Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cât este despre șansă și cât este despre dotări. Cum se scrie viața în secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți din România

Două fetițe gemene s-au născut înainte de vreme. Una dintre ele a avut norocul să fie transferată la timp într-o unitate medicală de rang superior. Pentru cea de-a doua însă, ambulanța a ajuns prea târziu. Pentru că nu exista un ventilator în secție, copilei i s-a făcut respirație manuală, la balon, dar nu a fost suficient acest efort și nu a supraviețuit.

S-a întâmplat în România, în primele luni ale acestui an, într-un spital de stat dintr-un oraș de provincie. O mână de oameni și-a propus să schimbe cifrele mortalității infantile în contextul în care avem cea mai mare rată din Uniunea Europeană cu 5,6 decese la o mie de nașteri vii: Fundația Vodafone România.

„Ne dorim ca astfel de situații să nu se mai întâmple. Sigur, este utopic să spui că astfel de lucruri să nu se mai întâmple, dar există speranță. Pentru că atunci când ne-am apucat de finanțarea proiectelor în neonatologie rata mortalității era undeva la 10 la mie, adică triplu față de media la nivel european, iar acum – și datorită contribuției noastre și a altor factori implicați și organizații neguvernamentale – suntem sub 6 la mie. Asta ne dă speranță, dar încă sunt lucruri de făcut pentru că suntem fruntași în acest clasament, din păcate”, afirmă Teodora Munteanu, senior program manager Fundația Vodafone România.

Deși există o nevoie uriașă de dotări cu echipamente performante și renovări ale spațiilor medicale din sistemul public de sănătate sunt încă secții și compartimente din spitalele de stat care refuză finanțarea din partea organizațiilor neguvernamentale, spune Teodora Munteanu. „E normal să facem bine. Iar binele te aștepți să fie primit cu brațele deschise atunci când mergi și vrei să oferi ajutorul. Nu se întâmplă întotdeauna însă așa, din diverse motive”, explică invitata Podcastului de Fapte Bune.

Vă invităm să ascultați Podcastul de fapte bune accesând fișierul audio de la finalul acestui articol sau dând click pe clipul de la începutul acestui material.

Organizația pe care o reprezintă a investit peste 5 milioane de euro în zece ani în neonatologia din România, prin construirea noii secții de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la „Marie Curie”, devenită standard în îngrijirea neonatală. „Suntem acolo unde începe viața, iar secția asta a doctorului Cătălin Cîrstoveanu a setat foarte sus așteptările și ne dorim să existe asemenea spații în cât mai multe locuri din țară”, afirmă Teodora Munteanu.

După modelul de la București, Fundația Vodafone România a modernizat și dotat un alt spațiu: compartimentul de terapie nou-născuți de la Spitalul Județean Constanța, anunțând continuarea misiunii de a investi în sănătatea românească prin inițierea Fondului de Viață pentru Nou-Născuți. Un program de dotare și modernizare cu echipamente și aparatură medicală, inclusiv soluții de telemedicină , dar și renovări ale spațiilor medicale pentru a crește calitatea vieții, stabilizarea, diagnosticarea, tratamentul și transferul în condiții optime a nou-născuților cu diferite afecțiuni aflați în compartimente de neonatologie și terapie intensivă cu nivel de competență I și II. Potrivit organizației, doar în 14 orașe din România există secții de nivel III, dotate cu aparatură necesară și doar aici nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată.

În restul de 169 de secții și compartimente de nivel I și nivel II, copiii cu riscuri majore nu pot fi tratați și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și are consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate. Aparatura medicală performantă face, la propriu, diferența dintre viață și moarte. Asta a văzut-o Teodora Munteanu. 

Prin lansarea Fondului, șase secții și compartimente de neonatologie din țară (Botoșani, Caransebeș, Craiova, Mediaș, Slatina și Târgu Mureș) au primit finanțare din partea Fundației Vodafone România, printr-un parteneriat local între autorități, organizații neguvernamentale și managementul unităților medicale. Asta se traduce în 150 de echipamente medicale și conexe, de care beneficiază 11.000 de nou-născuți, pregătire profesională pentru 50 de medici și asistenți neonatali și soluții de telemedicină. „Inițial ne-am dorit să finanțăm strict cu echipamente medicale unitățile medicale înscrise în proiect, dar ne-am dat seama că nevoile locale sunt foarte mari. Îmi aminte de discuția pe care am avut-o cu managementul spitalului și cu doamna doctor Dosza de la Caransebeș cand au aplicat pentru finanțare”, spune Teodora Munteanu. „Se întâmpla în pandemie și a fost o discuție online, nu puteam merge la acel moment acolo. Și am întrebat: Am văzut că ați trecut măsuțe de înfășat... - Avem nevoie, a spus atunci doamna doctor. La momentul ăsta în secție nu avem și ce avem sunt foarte vechi”. Ulterior, când au venit echipamentele, dar și măsuțele de înfășat, medicul Victoria Dosza a mărturisit că a întinerit zece ani, așa de mare i-a fost bucuria când a văzut că poate continua să profeseze într-o secție la zi, care nu mai fusese dotată de 30 ani, afirmă invitata Podcastului. 

„Este un sentiment minunat să vezi că lucrurile se întâmplă și chiar s-au întâmplat în timpul estimat. Chiar dacă au existat obstacole legate de timpul de livrare al echipamentelor, creșteri de preț, lucrurile s-au întâmplat. Aparatele sunt toate funcționale, iar copiii beneficiază de ele. Am fost la Botoșani, în secția doamnei doctor Carmen Zaboloteanu. Și am văzut acolo un bebeluș conectat de 24 de ore la un ventilator, iar medicul mi-a spus că acest ventilator performant fusese pus în funcțiune fix cu o zi înainte să se nască copilul. Și el trăia datorită acestui ventilator. De ce spun datorită? Pentru că acest ventilator imită foarte fidel funcționarea unui plămân și, dacă nu ar fi existat, ar fi fost necesar un transfer într-o secție de nivel superior, iar timpul nu ar fi fost în favoarea copilului. Să vezi un bebeluș care respiră și care trăiește datorită unui aparat – e adevărat, scump – e emoționant. Dar nu despre asta este vorba, ci că aparatul a ajuns la timp. Și că a și fost pus în funcțiune. Știm că se întâmplă să achiziționezi echipamente și ele să nu și funcționeze”.

Întrebată cum se măsoară reușita unui proiect în sănătate, Teodora Munteanu spune că organizația din care face parte urmărește evoluția secțiilor în care a investit, a oamenilor, precum și a micilor pacienți. „Dacă ne uităm doar la cifre înseamnă că proiectul și-a îndeplinit scopul, au fost realizați indicatorii – ca să folosesc un limbaj corporatist dar, dincolo de aceste cifre, o viață salvată, o poveste pe care o auzim din secția respectivă, un medic care este mulțumit de ceea ce găsește și de felul în care își face meseria, ori o mamă care ne mulțumește atât nouă cât și celorlalți oameni implicați în evoluția copilului ei, asta înseamnă reușita unui proiect”.

„Orice viața salvată merită tot efortul nostru”, afirmă Munteanu anunțând a doua etapă a proiectului Fondul Viață pentru Nou-Născuți. Acesta este în derulare prin extinderea soluției de telemedicină la nivel național (n.r. 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III vor fi conectate la rețeaua de telemedicină) și prin dotarea unor secții și compartimente de neonatologie de nivel I și II din Câmpulung, Moldova Nouă, Cluj și Luduș. „La Luduș,

de exemplu, finanțarea din partea primăriei este de 10.000 euro pe an, ceea ce înseamnă foarte foarte puțin. Cu acești bani nu poți vorbi de investiții serioase, dar oamenii de acolo se zbat pentru orice sumă de bani. Am rămas profund surprinse că și la Luduș, și la Moldova Nouă. să găsim secțiile de neonatologie, dar și spitalul renovat din fonduri private și europene. Oamenii ăștia au făcut primul pas, iar noi urmează să le aducem echipamentele și să oferim pregătire pentru echipele medicale”, afirmă Munteanu. Oricine se poate alătura demersului Fundației Vodafone România pentru dotarea secțiilor în care sunt îngrijiți nou-născuții printr-o donație de 2 euro, trimițând un SMS cu textul RITM la 8845 sau printr-o donație online.

Ce se întâmplă la Moldova Nouă, localitatea în care e un singur medic neonatolog, în câte secții din București funcționează soluția de telemedicină, cum au ales oamenii din Vodafone să sprijine proiectele Fundației, dar și ce meserie știe fata Teodorei că are mama ei aflați ascultând Podcastul de Fapte Bune, un proiect susținut de Fundația Vodafone România și amplificat de Republica.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
Gazdă: Diana Marcu/ Invitată: Teodora Munteanu, senior program manager Fundația Vodafone România
sound-bars icon