(Foto captura video)
Diaspora e esențială și nu trebuie gândită ca o populație care a plecat și s-a deconectat de țară, consideră Andrei Caramitru, consultant fiscal și antreprenor, fiul actorului Ion Caramitru, invitat sâmbătă la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Andrei Caramitru spune că de multe ori, oamenii din diaspora sunt mai implicați și știu mai multe din ce se întâmplă decât românii care au rămas în țară, fiind de părere că trebuie dat un mesaj de speranță diasporei.
„Diaspora vine, se întoarce, vizitează țara de multe ori pe an, nu e o populație pierdută de România, e o populație conectată cu România. Mulți din cei mai buni oameni sunt din diaspora. E un mesaj de speranță care trebuie dat diasporei, că țara o va duce mai bine, că țara va deveni europeană, că va deveni civilizată și că va fi un rol pentru ei în România”, spune Andrei Caramitru, care s-a înscris recent în USR.
El vede necesară schimbarea legislației pentru a oferi o mai bună reprezentativitate la nivelul Parlamentului pentru românii din afara țării și spune că pentru diaspora e nevoie de aceeași reprezentativitate în Parlament ca cea care există pentru București.
„Sunt două probleme. Una e de reprezentativitate (în Parlament - n.r.). Toată diaspora asta face mai puțin decât un județ în România, deși populația e de 15 ori mai mare. E o problemă care nu poate continua. A doua e ușurința de a vota în diaspora. Dacă vă uitați la alte țări cu diasporă importantă și mai implicată, știu că sunt țări puțin iliberale, dar măcar pot vota pentru țara din care fac parte, Turcia, Ungaria, acolo se face chiar campanie, toți din diaspora pot vota. Așa trebuie să se întâmple și la noi.
Estimăm 4 milioane de oameni diaspora, între 3,5 și 4. Nu toți votează, mulți s-au deconectat complet de țară. Probabil o reprezentativitate la nivel de 1-2 milioane de oameni ar trebui dată, dacă facem proporția între numărul deputaților și senatorilor. Aș da aceeași reprezentativitate în Parlament pe care o are Bucureștiul, aș da-o diasporei” , a spus Andrei Caramitru.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, începând cu ora 13:30.
Aflați și:
- După ce a studiat și a lucrat în sistemul financiar din Elveția, fiul lui Ion Caramitru s-a întors acasă „de dor" și a decis să intre în politică: „Aici, cu toată nebunia, mai poți schimba ceva"
- Vreți să vedeți unde va ajunge leul în raport cu euro? Priviți la episodul din Turcia: Erdogan, Soros, stat paralel, multinaționale
- „Sunt absolut convins că vor veni noi taxe (...) Vom avea o recesiune destul de severă în a doua parte a anului (...) Mi se pare aproape inevitabil că vor ajunge la un împrumut de la FMI". Predicțiile unui consultant fiscal pentru economia României
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In principal se voteaza (sau ar trebui) pt niste politici economice care nu ii influenteaza pe cei din diaspora.
USR devine din ce in ce mai "partid politic" - pragmatic: loveste si puncteaza acolo unde-i doare/ajuta.
Păi nici în România nu votează 18 milioane (cât se pune pe liste). Deci diasporei ar trebui să i se aloce cel puţin 100 de locuri în camerele reunite (din cele 565 nesimţite care sunt în structura prezentă)
Daca tot clamam ca ne vrem romanii inapoi , pai hai sa le cream oportunitatea sa spuna ce doresc.
Dar nu o sa vedem asa ceva in ERA PSD ....