Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nevoia îi împinge pe candidații în căutarea unui job la practici „neortodoxe” pe piața muncii: cine a spus că doar recrutorii pot da anunțuri de angajare?

telemunca - pandemie -  (Foto: BZA/ Alamy/ Alamy/ Profimedia)

Foto: BZA/ Alamy/ Alamy/ Profimedia

Căutarea și găsirea unui loc de muncă nu au fost niciodată ușoare, dar acest proces a devenit cu adevărat o provocare anul acesta.

În timp ce tot mai multe companii ezită să angajeze din cauza incertitudinilor legate de contextul pandemic, oportunitățile de angajare pot fi greu de găsit. Este evident pentru toată lumea că virusul SARS-CoV-2 a generat o situație nefavorabilă, fără precedent în procesul de angajare, atât pentru candidați, cât și pentru cei ce recrutează.

Astfel, am putut observa de-a lungul acestor multe luni nu doar acțiuni noi pe fondul digitalizării, ci și reîntoarcerea către practici cărora mulți dintre noi nu prea le-am mai acordat atenție. În timp ce întreaga lume se concentra pe a învăța și a se obișnui cu acest work from home, cu aplicații de comunicare online și gestionare a task-urilor, au existat oameni care, din dorința și nevoia lor de a avea un loc de muncă, au făcut pași organici și foarte determinați către obiectivul lor, chiar dacă asta a însemnat să își iasă din zona de confort.

Acești oameni au înțeles că doar a completa un CV și a-l depune nu mai este suficient, așa că au procedat exact cum ar fi făcut-o orice om aflat în fața unei provocări uriașe, cum ar fi făcut orice om care ar fi „suferit”: au căutat să surprindă emoționalul situației lor, pentru a stimula grăbirea procesului.

Și totuși, cum se poate adăuga o componentă emoțională procesului de recrutare, care multora le pare a fi chiar impersonal sau hiperstandardizat?

Cum ar fi ca angajatul să dea „anunț de angajare”?

Scrisoarea de intenție

Dacă structura unui CV nu ne permite să fim foarte detaliați sau să surprindem mai mult decât chintesența experienței noastre educative și profesionale, redactarea unei scrisori de intenție ne lasă loc să introducem recrutorilor o notă mai personală, care are capacitatea de a ne diferenția. Pornind de la conceptul clasic de scrisoare, de la detaliile pe care le cunoaștem despre companie, construim în sensul unei motivații foarte clare, dar și profunde, care să arate atât de ce ne-am dori să obținem postul vacant, cât și ce fel de oameni suntem, ce valori și principii avem, ce ne motivează. Indiferent că este vorba de o poziție de asistent sau inginer, poate deveni foarte dificil să găsești un loc de muncă disponibil. Mai ales în orașele mai mici, în provincie. De aceea, atunci când totuși descoperim o oportunitate sau când încercăm să ne repliem și să migrăm spre roluri similare, este important să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a arăta celor care au puterea de decizie nu doar experiența care ne recomandă, ci și determinarea, încrederea cu care aplicăm.

Scrisoarea de intenție ne ajută să îmbinăm dimensiunea profesionistului cu umanitatea individului, astfel încât să conturăm un portret 360 de grade.

Platforme social media

Dacă dificultatea de a găsi un loc de muncă își pune o amprentă negativă pe moralul și avântul nostru, trebuie să ne amintim că avem la îndemână unul dintre cele mai puternice instrumente de comunicare posibile. Un instrument care ne oferă o deschidere de amploare și vizibilitate tot la fel.

Dar asta doar în condițiile în care îl folosim la adevărata sa capacitate.

Suntem familiarizați cu tot felul de postări și promovări pe platformele de social media, dar rareori vedem în acestea potențialul de expunere. Și tot rareori îndrăznim să ne gândim că am putea folosi aceste platforme pentru a ne face cunoscute intențiile, nevoile, provocările.

Din cauza tendinței din online de portretizare a unei lumi aparent perfecte, ne temem să ne deschidem și să încercăm. Stop! Dacă acest context pandemic a fost mai dificil decât ne-am fi așteptat și ne împiedică să găsim un loc de muncă, să ne întreținem pe noi sau familiile noastre corespunzător, să dăm înainte, trebuie să încercăm să ne punem gândurile în ordine și să formulăm un anunț. Cine spune că doar angajatorii pot da anunțuri de angajare?! Și candidații pot formula cereri care să atragă atenția oamenilor potriviți.

E necesar un simplu apel la transparență, curaj și, din nou, emoție pentru a scrie o postare și pentru a ruga oamenii să distribuie mai departe strigătul de ajutor, pentru a ajunge la cei care poate, la rândul lor, sunt în căutarea omului potrivit pentru postul potrivit.

E important să ne amintim că toată această căutare din piața muncii este cu două sensuri și că important nu este drumul făcut până la atingerea obiectivului de a găsi locul de muncă, ci curajul de a porni la drum, de a face pași, de a nu te opri până la atingerea obiectivului de a găsi locul de muncă.

Pandemia a avut un impact semnificativ nu doar asupra economiei globale, ci și asupra căutării clasice a unui loc de muncă. Știm că în acest moment acționăm sub semnul unei incertitudini apăsătoare, dar există modalități prin care putem rămâne pozitivi, motivați și proactivi cu privire la întreg procesul pe care trebuie să îl derulăm pentru a găsi un job. Nu este ușor. Nu a fost nici înainte de pandemie, acum cu atât mai puțin. Dar nu este nici imposibil.

Totul ține de abordare și de a încerca tot mai multe variante, precum cele două despre care am povestit în acest articol.

Oamenii înțeleg că acesta este un moment dificil și vor să ajute oricât pot, atât cât pot, așa cum pot. Trebuie doar făcute vizibile intenția, dorința, nevoia de a găsi un loc de muncă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult