Foto: Guliver/Getty Images
Astăzi, 23 iulie 2020, a fost anunțat un număr record de noi cazuri de infectare cu Covid-19, 1112, în urma efectuării a 20.085 teste. De la declanșarea pandemiei, pe teritoriul României au fost înregistrate 41.275 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 2126 decese.
Mă bucură că mulți dintre oameni au înțeles că respectarea regulilor este importantă și doar respectând normele de igienă și de distanțare socială putem trece cu bine peste această pandemie.
Zilele acestea, suntem asaltați de știri false, promovate de către site-uri obscure, singurul scop al acestora fiind traficul cu orice preţ. Cinic, rușinos, dar adevărat, din păcate. Informați-vă doar din surse verificate, Facebook nu este o sursă oficială, ci doar un canal de comunicare. Deși pe platformă circulă și informații oficiale, alături de acestea, pe anumite pagini sunt și junk-informații.
Aceste știri false au dus la declanșarea unor proteste, așa-zisele demonstrații „anti-botniță“. Tot felul de „personalități marcante”, ce dețin un cont de YouTube sau un blog, propagă în spațiul public teorii conspiraționiste, știri false și se declară apărătorii libertății noastre. Masca este o botniță, spălatul pe mâini ne încalcă dreptul la întărirea organismului prin metode naturiste. Dar oare paturile de spital din saloane de terapie intensivă ce sunt?
Câți dintre acești „lideri de opinie“, vedete de carton, au vizitat vreodată o secție de terapie intensivă? La ce se pricep aceștia? Da. Am uitat, sunt experți în covid. I-am putea numi covidoizi.
Le-am putea cere să ne arate niște proiecții în legătură cu numărul de cazuri prognozat pentru următoarea perioadă, eventual să organizeze și niște proteste.
Își asumă vreunul dintre aceste personaje efectele negative cauzate de mesajele cu care invadează canalele de comunicare (Facebook, YouTube, bloguri personale)?
Mai mult decât atât, distanțare socială înseamnă distanțare socială, nu hore în centrul stațiunii Mamaia, nu stat cot lângă cot la Vama Veche sau luarea cu asalt a mall-urilor.
Dacă în anii ’90 eram prostiți cu televizorul, acum suntem prostiți cu Facebook-ul, un bazar informațional, unde fiecare spune ce vrea. De obicei, când astfel de personaje afirmă ceva, se umplu de like-uri, iar postarea respectivilor este redistribuită masiv de cei ce nu trec prin filtrul gândirii acel gunoi informațional.
Unii dintre acești luminați se plâng de stat, alții (altele) de închiderea saloanelor de înfrumusețare, din timpul stării de urgență. Alții nu neagă existența virusului, dar dezvoltă teorii conspiraționiste în legătură cu pandemia.
Toate aceste teorii ar putea fi incluse într-o serie ce ar putea fi denumită „Influencerii au păreri”. Mai ales cele legate de 5G. Culmea ironiei este că toți acești habarniști vor utiliza cele mai performante telefoane și tehnologia 5G pentru a ne lumina cu păreristica lor.
689 de cazuri, nicio problemă. „Se dau bani oamenilor”, afirmă aceștia. 777 de cazuri. „Frate, pe vremuri erau niște baterii chinezești cu numele ăsta, se vede că virusul ăsta vine de acolo”, continuă influencerii.
1112 noi cazuri. Ar putea face un joc de cuvinte, mai ales ca 112 este numărul la care apelăm atunci când avem o urgență.
Este momentul să fim solidari și inteligenți! Iar solidaritate va presupune distanțare socială pentru o perioadă, să sperăm că va dura cât mai putin. Și da, distanțarea de acele informații ce nu au niciun fel de valoare, separarea informațiilor corecte, de păreristică.
Articol preluat de pe project-e.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În altă ordine de idei, mă-ta, tac-tu, ce mai fac? Sunt bine, sănătoși?
În ziua în care au fost raportate 1112 cazuri, numărul testelor a fost de 20085.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.030.692 de teste. Cele bune.
Dacă ne referim la cei care cred că virusul nu există și e o conspirație globală,
Dacă ne referim la cei care cred că virusul există dar nu e atât de grav pe cât îl prezintă politicienii/media, atunci sunt vreo 650 (parcă așa zicea un sondaj de opinie).
Dacă mai socotim că dintre cele 1112 cazuri doar puține sunt grave, intersecția cu prima categorie de negationisti este foarte mică, pentru că oricum se lucrează cu numere mici, iar cu a doua categorie nu va produce schimbări de percepție.
De la râsu' plânsu' (reamintit genial de către Nichita Stănescu) vom ajunge, fără conștientizarea responsabilității față de sine și de ceilalți, la un inevitabil plânsu'/plânsu'.
Uitarea bunului simț nu poate avea decât consecințe dureroase.
Și zicere ceea : "... frate cu codrul!" nu înseamnă doar haiducie, o însemnat, destulă vreme, respect și înțelegere împletite cu temeri atavice pentru elementele și fenomenele naturii. Adăugând politețe și respect pentru membrii comunității, om putea trăi în țara Râsu' Plânsu'.
Cele bune!
Vedeţi ce elegant se repetă istoria?