Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cărturești închide majoritatea librăriilor din București și din țară. „În acest moment, viitorul Cărturești este pus sub semnul întrebării”

Cărturești Carusel

Cărturești a luat decizia să închidă majoritatea librăriilor din București și din țară, pentru a-și proteja angajații și cititorii în timpul epidemiei de coronavirus: „În acest moment, viitorul Cărturești este pus sub semnul întrebării”, au anunțat reprezentanții companiei într-un comunicat publicat de Digi24. Librăria online rămâne deschisă.

„În acest moment, viitorul Cărturești este pus sub semnul întrebării de scăderea dramatică a vânzărilor, precum și de incertitudinea privind măsurile luate de autorități în sprijinirea sectorului cultural de efectele economice devastatoare ale pandemiei COVID-19. Librăria online carturesti.ro rămâne deschisă și cititorii sunt încurajați să sprijine librăriile fizice prin comenzi online în următoarea perioadă.

Pentru ca o librărie să trăiască e nevoie zilnic de cititori, de evenimente, de interacțiuni între librari, editori, autori și public. În ultimele zile, librăriile noastre au rămas fără cititori, lansările de carte s-au anulat, atelierele pentru copii s-au oprit, vânzările au scăzut la niveluri de neimaginat.

Situația aceasta nu ne afectează doar pe noi, ci un întreg lanț de furnizori (aproximativ 1500 de furnizori din România) și colaboratori: edituri, autori, organizatori de evenimente, artiști grafici sau agenții de comunicare. Și îi va afecta, în cele din urmă, chiar pe cititorii care ne-au susținut până acum. Dispariția unei librării lasă un gol în comunitate, șterge un spațiu de socializare, învățare și descoperire, anulează ocazia întâlnirii întâmplătoare cu o carte care îți poate schimba viața. Activăm într-un domeniu vulnerabil la scăderile economice: cărțile și activitățile culturale sunt primele tăiate de pe listă în astfel de vremuri. Însă disrupția creată de pandemia COVID 19 s-a dovedit până acum mai devastatoare decât oricare dintre crizele cu care librăriile s-au confruntat în ultimele decenii”, se arată în comunicatul Cărturești.

Reprezentanții lanțului de librării cer sprijinul autorităților, cerându-le măsuri urgente de sprijin a întreprinderilor din domeniul cărții, precum suportarea integrală a șomajului tehnic de către stat, linii de creditare cu dobândă zero asigurate de statul român, reglementarea ca situație de forță majoră, inclusiv în privința statutului chiriașului din cadrul spațiilor comerciale. 

La nivel național, Cărturești are 37 de librării-concept, printre care Cărturești Carusel, din centrul Bucureștiului, inclusă de The Telegraph pe lista celor mai frumoase librării din lume.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult