Foto: Getty Images
Prima dată când am auzit-o pe fiică-mea că nu va rămâne în România avea vreo nouă ani și nu am luat-o în seamă prea mult: fusese în tabără în UK și venise foarte încântată de acolo. I-am zis într-o doară că în țara ta e cel mai bine și subiectul a fost părăsit pentru o vreme.
Acum are 15 ani și, la masa de prânz, m-a întrebat dacă m-aș supăra dacă ar părăsi țara după terminarea liceului. Că sunt niște burse pentru tineri și ar putea aplica și ea... Era evident că interesul pentru emigrare nu a fost pasager și, în calitate de mamă protectoare, am rămas cu dumicatul în gât și cu furculița in aer. „De ce ai pleca? Ce-ți lipsește aici?”, am întrebat-o eu în timp ce procesam rapid minusurile și plusurile vieții noastre de familie. „Nu-mi lipsește nimic și știu sigur că în UK nu-mi va fi ușor, mai ales în primii ani. Poate nici nu voi reuși, poate nu mă voi adapta și atunci voi veni în România, ca ultimă soluție”. Când am auzit-o vorbind despre ani, am simțit că mi se rupe sufletul și, cu egoism matern, i-am cerut să-mi explice de ce ar lua o asemenea decizie, dacă nu-i lipsește nimic. Mai mult, i-am enumerat câteva persoane din anturajul nostru, care s-au chinuit mult până și-au făcut un rost în altă țară, și chiar și rostul acela e discutabil. Și mi-a explicat, în cuvinte puține și clare: va termina liceul, poate o facultate, își va căuta de lucru și va munci, așa cum se așteaptă de la orice tânăr adult.
În România va munci opt ore sau mai mult pe zi, va asista la promovarea unor colegi descurcăreți și servili, se va înghesui în metrou, va călca pe trotuare murdare, pline de scuipați, va pleca o dată pe an într-o minivacanță pentru care a economisit tot anul, va avea grijă să nu se îmbolnăvească pentru că e înspăimântată de sistemul medical. Va respecta legea și va plăti taxele către stat, adică va fi prostul satului și nicidecum un cetățean respectat, pentru că, în România, cetățeanul respectat nu prea respectă legi și nu plătește taxe: le eludează cu măiestrie, lucru pentru care ea nu va fi pregătită niciodată. În UK sau în altă parte, va munci opt ore pe zi sau mai mult, va fi promovată conform performanțelor, va merge mult cu bicicleta pe pista specială, nu va călca pe trotuare pline de scuipați pentru că nu toți europenii scuipă pe jos, va pleca în vacanțe tihnite și se va baza pe asigurarea medicală. Va respecta legea și își va plăti taxele către stat și acest lucru o va face un cetățean respectabil.
Vreau să am copilul aproape, mă doare deja dorul de ea. Aș vrea s-o contrazic, s-o conving, să apelez la patriotism sau să încerc o manipulare la îndemână, din categoria „nu poți să-mi faci asta". O dată cu dumicatul îmi înghit niște lacrimi și tac.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pentru că sunt scuipați pe stradă și-n Londra, ce naiba sunteți naivi așa? În occident e crimă cu prețurile la case și e aceiași inflație cam ca la noi. În sănătate da, alta viață acolo, no comment, dar în educație nu-i vreo șpârlă, mai ales la ceva public.
Bun, e ok sa faci un raport risc/beneficii și sa iei o decizie informată, dar prea mulți se aruncă de-am-boulea în ideea ca la noi e iadul pe pământ și după Nădlac sau terminalu' de la Henri Coandă începe paradisul.
Am scuipat pe jos in UK. Si jegul dintr-un fast-food m-a uimit. Si am fost si mai socat cand am auzit ce spuneau niste suporteri skin-heads unei receptionere romance de la un aparthotel de pe langa motul cel mai inalt al Tamisei.
Va pleca în vacanțe tihnite și se va baza pe asigurarea medicală. Sigur va face asta. Dar pana termina facultatea o sa se bazeze pe asigurarea de romania. Inghesuiala din metrou. Mi-e doar de aerul jilav si aglomeratia din metroul londonez. Desigur o sa aiba parte si de discriminare, asa cum era la o scoala unde lucrau multi profesori romani.. pentru care speranta de promovare era zero.
Am trecut si eu prin drama asta. Cele de mai sus nu i-au descurajat. Da nu i-am dus in mega tabere. Le-am aratat Stejaru Ars cu magazine romanesti si nu numai. Au vazut in drum spre aeroport la ora 6 armata de romani care mergeau la munca. S-au intalnit cu santieristiiromani care puneau rigips in Canary Wharf. Au vazut strazile din Paris Baclatan unde nu prea vezi fustite scurte.
Asa si... Nici cele de mai sus nu i-au descurajat.
Nu prentru ca se scuipa pe strazi pleaca. Guma de mestecat pe scaun gasim si in avion.
Pleaca pentru ca au fost nemultumiti de anii de liceu. Pleaca pentru ca nu mai suporta parintii care-i streaseaza sa aiba numai note de 10 cand asta nu-i intereseaza. Pleaca pentru ca vor sa fie liberi. Pleaca pentru ca pot. Pleaca pentru ca pleaca si altii. Pleaca pentru e mai ieftin decat in Bucuresti. Pleaca pentru ca mai confortabil. Pleaca pentru ca e mai interesant.
Povestile cu respecta legea și va plăti taxele către stat sunt povesti auzite de la parinti sau de la televizor: cati hoti care nu-si platesc taxele cunoasteti?
Cati stiu direct prietenii dumneavoastra? Ne amagim ca asta e motivul.
Motivul e ca am esuat. M-au intrebat cand va fi gata autostrada Pitesti Sibiu: am estimat 15 ani.
Buresti Iasi: minim 10 ani.. Metrou la cluj: mai incolo...
Pleaca pentru ca nu mai au rabdare. Au totul aici dar ii sufocam cu pretentii si cu nerealizarile si frustrarile noastre.
Pleaca penteru ca noi cerem locuri de parcare si ei vor piste de biciclete si metrou.
In nici un caz nu pleaca pentru ca tara asta e intr-un fel si tarile celelalte sunt mult altfel. Sunt oameni care vin aici pentru ca aici in romania gasesc libertatea:)
De ce nu o gasesc aici copiii? As vrea sa am un raspuns.. mai caut.
sigur nu e de la scuipatul pe strada, cred ca in Camden Town mai si vomita lumea pe strada :)
-- Copii ,apoi viitorii elevi-studenti ,,trec prin ,cresa-gradinita--sc. elementara -gimnaziu -liceu-facultate ,care insumeaza in final ,,cheltuieli imense ptr educatia lui , Ca in final ,sa ,,intoarca spatele si sa plece cu Diploma in buzunar,
-- Am inteles ca ,la medicii ,care doresc sa plece imediat ,dupa absolvire , trebuie sa plateasca ,,banii statului roman ,Cred ca este foarte bine ,
-- La un Atelier mecanic la o F-ca celebra, seful neamt este pus in situatia sa aleaga , dintre 2 muncitori ,unul de orig romana si mai bun decat cel german , sa fie propus ca Sef de echipa ,
-- Ce credeti ? Seful a ales pe neamtul mai putin competent decat pe romanul mai competent, Bineinteles ca, au fost discutii dar degeaba ,
-Cam asa ceva si multe alte ,,mizerii ,,se intampla,, pe afara ,,
In Anglia sistemul medical nu e nici la degetul mic al celui din România. E gratuit dar nici nu-ți oferă ceva. Ramura medicilor de familie e moartă și îngropată . Nu te poți nici macar programa la medicul de familie, de tratare nici nu poate fi vorba.