Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Acum Crăciunul durează din noiembrie până-n februarie. Cum au schimbat timpurile timpul

Mall de Crăciun

Foto: Profimedia Images

Când eram copil la Mălini, Moș Crăciun venea într-o singură noapte, după un post lung, în care ne pregăteam sufletul, nu să urce spre cer, ci să primească în el cerul venit pe pământ. Crăciunul ținea trei zile și în acele zile trăiam miracolul nașterii lui Iisus. Cântam colinde și mergeam cu colinda seara. Când ne întorceam acasă cu o traistă de mere, nuci, colăcei și câțiva creițari în buzunar eram complet înghețați de ger, dar ne izbucnea în inimă focul bucuriei, când găseam pomul împodobit, aflam că a venit Moș Crăciun și părinții ne spuneau:

- Moșul a venit, chiar dacă ați fost obraznici, că e bun. L-a trimis Dumnezeu la toți copiii.

Adormeam ascultându-l pe tata povestind despre magii ce au venit cu aur, smirnă și tămâie la ieslea unde s-a născut pruncul sfânt și despre cum suflau boii aer cald peste trupul copilului să îl încălzească și totul... totul era miracol, iar noi făceam parte din acel miracol. Nimic nu ne clintea credința că Fiul lui Dumnezeu a venit în urmă cu două mii de ani pe pământ să ne învețe iubirea și cine ne este Tată și Lui și nouă. Și de două mii de ani îi retrăim în fiecare an nașterea...

A doua zi frații mei plecau prin sat cu steaua. Cântau la fiecare casă și vesteau nașterea Mântuitorului. Și îmbrăcat în cântec de colindă sau de stea fiecare sătuc era bogat, fiecare sătuc se simțea ca ieslea în care s-a născut pruncul sfânt. Fiecare sătuc era pregătit să îl primească.

Dar acum, cum să simți miracolul, când Crăciunul începe a fi sărbătorit la început de noiembrie și ține până în februarie, când l-am transformat doar în târg, mâncare, cumpărături!?

Copiii primesc prea mult și prea ușor totul si nu prețuiesc nimic. Simt că li se cuvine totul și devin isterici când li se spune nu. Toți sunt prinți și prințese și părinții uită să le spună că Mântuitorul lumii s-a născut într-o iesle, a intrat în Ierusalim pe un măgar, a fost scuipat, bătut, chinuit, răstignit pe cruce... și fără a fi prinț sau prințesă a biruit lumea!

Mi-e dor de bogăția sărbătorii de altădată! Mi-e dor de sufletul plin de trăire, pe care îl aveam atunci! Azi e prea mult târg și prea puțin miracol...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aveți perfectă dreptate, doamnă. Acum totul se reduce la material. Mă gândesc uneori cum să existe ipocrizia asta: târguri de Crăciun, cu toate bunătățile, chiar în postul Crăciunului? Și vorba Dvs, începând din noiembrie până în ianuarie-februarie! Sau ”pomana porcului” tot în post. Se vorbește în toată lumea (mondenă) de ”spiritul Crăciunului”, dar înțelesul adevărat al acestui spirit le e cam străin multora dintre cei care vorbesc de el. Sărbătoarea Craciunului n-ar trebui să fie despre cadouri (din ce în ce mai multe și mai scumpe), cel puțin pentru adulți, ci ar trebui să însemne bucurie pură și smerenie. Nu zice nimeni să nu ne bucurăm altă dată și în stil lumesc, cu cadouri și petreceri, dar pentru asta există și alte sărbători, care n-au legătură cu spiritualitatea creștină. De exemplu: Revelionul, ziua națională, zilele de naștere etc. Ca zile cu legătură cu creștinismul, dar mai deschise către petrecerea laică sunt și sfinții cunoscuți, respectiv zilele onomastice. Dar cred că în ceea ce privește Paștele și Crăciunul, nu e bine să le minimalizăm importanța spiritual-creștină, prin sărbătorirea lor mai mult în stil laic și materialist, comercial. Mi se pare aberant să facem cum fac unii tineri. Întreabă: ce e azi? Crăciunul! Păi atunci hai în club să ne porcim. NU sunt împotriva petrecerii (decente) în club, uneori, dar sărbătorirea ”lumească” e pentru sărbătorile laice sau cel mult onomasticele. Crăciunul și Paștele însă obligă la o atitudine interioară total diferită de sărbătorirea ”porcească”, așa cum din păcate fac mulți dintre noi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult