Foto - Inquam Photos/ George Călin
Cazul Elena Lasconi reprezintă o lecție foarte bună despre cum începem să ne maturizăm politic, deși suntem o democrație tânără și în continuare foarte vulnerabilă. Faptul că oamenii vor acum să afle mai multe despre cum gândește cel sau cea care le cere votul și nu mai acceptă ca un politician să vină să vorbească doar în șabloane (de multe ori refolosite din patru în patru ani) este un câștig pentru democrație.
USR a făcut pasul corect care trebuie întotdeauna realizat atunci când apare o criză de imagine care produce efecte electorale puternice. Au scos-o de pe liste pe Elena Lasconi și conducerea partidului nu i-a justificat comentariile care au produs revolta. Damage control cât s-a putut din partea echipei Ghinea-Drulă.
Firește, cel mai bun mod în care USR poate să-și recupereze acum procentele pierdute în weekend este accentuarea discursului împotriva corupției, care a reprezentat strigătul principal al formațiunii încă de la înființare. Este însă nevoie de mai mult echilibru în partid pentru ca viitoarele mesaje să fie credibile, iar USR știm că nu excelează la acest capitol. Misiunea, din acest motiv, va fi una extrem de grea. Iar Tom Cruise nu are carnet de partid.
Oricum, cazul Lasconi este și o lecție pentru politicienii din toate partidele. Altfel spus, ai dreptul la orice opinie, în calitatea ta de cetățean, numai că atunci când opinia exprimată public intră în conflict cu viziunea partidului pe care îl reprezinți, ai trei opțiuni clare: fie schimbi direcția partidului (deși mișcarea asta este riscantă), fie faci un pas în spate și ieși din lumina reflectoarelor, fie pleci din partid.
Cert este că lumea se schimbă într-un ritm alert, iar noi suntem încremeniţi în lupte sterile. Într-un astfel de context trebuie să înțelegem că impostura nu poate să genereze decât mediocritate și corupție, iar acestea două în politică nu pot să genereze prosperitate pentru oameni, ci doar sărăcie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
elena lasconi nu a venit cu idei fanteziste sau cu cine stie ce propaganda anti gay si a inceput sa urle peste tot ca uraste lgtbpq. intr-o societate civilizata si normala un partid de centru ar fi rezolvat problema altfel. in felul asta usr si-a pierdut voturi. sanse mari ca la alegerile parlamentare sa se bucure daca prind 10%
- că pare retrograd unul din simbolurile unui partid ce se pretinde ancorat în valorile vestice actuale;
- că în 2023 e imposibil să mai ai o părere/poziţie diferită de poziţia partidului pe un subiect complicat, care a fost tratat superficial de toate taberele de partizani. pare că nici în anii '90-'00 nu era chiar aşa rău.