Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Câți negaționiști sunt printre cei 1112 de infectați de azi?

ATI - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Astăzi, 23 iulie 2020, a fost anunțat un număr record de noi cazuri de infectare cu Covid-19, 1112, în urma efectuării a 20.085 teste. De la declanșarea pandemiei, pe teritoriul României au fost înregistrate 41.275 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 2126 decese.

Mă bucură că mulți dintre oameni au înțeles că respectarea regulilor este importantă și doar respectând normele de igienă și de distanțare socială putem trece cu bine peste această pandemie.

Zilele acestea, suntem asaltați de știri false, promovate de către site-uri obscure, singurul scop al acestora fiind traficul cu orice preţ. Cinic, rușinos, dar adevărat, din păcate. Informați-vă doar din surse verificate, Facebook nu este o sursă oficială, ci doar un canal de comunicare. Deși pe platformă circulă și informații oficiale, alături de acestea, pe anumite pagini sunt și junk-informații.

Aceste știri false au dus la declanșarea unor proteste, așa-zisele demonstrații „anti-botniță“. Tot felul de „personalități marcante”, ce dețin un cont de YouTube sau un blog, propagă în spațiul public teorii conspiraționiste, știri false și se declară apărătorii libertății noastre. Masca este o botniță, spălatul pe mâini ne încalcă dreptul la întărirea organismului prin metode naturiste. Dar oare paturile de spital din saloane de terapie intensivă ce sunt?

Câți dintre acești „lideri de opinie“, vedete de carton, au vizitat vreodată o secție de terapie intensivă? La ce se pricep aceștia? Da. Am uitat, sunt experți în covid. I-am putea numi covidoizi.

Le-am putea cere să ne arate niște proiecții în legătură cu numărul de cazuri prognozat pentru următoarea perioadă, eventual să organizeze și niște proteste.

Își asumă vreunul dintre aceste personaje efectele negative cauzate de mesajele cu care invadează canalele de comunicare (Facebook, YouTube, bloguri personale)?

Mai mult decât atât, distanțare socială înseamnă distanțare socială, nu hore în centrul stațiunii Mamaia, nu stat cot lângă cot la Vama Veche sau luarea cu asalt a mall-urilor.

Dacă în anii ’90 eram prostiți cu televizorul, acum suntem prostiți cu Facebook-ul, un bazar informațional, unde fiecare spune ce vrea. De obicei, când astfel de personaje afirmă ceva, se umplu de like-uri, iar postarea respectivilor este redistribuită masiv de cei ce nu trec prin filtrul gândirii acel gunoi informațional.

Unii dintre acești luminați se plâng de stat, alții (altele) de închiderea saloanelor de înfrumusețare, din timpul stării de urgență. Alții nu neagă existența virusului, dar dezvoltă teorii conspiraționiste în legătură cu pandemia.

Toate aceste teorii ar putea fi incluse într-o serie ce ar putea fi denumită „Influencerii au păreri”. Mai ales cele legate de 5G. Culmea ironiei este că toți acești habarniști vor utiliza cele mai performante telefoane și tehnologia 5G pentru a ne lumina cu păreristica lor.

689 de cazuri, nicio problemă. „Se dau bani oamenilor”, afirmă aceștia. 777 de cazuri. „Frate, pe vremuri erau niște baterii chinezești cu numele ăsta, se vede că virusul ăsta vine de acolo”, continuă influencerii.

1112 noi cazuri. Ar putea face un joc de cuvinte, mai ales ca 112 este numărul la care apelăm atunci când avem o urgență.

Este momentul să fim solidari și inteligenți! Iar solidaritate va presupune distanțare socială pentru o perioadă, să sperăm că va dura cât mai putin. Și da, distanțarea de acele informații ce nu au niciun fel de valoare, separarea informațiilor corecte, de păreristică.

Articol preluat de pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vuță, mai ții minte articolul tău de la începutul anului, cel cu "decât" 81 de morți? Eh, între timp s-au făcut 680.000 ...
    În altă ordine de idei, mă-ta, tac-tu, ce mai fac? Sunt bine, sănătoși?
    • Like 0
  • Dan Doi check icon
    Daca e sa vorbim de solidaritate, prima conditie mi se pare sa nu dam nume unor oameni care sunt de alta parere cu noi - negationisti, antivaccinisti. - Parca toti spun exact acelasi lucru si mai lipseste sa spui ca toti sunt prosti daca sunt de alta parere decat tine sau de parerea mai larg acceptata. Asa ca eu as lasa-o mai moale cu sentintele si as tinde sa cred ca informatia falsa nu se combate ci pur si simplu se da informatie cat se poate, corecta... Si a nu se uita ca informatia data sau evaluarea situatiei, chiar cu buna credinta, poate totusi sa fie gresita, oricat de bine informati ne stim.
    • Like 0
  • Referitor la articolul de mai sus privind "eternul subiect" SARS-CoV-2 ii recomand autorului sa se informeze el insusi din surse de incredere-banuiesc ca site "Worldometer" nu poate fi banuit ca transmite stiri false mai ales ca el se bazeaza pe comunicarile GCS. Astfel cu o simpla operatie de scadere ar vedea ca numarul de testari din ziua de 23 iulie nu este cel comunicat de domnia sa.
    • Like 0
    • @ Ana Marin
      Bună ziua, vă mulțumesc pentru intervenția dumneavoastră.
      În ziua în care au fost raportate 1112 cazuri, numărul testelor a fost de 20085.
      Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.030.692 de teste. Cele bune.
      • Like 0
  • Depinde cum definim "negationisti".
    Dacă ne referim la cei care cred că virusul nu există și e o conspirație globală,
    Dacă ne referim la cei care cred că virusul există dar nu e atât de grav pe cât îl prezintă politicienii/media, atunci sunt vreo 650 (parcă așa zicea un sondaj de opinie).
    Dacă mai socotim că dintre cele 1112 cazuri doar puține sunt grave, intersecția cu prima categorie de negationisti este foarte mică, pentru că oricum se lucrează cu numere mici, iar cu a doua categorie nu va produce schimbări de percepție.
    • Like 0
  • Bună seara!

    De la râsu' plânsu' (reamintit genial de către Nichita Stănescu) vom ajunge, fără conștientizarea responsabilității față de sine și de ceilalți, la un inevitabil plânsu'/plânsu'.
    Uitarea bunului simț nu poate avea decât consecințe dureroase.
    Și zicere ceea : "... frate cu codrul!" nu înseamnă doar haiducie, o însemnat, destulă vreme, respect și înțelegere împletite cu temeri atavice pentru elementele și fenomenele naturii. Adăugând politețe și respect pentru membrii comunității, om putea trăi în țara Râsu' Plânsu'.

    Cele bune!
    • Like 1
  • SO Rin SO Rin check icon
    D-le Claudiu în vreme ce în țară declarațiile la nivel de guvern se bat cap în cap iar tu că președinte al țării la un summit care este doar pentru a demonstra încă o dată că suntem doar la număr îți permiți să sfidezi regulile elementare că mai apoi să dai un comunicat penibil despre ce vorbim ?
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Interesant: https://www.businessinsider.com/san-francisco-anti-mask-league-1918-spanish-flu-pandemic-2020-5?op=1
    Vedeţi ce elegant se repetă istoria?
    • Like 1
  • exista ceva ce se numeste puterea exemplului personal. daca conducerea de varf a tarii spunea clar poporului ca este un pericol si ca uite si noi purtam masca si nu ne inghesuim intrun birou sa bem si sa fumam atunci poate si populatia ar fi luat in serios avertismentele.
    • Like 2
    • @ Dorin Ambrozie
      Da, dar mai exista si proverbul acela romanesc care zice "sa faci ce zice popa nu ce face popa". Taranul roman saracu', care dadea cu sapa si plivea, avea mai mult discernamant si mai multa gandire critica decat asa zisul orasean din zilele noastre..... orasean care provine din acel taran de pe vremuri, dar si-a pierdut si ultima farama de bun simt si mai are pe maine si tehnologia care, in mod paradoxal, il prosteste in loc sa il lumineze.... Exista exemple si in alte parti decat la conducerea de varf a tarii, numai ca aceste exemple nu sunt luate in serios, mai ales doctorii, si nu oricare doctori, ci unii arhicunoscuti..... De ce oare? pentru ca dragul nostru orasean care umple strazile de gunoaie si are gura si creierul pline de aberatii si injurii nu mai are respectul cuvenit pentru o meserie, oricare ar fi ea..... dupa ce si-a petrecut maximum o ora pe google citind despre virusi se crede doctor in subiectul respectiv si cu drept a se contra cu oricine care are o diploma.... Jalnice specimene!!!
      • Like 4
  • Valentin check icon
    Asemenea teorii apar în orice pandemie. Gripa spaniolă a avut tone de asemenea conspiraţii, grupări Anti-Mască (Mask Slackers), protestatari etc. E ceva ce ţine de psihologie. Imaginaţi-vă că în 1918 asemenea teorii aveau ca suport şi războiul, impactul fiind mult mai puternic. Aceste lucruri fac parte din natura umană. Ideea e că purtarea măştii e lege şi legea trebuie respectată.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult