Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Când am ajuns în fața sălii unde urma să susțin examenul, m-am simțit dezamăgit când am constatat că unii dintre candidați aduseseră deja subiectele pregătite de acasă

Admitere pe bune

La începutul anului 2023, am luat hotărârea de a mă înscrie pentru admiterea la Masterul în Management Cultural. Astfel, am alocat o parte semnificativă a acestui an rezoluției mele, prin participarea la cursuri de pregătire și înscrierea la o școală de vară specializată în management cultural.

După înregistrarea documentelor pentru înscriere, am început să resimt emoții intense. În câteva săptămâni, mă aștepta prima probă, iar eu am abordat-o plin de entuziasm și bucurie. Comisia era alcătuită din trei doamne profesoare de actorie, care au evaluat experiența mea de 6 ani în management cultural cu nota 4,33. Cu norocul de partea mea, datorită punctului din oficiu, am obținut astfel 5,33 la prima probă.

În cea de-a doua zi, a avut loc cea de-a doua probă a examenului, iar eu am păstrat aceeași doză de entuziasm, cu toate că veselia mea a scăzut ușor. Eram foarte curios să descopăr ce mă așteaptă acolo: ce subiect voi extrage și cum voi prezenta proiectul cultural în fața comisiei. Trebuia să fac față unui subiect dat la prima vedere, așa cum stipula regulamentul examenului. Când am ajuns în fața sălii unde urma să susțin examenul, m-am simțit dezamăgit când am constatat că unii dintre candidați aduseseră deja subiectele pregătite de acasă.

Nu m-am gândit nicio secundă că voi pica examenul care de fapt a constat în prezentarea propriului CV, a unei scrisori de intenție și a unui proiect de management. Nu m-am gândit nicio secundă că voi pica un examen care pentru mine însemna o continuare firească a ceea ce fac de 6 ani într-un domeniu cultural.

Așa că nu am fost admis. Am rămas un manager cultural wanna be, dezamăgit, trist și frustrat, care nu a înțeles în ce constă managementul admiterilor într-o instituție de învățământ superior.

Nu doresc să intru cu forța și nici nu este obligatoriu să fac acest master aici. Doar că nu mă așteptam ca, la 20 de ani de când am terminat studiile, să mă întorc din nou la școală și să găsesc un astfel de dezastru în care se intră pe pile și combinații.

Dar această scurtă poveste nu este nici măcar despre dezastrul din UNATC sau din orice altă unitate din România. Este despre un obicei bun pe care se pare că l-am uitat din ce în ce mai mulți. Obiceiul de a ne scandaliza, de a protesta împotriva nedreptăților ale căror victime sau martori suntem. Ne-am obișnuit atât de mult cu abuzurile și hoția, încât suntem tentați să-i catalogăm pe cei care vor să lupte drept iraționali și scandalagii.

Aproape toți prietenii care mă cunosc (cu mici excepții) m-au sfătuit să trec peste și să caut un alt program de master. Dar aici nu este vorba despre programele de master sau despre nebunia mea de a face un master cultural la 40 de ani, ci este vorba despre incapacitatea noastră de a ne cere drepturile, despre felul în care, nefăcând nimic, devenim complicii unui sistem care a terminat cu părinții noștri și care are toate șansele să termine nu doar cu noi, ci și cu cei care vin după noi.

Șosele, spitale, învățământul - toate sunt la pământ. Și cu toate acestea, acceptăm fiecare dezastru cu blazare și fatalism. Pacienții români stau ore întregi la ușile medicilor, așezați pe jos, pe scările spitalelor, umiliți până la ultima suflare. Drumul București – Brașov durează și 5 ore cu mașina, iar cu trenul, dacă te încumeți să străbați țara pe ruta, să zicem, București – Arad, faci doar 12 ore, în timp ce în anii '80 dura 8 ore. Nu mai protestează nimeni, ce rost ar mai avea? Sportul nostru național este să cunoaștem pe cineva care cunoaște pe cineva și care să ne ajute să rezolvăm problema..

Am povestit toate acestea nu pentru că vreau să fac o revoluție (oricum nu interesează pe nimeni), ci pentru că încă sunt atât de naiv încât să cred că pot face ceva cu adevărat util în instituțiile de stat românești.

Închei cu o anecdotă tristă: „Ce e mic și respiră greu?” se întreabă un personaj dintr-o piesă de teatru a cărei acțiune se petrecea în anii ‘’80.

Deci, ce e mic și respiră greu? Viitorul – suntem în 2023.

PS : Am uitat sa precizez că este vorba despre UNATC - Antreprenoriat și Management al organizațiilor teatrale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Spuneti ca activati in domeniu ? Pai atunci degeaba activati daca nu stiti ca nu asa se ia un examen!!!!! Deveniti transgender, transformati-va in femeie, si veti lua toate examenele din lume. Dupa reusita puteti reveni la starea initiala, daca veti mai dori. Se pare ca transgenderii born male now female sunt cei mai apreciati si cu cele mai mari realizari. Va fi pierderea dvs daca veti persista in genul actual. Succes!.
    • Like 2
  • Nu sunt sigur dacă nu cumva subiectele la examenul de master nu au fost anunțate cu mult înainte de data examenului. În acest caz, cei care au venit cu subiectele (toate) învățate, nu văd ce rău au comis.
    Și eu am avut la IPB materii la care profesorii dădeau lista de subiecte și fiecare și le rezolva de acasă. Nu văd care e problema.
    Din acest punct de vedere, e posibil ca întregul articol să fie un jalnic hoax.
    • Like 0
  • Mi se sparie gandul dupa ce am citit aici.
    • Like 0
  • Mi se sparie gandul dupa ce am citit aici.
    • Like 0
  • Gabriel check icon
    Nu, nu a uitat nimeni insa nic anormal nu este sa nu mai protestam.
    Unii renuta si pleaca din tara pentru ca nu isi pot petrece toata viata luptand in strada. nu au suficient timp in viata pentru a face asta.
    Altii, renuta pentru ca nu vad un progres real in diectia asta si atunci cauta alte solutii si asa ajung la un cunoscut care cunoaste pe cineva...
    Abordarile astea se vad in toate problemele, in toate situatiile si daca e nevoie de un exemplu la extrem, se vede chiar si in lucruri infinit mai tragice, precum razboiul din vecini. A-ti pastra adepti pentru o lupta in strada este o strategie pe care cei cu resurse o stiu si o practica.
    • Like 1
  • Andrei check icon
    Mirosul de acum 35 de ani l-am simțit și eu cu ocazia cazărilor în cămine, pentru cei din anul I. S-ar putea să difere de la un centru universitar la altul.... Eu am dat peste o gășcuță de studențași leiți cu cei din ASC (asociația studenților comuniști), care fac legea prin cămine. Pentru unii mumă (anii terminali) și restul pentru ceilalți. Varianta on-line cu înscrierile și repartiția transparentă se pare că acolo e de neconceput....Oricum este un subiect de studiu sociologic perpetuarea metehnei veteran-novice (a se citi biban)....Aș ruga cadrele universitare din administrații care citesc aceste rânduri să verifice puțin curtea proprie și să nu-i lase să se învețe de mici pe studențașii care se vâră în administrații (a se citi incompetenți, că altfel nu se pot afirma..) cu mișmașuri.
    • Like 2
    • @ Andrei
      Cadrele universitare din administrații NU citesc aceste rânduri.
      • Like 1
  • Mihai check icon
    Unde sunt caiete de sarcina cu dedicatie, sunt si admiteri de genul. Apoi, pentru anumite evenimente culturale se va cere o diploma de genul, tot cu dedicatie.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Cum puteti sa spuneti asa ceva...Romanii, urmasii dacilor care i-au invatat latina pe romani, cei mai puri crestini din toata galaxia, cei care si-a transformat tara in rsaiul de pe pamant unt cei mai cinstiti, corecti si muncitori pamanteni. Ati verificat intr-adevar daca ceilalti care au participat la examen, chiar daca stiau romaneste, nu era sorosisti, progresisti, spioni unguri sau americani sau de la EU?
    • Like 2
    • @ Nume
      Chiar vă interesează faptul că românii sunt creștini mai ”puri” sau mai puțin puri decât alții? Dvs nu sunteți urmaș al dacilor și romanilor? Dar al cui? Al celor din Coasta de Fildeș? Iar a propos de Soros ce vreți să spuneți, că influența sa în lume e o invenție a unor minți înfierbântate? Dar Soros, și tatăl și fiul, vorbesc în clar despre bani pomapați în ONG-uri din toată lumea, inclusiv în Europa de Est, pentru impunerea unor conduceri statale favorabile ideilor lor crețe. Vreți Dvs să-i contraziceți? Vă mai amintiți de un intelectual de pe vremea lui Băsescu numit Mihail Neamțu? Era surescitat și pro-Băsescu, pro-Macovei, vă mai amintiți agitația de la fereastra de mansardă la suspendarea lui Băse. Ei bine acum omul s-a întors la 180 de grade, e împotriva lui Macovei și o acuză pe față de a fi sluga lui Soros, cu dovezi. Iar Dvs faceți mișto de acuzele de sorosism, pe bună dreptate, la adresa multor ONG-uri și entități din societatea așa zis ”civilă”. Cred că sunteți depășit de vremuri. Treziți-vă din basmul roz la care sunteți conectat!
      Dar de fapt poate că sunteți unul dintre sorosiști. În acest caz nu mai am nimic de comentat....
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Nume check icon
      Daca eram sorosist eram departe acum, intr-o tara calda fara sa imi pese prea mult de ce se intampla pe plaiurile mioritice...
      Raspunsul meu este dat celor care spun ca numai strainii fac lucruri rele in Romania si ca noi romanii suntem victime nevinovate, noi fiind ce mai cei curati din aceasta lume. Nu, primii nostri dusmani suntem chiar noi. Ce se intampla acum in tara, persoanele votate, coruptia generalizata are mai putin de a face cu strainii, ci cu noi romanii. Cineva spunea ca libertatea inseamna mult responsabilitate. Noi ne-am luat-o fara sa fim responsabili pe destinul nostru si am lasat-o la altii ca este mult mai usor sa dai vina pe altii, adica pe strainii rai.
      P.S. Eu care credeam ca ne tragem din Adam si Eva si nu Decebal si Traian, care a fost o idee progresista chiar din timpul comunismului...daca va mai aduceti aminte
      • Like 1
    • @ Nume
      Păi depinde de ”peroada” istorică de care vorbim. Adam și Eva au fost primii oameni. Decebal și Traian, din națiile cărora ne tragem noi, se trag și ei înșiși din înaintașii lor, până la Adam și Eva. Ce mare șmecherie încercați să demonstrați logic și nu vă iese?
      Revenind. Nu am spus niciodată că vina pentru destinul nostru prost o poartă străinii. Sigur că noi suntem responsabili pentru destinul nostru, așa cum orice popor e responsabil pentru destinul său. Dar Dvs și colegii Dvs de ideologie păreți să nu înțelegeți ceva, sau să aveți ”orbul găinilor”, ziceți cum vreți. În lume există o competiție dură între state, pe toate planurile, și în special pe plan economic. Un stat, dacă e responsabil, CONTRACAREAZĂ tendințele celorlalte state de a-și ”trage spuza pe turta lor”. Noi într-adevăr suntem corupți, dar de corupția nostră beneficiază și alte state, pe care le favorizăm economic, în dauna interesului nostru național. Să nu credeți că dacă un stat vestic e eficient în gestionarea propriilor probleme, dacă îi vom lăsa libertatea de a ne ”duce de mânuță” va fi la fel de eficient și benefic și pentru noi. Aste e o tâmpenie puerilă. Fiecare stat va face ce e bine strict pentru el. Noi dacă nu facem nimic bun pentru noi - și nu facem - vom fi doborâți la pământ de statele responsabile, care se străduiesc să facă bine pentru ele. Ceea ce e corect. Așa ar trebui să facem și noi și NU FACEM, de tâmpiți și corupți și indolenți ce suntem. Deci deși alte state ne fac rău implicit, ei au dreptate, fiindcă fac bine pentru ei, iar noi suntem așa cum nu ar trebui să fim, fiindcă în loc de a ține la intersul nostru național, favorizăm TOT interesul altora. Noi suntem într-adevăr de toată jena, în schimb pentru statele europene partenere, jos pălăria referitor la cum își urmăresc interesele proprii !
      Dar am o rugăminte amicală: lăsați deoparte retorica, în sens peiorativ, cu creștinismul și dacii liberi etc, că e (puțin spus) neonorantă pentru Dvs...
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult