„Mentalitatea că pleci și nu te mai întorci este destul de limitată. Trebuie să acceptăm că e ok să te duci și să explorezi alte opțiuni, și să nu mai facem acuzații. Pentru că vii cu alt mindset. Putem crește în alte țări și alte țări să vină la noi, și astfel să avem un ciclu complet de creștere a oamenilor, pentru că e important să înțelegi alte culturi înainte să le judeci.
Dintre sectoarele industriale românești, producția de oțel primar, de ciment, și de chimicale (mai ales îngrășăminte) vor trebui să se transforme cel mai profund pentru a-și reduce emisiile.
Maniera în care matematica este predată în sistemul românesc îi împiedică pe cei mai mulți elevi să vadă utilitatea acestei materii și îi determină să se întrebe, pe bună dreptate, la ce le va folosi în viață ecuația de gradul 2, noțiunile de trigonometrie sau funcția modul.
Inițiativa tinerilor vine pe de o parte din frustrarea de a nu fi învățat suficient de multe lucruri despre viața reală de la școală, de care s-au lovit ulterior, iar pe de altă parte din faptul că tinerilor din ziua de astăzi le este greu să navigheze în marea de informații disponibile pe internet și să distingă între ce este real și ce este „fake”.
O profesoară de 60 de ani din Horezu, care a descoperit robotica într-un schimb de experiență, a introdus la scurt timp un curs pe această temă la clubul copiilor unde lucrează. Un fost militar pensionat, care s-a angajat la Palatul Copiilor din Călărași, dotează din salariul lui laboratorul de robotică și electronică. La Giurgiu, directoarea și încă două profesoare au renovat cu banii lor, după ce Palatul a fost mutat în altă clădire. Acestea sunt numai câteva dintre poveștile pe care Ion Neculai, cofondator Eematico le-a descoperit în palatele și cluburile copiilor din țară, „un loc al speranței” pentru educația non-formală de existență căruia știu prea puțini.
Vremurile în care copiii transformau bețele în săbii, pietrele în greutăți pentru cântar sau porumbul încă necopt, în păpuși cu părul lung, sunt astăzi doar niște amintiri ale adulților trecuți de 40 de ani. Dar tocmai perspectiva adultului asupra unei copilării care astăzi poate părea grea, este cea care găsește sensul și beneficiile unor astfel de experiențe.
Tehnologia avansează într-un ritm mai rapid decât puterea noastră de adaptare, iar asta face și mai dificilă, dacă nu imposibilă, „citirea” viitorului. În acest context general, particularizat de faptul că sistemul de învățământ românesc nu răspunde nici măcar cerințelor prezentului, sarcina de a identifica oportunități prin care copiii să-și dezvolte abilități, de care vor avea nevoie peste 10-15 ani, rămâne în grija părinților. Și mulți dintre ei se îndreaptă către cursurile de robotică și programare.
Să știi limba engleză nu mai este un lux, ci o necesitate. O știu bine cei care au pierdut poate un job sau o promovare din cauza lipsei acestei abilități. La fel cum o știu și părinții care se grăbesc să-și înscrie copiii de la vârste cât mai fragede la cursuri de engleză sau la grădinițe bilingve. Iar lucrurile nu par să se schimbe prea curând în ciuda software-urilor tot mai sofisticate care reușesc să traducă în numai câteva zeci de secunde câteva mii de cuvinte.
De la găsirea unui nou loc de muncă sau reconversie profesională la îmbunătățirea relației cu copiii ori cu partenerul, la atingerea unor obiective precum scăderea în greutate, creșterea veniturilor, începerea unui business sau descoperirea și asumarea feminității, un coach te poate ajuta să-ți găsești resursele pentru a-ți îmbunătăți diverse aspecte ale vieții.