Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Când corectitudinea politică devine un pericol

corectitudine politica

Foto: Profimedia Images

Eu cred că lumea a luat-o razna. Mă gândesc că mâine voi afla de la TV că au interzis umorul. Pentru că este incorect politic. Nu doar că l-au interzis, dar l-au încadrat la infracțiuni și sunt pasibilă de închisoare dacă îndrăznesc să glumesc. O viață fără umor. Trăiți-o voi pe-asta.

Mă îngrozește cât de fulminant s-a întâmplat. Ceea ce trebuia să fie un instrument de ajutor în respectarea drepturilor umane și evitarea discriminării, corectitudinea politică, se prefigurează a deveni amenințarea secolului. Denaturată și exploatată în scopuri radicale, sub privirile smerite ale marilor decidenți mondiali, care contribuie la diseminarea semințelor unor false adevăruri îmbrăcate în haina egalității și echității, corectitudinea politică ne amenință la orice pas.

Bănuiesc că ați auzit vestea care frizează absurdul, despre scoaterea clasicelor desene animate Peter Pan, Pisicile Aristocrate și Dumbo din grila pentru copii deoarece au sădită sămânța rasismului adânc, pe undeva. O știre care șade pe același raft al nonsensului cu schimbarea titlului celebrei cărți „Zece negri mititei”, de Agatha Christie, în „Erau 10”, din motive similare.

Trăim în era în care dacă vei spune o glumă despre negri sau despre rromi vei risca să fii lapidat în piața publică de o armată de protestatari sau trimis la închisoare în baza legii antițigănismului, pentru că e clar că ești rasist. Nu mai există și varianta umorului. Nu pe spinarea discriminaților. Remember Charlie Hebdo. Dar să nu intrăm pe terenul și mai alunecos al discuțiilor despre imigranți, refugiați, libertăți religioase sau opțiuni culturale.

Asta îmi amintește de un episod din Seinfeld și de celebra replică: „Nu că ar fi ceva în neregulă cu asta”, adăugată după orice frază interpretabilă. Și câte nu pot fi interpretabile. Nu degeabă există o expresie despre căutatul nodului în papură.

În curând, și dacă un evreu va face o glumă despre evrei, va fi acuzat că își trădează poporul. Și mai degrabă de alții, nu de evreii lui. Nici autoironia nu va mai fi permisă.

Iată cum un lucru menit să fie benefic și să ajute la armonizarea unei societăți ajunge să o dezbine și mai tare. Oameni echilibrați, care militează pentru drepturi egale și sunt împotriva discriminării, ajung alergici la termenul de corectitudine politică după ce văd pe ce făgaș au luat-o lucrurile. Căci de la corectitudine până la radicalism nu mai e un pas, ci un milimetru. De fapt, suntem deja acolo.

Joe Biden a semnat ieri un act care prevede ca sportivii transgender să poată participa la competiții sportive pentru că nu se pot face discriminări pe bază de sex. Corect politic, desigur. Dar ce implicații are un asemenea act? Un băiat care se consideră fată poate concura cu fete, deși legile naturale nu pot pune semnul egalității între capacitățile fizice ale unui bărbat și cele ale unei femei. Cum ar fi să vedem un jucător de tenis declarat transgender care lasă tenisul masculin pentru cel feminin? Iată o luptă corectă politic și totuși greșită din toate celelalte puncte de vedere. Dar în culise oare cum vor sta lucrurile când un sportiv transgender va împărți vestiarul cu colege care nu se simt confortabil pentru că biologia nu știe ce e aia corectitudine politică? Biologie? Dacă nu e corectă politic, aia nu mai e biologie. Eu zic să scoatem și biologia în afara programei școlare, că îi învață pe copii tot felul de prostii, cum ar fi că băieții au penis și fetele vagin. Ba chiar în afara legii.

Înțeleasă și folosită greșit, această corectitudine politică - gândită să deservească idealul apropierii dintre oameni - devine dispută între forțe extremiste, iar la mijloc, unde trebuia să existe echilibrul, spațiul se golește într-un ritm înfiorător.

Nu sunt rasistă, nu sunt xenofobă, nu sunt homofobă. Cred că oamenii au dreptul să facă alegeri proprii atâta timp cât nu afectează libertățile și alegerile celorlalți, pe principiile lui Stuart Mill. Însă când corectitudinea politică ajunge stindardul unor indivizi care văd răul acolo unde nu există, ba mai mult, au tendința de a transforma în rău și ce este bun, atunci pe mine această noțiune mă pierde. Unde spunem stop?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DPR check icon
    Perspectivă: fiecare poate să facă ce vrea, atâta vreme cât nu intră cu bocănceii pe tarlaua altuia. Adică, puțin îmi pasă dacă cineva este roz, negru, alb, verde etc, dacă nu îmi cere mie să mă schimb și să fiu ca el. Altfel - respect, suntem cei mai buni prieteni. Nu contează ce și cum ești de la mama natură, ci ce faci. Nu-ți place să-ți spun negru sau țigan, OK. Dar nu-mi spune mie că există rasism în Pisicile Aristocrate, că mă enervez. Iar pentru unii s-ar putea ca enervarea pe acest subiect sa-i transforme în niște mici Himler(i). Asta este, pentru neofiți, rău. Așa că, #băbăețșifete, mare atenție la “politically correctu’” fals... riscul s-ar putea să fie mai mare decât beneficiul...
    • Like 3
    • @ DPR
      Poate schimbarea de tehnologie cinematica sa genereze astfel de schimbari, pentru ca, cum spui, daca cineva imi spune mie, ce si cum sa fac, in masura in care nu imi place, este un atentat la persoana proprie.

      Noi am crescut cu aceste desene, si orice modificare a acestui produs de cultura populara este intr-un fel o desacralizare a biografiei nostre si transforma viata, la modul in care Mircea Eliade a definito in profan.

      Este un debate etic, care abia incepe si care o sa creeze o noua revolutie in societate, am putea-o numi, revolutia societala, in mare contradictie, sper cu revolutia culturala comunista.
      • Like 0
  • Și dacă cei majoritari, albul suprem este într-adevăr beneficiar al acestui sistem și este lansat economic datorita faptului ca este alb ce propune minoritate sa facem?
    O taxa pe culoare?
    Poate nu merita sa petreacă timpul și sa aibe access in anumite locuri sau la anumite joburi?
    Poate trebuie închis pentru asta?

    Întrebarea care se pune este când aceaste ideologii marxiste au trecut linia de la bine la rău?
    Nu cred ca prind la romani aceste idei.
    Pana la urma ne-a ajuns segregarea de pe vremea comunisumui pe criterii de statut social. Acum este pe gen, rasa, orientare sexuala.
    Sper ca nu am uitat fenomenele de atunci!?
    Frica de a vorbi liber; structuri ale statului care cercetau cetățenii dacă corespund sau nu politici de stat; arestările pe timpul noptii; concedierea de la munca și trimiterea într-un loc mai izolat; fenomenul pitesti; tortura în închisorii.
    Sa îmi spuneți și mie la care din ele s-a trecut linia va rog!
    Și totul începe cu frica de a vorbi-de aia e important sa avem dialog și nu cenzura
    • Like 0
  • “Nu sunt rasistă, nu sunt xenofobă, nu sunt homofobă“
    Nu despre asta este vorba. Cred ca empatia lipseste. Disponilitatea de a te pune putin in locul celuilalt si de a incerca sa vezi putin lumea si prin ochii lui.
    Daca ai puterea sa faci asta, o sa vezi ca multe din lucrurile care par extreme, de fapt au mult sens.
    Daca am avea mai toti aceasta disponibilitate, am trai intr-o lume mult mai buna.
    • Like 3
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dacă am trăi într-o lume ideală am putea să ne lipsim de corectitudinea politică. În lumea aceea ideală toți gândesc înainte să deschidă gura. Nimeni nu e jignit, nimeni nu se simte prost.
    În lumea reală însă vin unii și spun: de ce să nu-i spun chior când el vede prost, ori țigan ori handicapat. Da' ce, nu-i? În lumea reală omului nu-i pasă că poate produce altuia durere. Da' ce, nu-i așa? Din păcate omul gândește în tipare și lozinci. Politically correct există exact de asta., este pentru oamenii care vorbesc automat fără să treacă vorbele prin filtrul gândirii. "Politically correct este o convenție comună de autocenzură prin care ne asumăm responsabilitatea de a nu-l jigni pe cel de lângă noi" ( text preluat). Asta-i tot. Și dacă unii reclamă dreptul de a vorbi liber ( io-s liber, da? spun ce vreau) asta înseamnă că se simt liberi să jignească așa cum vor. Să fie cât vor ei de mitocani. Nu vrem corectitudine politică? Atunci trebuie să învățăm să gândim și să punem un filtru între creier și gură. Și că cei ție nu-ți place, altuia nu face!
    • Like 2
    • @ Delia MC
      Frumos discursul. Dar apare o problema: oamenii se dau jigniți, și, ușor ușor, nu mai poți vorbi. Iar dacă unul este șchiop, care-i problema să-i spun ca este șchiop? Sau dacă este țigan, nu pot să-i spun ca este țigan?
      • Like 1
    • @ Iancu Jianu
      Delia MC Delia MC check icon
      Simplu: dacă acela a încasat apelativul o viață întreagă ca jignire, e bine să nu mai punem gaz pe foc. Și e clar că așa a fost.
      Nu-i vreo problemă. Nu la mine. Poate la acela, că i-am stricat ziua. Eu sunt slobod la gură și unul suferă. Dar am dreptate, nu-i așa?
      Unii țigani spun ei înșiși despre ei că sunt așa. Depinde ce alte adjective adăugăm...
      • Like 1
    • @ Iancu Jianu
      Exista o diferenta intre a spune - Domnule, vad ca aveti o problema cu piciorul, va pot ajuta? si Ce cauti, schiopule, pe drum, numai de tine nu ma impiedicasem?
      • Like 1
  • Un articol echilibrat, foarte bine scris, cum nu sunt chiar multe pe REPUBLICA. Felicitari autoarei! Dovada ca nu toata lumea pe aici e contaminata de cetepism.
    • Like 6
  • HMG check icon
    Primul lucru pe care l-am făcut după ce am terminat de citit articolul a fost să mă uit mai atent cine este autorul.
    Judecând după poză şi experiența profesională, estimez că are până în 30 de ani.
    Asta îmi dă speranțe că viitorul nu sună chiar aşa de rău, că nu toți tinerii sunt socialişti/liberali extremişti pentru care corectitudinea politică e literă de lege.

    Felicitări pentru articol şi ideile exprimate!
    • Like 5
  • De fapt nu este vorba de nici un fel de corectitudine politica este vorba pur si simplu de a pune pumnul in gura societatii. In subiecte gen lgbt, transgender si mai nou coronavirus toata populatia planetei trebuie sa gandeasca la acelasi numitor gandirea individuala trebuie sa dispara. Imi zic eu la un moment dat, parca am trai in societatea dystopiana atat de bine portretizata de George Orwell.. Am urmarit pe You Tube un filmulet facut de niste americani destepti, 6 dintre situatiile anticipate de George Orwell in "1984" se pot intalni deja in societatea americana. Plozi care urla la parinti pentru ca au alta parere despre George Floyd....intrebari de genul:. "Credeti ca eliminarea timbrelor de hrana este la fel de grav ca a omora 6 milioane de evrei" raspuns "Da". Intrebare, reporter cu un grup de black people(eu nu sant antrenor) despre un studiu facut in care se probeaza ca politistii au o sansa de 18 ori mai mare de a fi omorati decat ca un negru neinarmat sa fie omorat de politie, gender wage gap. sau alte bazaconii dystopiene. Puteti urmari filmuletul aici:"https://www.youtube.com/watch?v=EI5-Ir0RT-o, Titlul:"6 Quotes From Orwell’s 1984 That Have Come True".
    • Like 3
  • "Trăim în era în care dacă vei spune o glumă despre negri sau despre rromi vei risca să fii lapidat în piața publică de o armată de protestatari sau trimis la închisoare în baza legii antițigănismului, pentru că e clar că ești rasist. " Pai, esti.
    • Like 2
    • @ Magda Branet
      Poti fi, eventual, catalogat daca spui doar (sau majoritar) astfel de glume. Daca intre cinci glume despre olteni, despre unguri sau despre chinezi spui si unul cu negri sau tigani, de ce ai fi rasist? Ai probleme cu rasismul deabia daca ii vei trata "altfel" pe cei care in mod natural sunt altfel.
      • Like 3
    • @ Magda Branet
      Hai nu spune... Da' dacă spun o gluma despre matale, sunt misogin dau nu?
      • Like 2
    • @ Magda Branet
      DPR check icon
      În America NU poți spune astfel de glume. Nu ai cui, din cercul tău de colegi US, să (le) trimiți pe Whatsapp - îți riști locul de muncă. Cam aici s-a ajuns. Plus că promovările se fac cum se fac, trebuie să alegi... “echilibrat” (și după mai vorbim de criteriul performanță). Și uite așa, frustrările au crescut la un nivel uluitor...
      • Like 1
  • Filbert check icon
    Romanul reprezentativ sufera de un conservatorism atroce, ceea ce face si crede el/ea, ceea ce maninca, modul in care a fost educat, modul in care se manifesta, etc., etc., toate astea sint perfecte.
    Nimic nu trebuie schimbat, nimic nu trebuie reevaluat, nimic din ceea ce cred sau fac altii nu trebuie observat.
    Modul de a fi al romanului e standardul 'de aur', oricine nu e ca el e un idiot, un marxist vindut ocultei, un progresist jegos.

    Ceea ce unuia i se pare o gluma, pe altcineva raneste, jigneste. Simtul umorului este un aspect extrem de subiectiv de aceea e bine a fi evitat umorul legat de aspecte fizice si etnice. Doamna gaseste inocente si simpatice glumele despre orientarea sexuala insa poate ca nu le gaseste la fel pe cele despre femeile-sofer, despre blonde, despre femeile cu sinii mari...
    • Like 2
    • @ Filbert
      Ai dreptate, romanii sufera de un conservatorim fals, bazat pe valori traditionale si de grup false, care nu mai raspund nevoilor sociale de astazi. De exemplu, valori de familie sau familii socialiste, care traiesc in lumea lor, fara sa realizeze ca viata lor are valente negative, atat pentru altii cat si pentru ei.

      Acest conservatorism daca nu este inteles in mod academic, sau in mod practic ca si cantitate de fericire care iti aduce, devine acel standard de "aur", al democratiei populare, de pe vremea totalitara, unde vorba bate scrisu, si gandul "curat" si luminat al supra-structurii bate emotiile de romanitate.
      • Like 0
    • @ Filbert
      Este si asta o opinie.... nimic mai mult. Dacă ții cont de toate sensibilitatile, atunci vorbreti numai despre vreme, da' și subiectul asta s-ar putea sa jignească pe cineva.
      • Like 2
    • @ Iancu Jianu
      Ai mare dreptate si stiu cazuri, chiar la mine in familie, unde vremea era un subiect de diplomatie familiala, care trebuie sa recunosc ajuta.

      Cred ca e mai mult decat o opinie, pentru ca ne lovim tot timpul de genuri acestea de "conservatorism atroce", si mai ales cei veniti din strainatate, le vad in plinatatea manifestarilor lor, care pot si caricaturale sau grotesti, depinde de noroc, sau circumstante.

      Si intr-un fel trebuie puse pe tapet, dar in acelasi timp trebuie sa ai discernamantul folosirii lor ca unelte sociale, fie prin critica lor pozitica sau negativa, depinde de personalitatea fiecaruia.

      Oricum esti printre cei 1 % din cei, ce accepta aceste reglementari ca si "bonne nouvelle", ceea ce este foarte curajos intr-o societate tot mai buimaca.
      • Like 0
    • @ Iancu Jianu
      Ai mare dreptate si stiu cazuri, chiar la mine in familie, unde vremea era un subiect de diplomatie familiala, care trebuie sa recunosc ajuta.

      Cred ca e mai mult decat o opinie, pentru ca ne lovim tot timpul de genuri acestea de "conservatorism atroce", si mai ales cei veniti din strainatate, le vad in plinatatea manifestarilor lor, care pot si caricaturale sau grotesti, depinde de noroc, sau circumstante.

      Si intr-un fel trebuie puse pe tapet, dar in acelasi timp trebuie sa ai discernamantul folosirii lor ca unelte sociale, fie prin critica lor pozitica sau negativa, depinde de personalitatea fiecaruia.

      Oricum esti printre cei 1 % din cei, ce accepta aceste reglementari ca si "bonne nouvelle", ceea ce este foarte curajos intr-o societate tot mai buimaca.
      • Like 0
  • Daca eu inteleg sa fiu rasist, xenofob, homofob, etc. asa voi fi pentru ca atat ma duce capul. Un om cult nu este asa. Observ ca nu vede nimeni elefantul din incapere: incultura. Manifestarile extreme (cum sunt tot mai numeroase in ziua de azi) ale corectitudinii politice sunt rezultatul gradului tot mai scazut de educare atat al maselor cat si al decidentilor politici. Daca un copil vede de mic acele desene animate poate isi formeaza un stereotip de gandire, dar daca el pe parcursul vietii se educa va intelege corect cand un comportament sau o atitudine sunt gresite. Daca nu, atunci are nevoie de astfel de legi imbecile care sa-i puna botnita sa nu scoata prostii pe gura. Asemenea legi intotdeauna fac mai mult rau decat bine.
    • Like 8
    • @ Cosmin YO
      De acord cu incultura, dar este un termen relativ vis-a-vis de politica, care tine strict de administratie, sunt meserii care se hranesc cu acele concepte ... problema este ca idea de cultura populara care se bazeaza pe piata de consum de aceste produse, gen muzica, filme, desene animate, este intr-un fel relativa si trebuie sa ramana astfel ...

      Daca nu ne apropiem de comunism, prin restrictii prea multe, sau de un determinism social, sau chiar darvinism social, unde cel care le aplica castiga, dar ce ?

      Iar cu desnele animate, copii devin imbecili, daca ele nu sunt bazate pe dreptul natural, si nu pe dreptul civil, atat legat de continut, cat si de traducere, cand dublezi vocea.
      • Like 0
    • @ Cosmin YO
      Filbert check icon
      Ti-am dat un pus insa ma intreb de ce...:) Ai si n-ai dreptate in ceea ce priveste educatia, adica e doar un aspect al problemei. Contraexemplele sint din belsug, hai sa ne amintim de puternica sustinere a extremei drepte de catre elita intelectuala a Romaniei interbelice. Numele le stii si tu, cu siguranta...
      • Like 2
    • @ Filbert
      Exista riscul extremismului, de aceea piata trebuie sa decida ... de aceea viata democratica trebuie sa fie sanatoasa, adica bazata pe valori morale si religioase si in primul rand liberale.

      1+1=2
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult