Căderea masivă a părului poate fi semnul unei probleme serioase de sănătate sau a unei carențe de vitamine în organism și este una dintre problemele cu care pacienții vin deseori în cabinetul medicului dermatolog. „Atunci când nu observăm leziuni la nivelul scalpului, iar pacienții vin și spun că le cade foarte mult părul, noi trebuie să vedem dacă există alte afecțiuni și recomandăm analize de sânge”, spune dr. Monica Popescu Ilioniu, medic specialist Dermatovenerologie și Alegologie-Imunologie.
Într-un interviu pentru secțiunea de prevenție a habits by Republica, realizată cu susținerea Rețelei de sănătate Regina Maria, medicul vorbește despre limita până la care căderea părului poate fi considerată normală, despre tratamentele și procedurile care ajută la regenerarea sa, despre practicile cosmetice dăunătoare și despre cum poți avea un păr mai frumos și mai sănătos făcând câteva schimbări simple.
Câteva idei din interviu:
- În cazul căderii masive de păr, trebuie să vedem dacă există probleme endocrinologice, afecțiuni ale glande tiroide, hipotiroidism, hipertiroidism… Se poate ca una din cauze să fie diabetul zaharat, pot să existe deficite de fier, carențe de vitamine. Putem să avem, de exemplu, o cădere masivă a părului după o sarcină, după un stres, după un stres chirurgical, Dacă au fost alte afecțiuni chirurgicale sau infecții majore, poate să apară o modificare bruscă,. Am avut, de pildă, foarte mulți pacienți care după COVID se plângeau de căderea masivă a părului.
- Este normal să ne cadă cam 50-150 de fire de păr pe zi.
- Dacă stăm la soare, trebuie să folosim produse de protecție UV pentru păr,
- avem seruri care se pot aplica la nivelul scalpului.
- Foehnul ar trebui folosit cât mai puțin, mai mult ar trebui să mergem pe uscare naturală, să ținem părul într-un prosop și să evităm uscarea frecventă. Foarte important este să nu pieptănăm părul când este ud, pentru că se rupe și trebuie să avem grijă să folosim un pieptăn cu dinții mai rari.
Care sunt principalele probleme legate de păr cu care pacienții se prezintă în cabinetul medicului dermatolog?
Avem foarte mulți pacienți care se prezintă la cabinet pentru afecțiuni la nivelul părului. Vin și spun că au mâncărimi la nivelul scalpului, că au căderi masive ale firelor de păr. Noi trebuie să facem mai întâi un examen obiectiv, adică să analizăm scalpul. Să vedem dacă sunt leziuni, scuame, mătreață. Trebuie să vedem dacă pielea este roșie, acest lucru poate să ascundă alte afecțiuni - dermatită seboreică, psoriazis, ciuperci, tinea capitis. La examenul obiectiv putem să observăm dacă există goluri la nivelul scalpului - pielea poate să fie normală, dar poate exista o cădere masivă de tip smocuri, o numim noi alopecia areata. Mai avem alopecia areata cicatricială, adică sunt modificări și ale pielii, pielea este mai atrofică, cu cicatrici și atunci acest lucru implică alte boli, boli autoimune. Atunci când nu observăm alte leziuni la nivelul scalpului, iar pacienții vin și spun că le cade foarte mult părul, noi trebuie să vedem dacă există alte afecțiuni și recomandăm analize de sânge.
Care este legătura dintre sănătatea părului și starea generală de sănătate a unei persoane?
Efluviul telogen reprezintă o forma frecvent întâlnită de pierdere a firelor de par, si poate apărea atât la femei, bărbați cât și la copii. Multiple cauze pot duce la apariția efluviului telogen, precum stresul fizic sau emoțional, stări febrile, intervenții chirurgicale, diete restrictive cu carente de vitamine sau oligoelemente, afecțiuni tiroidiene ( hipotiroidie, hipertiroidie) sau chiar sarcina si alăptarea, diabet zaharat. Medicul dermatolog va recomanda o serie de analize, atât uzuale cât și hormonale pentru a putea decela aceste modificări. Pe lângă tratamentul propriu zis, este necesara si corectarea factorilor asociați.. Se poate ca una din cauze să fie diabetul zaharat, pot să existe deficite de fier, carențe de vitamine. Am avut, de pildă, foarte mulți pacienți care după COVID se plângeau de căderea masivă a părului.
Există însă și alte cauze - poate exista alopecie de tracțiune, care nu este o chestiune care ține de o problemă de sănătate, atunci când pacienții își țin părul părul foarte strâns în coadă sau folosesc bigudiuri zilnic și atunci părul este supus unui stres mecanic. Și mai există, de exemplu, cauze ereditare, la bărbați, dacă apare chelia aceea înainte de 40 de ani.
Ce soluții există pentru pacienții care suferă de pe urma căderii părului?
Trebuie, în primul rând, să ne asigurăm că nu există alte afecțiuni, așa cum spuneam, noi de fiecare dată examinăm scalpul să vedem dacă sunt și alte afecțiuni, pentru că în acest caz trebuie căutăm și să tratăm boala.
În funcție de situație, noi putem face o serie de proceduri dermatocosmetice, precum mezoterapia la nivelul scalpului - sunt soluții gata preparate, cu vitamine, cu aminoacizi, cu acid hialuronic care se introduc prin injecții cu ace mici, speciale direct la nivelul folicululuii pilos. Putem face și PRP (Platelet Rich Plasma), terapia vampir - se recoltează sângele pacientului, se centrifugheaza și separă plasma și produsul final este injectat la nivelul foliculului pilos. Acesta stimulează circulația și asigură un pachet de factori de creștere.
Se recomandă și administrarea de vitamine? Ce rol joacă alimentația în sănătatea părului?
În general, trebuie să avem o alimentație bogată în Omega 3 și în vitamine, zinc, seleniu, fier. Zincul se găsește în semințele de dovleac și cereale, vitamina E, la fel, se găsește și în anumite alimente - în spanac și în floarea soarelui, nuci, mango. Mai sunt importante și Omega 3, și biotina sau vitamina H, care are un rol foarte mare în regenerare, previne căderea și favorizează creșterea părului. Se poate găsi și-n nuci, în lactate, în morcovi… Fierul, la fel, se găsește și în anumite alimente. Există deseori pacienți care au diete dezechilibrate, care vor slăbiri bruște și atunci ne întâlnim cu deficite nutriționale. De obicei, atunci când pacienților le cade mult părul, noi dăm și suplimente de vitamine, sunt pe piață anumite suplimente care cuprind fier, zinc, B-uri, care ajută la regenerarea, la creșterea părului. Colagenul este important, se găsește și în păr, și în unghii, poate să fie și în alimentație, dar avem și complexe cu colagen.
Chiar dacă avem grijă la alimentație, de multe ori această suplimentare duce la regenerarea firului de păr. Mai există și șampoane sau loțiuni împotriva căderii părului. Acestea din urmă se masează cu degetele la nivelul scalpului, pătrund la nivelul pielii și stimulează circulația folicului pilos. Loțiunea poate să fie aplicată în fiecare seară, nu e nevoie de spălare după aplicarea ei și nu îngrașă, de obicei, părul.
Cât păr este normal să ne cadă într-o anumită perioadă?
Este normal să ne cadă cam 100-150 de fire pe zi. Părul are mai multe faze. Are fază de creștere, anagenă, care durează mai mulți ani, cam 90 la sută din firele de păr sunt în această fază. Apoi este etapa catagenă, o etapă de tranziție, care durează de obicei câteva zile, când părul nu mai crește. Practic, firele de par aflate in acest stadiu cad zilnic într-un număr de 50-150 de fire pe zi. Și faza telogenă, faza de repaus, care de obicei durează în jur de trei luni, în care sunt cam 9% dintre foliculii de pe cap și în care firele încep să cadă. Când părul este în fazele acestea, suntem îngrijorați că ne cade, dar de fapt el trebuie să se și regenereze.
Totodată, părul poate să cadă mai des la menopauză, când apar dezechilibre hormonale. Estrogenul si progesteronul sunt hormoni care contribuie la refacerea si rezistenta firului de par. Oricare ar fi cauzele caderii parului la femeile aflate la menopauza, este important să știm că există și remedii pentru acest efect nefavorabil al acestei perioade. În acest sens se recomandă hidratarea adecvată, asigurarea unei diete alimentare adecvate. Vitaminele, mai ales cele din complexul B (vitamina B6 , vitamina B3), minerale, proteine și acizii grași Omega 3 sunt esențiale pentru regenerarea țesuturilor.
Chiar și atunci când nu le cade în exces, foarte mulți oameni sunt nemulțumiți de părul lor, care poate fi prea gras, prea uscat, prea fin, prea ondulat. Cum poți avea un păr frumos și sănătos, ce rutină de îngrijire trebuie să ai în fiecare caz?
Fiecare are genele lui. Putem avea, de exemplu, păr uscat, friabil, sau păr gras. Părul gras înseamnă o hiperactivitate a glandelor sebacee, se poate asocia uneori cu o dermatită seboreică și atunci trebuie tratament, adică șampoane speciale. Există șampoane anti-sebum, anti-mătreață... În situații foarte severe, în cazul părului gras, pacientul poate să pună la clădire zeamă de lămâie în apă.
Mai avem părul uscat, friabil, și atunci trebuie să folosim șampoane pentru păr uscat și măști care asigură o hidratare la nivelul părului.
Există și părul mixt, care este mai gras la rădăcină, uscat la vârfuri. În acest caz, vârfurile trebuie tunse regulat, pentru că ele încep să se usuce, să se despice.
Trebuie să folosim produsele cosmetice adecvate părului - pentru păr normal, gras sau uscat. Cei cu păr uscat nu trebuie să se spele atât de des, pot să se spele de două ori sau chiar o dată pe săptămână. Cei cu păr gras ajung să se spele și de trei ori pe săptămână dar, atenție, nu trebuie să se spele chiar în fiecare zi sau de două ori pe zi, am întâlnit și astfel de situații. Pentru că atunci apare o hiperproducție a glandelor sebacee și se îngrașă și mai mult. Avem nevoie de un șampon, de balsam sau de mască hidratantă, iar dacă folosim placa sau alte proceduri trebuie să aplicăm un ser de protecție termică înainte. În plus, dacă afară este soare terbuie să aplicăm un spray de protecție UV.
Care sunt practicile cosmetice care duc la degradarea firului de păr?
Sunt foarte mulți care folosesc placa. De multe ori, cei care au părul mai ondulat vor păr întins, iar cei care au păr întins vor păr ondulat și se folosește excesiv placa. Placa duce la o agresiune termică asupra firului de păr și trebuie să utilizăm anumite seruri înaintea folosirii ei pentru a-l proteja de arsura termică. Totodată, placa trebuie să fie una adecvată, cu ceramică, cu ioni, și să nu ardă foarte mult părul. Foehnul, la fel, ar trebui folosit cât mai puțin, mai mult ar trebui să mergem pe uscare naturală, să ținem părul într-un prosop și să evităm uscarea frecventă. Foarte important este să nu pieptănăm părul când este ud, pentru că se rupe foarte tare și trebuie să avem grijă să folosim un pieptăn cu dinții mai rari. Trebuie să uscăm mai întâi părul și apoi să îl descurcăm, iar cei care au parul mai creț trebuie să încerce să și-l descurce mai întâi cu degetele.
Dacă stăm la soare, trebuie să folosim produse de protecție UV pentru păr, avem seruri care se pot aplica la nivelul scalpului. La polul opus, iarna părul, ca și pielea se usucă mai tare din cauza frigului și atunci trebuie să folosim măști mai hidratante, la fel cum și pentru piele trebuie să folosim cremele mai grase. În cazul măștilor de păr, trebuie trebuie avut grijă să nu fie aplicate direct la rădăcină, ci pe vârfuri, că altfel se îngrașă rădăcina.
Ce impact au fixativul și vopseaua de păr asupra sănătății părului?
Fixativele sunt toxice, noi le putem folosi, dar fără să facem acest lucru în exces. Sunt foarte mulți care își dau zilnic cu fixativ, uitând că agresiunile chimice duc la afectarea firului de păr.
În cazul vopsitului, trebuie să avem grijă să nu face schimbări majore ale culorii precum de la negru la blond și invers. Trebuie să avem în vedere că vopsitul poate să ducă la căderea părului, mai ales în cazul vopselei cu amoniac, eu folosesc o vopsea fără amoniac. Totodată, trebuie avut în vedere că există alergii la diferite culori, dermatite de contact.
Cum se manifestă acestea?
După ce se aplică vopseaua sau alte produse pielea devine roșie. Dacă e un proces alergic mai sever, se poate întinde la nivelul feței sau toracelui, adică este și o reacție imunologică și erupția poate să fie mai întinsă și atunci trebuie să facem și anumite testări. Există testări cutanate pentru a evidenția dacă este o dermatită de contact alergică sau iritativă, pentru că avem și reacții iritative la chimicalele care sunt în aceste produse. Pacienții și spun îi mănâncă scalpul după ce au folosit o anumită vopsea și dacă testarea cutanată PATCH este pozitivă atunci trebuie să evite și să nu mai folosească vopseaua cu acele ingrediente. Practic trebuie să se uite la fiecare compus. Am întâlnit frecvent situații în care cei care lucrează cu aceste produse au căpătat alergii. Unele au dezvoltat alergii și de la vapori - pot apărea reacții la față, la pleoape.
Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.