Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cati Andronescu, la revedere, noi ne-am cam pierdut timpul cu dumneavoastră!

Ecaterina Andronescu - Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Ilona Andrei/ Inquam Photos

O știre venită pe surse și publicată de un cotidian spune că Ecaterina Andronescu nu va mai prinde loc pe listele PSD. Nu credeam să mai prind ziua asta, doamna Andronescu părea o nemuritoare, o pisică cu șapte vieți. Indiferent câte căderi a avut, câte gafe, câte nerealizări, ajungea permanent în picioare.

Pe „Cati” a adus-o în politica mare Ion Iliescu. Pe Ion Iliescu l-a adus în politica mare chiar Nicolae Ceaușescu, în organele de conducere ale PCR, când l-a mazilit pe Alexandru Drăghici, sinistrul ministru de interne stalinist a lui Dej. Cam ăsta e filonul din care își extrage seva doamna Andronescu. A intrat în politică în PDSR încă din 1996 după ce fusese deja secretar de stat un an și ceva în guvernul Văcăroiu, așa după cum chiar dânsa declara. Pentru cei care nu își mai aduc aminte de guvernul Văcăroiu amintesc câteva nume de miniștri: Mihail Golu, studii la Universitatea de Psihologie Lomonosov din Moscova, Petre Sălcudeanu, studii la facultatea de Critică și Literatură din Moscova, Petre Ninosu, ginerele ministrului de externe ceaușist Corneliu Mănescu. Era epoca de tranziție, a unui „președinte pentru liniștea noastră’’, a comunismului cu față umană. În anul în care Ecaterina Andronescu intra în politică în PDSR, Ion Iliescu își încheia primul mandat de președinte. După patru ani în Camera Deputaților, în 2000, Cati Andronescu ajunge pentru prima oară ministru al Educației în guvernul Năstase.

Iliescu se întoarce la Cotroceni pentru cel de-al doilea și ultimul său mandat. E colegă cu Rodica Stănoiu, Octav Cosmancă, Tiberiu Mușetescu, dar și cu tinerele speranțe Geoană și Ponta. În guvernul Năstase a fost considerată omul lui Iliescu. Cu toate astea, chiar după mazilirea lui Iliescu din propriul partid, Ecaterina Andronescu a supraviețuit politic trecând abil de fiecare dată în tabăra câștigătorilor. În felul acesta a trecut cu succes prin epoca Geoană, Ponta și chiar Dragnea. A mai fost nominalizată ministru al Educației de către PSD în guvernele Boc, Ponta și Dăncilă. Ultima numire a venit ca urmare a unui șantaj public făcut printr-o scrisoare agresivă la adresa lui Dragnea, scrisoare în care îi cerea să-și dea demisia. Declara doamna ministru că „nu e de vânzare’’ și, ca urmare, nu va accepta o nominalizare din partea echipei conduse de Dragnea, propunere ce nu fusese făcută încă. La două luni, luptătoarea pentru reforma în partid a acceptat fără să clipească numirea pentru a patra oară în funcția de ministru al Educației și apele s-au liniștit printr-un troc la vedere.

Situația învățământului românesc este foarte bine cunoscută, primele locuri în Europa la analfabetism funcțional, abandon școlar, școala românească nu mai prezintă niciun fel de credibilitate. Universitățile din România nu apar sau apar pe ultimele locuri în topurile de specialitate. Apariția fabricilor de diplome a bulversat în mod grav evaluarea competențelor, cu implicații ireversibile la cel mai înalt nivel. Într-o țară în care toată lumea își dorește să fie șef, toată lumea îi dorește să aibă cât mai multe diplome, instituțiile de învățământ private au început să livreze în neștire hârtii fără acoperire în cunoștințe, dar care au putut foarte bine să fie utilizate pentru ocuparea a diverse funcții nemeritate. Din cauza deciziilor pripite, a revenirilor, a măsurilor neduse până la capăt, doamna Andronescu a căpătat porecla de „Abramburica’’.

În scandalul diplomelor de la Spiru Haret nu a reușit decât să stârnească o furtună într-un pahar cu apă, toate măsurile luate atunci fiind imposibil de pus în practică. Eu cunosc și astăzi persoane care au terminat facultatea la secții neacreditate, s-au angajat la stat în ministere și își iau leafa liniștiți așteptând pensia. Un cetățean și-a falsificat diploma de Bac ca și când l-a luat la 32 de ani și pe baza acestui fapt a ajuns profesor universitar la o obscură universitate dintr-un oraș mic, așa că faptul relatat de mine mai sus e frecție la un picior de lemn.

Doamna Andronescu a mai făcut ceva, a organizat școala în așa fel încât rata de promovare la Bac să fie cât mai mare, dar nu prin acumularea de cunoștințe, ci prin ușurarea subiectelor de examen. Să se dea la toată lumea, să ajung Bac la toată lumea. În nebunia iscată de învățământul privat acesta era singurul examen care mai oprea impostorii și goana lor după diplome cât mai multe în toate domeniile „că nu se știe când îți sunt de folos’’. 

Dacă școala românească arată așa cum arată astăzi, atunci o mare parte din responsabilitate îi revine doamnei Andronescu. Este ministrul cu cele mai multe mandate. Am văzut că se apară spunând că a încercat. Îmi pare rău, în acest domeniu sensibil nu e suficient să încerci, e vital să reușești. În demnitatea de ministru al Educație este nevoie de o persoană puternică gata să-și ducă cu încăpățânare la capăt proiectele. Este evident pentru toată lumea că sunt multe interese, sunt presiuni, există o grămadă de păreriști, dar tocmai din acest motiv nu se poate cu jumătăți de măsură. Însă doamnei Andronescu i-a plăcut mai mult să nu supere, având de fiecare dată gândul la următorul mandat.

Fiind invitată extrem de des la tot felul de emisiuni, doamna Andronescu s-a exprimat că este interesată de educație. Din păcate, doamna Andronescu, educația nu mai este interesată de dumneavoastră. Am avut suficient timp să vedem ce sunteți în stare să faceți, ne-am lămurit, e cazul să vă gândiți la altceva.

Nu mai puțin relevante sunt acuzațiile de plagiat în teza de doctorat aduse doamnei Cati în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Doamna ministru a respins aceste afirmații, însă nu putem să nu ne amintim că tot dânsa s-a ocupat intens de spălarea de aceleași învinuiri aduse șefului ei, domnul Ponta. Domnul Ponta și-a asumat situația și a recunoscut implicit renunțând la titlul de doctor. Nu în ultimul rând doamna Andronescu a fost acuzată de corupție în dosarul Microsoft, acuzații de care a scăpat nu în urma unui proces, ci în urma prescrierii faptelor.

De altfel, societatea romanească s-a schimbat profund. Dacă în anii 90 se vota pentru continuitate fără Ceaușescu, astăzi se votează pentru modelul occidental. Lumea vrea „o țară ca afară’’, dar nu ca în Rusia sau Coreea de Nord. La Timișoara a ieșit primar un cetățean german, la sectorul 1 a ieșit „franțuzoaica” Clotilde, asemenea lucruri erau de neimaginat în perioada lui Ion Iliescu. Astăzi se promovează oameni cu studiile făcute în Franța, Germania, Anglia sau SUA, vremea facultăților la Moscova a trecut. Până și pesediștii și-au dat seama că nu mai pot continua așa, e momentul ca dinozaurii politicii românești să iasă la pensie.

Așa că, doamnă, va doresc o pensie lungă și frumoasă, noi ne-am cam pierdut timpul cu dumneavoastră!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu studiile la Moscova / Leningrad au fost cauza nereușitelor unor oameni politici, ci incapacitatea de a fi profesioniști, nu activiști de partid staliniști/ comuniști.
    Se pot da multe exemple de oameni de cultură (scriitori, actori, muzicieni, arhitecți etc.), de personalități din știință care au studiat în URSS și au fost apoi figuri marcante în România (vezi Ion Ianoși).
    La fel, studiile la universități americane, engleze etc. nu reprezintă o garanție în sine a calității persoanelor (toată lumea știe o grămadă de exemple!).
    Cât o privește pe Ecaterina Andronescu, are dreptate autorul articolului: a reușit să frâneze dezvoltarea învățământului românesc!
    Numai că și aici trebuie analizat contextul: a fost menținută în posturi -cheie, așa cum au rămas la fel ca odinioară fosilele din Ministerul Educației, sau Editura Didactică și Pedagogică, eternă furnizoare importantă de manuale ideologizate, slabe, deseori inepte.
    Modificările de substanță încă așteaptă.
    • Like 1
    • @ aurora oncescu
      Aurora are dreptate, nu studiile făcute la Moscova au împiedicat dezvoltarea învățământului românesc ci mai degrabă lipsa de interes a politicienilor din PSD (dar și din alte partide) pentru acest domeniu, întotdeauna lăsat la urma finanțărilor sau rectificărilor bugetare, de altfel putem spune orice despre învățământul sovietic și rusesc dar că e slab sau tipărește diplome fără acoperire în cunoștințe nu. Deși guvernul Văcăroiu și mai apoi guvernul Năstase au marșat pe structura comunistă a economiei totuși aceste guverne nu au fost populate cu analfabeți funcțional ca următoarele venite la putere. De altfel ne amintim prestația fostului ministru a finanțelor Ioana Petrescu din guvernul Ponta deși avea studii la Washington. Educația nu mai prezintă interes pentru elevi și studenți pentru că spre deosebire de perioada comunistă nu mai asigură locuri de muncă bune și bine plătite. Atunci dădea rezultate pentru că era singurul domeniu în care se făcea simțită concurența și pot spune că era chiar acerbă. Toți foștii miniștri ai educației au executat ordine de partid, nu s-au preocupat de politici publice eficiente în domeniu. Vă mai aduceți aminte de dl Marga sau domnul Funeriu ? Era cel mai aprig contestatar al doamnei Andronescu dar și el a avut rezultate zero. Nu-i i-au apărarea doamnei Andronescu care a avut nereușitele ei dar și dânsa ca și ceilalți miniștri ai educației care i-au urmat au fost doar politicieni atenți să fie în grațiile șefului de partid și nicidecum dascăli interesați de soarta învățământului.
      • Like 0
  • Fiindca ati scris in articol, am sa-mi exprim parerea despre marea realizare a conationalilor, aceea de a-si alege primari un nemt si o frantuzoaica, sub forma unei intrebari-nedumerire. Aveti vreun singur argument, unul singur, ca ceea ce s-a intamplat , intamplare fata de care va exprimati in spatele randurilor scrise admiratia, este un lucru bun? Sau faptul in sine, au iesit primari niste straini, normal, in locul unor romani, trebuie acceptat ca un progres al comunitatii, un fapt demn de urmat, un exemplu chiar? Aparitia celor doua personaje in peisajul autohton cred ca ar trebui legata mai degraba de sentimentul de disperare din cele doua comunitati avute in vedere. Cu scuze, subiectul articolului nu cred ca merita comentarii.
    • Like 0
    • @ Leonida Conu
      Cu romanii ne-am lamurit si ne von mai lamuri. Nu s-a terminat cu primarii romani si nici nu se va termina. Cu cateva exceptii de bine am vazut de ce sunt capabili primarii romani.Mai ales ca majoritatea sunt niste impostori, seanalfabeti, betivi, abuzivi, proveniti din drojdia societatii si eternizati primari de clanurile de profitori sustinatori. Da, romania a fost "scoasa din noroi" nu de dacila sau cei asemenea ei ci de catre nemti. Din pacate, aceasta "natie" nu este capabila sa se conduca singura. Nu a fost, de-a lungulistoriei si nu va fi. Este compusa din prea multe minoritati nationale, antagonice intre ele. Nu suntem sua, nu avem si nu vrem sa avem o constitutie si niste legi simple si clare, neinterpretabile. La noi toate liftele, toate putorile, toti ticalosii au drepturi mult mai multe decat cei ce se chinue sa-si pastreze cinstea si demnitatea. De aceea este bine ca am inceput sa "importam" conducatori in administratia statului. Preferati un dragnea, un tariceanu, un ponta, o olguta sau plumb, etc? Eu nu.
      • Like 2
    • @ Leonida Conu
      Nu au iesit primari niste straini, au iesit primari cei care au dovedit electoratului ca ar putea fi cei potriviti, ca ar putea lucra pentru comunitatea respectiva, nu pentru propriiile lor buzunare sau pentru propriile rude sau prieteni, asa cum intelege mioriticul roman sa faca atunci cand ajunge intr-o functie publica (de altfel, batandu-se el in piept, de vreo 30 de ani incoace, ca el e mare patriot...). Sunt convinsa ca cei 2 vor demonstra ca sunt mai de-ai locului si mai patrioti decat multi mioritici care se bat cu pumnul in piept. Si da, e un lucru bun ca electoratul a inteles ca nu prea conteaza ca nu esti roman sadea, conteaza caracterul, profesionalismul si bunele intentii.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      CORECT!

      Big like!
      • Like 0
  • Servus!
    Învățarea este o proprie răspundere; dascălii sunt precum farurile, atenționând posibilele pericole!
    Am tăcut,
    Purice N.
    • Like 0
  • Parca era vorba de ecaterina andronescu, nenorocirea invatamantului in ro. A fost suficient ca un postac sa arunce un alt nume si toti comentatorii s-au repezit asupra acestuia. O sa vina si randul turcancai, nicio grija, dar acum, daca aveti ce spune spuneti despre androneasca si promontorii ei.
    • Like 2
  • Suuuper! A plecat Cati Andronescu, dar a venit Monicaaaa Anisie! A plecat impostoarea, a venit incompetenta si analfabeta functional. Sa ne fie de bine!
    • Like 5
    • @ Paco Raceanu
      E drept, Monica Anisie e departe de a fi perfecta, poate nici nu e o alegere foarte buna, dar se afla la primul mandat, si pe deasupra trebuie sa faca fata unei situatii mai speciale, generata de chestia cu Covid-ul. Ecaterina Andronescu a avut mai multe mandate, si deci prilejul de a repara greselile anterioare, dar nu a facut-o, dimpotriva, a tras si mai la fund sistemul de invatamant, desi judecand strict dupa CV, mama-mama ce experienta ar fi avut!!! Asa ca nu eu nu cred ca cele doua pot fi comparate, pentru mine este evident ca Ecaterina a fost mult mai daunatoare (pentru ea e bun cantecul acela "Ecaterino, vede-te-as moarta / Cu dric la poarta / Si cai mascati") - pe niste vremuri normale, ea a reusit sa faca harcea-parcea educatia in Romania, ca nu degeaba i s-a spus Abramburica. Din propria mea experienta sunt multi in PSD cam ca Ecaterina, adica ifos cu staif, dar nimic in spatele acestuia, doar o prostie groasa care nu vrea Doamne pazeste sa se mai subtieze, nu vrea sa se deschida si catre alte abordari, pur si simplu doreste sa se mentia ca prostie groasa, combinata cu interese mai mult sau mai putin corecte vis-a-vis de domeniu
      • Like 0
  • IDIOTEN! "Astăzi se promovează oameni cu studiile făcute în Franța, Germania, Anglia sau SUA, vremea facultăților la Moscova a trecut." Intreab-o pe vice prim Turcana unde si-a facut stufiile!
    • Like 2
    • @ Constantin Aurel
      Raluca TURCAN, Curriculum Vitae, Educaţie:
      1996 - 1999 - Institutul Puskin, Moscova, Rusia, diplomă în rusă comercială;
      4 aprilie 2011 - 22 aprilie 2011 (18 zile!) - Universitatea Naţională de Apărare "Carol I”, Colegiul Naţional de Apărare, Curs postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale: Securitate şi Bună Guvernare.
      1999 (? câte zile?!) - Academia de Studii Economice, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, diplomă în economie;
      1999 (? câte zile?!) - SNSPA Bucureşti - masterand în Comunicare şi Relaţii Publice;
      http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=305&cam=2&leg=2016&pag=0
      • Like 4
    • @ Lucian Constantinescu
      Raluca Turcan nu este reprezentanta unei generații! Oricum are niște studii, diplome pe care nu le-a luat pe puncte! În articol este vorba de generația Abramburicăi, care nu ne-a adus nimic bun, din contra ne-a ținut pe loc de 40 ani!
      • Like 0
    • @ Lucian Constantinescu
      Claudiu check icon
      He he, madam Turcan este fata de fata, fata de cartier adevarata, piti blonda si apetisanta cand era tanara, si apoi foarte adaptabila vremurilor chiar si apoi o data cu inaintarea in varsta. Oricum, trebuie recunoscut ca are fata un tupeu monumental, ca de securist, mai ales cand debita tampeniile acelea pe sticla cum facea cand era presedinta PNL ... Ce mai, romanca adevarata cum are nevoie aceasta tara la conducere. Aferim, so tie Dzeu cat mai mult! :)
      • Like 2
    • @ Lucian Constantinescu
      Dle Constantinescu la ASE nu se dau diplome fara sa frecventezi scoala.
      • Like 3
    • @ Liliana Horvath
      maripos check icon
      Zau, eu am auzit ca se dau si burse fara sa frecventezi scoala! Ia mai cercetati putin. Dar la examen se vine. Ha!
      • Like 1
    • @ maripos
      Unde? La a3 si rtv?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult