este aritmetica simpla! Restul este manipulare si stupizenie!
   • Like 2
 • Oricare oras din Romania se potrivește descrierii ...
  Sa fie vorba totusi de Tulcea?
  • Like 1
 • Domnu Negruțiu când erați bugetar tot așa lăcrimați pe umărul privaților (plătiți de-adevăratelea de capitalismul de la tejghea, nu supraviețuind ca fraierii de la stat)?
  Carevasăzică inegalitățile capitalismului cinic erau acceptate și reglementate de piață (pt. creduli), iar același capitalism cu statul ceva mai forțos (azi) dezertează de pe frontul productivității? N-ar strica să intrați într-o școală după descalecarea din Pipera. Iar sofismul e amalgam de populum si verecundiam. Curat rating, moncher!
  • Like 1
  • @ Liviu Ilioasa
   Eu zic ca tot romanu' sa se bage la stat ca sa vedem ce se intampla! Ce dreaq sa mai caute privatu' in tara asta?Noi nu ne vindem tara! Dixit!
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult