Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Acum Crăciunul durează din noiembrie până-n februarie. Cum au schimbat timpurile timpul

Mall de Crăciun

Foto: Profimedia Images

Când eram copil la Mălini, Moș Crăciun venea într-o singură noapte, după un post lung, în care ne pregăteam sufletul, nu să urce spre cer, ci să primească în el cerul venit pe pământ. Crăciunul ținea trei zile și în acele zile trăiam miracolul nașterii lui Iisus. Cântam colinde și mergeam cu colinda seara. Când ne întorceam acasă cu o traistă de mere, nuci, colăcei și câțiva creițari în buzunar eram complet înghețați de ger, dar ne izbucnea în inimă focul bucuriei, când găseam pomul împodobit, aflam că a venit Moș Crăciun și părinții ne spuneau:

- Moșul a venit, chiar dacă ați fost obraznici, că e bun. L-a trimis Dumnezeu la toți copiii.

Adormeam ascultându-l pe tata povestind despre magii ce au venit cu aur, smirnă și tămâie la ieslea unde s-a născut pruncul sfânt și despre cum suflau boii aer cald peste trupul copilului să îl încălzească și totul... totul era miracol, iar noi făceam parte din acel miracol. Nimic nu ne clintea credința că Fiul lui Dumnezeu a venit în urmă cu două mii de ani pe pământ să ne învețe iubirea și cine ne este Tată și Lui și nouă. Și de două mii de ani îi retrăim în fiecare an nașterea...

A doua zi frații mei plecau prin sat cu steaua. Cântau la fiecare casă și vesteau nașterea Mântuitorului. Și îmbrăcat în cântec de colindă sau de stea fiecare sătuc era bogat, fiecare sătuc se simțea ca ieslea în care s-a născut pruncul sfânt. Fiecare sătuc era pregătit să îl primească.

Dar acum, cum să simți miracolul, când Crăciunul începe a fi sărbătorit la început de noiembrie și ține până în februarie, când l-am transformat doar în târg, mâncare, cumpărături!?

Copiii primesc prea mult și prea ușor totul si nu prețuiesc nimic. Simt că li se cuvine totul și devin isterici când li se spune nu. Toți sunt prinți și prințese și părinții uită să le spună că Mântuitorul lumii s-a născut într-o iesle, a intrat în Ierusalim pe un măgar, a fost scuipat, bătut, chinuit, răstignit pe cruce... și fără a fi prinț sau prințesă a biruit lumea!

Mi-e dor de bogăția sărbătorii de altădată! Mi-e dor de sufletul plin de trăire, pe care îl aveam atunci! Azi e prea mult târg și prea puțin miracol...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aveți perfectă dreptate, doamnă. Acum totul se reduce la material. Mă gândesc uneori cum să existe ipocrizia asta: târguri de Crăciun, cu toate bunătățile, chiar în postul Crăciunului? Și vorba Dvs, începând din noiembrie până în ianuarie-februarie! Sau ”pomana porcului” tot în post. Se vorbește în toată lumea (mondenă) de ”spiritul Crăciunului”, dar înțelesul adevărat al acestui spirit le e cam străin multora dintre cei care vorbesc de el. Sărbătoarea Craciunului n-ar trebui să fie despre cadouri (din ce în ce mai multe și mai scumpe), cel puțin pentru adulți, ci ar trebui să însemne bucurie pură și smerenie. Nu zice nimeni să nu ne bucurăm altă dată și în stil lumesc, cu cadouri și petreceri, dar pentru asta există și alte sărbători, care n-au legătură cu spiritualitatea creștină. De exemplu: Revelionul, ziua națională, zilele de naștere etc. Ca zile cu legătură cu creștinismul, dar mai deschise către petrecerea laică sunt și sfinții cunoscuți, respectiv zilele onomastice. Dar cred că în ceea ce privește Paștele și Crăciunul, nu e bine să le minimalizăm importanța spiritual-creștină, prin sărbătorirea lor mai mult în stil laic și materialist, comercial. Mi se pare aberant să facem cum fac unii tineri. Întreabă: ce e azi? Crăciunul! Păi atunci hai în club să ne porcim. NU sunt împotriva petrecerii (decente) în club, uneori, dar sărbătorirea ”lumească” e pentru sărbătorile laice sau cel mult onomasticele. Crăciunul și Paștele însă obligă la o atitudine interioară total diferită de sărbătorirea ”porcească”, așa cum din păcate fac mulți dintre noi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult