Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Câteva lucruri care ne despart de Finlanda, țară aflată pe primul loc în topul fericirii

Fericire în zăpadă

Foto: Guliver Getty Images

Românii sunt mai fericiți ca în 2017. Așa arată datele din World Happiness Report 2018: am câștigat 120 de puncte și am urcat cinci locuri în clasamentul fericirii mondiale față de anul trecut. Și chiar dacă beneficiem de 330 de ore cu soare în plus față de ei, suntem la distanță de 1.687 de puncte de fericire de finlandezi, aflați anul acesta pe primul loc.

Care sunt diferențele între noi și ei?

Anii de viață.

Speranța de viață este de 80,4 ani la ei, față de 74,3 ani la noi.

Bunăstarea.

PIBul lor este de 47.000 de USD, față de 9.000 de USD la noi.

Spațiul.

Densitatea populației este de 18 persoane / km.p. față de 85 persoane / km.p. la noi.

Migrația.

Ei înregistrează 14.000 de imigranți în fiecare an, noi exportăm 30.000 de persoane în același interval de timp.

Îi batem, în schimb, la amprenta ecologică (la noi este de 2,7 gha/persoană, la ei e 5,9 gha/persoană) și la creșterea economică (dublă la noi în 2017 față de 3,3%, cât au înregistrat ei).

Diferențele nu se opresc aici: România se află pe locul 59 în clasamentul Transparency International 2017, care ordonează țările de la cel mai mic la cel mai mare nivel de corupție, așa cum este el perceput de experți și oameni de afaceri. În același top mondial, Finlanda este pe locul 3.

Câteva date în plus și închei:

Iar apropo de fericire: prevalența tulburărilor depresive este de 5,6% în Finlanda și de 5% în România.

Articol publicat pe site-ul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Nu e vorba doar de teme. Învăţământul finlandez e adaptat copilului, e diferenţiat. Fiecare profesor e în acelaşi timp un educator, care pune mare atenţie pe puterea de înţelegere a elevului. Nu există fenomen de dopaj ca la noi ("le dau la greu, că sunt dăştepţi rău"), nu există termenul de "obraznic" ("obrăznicia" fiind de fapt o reacţie de apărare).

    Elevii finlandezi nu "stau drepţi" şi nu "fac linişte". Sunt agili, li se dă voie să vorbească între ei fără să perturbe lecţia, sunt activi şi pun întrebări. Prin contrast, elevii români veniţi în Finlanda sunt suspect de tăcuţi, "cuminţi" (a se citi "dresaţi"). Pentru profesorii finlandezi lipsa întrebărilor e un semnal de alarmă.

    Este adevărat că logistic vorbind învăţământul finlandez operează cu clase reduse ca număr (16 elevi), ceea ce uşurează efortul profesorului.

    Materia este tradusă pe înţelesul lor, fără definiţii savante. La noi elevii îşi folosesc din plin MEMORIA TEMPORARĂ, stocând definiţii fără rost pe care nu le vor folosi niciodată şi pe care le vor uita în câţiva ani.

    La literatură titlul este "element paratextual" iar "firul epic reprezintă o înlănţuire a secvenţelor narative". Finlandezii nu folosesc asemenea clişee decât la facultate. Caietele de literatură din România constituie o curiozitate pentru un profesor din Finlanda (au fost cazuri concrete).

    E drept că în România elevii sunt obligaţi să îngurgiteze asemenea termeni de carton pentru a face faţă unei evaluări dure, în care poţi întâlni un corector de modă veche care taie în carne vie. Profesorii sunt nevoiţi să-şi facă datoria oricât de anostă li s-ar părea lecţia.

    Învăţământul românesc e elitist şi plin de clişee, lucru recunoscut până şi de manualele de pedagogie. Cu alte cuvinte se ştie, dar nu se face mare lucru.
    • Like 0
  • Si nu le dau copiilor teme de casa. Cred ca de aceea copiii lor sunt mult mai fericiti decat ai nostri. Si stau mai bine in topurile interantilonale decat noi, in privinta educatiei copiilor.
    • Like 0
  • check icon
    În concluzie, tot banul „aduce fericirea„ ne place sau nu, respectiv PIB-ul de peste cinci ori mai mare, el aduce un trai îndestulat, lipsit de grijile elementare, întreținerea sănătății la standarde ridicate, învățământ modern, migrație redusă către exterior, corupție mai mică, etc. Sunt cam la fel de depresivi ca noi din cauza climei, cam la fel de inculți și leneși culturali ca noi după procentul de pierderea timpului și a minții pe așa zisele rețele sociale, viteza de net nu e cu mult mai mare și se pune problema dacă chiar e necesară sau efectiv utilă, nu doar de dragul competiției, căci utilizarea infantilă, ignorantă și/sau retardă a acestuia , gen jocuri, facebook, etc., filme de duzină(adică peste 95% din producții), pornografie și divertisment de gașcă de cartier, nu justifică creșterea vitezei de net decât pt. administratorii de site-uri ce câștigă bani de pe urma prostimii majoritare. De băut beau ca noi, deși nu ar trebui să aibă motive căci sunt ultra fericiți(?!?!) apoi, la noi nr. totuși apreciabil de femei politician a adus doar la dezastru la toate capitolele atât în parlament, guvern și primării lucru ce nu determină o cale spre fericire în nici-un caz.(or fi și excepții, dar nu se simte). Deci...
    • Like 0
    • @
      Victor66 check icon
      N-ai citit ca sunt mai depresivi ca noi?!
      • Like 1
    • @ Victor66
      Valentin check icon
      Şi la islandezi e la fel. E de la vreme. Nu mai vorbesc de reumatism, unde durerea e fizică.
      • Like 0
  • Viteza de internet, probabil media masuratorilor pe tara. Romania sta mult mai bine si internetul e mult mai ieftin decat in orice alta tara Europeana... Da, si finlandezii castiga bine, dar compari serviciul (care e acelasi peste tot, sunt cam aceleasi costuri) cu pretul lui, si vezi ca, desi in Romania poti avea 1GB acasa cu 70 de lei TVA inclus, iar firma furnizoare are profit, in alte tari nu poti visa la asa ceva, platesti 100E pt TV+internet si e o mizerie pe DSL, tehnologie de acum 10 ani. Asta e un punct de vedere pe care l-am scos din context pentru ca lucrez in domeniu. As fi vorbit despre amprenta ecologica dar nu am habar de domeniu.
    • Like 4
  • De unde rezulta ca stam minunat, in orice caz, mult mai bine decat puteam spera.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult