(Foto: Guliver/Getty Images)
Românii refuză să-și vaccineze copiii, statisticile oficiale arătând o creștere a procentului de copii nevaccinați. De pildă, doar patru din zece copii programați pentru vaccinare au fost imunizați în luna octombrie.
Sunt deja 36 de decese în rândul celor mici din cauza rujeolei. Cel mai recent vineri, în județul Ialomița. Împlinise de curând un an. Părinții lui nu au vrut să îl vaccineze.
Propaganda antivaccinare de pe rețelele de socializare, lipsa unei campanii de comunicare pro-vaccinare susținute din partea Ministerului Sănătății și absența unor stimulente pentru medicii de familie sunt doar câteva dintre motivele pentru care copiii rămân nevaccinați.
Cifrele sunt edificatoare.
Dintre copiii între 9 și 11 luni care trebuiau vaccinați în octombrie 2017 cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) au fost vaccinați 39,2 la sută. Dintre copiii între 1 și 4 ani au fost vaccinați 34,5 la sută. Județele cu cele mai mici rate de acoperire vaccinală sunt Satu-Mare (sub 10 la sută), Neamț, Hunedoara, Prahova, Giurgiu. Singurele județe unde numărul de copii vaccinați a fost „în grafic” sunt Arad și Timiș.
În octombrie 8.500 de părinți au refuzat să își vaccineze copiii cu vârste până în 4 ani. 17 la sută dintre copiii cu vârste între 1 și 4 ani care trebuiau vaccinați contra rujeolei nu au fost vaccinați din cauza refuzului părinților. Cele mai mari rate ale refuzurilor au fost în București și în județele Neamț, Prahova, Constanța, Argeș, Hunedoara și Bacău.
Senatul a adoptat în octombrie proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.
„Este vaccinarea intervenţia medicală cu cel mai înalt grad de eficienţă din istoria omenirii. Vaccinarea a fost a fost introdusă pentru prima dată în 1896 împotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectivă peste 30 de milioane de suflete. În 1977, în urma introducerii acestui vaccin, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În anul 1971 a fost introdusă vaccinarea împotriva rujeolei. În anul 2000 în America s-a declarat rujeola eradicată. Astfel încât, cu aceste două exemple cred că e suficient să vă demonstrez importanţa acestui vaccin care, spre surprinderea mea, unii medici am văzut că îl contestă. Eu dacă aş fi mai mare aş lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a spus senatorul PNL Leon Dănăilă în cadrul dezbaterilor generale asupra proiectului de lege, potrivit News.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
http://www.formula-as.ro/2017/1291/spectator-38/vaccinurile-intre-obligativitatea-impusa-de-stat-si-efectele-adverse-interviu-cu-dr-anca-nitulescu-medic-primar-orl-doctor-in-stiinte-medicale-23021
Vaccinarea nu poate fi obligatorie, parintii nu pot fi acuzati ca nu-si asuma cu forta efectele adverse ale vaccinarii. Asta nu s-ar mai numi democratie si nici asumare.
PS. Ca exercițiu pentru cei care aduc ca argument statistica, să încerce să consoleze o victimă citând statistici, bineînțeles pe răspunderea lor că eu nu le garantez siguranța dacă o fac.
Mi se pare total anticoncurențial că nu se oferă opțiuni și alternative care să fie puse la dispoziție. Pe mine mă îngrijorează în principal proveniența vaccinurilor și faptul că nu pot alege între cel puțin 2 scheme alternative. În niciun caz nu aș dori vaccinuri polivalente care includ printre altele și vaccinul contra hepatitei B. De asemenea aș dori să existe alternativa fără excipienți periculoși, metale grele și alte substanțe dăunătoare sau ca ponderea acesora să fie minimă. De ce să nu fie și vaccinuri "BIO" ? Chiar dacă ar fi de 3-4 ori mai scumpe consider că merită prețul. Dacă se implementează așa ceva cu siguranță ar atrage mai multă lume dar în formatul actual legea nu pare să aibă prea mulți susținători.
-multi parinti au vaccinat si acum nu mai vaccineaza tocmai din cauza efectelor adverse pe care le-au vazut si le-au trait. Despre dramele acestor familii nu vorbiti, nu?
-oamenii ar vaccina daca nu ar fi atatea reactii adverse si daca vaccinurile nu ar contine conservanti declarati periculosi de studiile stiintifice. Da, stiu, in statisticile oficiale despre care tot vorbiti voi presa, totul e roz. Sa-ti aduc aminte doar de faptul ca in statistici stam extraordinar de bine la conditiile de igiena din spitale? In realitate e jale cu infectiile nosocomiale, lucru semnalat tot de voi, presa. Sa mai ai incredere azi in statisticile de la Ministerul Sanatatii este echivalent cu a crede ca anul viitor vom avea autostrada Comarnic-Brasov.
Sunt de acord cu vaccinarea, insa asa cum trebuie sa fie orice act medical, nu obligatoriu ci asumat de pacient conform legilor in vigoare.
Campaniile din social media sunt impotriva obligativitatii, mai exista oameni in tara asta care nu vor sa-si puna propriul corp la dispozitia statului astfel incat acesta sa decida ce substante sa le fie inoculate fara voia lor in propriul corp. Ori daca statul vine cu propunerea obligativitatii, evident ca oamenii care militeaza pentru libertate nu vor sta cu mana in san, vor lupta cu toate mijloacele pentru libertatea lor. Si o pot face mai bine si mai eficient decat institutiile statului. Daca nu se facea atata tam tam si nu se venea cu pozitia asta totalitara de obligare, ministerul Sanatatii ar fi avut rezultate mai bune. Niciodata, dar niciodata in decursul istoriei deciziile care au obligat la ceva ce aduce atingere libertatii propriei persoane nu au avut efectul scontat, ci dimpotriva. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu exista nici o diferenta ca si acoperire vaccinala intre tarile care au cel putin 1 vaccin asa-zis obligatoriu si tarile unde vaccinarea nu este obligatorie.