Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Când copilul vrea să emigreze

Tânără pe aeroport

Foto: Getty Images

Prima dată când am auzit-o pe fiică-mea că nu va rămâne în România avea vreo nouă ani și nu am luat-o în seamă prea mult: fusese în tabără în UK și venise foarte încântată de acolo. I-am zis într-o doară că în țara ta e cel mai bine și subiectul a fost părăsit pentru o vreme.

Acum are 15 ani și, la masa de prânz, m-a întrebat dacă m-aș supăra dacă ar părăsi țara după terminarea liceului. Că sunt niște burse pentru tineri și ar putea aplica și ea... Era evident că interesul pentru emigrare nu a fost pasager și, în calitate de mamă protectoare, am rămas cu dumicatul în gât și cu furculița in aer. „De ce ai pleca? Ce-ți lipsește aici?”, am întrebat-o eu în timp ce procesam rapid minusurile și plusurile vieții noastre de familie. „Nu-mi lipsește nimic și știu sigur că în UK nu-mi va fi ușor, mai ales în primii ani. Poate nici nu voi reuși, poate nu mă voi adapta și atunci voi veni în România, ca ultimă soluție”. Când am auzit-o vorbind despre ani, am simțit că mi se rupe sufletul și, cu egoism matern, i-am cerut să-mi explice de ce ar lua o asemenea decizie, dacă nu-i lipsește nimic. Mai mult, i-am enumerat câteva persoane din anturajul nostru, care s-au chinuit mult până și-au făcut un rost în altă țară, și chiar și rostul acela e discutabil. Și mi-a explicat, în cuvinte puține și clare: va termina liceul, poate o facultate, își va căuta de lucru și va munci, așa cum se așteaptă de la orice tânăr adult.

În România va munci opt ore sau mai mult pe zi, va asista la promovarea unor colegi descurcăreți și servili, se va înghesui în metrou, va călca pe trotuare murdare, pline de scuipați, va pleca o dată pe an într-o minivacanță pentru care a economisit tot anul, va avea grijă să nu se îmbolnăvească pentru că e înspăimântată de sistemul medical. Va respecta legea și va plăti taxele către stat, adică va fi prostul satului și nicidecum un cetățean respectat, pentru că, în România, cetățeanul respectat nu prea respectă legi și nu plătește taxe: le eludează cu măiestrie, lucru pentru care ea nu va fi pregătită niciodată. În UK sau în altă parte, va munci opt ore pe zi sau mai mult, va fi promovată conform performanțelor, va merge mult cu bicicleta pe pista specială, nu va călca pe trotuare pline de scuipați pentru că nu toți europenii scuipă pe jos, va pleca în vacanțe tihnite și se va baza pe asigurarea medicală. Va respecta legea și își va plăti taxele către stat și acest lucru o va face un cetățean respectabil.

Vreau să am copilul aproape, mă doare deja dorul de ea. Aș vrea s-o contrazic, s-o conving, să apelez la patriotism sau să încerc o manipulare la îndemână, din categoria „nu poți să-mi faci asta". O dată cu dumicatul îmi înghit niște lacrimi și tac.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O să emigreze, o sa își ia țeapă (mai ales dacă merge pe UK, mamă mamă), o sa rămână acolo din "sunken cost bias", o sa povestească altora, ca să se amăgească pe sine mai mult decât pe ei, și ciclul continuă.

    Pentru că sunt scuipați pe stradă și-n Londra, ce naiba sunteți naivi așa? În occident e crimă cu prețurile la case și e aceiași inflație cam ca la noi. În sănătate da, alta viață acolo, no comment, dar în educație nu-i vreo șpârlă, mai ales la ceva public.

    Bun, e ok sa faci un raport risc/beneficii și sa iei o decizie informată, dar prea mulți se aruncă de-am-boulea în ideea ca la noi e iadul pe pământ și după Nădlac sau terminalu' de la Henri Coandă începe paradisul.
    • Like 1
  • Am lucrat ca inginer cu contract legal in Italia 3 ani si 3 luni (intre 2001 si 2004) si m-am intors acasa, dupa ce patronul imi facuse contract pe durata nedeterminata., Consoarta mea iubita ar fi vrut sa emigram in Italia, dar eu eram impotriva, asa ca l-am intrebat pe fiul meu care era in liceu in anul 2, daca doreste sa ne mutam in Italia si i-am expus ca maica-sa vrea, iar eu nu. si ca decizia o poate lua el... El a spus nu si am incheiat discutia definitiv! Am parasit Italia in conditiile in care patronul ma platea cu 2000€/luna si vroia sa-mi ofere un apartament pe 5 ani fara sa platesc chirie, doar ca sa raman! Eu sunt un individ iremediabil optimist, extrem de critic fata de clasa politica romaneasca si de proasta oranduiala, dar nu am damnat Romania si natia mea la global, asa cum o face majoritatea. Fiul meu nu m-a auzit vreodata spunand de Romania ca este o tara de cacao..,, asa ca nu si-a pus niciodata problema plecarii! Daca esti bun cu adevarat, iti creezi o viata frumoasa chiar fiind un cetatean corect, care-si plateste corect impozitele! Nu mi-a parut rau de alegerea facuta! Important este sa stii ce te face fericit, ruperea de radacinile tale, de familie, de prieteni nu poate sa cantareasca mai mult decat o iluzorie (uneori) viata indestulata material! Sunt unii emigrati care o duc greu, dar nu vor sa o recunoasca si sunt multi altii care traiesc fara grija nevoilor materiale, dar nu sunt cu adevarat fericiti, dorul de casa ii macina pe dinauntru. Emigrarea, este o decizie grea si unii pleaca sa-si caute fericirea, pe care inca nu au gasit-o! nu este nimic de condamnat! Figura de stil cu calcatul pe scuipati, imi indica mie ca in caminul dvs., este o atmosfera critica la adresa Romaniei si a romanilor, iar asta.a sadit semintele plecarii.
    • Like 1
  • Casargoz check icon
    Pot sa marturisesc ceva? Ceva ce n-am mai spus nimanui?
    Am scuipat pe jos in UK. Si jegul dintr-un fast-food m-a uimit. Si am fost si mai socat cand am auzit ce spuneau niste suporteri skin-heads unei receptionere romance de la un aparthotel de pe langa motul cel mai inalt al Tamisei.
    Va pleca în vacanțe tihnite și se va baza pe asigurarea medicală. Sigur va face asta. Dar pana termina facultatea o sa se bazeze pe asigurarea de romania. Inghesuiala din metrou. Mi-e doar de aerul jilav si aglomeratia din metroul londonez. Desigur o sa aiba parte si de discriminare, asa cum era la o scoala unde lucrau multi profesori romani.. pentru care speranta de promovare era zero.

    Am trecut si eu prin drama asta. Cele de mai sus nu i-au descurajat. Da nu i-am dus in mega tabere. Le-am aratat Stejaru Ars cu magazine romanesti si nu numai. Au vazut in drum spre aeroport la ora 6 armata de romani care mergeau la munca. S-au intalnit cu santieristiiromani care puneau rigips in Canary Wharf. Au vazut strazile din Paris Baclatan unde nu prea vezi fustite scurte.

    Asa si... Nici cele de mai sus nu i-au descurajat.
    Nu prentru ca se scuipa pe strazi pleaca. Guma de mestecat pe scaun gasim si in avion.
    Pleaca pentru ca au fost nemultumiti de anii de liceu. Pleaca pentru ca nu mai suporta parintii care-i streaseaza sa aiba numai note de 10 cand asta nu-i intereseaza. Pleaca pentru ca vor sa fie liberi. Pleaca pentru ca pot. Pleaca pentru ca pleaca si altii. Pleaca pentru e mai ieftin decat in Bucuresti. Pleaca pentru ca mai confortabil. Pleaca pentru ca e mai interesant.


    Povestile cu respecta legea și va plăti taxele către stat sunt povesti auzite de la parinti sau de la televizor: cati hoti care nu-si platesc taxele cunoasteti?
    Cati stiu direct prietenii dumneavoastra? Ne amagim ca asta e motivul.

    Motivul e ca am esuat. M-au intrebat cand va fi gata autostrada Pitesti Sibiu: am estimat 15 ani.
    Buresti Iasi: minim 10 ani.. Metrou la cluj: mai incolo...
    Pleaca pentru ca nu mai au rabdare. Au totul aici dar ii sufocam cu pretentii si cu nerealizarile si frustrarile noastre.

    Pleaca penteru ca noi cerem locuri de parcare si ei vor piste de biciclete si metrou.
    In nici un caz nu pleaca pentru ca tara asta e intr-un fel si tarile celelalte sunt mult altfel. Sunt oameni care vin aici pentru ca aici in romania gasesc libertatea:)
    De ce nu o gasesc aici copiii? As vrea sa am un raspuns.. mai caut.
    sigur nu e de la scuipatul pe strada, cred ca in Camden Town mai si vomita lumea pe strada :)
    • Like 2
  • In comentariu tipic a unei categorii de cetățeni români care își maschează ura împotriva țării noastre și fabulează pe imaginația unui copil crescut în gândirea tipic occidentală ,trăiesc doar pentru bani ,și scopul scuza mijloacele.Daca viața îmi oferă oportunitatea sa fac cariera prin denigrarea țării unde am copilărit ,nici o problema.Pentru asemenea familii nu contează dacă mama trăiește în Romania ,tatăl în Australia și el în Germania ,contează doar fericirea personala .Astfel de copii crescuți în mediu toxic intelectual,patria e unde câștig cel mai bine ,și făcut generațiile de trădători ce au ros că șobolanii ideea de naționalism ,devenită azi o gandire fascistă ,nazistă ,etc.Am avut o colega de școală ,crescuta cu mari sacrificii de mama văduva ,și când a venit în vizita in Romania din Canada ,a rămas uimită că am grija in continuare de mama mea la vârsta mea .La ei era normal să îți internezi mama la azil,și dacă nu vrea ,să moară și gura fara ajutor ,pt că proasta.Asa că mama ei a pierdut vederea ,și fata normal că nu putea lua în Canada o mama inutilă,fiecare cu viața lui de familie ,fara interferenta trecutului sentimental
    • Like 2
    • @ Barariu Cornel
      Daca ai fi trait si muncit cativa ani in alta tara,daca ai fi interactionat cu oameni din acea tara in viata de zi cu zi ai fi inteles ce se intampla si nu ai mai fi comentat in acest fel. Daca ai fi vizitat vreun "azil" din acea tara ai fi vazut ca este mai bine pentru un varstnic si pentru familia sa să traiasca acolo. Cat despre denigrarea tarii...crezi ca se face pe nedrept? Daca s-a intamplat sa ma nasc intr-o anume tara sunt obligat sa o vorbesc de bine? Sa ascund mizeria sub pres? Da,in articol sunt prezentate cateva motive total gresite si neadevarate dar,una peste alta,poate fi mult mai bine acolo decat in Romania.
      • Like 0
    • @ Iustin Grama
      Eu sunt in Germania de patru ani....si nu am atitudini de respingere a vietii de aici...cu toate ca am dat si peste lucruri mai putin bune decat imi erau asteptarile....Acum ...o lume cu adevarat perfecta nu exista...pentru ca noi oamenii...toti ..asa cum suntem mai educati...mai putin educati...mai bogati...mau saraci...nu suntem perfecti...
      • Like 0
  • De acord cu multe, dar si imagini false . Sistemul medical public din UK esre fff prost. Imaginea relativ buna este data de faptul ca englezilor nu le trece prin cap sa se planga sau sa caute portite. Am fost :"mesmerized " cand o englezoiaca mi-a povestit, senina, ca mama ei urma sa primeasca un by-pass in cca un an si ceva. Stiu cazuri cand la urgenta s-a asteptat peste 24 ore. O prietena care a fost diagnostica cu tumoare ovariana si care a venit in Romania , pentru o a 2-a opinie, si , aici, i s-a spus ca este doar gravida. Copilul este bine si implineste cativa ani buni etc... O doctorita stomalog care a plecat sa lucreze acolo si s-a intors pentru ca nu putea respecta niste reguli care o obligau sa isi bata joc de pacienti si sa le pericliteze sanatatea. Poate fata dumneavoastra alege o alta tara...
    • Like 1
  • La acest ,subiect cred ca statul are o mare vina ,,
    -- Copii ,apoi viitorii elevi-studenti ,,trec prin ,cresa-gradinita--sc. elementara -gimnaziu -liceu-facultate ,care insumeaza in final ,,cheltuieli imense ptr educatia lui , Ca in final ,sa ,,intoarca spatele si sa plece cu Diploma in buzunar,
    -- Am inteles ca ,la medicii ,care doresc sa plece imediat ,dupa absolvire , trebuie sa plateasca ,,banii statului roman ,Cred ca este foarte bine ,
    • Like 1
  • Excelent, in Romania calca pe scuipati pe trotuar si la Paris calca pe cacati de caini.
    • Like 3
  • E normal să vrea să plece și eu zic să o lăsați pentru că va fi o experiență remarcabilă. România e încă departe de țările civilizate și aici nu vreau să extind la educație și sănătate pentru că sunt profesori dedicați și cu vocație la fel și medici. Educația nu are căutare pentru că nu mai oferă modele de succes, sănătatea ca și educația nu se poate face la nivel european pentru că de decenii au fost cenușăresele bugetului. Nici un partid politic nu le-a luat în serios, nu vă luați după fentele nenumăraților miniștri care au pornit fiecare după talent și pricepere așa zisele reforme. Reformele se fac cu bani nu cu planuri și povești. În occident și mai ales în UK un funcționar căruia i te adresezi cu o problemă nu se uită la tine ca la o victimă sigură și nu-l doare'n șpiț de tine pentru că pe el l-a angajat Dragnea sau Ciolacu și nu răspunde decât la partid. Educația și sănătatea nu sunt atât de rele în România dar trebuie abordate separat. Sănătatea ar trebui finanțată mai serios lucru care nu s-a întâmplat până la pandemie ( nu uitați că specialii în frunte cu politicienii au circuite de sănătate și pensii separate dotate la alt nivel) așa că nu prea-i interesează de ce se întâmplă cu populația. Educația nu mai oferă modele de succes , dacă în comunism era o concurență acerbă pentru că absolvirea unei facultăți îți oferea un job bun , bine plătit și de ce nu o carieră de succes acum cheltuiești timp și bani cu licența , apoi cu masterul după care îți râde în nas un patron analfabet care se uită la tine ca găina-n lemne și care pentru efortul tău te răsplătește cu minim/economie pentru că banii sunt dirijați spre rata la Mercedes și te expediază scurt că mai sunt o sută ca tine la ușă dacă nu-ți convine. Fata are dreptate că salariile din România sunt încă departe de cele din Ungaria, nu mai vorbim de cele din UK. Aici dacă ești singură trebuie să pui bani deoparte doi ani ca să poți susține un sejur la Mamaia vara sau unul la Poiana Brașov iarna. Dacă cumva te hotărăști să-ți întemeiezi o familie și apare și un copil trebuie să-ți suspenzi concediile pe vre-o 10 ani ca să poți asigura coșul zilnic, în timp ce în UK fiind îți poți face concediile și vacanțele ( da la ei sunt și vacanțe) vara în Tailanda și iarna la St Moritz în Elveția fără să te simți jenat financiar și fără să rămâi cu taxele neplătite luna respectivă. Până când un salariat va fi tratat civilizat în România , adică angajatorii să nu se mai uite la ei ca la niște negri pe plantație mai durează iar de la clasa politică e greu să mai avem așteptări. Sfatul meu e să o lăsați să plece și chiar dacă se va întoarce experiența va fi neprețuită.
    • Like 1
  • Articolul a fost scris in anii 90 sau acum? Socant cat de putin a evoluat viziunea despre Occident versus Romania dupa atatia ani in care s-a circulat liber....Sa vrei sa ai o experienta internationala e una, sa crezi ca " afara " nu exista pile, mizerie, ineficiente, nedreptati, abuzuri ale statului...inseamna sa fi rupt complet de realitate...
    • Like 5
    • @ Magda Branet
      Caz, concret in Germania ;
      -- La un Atelier mecanic la o F-ca celebra, seful neamt este pus in situatia sa aleaga , dintre 2 muncitori ,unul de orig romana si mai bun decat cel german , sa fie propus ca Sef de echipa ,
      -- Ce credeti ? Seful a ales pe neamtul mai putin competent decat pe romanul mai competent, Bineinteles ca, au fost discutii dar degeaba ,
      -Cam asa ceva si multe alte ,,mizerii ,,se intampla,, pe afara ,,
      • Like 4
  • Visezi, Donna dragă visezi.
    In Anglia sistemul medical nu e nici la degetul mic al celui din România. E gratuit dar nici nu-ți oferă ceva. Ramura medicilor de familie e moartă și îngropată . Nu te poți nici macar programa la medicul de familie, de tratare nici nu poate fi vorba.
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
text: Angela Keșișian voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon