Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cătălin Ștefănescu: Lumea nu este complet tâmpită, mai există şi lume normală la minte

Faptul pe care trebuie să îl învăţăm după părerea mea este acesta: că nu e obligatoriu să fii un tip de maximă notorietate ca să fii un tip respectabil şi un tip al cărui fel de conduită trebuie replicată. Încetul cu încetul, lucrul acesta ne conduce la ceva elementar: respectul pentru alteritate, pentru cetăţeanul de lângă noi. Noi avem senzaţia că dacă cineva de lângă noi nu are un nume mare, nu poate să fie un cineva respectabil. Ba da, poate (...) Toată grija asta, panica pe care o avem, <vai nu mai sunt repere, vai numai sunt reguli, vai nu mai sunt oameni-reper>, cred că de cele mai multe ori este simularea exprimării cinstite, pentru că de fapt este rezultatul unei forme de mică ticăloşie interioară” este de părere Cătălin Ștefănescu. Despre tsunami-ul digital, calitatea conținutului de pe internet, jurnalism, dar și despre despre repere și valori, într-o discuție cu Cătălin Ștefănescu, la Interviurile Paginademedia. 

"Cantitativ, ceea ce vedem nu este singurul lucru care există pe piaţă. Există locuri spre care te poţi întoarce şi poţi să vezi lucruri care s-ar putea să-ţi facă plăcere (...) Acum sigur că există oameni care se vaită şi o fac pe bună dreptate, sunt oameni care spun că lumea de calitate, să zicem, s-a retras în munţi, are grupuri de rezistenţă. S-ar putea să fie adevărat, ofensiva e maximă la ora asta, e o ofensivă naturală democratizarea felului de a te exprima (...) Sunt bloggeri pe care îi respect foarte tare, sunt oameni care îşi fac meseria foarte bine, după cum sunt şi nişte ridicoli, e normal să fie aşa. Îmi muşc limba de foarte multe ori, îmi vine să răspund cu nişte cuvinte foarte nepotrivite, mă întâlnesc, şi e normal să fie aşa, cu fenomenul hater care nu îţi spune că ai făcut ceva prost pentru că…, ci te înjură, te jigneşte, te pune la zid. Cred că ar face-o şi fizic, vorbesc nepotrivit în cel mai incalificabil mod cu putinţă (...) Stă în puterea fiecăruia dintre noi de a-şi căuta meniul în situaţia asta.

Este important să ajungi, câtă vreme ai conștiinţa faptului că vrei să faci ceva diferit, undeva spre partea superioară a valului, să spui că exişti. Cineva te poate găsi. Lumea nu este complet tâmpită, mai există şi lume normală la minte şi lumea asta, încet, cred că se orientează. Îmi place să cred lucrul ăsta.

Nu fac parte din cei disperaţi, care spun că planeta se termină poimâine, nu cred în povestea asta că lumea citeşte mai puţin. Mecanic, citeşte mult mai mult, fizic vorbind. Că citeşte cărţi mult mai puţin e altceva. Dar că citeşte nu e deloc acelaşi lucru. Nu cred că se dărâmă planeta şi cred că valul ăsta trebuie luat aşa cum e, cu răbdare, cu bucuria faptului că el există."

Puteți urmări în întregime interviul dat de Cătălin Ștefănescu pentru Paginademedia.ro, aici și în fișierul video de mai jos.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stefania check icon
    Toata admiratia pentru domnul Catalin Stefanescu.Il urmaresc si il apreciez de mai mult timp.
    Felicitari pentru articol domnule Obae.Va asteptam si cu alte exemple de jurnalisti adevarati!
    • Like 0
  • Si ,tot cei intregi la minte, trebuie sa gaseasca metode sa I apere pe cei bolnavi de manipulatori
    • Like 0
  • "Tampenia" e o boala.
    Comportamentul oamenilor sanatosi fata de cei bolnavi trebuie sa fie altul decat cel care s a manifestat la noi din 90 incoace.
    Le spunem ca sunt bolnavi, ca nu pricep multe, in loc sa i facem sa inteleaga cu rabdare si fara injurii care, oricum, nu fac decat sa starneasca ura.
    Si sa nu uitam ca , fiind o boala, tampenia poate lovi pe oricine .Oricat de imun s ar crede.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult