Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce aleg ca româncă în Marea Britanie în această zi istorică

„Și ce părere ai despre ieșirea sau rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană?", a fost întrebarea mea spontană adresată unui bun prieten englez într-o vizită pe care ne-a efectuat-o de curând cu soția lui. „Cum votezi?" am continuat. „Nu merg la vot pentru că nu am o evidența certă cu privire la ce se întâmplă dacă ieșim sau dacă rămânem."

După cum se știe prea bine joi, 23 iunie, cetățenii britanici vom merge să votăm dacă dorim ca Marea Britanie să mai continue ca și membru al Uniunii Europene sau nu. Va fi, fără îndoială, o zi de o deosebită importanță istorică.

Dar pe ce baze votăm? La oră actuală toate discuțiile care se poartă, mai ales pro Exit sunt bazate pe supoziții. Nimeni nu știe exact ce ar putea însemna ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu siguranță nu ar rămâne fără consecințe importante atât pentru UK, dar și pentru restul țărilor membre UE, cu un impact socio-economic și politic la nivel european și nu numai. 

Înainte de a continua aș dori să amintesc că integrarea europeană a fost o contrabalanță față de naționalismul extrem care a produs efecte atât de grave în al II-lea Război Mondial. În consecință, Uniunea Europeană a avut ca scop îndepărtarea urii și a resentimentelor care ar distruge Europa. Am citit de curând un articol scris de Miriam Gonzalez Durantez, avocată internațională la Londra, iar în opinia acesteia „nu suntem europeni pentru că avem instituții comune, sau pentru că împărțim o monedă unică, sau pentru că nu mai trecem controlul de frontieră când călătorim. Suntem europeni pentru că împărțim niște principii: democrația, justiția, libertatea de exprimare, respectul față de drepturile celor din jur....Este nevoie doar să privim harta lumii ca să ne dăm seama că suntem foarte puțini cei care împărțim aceste valori și norocul pe care îl avem în a fi născuți aici. Niște principii [...] în care nu intră nici politică urii nici resentimentele."

Exact principiile de mai sus le-am întâlnit deosebit de bine oglindite în societatea britanică. Marea Britanie îndeamnă la respect și tolerantă față de orice fel de rasă și origine, și, pe de altă parte, într-o societate cosmopolită există o deschidere culturală amplă, din multe puncte de vedere; înveți să devii mai bun, se lărgesc orizonturile, ai șansa să înveți și o altă perspectivă decât cea restrânsă a lumii în care ai crescut.

Tendința actuală este înspre globalizare, la rândul său un subiect controversat, însă cert este ca în această eră a avansului tehnologic nu mai putem trăi în izolare. Or, în contextul inevitabil al globalizării, este nevoie de o Uniune Europeană puternică, nici pe departe fragmentată. Este nevoie de o Uniune Europeană puternică din punct de vedere economic, financiar, militar. Este adevărat, UE cuprinde 28 de țări diferite din punct de vedere al nivelului socio-economic, însă soluția nu este fuga și destabilizarea, ci munca împreună.

Cei care sunt pro ieșire din UE manipulează argumentând că Marea Britanie trimite prea mulți bani la Bruxelles, bani care ar putea fi, altfel, investiți în NHS (Sistemul de Sănătate Public), învățământ și în alte sectoare publice. Un alt argument sunt imigranții de sorginte europeană. Dar respectivele persoane uită ce contribuție economică aduce UE în UK, și faptul că Marea Britanie s-a dezvoltat pe baza imigranților de-a lungul istoriei, în deceniile anterioare predominând cei din fostele colonii.

Mesajele și discursurile din mass media sunt, evident, contradictorii; în interiorul partidelor politice sunt păreri împărțite, și, din punctul meu de vedere, este multă confuzie. Am întâlnit persoane, colegi de breaslă, excelenți profesioniști, dar care nu sunt documentați în cultura europeană. Sunt britanici și vor merge la vot. Am întâlnit persoane, tot cu un nivel educațional exemplar, care nu merg la vot pentru că nu pot avea o părere, în lipsa unor dovezi clare cu privire la ce ar aduce ieșirea sau rămânerea în Uniunea Europeană. Din fericire, am întâlnit și persoane, britanici din naștere sau naturalizați, ca și mine, care vom merge la vot în ideea continuării în UE.

Fără a putea prezice cu certitudine ce ar însemna cu adevărat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pot intui o destabilizare socio-economică puternică, care va afecta toate sectoarele, atât ale Regatului Unit, dar și ale restului Uniunii Europene, și ceea ce este mai grav, o izolare, o închidere și un curent, din nefericire, xenofob.

Marea Britanie are niste valori sociale deosebite și sper ca actualele curente naționaliste și xenofobe, care nu sunt numai aici, dar și în restul Europei, să fie temporare și pasagere. Am speranța că cei care vor merge joi la vot vor avea capacitatea de a gândi amplu și în contextul unei Europe sănătoase.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    f. posibil ca englezu', stiind ca esti estica, a dat un raspuns diplomatic...decit sa iti zica ca voteaza "ausslaender rausss", a zis ca nu se duce...si acum se vede, procentajul de prezentza la vot e de 75+%
    • Like 0
  • Trexer check icon
    Vezi că asta-i mentalitatea de comunist: să te intereseze ce fac alţii (aferentul "să-i moară capra vecinului") şi să-ţi dai cu părerea de parcă ştii tu totul.
    • Like 0
  • check icon
    Frumos scris.
    • Like 0
  • "misleading headline "cum ar zice britanicii, pai cine te intreaba pe tine in UK cum sa votezi? uite de aia ar trebui sa iasa UK din UE, e plina de straini care incep sa decida soarta tarii.
    • Like 3
    • @ Adrian Macovei
      nobody check icon
      Aha, si te pomenesti ca in USA soarta este decisa de pieile-roşii :) Astea cu strainii sunt prostii xenofobe, fiecare "strain" adoptat va vota cum sa-i fie bine lui si patriei adoptive, un fost "roman" acum britanic nu va vota niciodata ca sa le fie bine romanilor.
      • Like 0
    • @ nobody
      "misleading progressive reply" , adica vrei sa spui ca voteaza si cei care nu au cetatenie in UK?
      • Like 0
    • @ Adrian Macovei
      Tudor check icon
      Ai impresia ca autoarea e singurul roman cu cetatenie britanica?
      • Like 0
    • @ Tudor
      Trexer check icon
      Se bagă cam mult în seamă cu ce se întâmplă în M-rea Britanie.
      • Like 0
  • Andrei check icon
    Cand ajung imigrantii sa decida viitorul unei tari este o problema majora pentru orice nativ. Deja se pune problema daca tara si cultura respectiva mai au vreo sansa sa supravietuiasca. Identitatea dispare si tara respectiva se transforma intr-un "obor" multicultural. Deja englezii sunt minoritari in marile lor orase.
    Si in plus mi se pare o ipocrizie ca un imigrant sa se duca la vot sa hotarasca destinele tarii care a facut greseala de a le oferi cetatenia. Evident ca imigrantii respectiv vor "trage" cu tarile de provenienta mai mult si mai putin cu tara care i-a adoptat. Deja asta poate deveni o problema de securitate.
    Imaginati-va Bucurestiul peste 20 de ani plin de arabi si chinezi care sa mearga la vot sa decida soarta capitalei Romaniei. Nu este o priveliste prea draguta nu-i asa?
    • Like 1
    • @ Andrei
      Avem probleme cu ai nostri "refugiati" de multi ani incoace.
      • Like 1
    • @ Andrei
      Tudor check icon
      Daca ai devenit cetatea britanic urmand procedurile legale atunci care e problema? Esti de-al lor si gata.
      • Like 0
  • Poate britanicii nu mai vor sa primeasca ordine de la Bruxelles...

    Si mai bine spus, poate britanicii s-au saturat de imigranti.
    Stim cu totii ca si in UK ies medici si asistente din institutiile de invatamant de acolo, nu din lipsa fortei de munca au avut nevoie firmele de straini..
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult