Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cărturești închide majoritatea librăriilor din București și din țară. „În acest moment, viitorul Cărturești este pus sub semnul întrebării”

Cărturești Carusel

Cărturești a luat decizia să închidă majoritatea librăriilor din București și din țară, pentru a-și proteja angajații și cititorii în timpul epidemiei de coronavirus: „În acest moment, viitorul Cărturești este pus sub semnul întrebării”, au anunțat reprezentanții companiei într-un comunicat publicat de Digi24. Librăria online rămâne deschisă.

„În acest moment, viitorul Cărturești este pus sub semnul întrebării de scăderea dramatică a vânzărilor, precum și de incertitudinea privind măsurile luate de autorități în sprijinirea sectorului cultural de efectele economice devastatoare ale pandemiei COVID-19. Librăria online carturesti.ro rămâne deschisă și cititorii sunt încurajați să sprijine librăriile fizice prin comenzi online în următoarea perioadă.

Pentru ca o librărie să trăiască e nevoie zilnic de cititori, de evenimente, de interacțiuni între librari, editori, autori și public. În ultimele zile, librăriile noastre au rămas fără cititori, lansările de carte s-au anulat, atelierele pentru copii s-au oprit, vânzările au scăzut la niveluri de neimaginat.

Situația aceasta nu ne afectează doar pe noi, ci un întreg lanț de furnizori (aproximativ 1500 de furnizori din România) și colaboratori: edituri, autori, organizatori de evenimente, artiști grafici sau agenții de comunicare. Și îi va afecta, în cele din urmă, chiar pe cititorii care ne-au susținut până acum. Dispariția unei librării lasă un gol în comunitate, șterge un spațiu de socializare, învățare și descoperire, anulează ocazia întâlnirii întâmplătoare cu o carte care îți poate schimba viața. Activăm într-un domeniu vulnerabil la scăderile economice: cărțile și activitățile culturale sunt primele tăiate de pe listă în astfel de vremuri. Însă disrupția creată de pandemia COVID 19 s-a dovedit până acum mai devastatoare decât oricare dintre crizele cu care librăriile s-au confruntat în ultimele decenii”, se arată în comunicatul Cărturești.

Reprezentanții lanțului de librării cer sprijinul autorităților, cerându-le măsuri urgente de sprijin a întreprinderilor din domeniul cărții, precum suportarea integrală a șomajului tehnic de către stat, linii de creditare cu dobândă zero asigurate de statul român, reglementarea ca situație de forță majoră, inclusiv în privința statutului chiriașului din cadrul spațiilor comerciale. 

La nivel național, Cărturești are 37 de librării-concept, printre care Cărturești Carusel, din centrul Bucureștiului, inclusă de The Telegraph pe lista celor mai frumoase librării din lume.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult