Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

CCR: Inițiativa „Fără penali în funcții publice” este constituțională

Fara penali USR

Judecătorii CCR au dat câștig de cauză USR și au decis, cu unanimitate de voturi, că inițiativa legislativă de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” este constituțională, relatează Digi24.

Inițiativa în sprijinul căreia USR a strâns un milion de semnături propune ca, la articolul 37 din legea fundamentală să fie adăugat următorul alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După decizia CCR, „Fără penali în funcții publice” va deveni proiect de lege și urmează să intre în dezbatere parlamentară.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • La cat lupta coalitia de guvernare impotriva coruptiei,sigur va ramane uitata prin nu stiu ce sertar a lui Ciordache.
  Din gura PSD-ALDE-UDMR fac absolut orice:spitale,autostrazi,duc lupte anticoruptie.In realitate, NIMIC,ZERO absolut.
  Initiativa USR este foarte buna.Dar cum in parlament sunt numai Ciordachei in frunte cu Dracnea...greu de crezut ca se va realiza ceva,deocamdata.
  • Like 0
 • Nu vă bucurați prea devreme. Sunt convins că mâine Curtea va admite sesizarea lui Iordache și îl scapă definitiv pe Dragnea. Dacă ar fi usturat chestia cu "fără penali" o ingropau și pe asta dar pentru ei e ne-esențială . Așa, dau o oarecare satisfacție opoziției cât să nu o întărâte prea tare.
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Se va ajunge ca inainte de 1989, depinde cum ai "dosarul" de partid !!! Sa zicem ca ai comis un accident auto din culpa si primesti 2 ani cu suspendare. Nu mai ai voie sa candidezi in functii publice pt ca esti "penal". Poti sa fii tu specialist, competent, etc.....Nu inteleg de ce !? Partidul care trece pe lista un astfel de om isi asuma niste riscuri, de a fi sau nu votat de oameni . Adica, in cunostinta de cauza. Este o tema de campanie politica. Excat cum spune basescu in 2004 "la tepe in piata victoriei" cu coruptii si ne-a tras o teapa de 10 ani ca si acum vedem si simtim urmarile !!
  • Like 0
  • @ Ionel
   Ionel, se vede ca nici nu ai semnat nici macar nu ai citit initiativa ... altfel ai fi vazut formularea clara: "Nu pot fi aleşi .... cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, ...". Exemplul cu accidentul de circulatie nu sta in picioare !
   • Like 1
  • @ Razvan Novac
   Ionel check icon
   Razvan Novac, eunu stiu ce vezi tu dar din ce spui imi dau seama ca nu ai studii juridice. Sa stii ca sunt multe infractiuni comise cu intentie indirecta pentru care se ia pedeapsa privativa de libertate cu suspendare, conditionata. Iar de semnat astfel de initiative sa stii ca nu este toata lumea interesata, mai avem si altceva de facut.
   • Like 0
 • Articolul zice "va deveni proiect de lege și urmează să intre în dezbatere parlamentară" - sa inteleg ca in parlament poate fi respins? Sau ca i se poate modifica textul?
  • Like 0
 • Referendumul declarat constituțional de către CCR va funcționa ca o hârtie de turnesol. Să vedem cum vor mai putea cei din coaliția PSD-ALDE să mai declare că și ei susțin lupta împotriva corupției, după previzibilele piedici pe care le vor pune introducerii pe ordinea de zi a Camerelor legea prin care să se materializeze inițiativa USR.
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Inteleg ca a fost in UNANIMITATE ! Pai cum ? si "presedintele PSD-ist al C Const. " a fost de acord !?Imi este teama ca o sa fie urmarit si atacat in scara blocului de cetateni apartinand unor ONG-uri civice care nu sunt de acord cu el !!!
  • Like 1
 • Dorin check icon
  E bine ,nu am semnat degeaba.Poate scăpăm de Dragnea&Comp. E timpul.
  • Like 0
  • @ Dorin
   Ionel check icon
   Gura pacatosului...de fapt Dragnea, pe persoana fizica, este obiectul acestei initiative !!! Nu este nimic, vine Ponta !!! sau Orban !!??
   • Like 0
  • @ Ionel
   Dorin check icon
   Petiția e pentru TOȚI penalii din România indiferent de culoarea politică.
   • Like 2


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult