Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Campaniile antivaccinare și neputința Ministerului Sănătății au dus la o situație critică: Doar patru din zece copii programați pentru vaccinare au fost imunizați în luna octombrie

baby vaccin

(Foto: Guliver/Getty Images)

Românii refuză să-și vaccineze copiii, statisticile oficiale arătând o creștere a procentului de copii nevaccinați. De pildă, doar patru din zece copii programați pentru vaccinare au fost imunizați în luna octombrie.

Sunt deja 36 de decese în rândul celor mici din cauza rujeolei. Cel mai recent vineri, în județul Ialomița. Împlinise de curând un an. Părinții lui nu au vrut să îl vaccineze.

Propaganda antivaccinare de pe rețelele de socializare, lipsa unei campanii de comunicare pro-vaccinare susținute din partea Ministerului Sănătății și absența unor stimulente pentru medicii de familie sunt doar câteva dintre motivele pentru care copiii rămân nevaccinați.

Cifrele sunt edificatoare.

Dintre copiii între 9 și 11 luni care trebuiau vaccinați în octombrie 2017 cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) au fost vaccinați 39,2 la sută. Dintre copiii între 1 și 4 ani au fost vaccinați 34,5 la sută. Județele cu cele mai mici rate de acoperire vaccinală sunt Satu-Mare (sub 10 la sută), Neamț, Hunedoara, Prahova, Giurgiu. Singurele județe unde numărul de copii vaccinați a fost „în grafic” sunt Arad și Timiș.

În octombrie 8.500 de părinți au refuzat să își vaccineze copiii cu vârste până în 4 ani. 17 la sută dintre copiii cu vârste între 1 și 4 ani care trebuiau vaccinați contra rujeolei nu au fost vaccinați din cauza refuzului părinților. Cele mai mari rate ale refuzurilor au fost în București și în județele Neamț, Prahova, Constanța, Argeș, Hunedoara și Bacău.

Senatul a adoptat în octombrie proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.

„Este vaccinarea intervenţia medicală cu cel mai înalt grad de eficienţă din istoria omenirii. Vaccinarea a fost a fost introdusă pentru prima dată în 1896 împotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectivă peste 30 de milioane de suflete. În 1977, în urma introducerii acestui vaccin, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În anul 1971 a fost introdusă vaccinarea împotriva rujeolei. În anul 2000 în America s-a declarat rujeola eradicată. Astfel încât, cu aceste două exemple cred că e suficient să vă demonstrez importanţa acestui vaccin care, spre surprinderea mea, unii medici am văzut că îl contestă. Eu dacă aş fi mai mare aş lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a spus senatorul PNL Leon Dănăilă în cadrul dezbaterilor generale asupra proiectului de lege, potrivit News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alex check icon
  Nu vaccinarea este frica noastra. Parintii de azi suntem vaccinati. Problema este numarul mare al deceselor in urma vaccinarii sau numarul mare de copii mutilati pe viata. Ministerul Sanatatii nu a explicat sub nici o forma aceasta situatie, din contra a pus batista pe tambal. Neoficial, medicii ca parinti au recunoscut ca vaccinurile sunt problema, multe neomologate sau pur si simplu experiente facute pe copii nostrii. Aici este problema.
  • Like 0
 • Daniel G check icon
  Va rog, cititi opinia unui medic, doctor in stiinte medicale.

  http://www.formula-as.ro/2017/1291/spectator-38/vaccinurile-intre-obligativitatea-impusa-de-stat-si-efectele-adverse-interviu-cu-dr-anca-nitulescu-medic-primar-orl-doctor-in-stiinte-medicale-23021

  Vaccinarea nu poate fi obligatorie, parintii nu pot fi acuzati ca nu-si asuma cu forta efectele adverse ale vaccinarii. Asta nu s-ar mai numi democratie si nici asumare.
  • Like 0
 • Uneori parintii trebuie sa-si asume si prostia lor, din nefericire copiii sunt la mana unor parinti inconstienti! Si prea multa desteptaciune uneori strica, si poate avea repercursiuni....
  • Like 1
  • @ Luminita Ciocazan
   Daniel G check icon
   Sau sunt la mana unor parinti foarte bine informati. Atunci cand ai foarte multe argumente, pro si contra, este foarte greu sa iei o decizie. Mai ales cand o persoana apropiata iti marturiseste ca a intampinat efecte adverse grave cu copilul sau (dermatita atopica, febra foarte mare si complicatii, spitalizare etc.).
   • Like 0
  • @ Daniel G
   Orice vaccin administrat poate provoca usoara febra in urmatoarele 24 de ore, dar e mai bine sa expunem copiii unor boli mai serioase pe viitor? Asta trebuie sa-si asume parintii care se cred mai inteliugenti decat orice medic! Si o boala contractata de un copil poate imbolnavi si alti copii, la asta se gandesc parintii astia destepti????
   • Like 0
 • Gravity check icon
  Cel mai eficient ar fi sa se procedeze ca in America: copiii nevaccinati nu pot fi inscrisi la scoala sau gradinita. Romania este de departe cea mai afectata tara de infectiile cu rujeola (din lumea occidentala). E adevarat, suntem si cel mai credul si superstitios popor.... lucrurile astea se leaga.
  • Like 3
  • @ Gravity
   Daniel G check icon
   In cazul acesta va sugerez sa va mutati dvs. acolo.
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Sunt pro-vaccinista dar si pro-libertate de alegere.Efectele adverse exista, numai ca sunt....foarte rare.Pe antivaccinisti insa nu-i intereseaza asta!Medicina, ca si alte domenii se subordoneaza strict unor principii: statistica si probabilitatea.Inafara de asta vorbim exact ca televiziunile de scandal: bombastic si degeaba sau mai rau, in paguba.Au facut exact pe dos, se vor trezi acum toti caposii care pentru principii sau pentru lupta lor pentru libertate vor pune in pericol sanatatea sau viata copiilor lor.Deh, bine cu forta nu se poate.Si nici nu trebuie!Ar aduce cu practici comuniste sau de origine nazista...Numai ca, mirare mare, iarasi au abordat problema total gresit!Antivaccinistii au gasit pe unii care pot demonstra cu argumente in regula ca laptele e negru.In asta sta puterea lor, forta extraordinara de convingere si abordarea intentionata si a cazurilor particulare ignorand evidenta si bunul-simt.Conteaza un efect edvers la un milion(poate si ala minor, dar acum "efect advers" a devenit un veritabil bau-bau ) dar nu conteaza pentru ei marea masa a celor care au evitat astfel boala cu toate complicatiile.Evolutia va fi intr-un singur fel, mie mi-e clar care.Sanatate tuturor!
  • Like 3
  • @ Delia MC
   Mihai check icon
   După ce am citit mai mult despre vaccinuri mi-am dat seama că sunt achiziția ideală pentru șpăgarii din sănătate. În primul rând dacă devin obligatorii vor fi sume masive de bani plătiți de stat către o terță parte de unde rezultă că cei 20% vor o sumă consistentă și un venit cert an de an. Nu e doar un singur tun ci acesta se repetă anual. În al doilea rând se știe că vaccinurile nu dau tot timpul rezultate deci unele loturi pot fi de slaba calitate la fel cum erau și dezinfectanții diluați. În al treilea rând nefiind nicio alternativă, producătorul vânzându-se cu contractul în buzunar nu are niciun interes să îmbunătățească vaccinul făcându-l mai tolerabil prin înlocuirea excipienților periculoși și dăunători. În al patrulea rând nu există programe de monitorizare pentru efectele adverse pe zeci de ani de la administrarea vaccinului și dacă chiar există e oricum foarte greu de demonstrat de unde provine complicația respectivă, deci scapă basma curată, siguranța vaccinului oricum nu este garantată. Chiar dacă cumva s-a respectat întru totul procedura de administrare dar boala este contactată nu e nimic deosebit, se întâmplă, totul e în norme. E crima perfectă, ce mai...
   PS. Ca exercițiu pentru cei care aduc ca argument statistica, să încerce să consoleze o victimă citând statistici, bineînțeles pe răspunderea lor că eu nu le garantez siguranța dacă o fac.
   • Like 0
 • Poate dacă informațiile ar fi furnizate corect oamenilor ..și dacă spitalele ar fi cum trebuie sa fie și dacă medici ar fi 100% prezenți (mare parte din ei) atunci nu ar mai exista aceste victime .... și dacă tot Îți dorești să publici un articol de succes părerea mea este ca ai putea sa faci niște mici cercetări ca sa publici adevărul ..nu ce doresc domni de la PSD .. se fac niște campani care duc la ura .discriminare.. mulți văd mulți cred mai putini judeca problema !!!
  • Like 0
 • http://news.mit.edu/2017/studies-explain-link-between-autism-severe-infection-during-pregnancy-0913
  • Like 1
 • Mihai check icon
  Trecând pe lângă faptul că proiectul de lege e neconstituțional, mai este inuman și tipic P$D-ist pe deasupra.
  Mi se pare total anticoncurențial că nu se oferă opțiuni și alternative care să fie puse la dispoziție. Pe mine mă îngrijorează în principal proveniența vaccinurilor și faptul că nu pot alege între cel puțin 2 scheme alternative. În niciun caz nu aș dori vaccinuri polivalente care includ printre altele și vaccinul contra hepatitei B. De asemenea aș dori să existe alternativa fără excipienți periculoși, metale grele și alte substanțe dăunătoare sau ca ponderea acesora să fie minimă. De ce să nu fie și vaccinuri "BIO" ? Chiar dacă ar fi de 3-4 ori mai scumpe consider că merită prețul. Dacă se implementează așa ceva cu siguranță ar atrage mai multă lume dar în formatul actual legea nu pare să aibă prea mulți susținători.
  • Like 2
 • Groaznic.Aici am ajuns.Parca suntem in perioada " Procesul Maimutelor "
  • Like 0
 • Loredana, daca voiai sa dai dovada ca esti un jurnalist profesionist, trebuia, conform deontologiei, sa expui si punctele de vedere ale celor care refuza vaccinarea. Daca faceai asta, puteai afla, printre altele ca:
  -multi parinti au vaccinat si acum nu mai vaccineaza tocmai din cauza efectelor adverse pe care le-au vazut si le-au trait. Despre dramele acestor familii nu vorbiti, nu?
  -oamenii ar vaccina daca nu ar fi atatea reactii adverse si daca vaccinurile nu ar contine conservanti declarati periculosi de studiile stiintifice. Da, stiu, in statisticile oficiale despre care tot vorbiti voi presa, totul e roz. Sa-ti aduc aminte doar de faptul ca in statistici stam extraordinar de bine la conditiile de igiena din spitale? In realitate e jale cu infectiile nosocomiale, lucru semnalat tot de voi, presa. Sa mai ai incredere azi in statisticile de la Ministerul Sanatatii este echivalent cu a crede ca anul viitor vom avea autostrada Comarnic-Brasov.
  Sunt de acord cu vaccinarea, insa asa cum trebuie sa fie orice act medical, nu obligatoriu ci asumat de pacient conform legilor in vigoare.
  Campaniile din social media sunt impotriva obligativitatii, mai exista oameni in tara asta care nu vor sa-si puna propriul corp la dispozitia statului astfel incat acesta sa decida ce substante sa le fie inoculate fara voia lor in propriul corp. Ori daca statul vine cu propunerea obligativitatii, evident ca oamenii care militeaza pentru libertate nu vor sta cu mana in san, vor lupta cu toate mijloacele pentru libertatea lor. Si o pot face mai bine si mai eficient decat institutiile statului. Daca nu se facea atata tam tam si nu se venea cu pozitia asta totalitara de obligare, ministerul Sanatatii ar fi avut rezultate mai bune. Niciodata, dar niciodata in decursul istoriei deciziile care au obligat la ceva ce aduce atingere libertatii propriei persoane nu au avut efectul scontat, ci dimpotriva. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu exista nici o diferenta ca si acoperire vaccinala intre tarile care au cel putin 1 vaccin asa-zis obligatoriu si tarile unde vaccinarea nu este obligatorie.
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult