Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Să vă raportez eu, stimată doamnă Andronescu, cine cumpără săpun, cretă și manuale într-o școală cu reputație foarte bună din centrul Bucureștiului

Baie elevi

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Am început școala în septembrie. Am avut și prima ședință cu părinții. O oră și jumătate am discutat despre problemele clasei a III-a, printre care și eternele absențe ale profesoarei de limba franceză care este și directoarea școlii. Școala este cu predare intensivă a limbii franceze. Absențele doamnei sunt mereu justificate de prezențe la consiliile școlii sau probleme personale și/sau medicale. Nu o înlocuiește nimeni când absentează. În clasa a II-a doamna profesoară de limba franceză a venit și ne-a amenințat că în clasa a III-a nu mai e de joacă, că se trece la alt nivel și că așteptările sunt mult mai mari. Da, și alte noastre, ca părinți, strict legate de gradul de implicare la clasă și de atitudinea aceleiași doamne față de copii.

În celelalte minute rămase la ședință am discutat despre banii care trebuie dați pentru fondul clasei și materiale necesare copiilor în anul acesta școlar. Nu știu alții dacă și cât cotizează, dar până în prezent am dat câteva sute de lei bune. Dar, știm toți, școala de stat este gratuită. De ce dăm? Ca să funcționeze lucrurile pentru copiii noștri. Este un compromis asumat. Nu ne place, aducem acest aspect în discuție la fiecare ședință, dar tot dăm.

Azi citesc mesajul doamnei Andronescu referitor la gripa care s-a instalat în România:

„Îmi permiteți să vă spun că inspectorul școlar de la București, inspectorul școlar general, doamna profesor Neacșu, când ne-a raportat situația, cu asta a început: «În toate școlile avem apă și săpun.» Deci cred că e responsabilitatea directorului de școală, a profesorilor de acolo, a autorităților locale de unde se cumpără aceste elemente de igienă elementară le-aș numi”, a spus Ecaterina Andronescu.

În primul rând am sesizat cuvântul „raportat”. Și mi-am spus că unele lucruri, cel puțin în educație, cu actuala conducere, nu se vor schimba niciodată. 

Ecaterina Andronescu - Inquam

Haideți să vă raportez eu, stimată doamnă Andronescu, cine cumpără săpun într-o școală cu reputație foarte bună din centrul Bucureștiului, în sectorul 2. Noi, părinții. Haideți să vă raportez eu, doamnă Andronescu, cine se ocupă de curățenia generală în clasă. Noi, părinții, cu materialele cumpărate tot de noi, părinții. Să vă explic eu, doamnă Andronescu, că la o școală cu predare intensivă a limbii franceze noi, părinții, cumpărăm manualele de limba franceză? Că noi, părinții, suntem încurajați să ducem copiii la Institutul Francez ca să-și fundamenteze cunoștințele? Cunoștințe neacumulate atunci când profesoara de franceză lipsește, constant, de la ore. Să vă mai raportez, doamnă Andronescu, cine cumpără cretă, hârtie de imprimantă, hârtie igienică? Tot noi, părinții. Deci noi, părinții, ar trebui să vă asigurăm că există apă și săpun în școli. Și v-aș invita, dar știu că nu veți onora invitația, să vizitați toaletele de la parter. Sigur veți ieși în primele 20 de secunde din cauza unui miros infect de urină, neschimbat de ani de zile. Scuza: nu există buget pentru personal suficient care să asigure curățenia.

Poate vă întrebați, doamnă Andronescu, de ce nu facem plângeri la minister? Păi vă spun de ce – pentru că avem experiența nenumăratelor sesizări făcute la inspectorate, primării, ministere în urma cărora s-au primit răspunsuri seci, în același stil caracteristic instituțiilor publice din România, fiind ori trimiși de la unii la alții, ori la directorul școlii. Care, în mod evident, fiind numită nu știm pe ce criterii, nu a făcut și nu face nimic. Ba mai mult, cunoaște foarte bine situația și o acceptă, pentru că, deh, nu există buget, deși primăria a răspuns că școala a primit buget. Nu știu ce a făcut cu bugetul respectiv, că îmi e clar că în școală nu s-a investit, de ani de zile, nimic.

Mai citesc și nu pot să nu mă crucesc, dacă tot am inclus divinitatea în discuție, cum un ministru al educației poate să facă astfel de afirmații: „Da, să dea Dumnezeu ca epidemia să se închidă, eu nu îmi pun foarte multă speranță în povestea asta, că se termină epidemia, dar oricum măsurile pe care noi trebuie să ni le luăm în fiecare zi nu trebuie să renunțăm niciun moment la ele, la ceea ce putem să facem noi pentru copiii noștri”.

Mai exact, doamnă Ecaterina Andronescu, ce ați făcut și ce faceți pentru copiii noștri? Că nici prima oară nu a fost bine, și acum chiar nu înțeleg de ce tot pe dumneavoastră v-au adus. Probabil nu aveau ce să mai aleagă. Și eu mă rog, doamnă Andronescu, de ani de zile, să văd o reformă în educație, nu doar peste 25 de miniștri care s-au perindat prin minister. Mă rog ca școlile de stat să fie dotate toate, în toată țara, cu echipamentele necesare vremurilor noastre pentru a oferi suportul necesar copiilor noștri să le fie drag să meargă la școală. Mă rog să nu mai existe fondul clasei și implicit nici motivele pentru care se strânge acesta. Mă mai rog să se adune practicienii, oamenii cu vocație în educație, oamenii cu experiență ca să conceapă programe și materiale de studiu în conformitate cu cerințele actuale ale pieței muncii, care să pună accentul pe talentele, pasiunile, înclinațiile copiilor, nu să-i forțeze să învețe lucruri de care nu vor avea niciodată nevoie sau să-i lase repetenți din clasa I. Mă rog să nu mai găsim greșeli în manuale, să avem profesori motivați, entuziaști, care să insufle copiilor dragostea de a învăța. Mă rog să nu mai văd abuzuri în școli, discriminare, hărțuire și numiri politice. Mă rog ca sistemul educațional din România să contribuie fundamental la formarea oamenilor de valoare, și nu a unor analfabeți funcționali, pe care ba-i recunoașteți, ba vă faceți că-i uitați. Mă rog ca sistemul educațional românesc să atragă cât mai mulți tineri care vor să studieze și să profeseze în România. Și mă mai rog, de ani de zile, să avem un ministru al educației competent, căruia să-i pese cu adevărat de educația din România și care să se dedice schimbării fundamentale atât de necesare în acest domeniu. Nici eu nu-mi pun mari speranțe în povestea asta, dar continui să mă rog. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar plangeri penale s-au depus in acest sens? Eu stiu ca in fiecare an directorul scolii trimite primariei unde este arondata scoala, spre aprobare un buget. Faptul ca acesti bani nu sunt folositi ptr ce sunt ceruti nu poate fi considerat un furt? Sau o inselatorie? Cei inselati suntem noi parintii care platim taxe si impozite si copii nostrii a caror sanatate este pusa in pericol. Ptr tentativa de furt sau omor exista clar niste pedepse, ptr tentativa de obstructionare a unui copil la invatamant, ptr tentativa de a le pune sanatatea in pericol ai de a ii imbolnavi nu exista pedepse?
    Poate ar trebui ca acei bani pe care-i dam la fondul clasei sa ii strangem ptr a a face plangeri penale, ptr a angaja avocati care sa ne reprezinte in instanta si care in final sa ceara despagubiri ptr noi parintii care platim taxele si impozitele la timp. Unii platesc toata viata taxele impuse de stat, "altii" beneficiaza de amnistii fiscale. Pai de ce merita ala sa fie amnistiat si eu nu?
    Ia fa bine statule si da-mi inapoi banii platiti de mine pe ultimii 10 ani pe taxe si impozite, ca vreau si eu amnistie fiscala, altfel as putea crede ca la mijloc este vorba de discriminare ...... dar cum nimeni nu face nimic...adica sa le facem plangeri penale, chemati in tribunal si sa ke cerem despagubiri nu se va schimba nimic.
    Sper ca nu am exagerat....daca va strangeti intr-un asemenea grup eu sunt pentru. Multumesc.
    • Like 0
  • Dna Corina Neagu, permiteti-mi sa va raportez ca ceea ce faceti acum, vetu face pana cand copilul va termina clasa a VIII a. Veti sponsoriza scoala si prin plat a copiilor diverselor fise: in loc de 0,35 / foaie, veti da 0,30/pagina. Veti adauga mopuri si cozile aferente, neaparat Domestos(sic!) si alte solutii de curatenie si dezinfectie. Ati omis sau poate nu o faceti- plata firmei de paza si plata intretinerii sistemului de supraveghere.
    • Like 0
  • Si la grădiniță e la fel. Tot în centru. Ne-am organizat pe grup de whatsapp si aducem saptamanal hartie igienică, pahare de unică folosință, săpun, prosoape de hârtie și altele. Compensează aceste lipsuri doamna director și cu doamnele educatoare, care se comportă ireproșabil, Le place ceea ce fac, o fac cu responsabilitate. Totuși, nu prețul acestor consumabile ne doare, absolut deloc, ci timpul pe care noi, părinții îl pierdem cu deplasările, și faptul ca trebuie sa ne organizam. Chiar si asa, noi ne permitem, dar e clar, sistemul e găunos, iar in alte părți, mai la periferie, lucrurile se complică. Invățământul nu are asigurat managementul fiziologic si noi vorbim de evaluari si competitivitate. Acesti politicieni, pe langa faptul ca sunt dobitoci, nici macar nu stiu care e situatia reala. Se trezesc vorbind aiurea la tv, iar poporul dobitoc si el, inca ii mai asculta...
    • Like 0
  • Si eu, m-am rugat si am sperat...dar din pacate nivelul invatamantului romanesc scade, pe zi ce trece...iar singura solutie este ca acesti, "impostori ai educatiei", care se tot perinda pe la carma politica a invatamantului,sa plece si sa vina o noua generatie de politicieni, educati, corecti si devotati...pana atunci o s-o ascultam pe dna asta(pt.a nu stiu cata oara)ca noi parintii suntem de vina si ca totul este in regula in scoli!
    • Like 0
  • Asta este o cretină. A demonstrat, din plin, in celelalte mandate, că este o incapabilă. Și rău intenționată. A fost numită pe criterii politice, ca toți inspectorii, toți directorii de școli. Niște slugi ale psd alde. Nu au nici pregătire, nici experiență, nici dragoste față de profesie și copii, nici dispoziție de a se perfectiona. Sunt creațiile unor partide conduse de analfabeți, repetenți, borfași, pușcăriași și puscariabili. Asta este realitatea învățământului din România secolului xxi. Atata timp cât va mai există și va mai fi susținut un partid de teapa psd alde,in țara asta vor fi la rang de cinste borfașii și slugile lor. Se vede zilnic că asta este realitatea.
    • Like 1
  • GabiC check icon
    Corina, stai sa vezi cum e mai departe;
    Stai sa astepti ca o secretara sa-si faca treaba ( si ea sa se creada cel putin director adjunct- "mana dreapta a maini stangi" , Atotfacatoarea scolii;
    Exemplu- secretara scolii 12- Herastrau; Si- nu in ultim rand, directorul acestei scoli, acare- in urma unor sesizari pe care lea-m facut, ne-au sugerat ca daca nu ne convine sa plecam si ca oricate sesizari vom face, ea este sustinuta "de sus" si nu va pati nimic ( aici vorbesc de director- care e o "ea");
    Secretara isi permite o infinitate de "dictate" si lucruri pe care le face atunci cand si daca are chef; Daca nu- raspunde intr-o doara ( intre timp- azi- in urma unui mail pe car ei l-am transmis, dupa ce am reusit sa intru in posesia unei informatii care era "circulara intre inspectorat si scoli/licee) si-a permis sa-mi raspunda la mai ca am inteles gresit si ca nu va da curs mesajului meu; Si cu asta basta.
    Tu cu redusii astia vrei sa te lupti? Cu semidoctii si retardatii care "guverneaza" dup acum li se pare lor car "ar trebui sa fie", fara sa aiba habar? Noi ne cunoastem (desi numele meu prescurtat nu-ti spune mare lucru) - si stim ca, daca nu ar fi business-ul si greutatea de a-ti muta "catrafusele" in alta tara- am face-o instant;
    Noi mai avem rabdare cam 2-3 ani ( atat cat sa ne asiguram ca va putea face copilul fata unui campus din UK, sau, poate USA) dupa care- cu durere in inimi, vom alege ce-i mai bine pentru viitorul copilului;
    Nu o spun cu rautate ci cu intelepciune: Prostii cu prostii si desteptii cu desteptii; Asa a fost de cand lumea; Pacat de desteptii idealisti, insa. Ei sunt generatii de sacrificiu.
    • Like 0
  • Aurel check icon
    Municipiu, resedinta de judet.
    Scoala generala cu doua corpuri de cladire.
    Corpul cel nou avea la inceput de an si sapun si hartie igienica.
    In corpul cel vechi sunt inca toalete turcesti - lipseste sapunul si hartia igienica.
    • Like 0
  • Astazi auzeam un coleg adaugand la un comentariu legat de raspunderea pe care trebuie sa o aiba orice institutie fata de oamenii catre care isi ofera serviciile/produsele: Si saraci, si cu pretentii.Asta sta la temelia societatii noastre.Ne ascundem in starea noastra de "saracie" pentru a ne autoexplica lipsa de reactie si de pretentii la tratament corect. Si cu fiecare incercare pe care o ai sa ceri corectitudine si omenie, ti se pune gheata in gat ca "doamna, e gradinita/scoala de stat, mergeti la particular daca vreti sapun si hartie igienica" . Cat de simplu i-ar fi dnei Andronescu sa arate ca ii pasa, cate lucruri usor de schimbat si de simtit pentru cetatenii de rand ar fi de facut. Si totusi nu le va face niciodata atata timp cat pozitia ei este asigurata de papusarii din spate, cat pozitia ei nu este conditionata de rezultate. Eu nu ma mai rog.Eu plang.
    • Like 0
  • ,,Legat de abuzurile in scoli as vrea sa aduc in atentie cazul mediatizat al elevului de la Hasdeu care critica profesoara de desen.Stiti ce se intampla? Acel elev este supus unei violente psihice greu de imaginat/Media 2 la purtare, ca asa vrea directorul PSD-ist.Nu cunosc elevul,dar stiu ca trebuie sa fie f bun ca sa ajunga in acel liceu.Am inteles ca a fost chiar olimpic.De altfel ,ca e inteligent se vede din mesajul postat la adresa profesoarei.Ca mama,care a plans si suferit alaturi de copilul ei din cauza acestui sistem de invatamant am luat legatura pe fb cu mama elevulu i,Elena Gabriela Voicu recomandandu-i sa mearga cu copilul la psiholog si sa-l mute in alt liceu.Veniturile familiei sunt un salariu minim pe economie.Acest copil a invatat fara meditatii.Mutarea nu e posibila deoarece PSD-ul e peste tot,atat in Inspectoratele scolare cat si in conducerea liceelor. Copilul e la un pas de abandon scolar sau si mai rau.D-na ministru nu a luat nici o masura.Profesoara e bine poate chiar promovata si un copil e distrus.,fara a fi vinovat.Va scriu ca mama care simte durerea altei mame.Copilul meu a suferit in acest sistem de invatamant,dar a scapat cu niste rani ce-i drept, fiind acum doctorand in USA la o mare universitate.Cat vreti sa ne mai umiliti copiii? Cat vreti sa nu ii mai lasati sa-si spuna parerea?Copii din liceul Hasdeu dupa mitingul PSD si=au spus parerea in legatura cu prezenta dir .adjunct la miting.Au fost amenintati ca vor fi bagati in consiliul profesoral/Chiar vreti sa-l terminati pe Andrei ca si-a spus parerea,destul de elegant, despre un videoclip rusinos al unei profesoare?RUSINE d-l Banu dir ,liceului ,Rusine Ecaterina Andronescu,
    • Like 0
  • Un popor de semianalfabeți din punct de vedere social,este ușor manipulabil cu sintagma"au dat și ăștia ceva...ăilalți au luat"....Indiferent ce partid vine la putere,există o distanță uriașă de nesimțire între pătura respectivă și popor.Occidentul a dorit extrem de mult să pună mâna pe orice are bun România și...au reușit și reușesc în continuare,pentru că nu mai există un Cuza,Țepeș,pașoptiștii,chiar și un Ceaușescu.Credeam că nu voi fi niciodată nostalgic după fostul regim și de fapt,nici nu sunt,dar trebuie să recunosc - ce a reușit acela să faca în 25 ani,aceștia nici în 2500 ani nu vor reuși.De ce?Cred că era patriot și în ciuda multiplelor greșeli,nu era rău intenționat și nici hoț.Școala românească era serioasa.Nu treceai ca gâsca prin apă pe la facultățile de profil.Profesorii erau - cu rare excepții - de o calitate pe care nu o mai întâlnești azi decât tot la ei.Exista și atunci fondul clasei,dar cu alte destinații,nu creta,burete,hârtie și altele de uz comun....și mama îmi spunea,când vedea că mă las pe tânjeală cu școala - nu vezi că vin âștia de la țară și vă iau locurile,...adica la țară nu era nivelul execrabil de predare - invățare de astăzi și o mulțime de copii ambițioși de la țară,sătui de munca câmpului și de un viitor cu sapa în mână,au devenit ingineri,medici,profesori,maiștri,artiști,etc...astăzi fug toți în străinătate și țara rămâne goală de capacități și forță de muncă.Oricine venea la putere trebuia să ridice veniturile,artificial sau nu,pentru ca o vorbă bună a spus cândva și Dragnea - golirea țării de medici și asistente este o problemă de siguranță națională.Despre celelelalte categorii de cetățeni nu prea interesează,cu atât mai puțin educația,care făcută cum trebuie,într-o bună zi nu va mai suporta hoți și corupți la conducere.Exemplu concludent de fixare de un scaun și de o ideologie proastă,indiferent de ce spun ceilalți in avem în Adrian Severin.Europarlamentar acum câțiva ani.Este acuzat el și încă vreo doi,că au acordat unora obținerea de facilități financiare,prin adoptarea unor amendamente în deciziile luate de Parlamentul European.Nu mai țin minte care dintre ei,dar nu român,în momentul acuzațiilor și-a dat demisia scurt.Adrian Severin nu a recunoscut nici în ruptul capului,cu toate că era evidentă implicarea.Au trebuit să îl demită ei....iar azi suntem la președenția Uniunii Europene.Dacă acei care pe vremuri spuneau că au oameni politici,am reușit să ne facem de râs,mă întreb cu aceștia ce va mai fi?....Învățați-i stimate cadre didactice că aceștia pe care îi educați,ACUM,ar putea schimba ceva în viitor.Face-ți tot ce ține de dvs cu multă râvnă și dragoste - de meserie și elevi.Nu vă lăsați pe tânjeală pentru că vă periclitați cel puțin pensiile.Nu fiți ca cei din fruntea țării care au numai grija lor diabolică și egoistă,caci dedicarea dvs vă va aduce o satisfacție pe care nimeni și nimic nu o să poată să v-o ia.!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult