Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Caramitru, USR, anunț pentru diaspora în emisiunea „În fața ta": „Trebuie să schimbăm legislația. Aș da diasporei aceeași reprezentativitate în Parlament pe care o are Bucureștiul"

Andrei Caramitru - digi

(Foto captura video)

Diaspora e esențială și nu trebuie gândită ca o populație care a plecat și s-a deconectat de țară, consideră Andrei Caramitru, consultant fiscal și antreprenor, fiul actorului Ion Caramitru, invitat sâmbătă la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Andrei Caramitru spune că de multe ori, oamenii din diaspora sunt mai implicați și știu mai multe din ce se întâmplă decât românii care au rămas în țară, fiind de părere că trebuie dat un mesaj de speranță diasporei.

„Diaspora vine, se întoarce, vizitează țara de multe ori pe an, nu e o populație pierdută de România, e o populație conectată cu România. Mulți din cei mai buni oameni sunt din diaspora. E un mesaj de speranță care trebuie dat diasporei, că țara o va duce mai bine, că țara va deveni europeană, că va deveni civilizată și că va fi un rol pentru ei în România”, spune Andrei Caramitru, care s-a înscris recent în USR.

El vede necesară schimbarea legislației pentru a oferi o mai bună reprezentativitate la nivelul Parlamentului pentru românii din afara țării și spune că pentru diaspora e nevoie de aceeași reprezentativitate în Parlament ca cea care există pentru București.

„Sunt două probleme. Una e de reprezentativitate (în Parlament - n.r.). Toată diaspora asta face mai puțin decât un județ în România, deși populația e de 15 ori mai mare. E o problemă care nu poate continua. A doua e ușurința de a vota în diaspora. Dacă vă uitați la alte țări cu diasporă importantă și mai implicată, știu că sunt țări puțin iliberale, dar măcar pot vota pentru țara din care fac parte, Turcia, Ungaria, acolo se face chiar campanie, toți din diaspora pot vota. Așa trebuie să se întâmple și la noi.

Estimăm 4 milioane de oameni diaspora, între 3,5 și 4. Nu toți votează, mulți s-au deconectat complet de țară. Probabil o reprezentativitate la nivel de 1-2 milioane de oameni ar trebui dată, dacă facem proporția între numărul deputaților și senatorilor. Aș da aceeași reprezentativitate în Parlament pe care o are Bucureștiul, aș da-o diasporei” , a spus Andrei Caramitru.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, începând cu ora 13:30.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gradul de reprezentare in parlamentul Romaniei al diasporei este umilitor 7 parlamentari reprezinta 3,5 milioane de romani, mai ales ca puterea vrea sa-i puna sa plateasca mai multi bani ca impozite si taxe.
    • Like 0
  • @Radu Turcan--- Nu as neglija diaspora dar nici nu as supradimensiona-o. Esential ar fi sa stim cati mai sunt conectati la tara asta iar apoi sa luam in consideratie procentul celor care participa la vot dar nu manipulati de SRI. Cei care preiau ceea ce e constructiv pentru societatea romaneasca vor avea un rol important si benefic pentru Romania. Nu ne putem permite sa-i neglijam !
    • Like 0
  • Dimpotriva, puterea votului pt diaspora l-as reduce!
    In principal se voteaza (sau ar trebui) pt niste politici economice care nu ii influenteaza pe cei din diaspora.
    USR devine din ce in ce mai "partid politic" - pragmatic: loveste si puncteaza acolo unde-i doare/ajuta.
    • Like 0
    • @ Radu Turcan
      La cat te duce mintea, ar trebui sa fii vreun parazit din administratie!
      • Like 0
  • Frumos și românesc gândul fiului actorului Ion Caramitru, Andrei Caramitru. Caramitru senior să continue să țină la piept acea listă cu 6 nume compromise de faptu că au fost pe listele de plată ale Securității.
    • Like 0
  • Total de acord cu ideea dlui Caramitru, nu însă şi cu propunerea exprimată numeric ca în citatul ce urmează: "Estimăm 4 milioane de oameni diaspora, între 3,5 și 4. Nu toți votează, mulți s-au deconectat complet de țară. Probabil o reprezentativitate la nivel de 1-2 milioane de oameni ar trebui dată, dacă facem proporția între numărul deputaților și senatorilor. Aș da aceeași reprezentativitate în Parlament pe care o are Bucureștiul, aș da-o diasporei” , a spus Andrei Caramitru.

    Păi nici în România nu votează 18 milioane (cât se pune pe liste). Deci diasporei ar trebui să i se aloce cel puţin 100 de locuri în camerele reunite (din cele 565 nesimţite care sunt în structura prezentă)
    • Like 1
    • @ N Cojocaru
      Ionel check icon
      In nota dl N Cojocaru eu asi prpoune sa facem si un parlament in exterior, care sa le reprezinte interesele celor care lucreaza afara !!! Sa ii stabilim sediul in Italia sau Spania, ca acolo sunt cei mai multi, si sa le promoveze interesele !!! Nu realizam penibilul situatiei/afirmatiilor acestui tanar rupt de realitatile tarii, desi spune ca din 2007 traieste in tara si munceste la o mare firma straina. Probabil dansul este inca conectat, cu tot respectul, la realitatile din Elvetia.
      • Like 0
  • Este un vis frumos. Niciodata nu o sa accepte psd-ul sa isi aduca 1-2 milioane de votanti antipsd care sunt in stare sa mearga sute de kilometri si sa piarda duminici intregi stand la cozi la sectiile de votare.
    • Like 2
  • Daca s-ar decide asta vreodata ,ar insemna un mare pas inainte pentru Romania . Nu pentru ca diaspora ar vota pe unul sau pe altul ,ci pentru ca li s-ar da oamenilor dreptul sa participe la viata cetatii , unde eventual ar vrea sa revina.
    Daca tot clamam ca ne vrem romanii inapoi , pai hai sa le cream oportunitatea sa spuna ce doresc.
    Dar nu o sa vedem asa ceva in ERA PSD ....
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult