Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce aleg ca româncă în Marea Britanie în această zi istorică

„Și ce părere ai despre ieșirea sau rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană?", a fost întrebarea mea spontană adresată unui bun prieten englez într-o vizită pe care ne-a efectuat-o de curând cu soția lui. „Cum votezi?" am continuat. „Nu merg la vot pentru că nu am o evidența certă cu privire la ce se întâmplă dacă ieșim sau dacă rămânem."

După cum se știe prea bine joi, 23 iunie, cetățenii britanici vom merge să votăm dacă dorim ca Marea Britanie să mai continue ca și membru al Uniunii Europene sau nu. Va fi, fără îndoială, o zi de o deosebită importanță istorică.

Dar pe ce baze votăm? La oră actuală toate discuțiile care se poartă, mai ales pro Exit sunt bazate pe supoziții. Nimeni nu știe exact ce ar putea însemna ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu siguranță nu ar rămâne fără consecințe importante atât pentru UK, dar și pentru restul țărilor membre UE, cu un impact socio-economic și politic la nivel european și nu numai. 

Înainte de a continua aș dori să amintesc că integrarea europeană a fost o contrabalanță față de naționalismul extrem care a produs efecte atât de grave în al II-lea Război Mondial. În consecință, Uniunea Europeană a avut ca scop îndepărtarea urii și a resentimentelor care ar distruge Europa. Am citit de curând un articol scris de Miriam Gonzalez Durantez, avocată internațională la Londra, iar în opinia acesteia „nu suntem europeni pentru că avem instituții comune, sau pentru că împărțim o monedă unică, sau pentru că nu mai trecem controlul de frontieră când călătorim. Suntem europeni pentru că împărțim niște principii: democrația, justiția, libertatea de exprimare, respectul față de drepturile celor din jur....Este nevoie doar să privim harta lumii ca să ne dăm seama că suntem foarte puțini cei care împărțim aceste valori și norocul pe care îl avem în a fi născuți aici. Niște principii [...] în care nu intră nici politică urii nici resentimentele."

Exact principiile de mai sus le-am întâlnit deosebit de bine oglindite în societatea britanică. Marea Britanie îndeamnă la respect și tolerantă față de orice fel de rasă și origine, și, pe de altă parte, într-o societate cosmopolită există o deschidere culturală amplă, din multe puncte de vedere; înveți să devii mai bun, se lărgesc orizonturile, ai șansa să înveți și o altă perspectivă decât cea restrânsă a lumii în care ai crescut.

Tendința actuală este înspre globalizare, la rândul său un subiect controversat, însă cert este ca în această eră a avansului tehnologic nu mai putem trăi în izolare. Or, în contextul inevitabil al globalizării, este nevoie de o Uniune Europeană puternică, nici pe departe fragmentată. Este nevoie de o Uniune Europeană puternică din punct de vedere economic, financiar, militar. Este adevărat, UE cuprinde 28 de țări diferite din punct de vedere al nivelului socio-economic, însă soluția nu este fuga și destabilizarea, ci munca împreună.

Cei care sunt pro ieșire din UE manipulează argumentând că Marea Britanie trimite prea mulți bani la Bruxelles, bani care ar putea fi, altfel, investiți în NHS (Sistemul de Sănătate Public), învățământ și în alte sectoare publice. Un alt argument sunt imigranții de sorginte europeană. Dar respectivele persoane uită ce contribuție economică aduce UE în UK, și faptul că Marea Britanie s-a dezvoltat pe baza imigranților de-a lungul istoriei, în deceniile anterioare predominând cei din fostele colonii.

Mesajele și discursurile din mass media sunt, evident, contradictorii; în interiorul partidelor politice sunt păreri împărțite, și, din punctul meu de vedere, este multă confuzie. Am întâlnit persoane, colegi de breaslă, excelenți profesioniști, dar care nu sunt documentați în cultura europeană. Sunt britanici și vor merge la vot. Am întâlnit persoane, tot cu un nivel educațional exemplar, care nu merg la vot pentru că nu pot avea o părere, în lipsa unor dovezi clare cu privire la ce ar aduce ieșirea sau rămânerea în Uniunea Europeană. Din fericire, am întâlnit și persoane, britanici din naștere sau naturalizați, ca și mine, care vom merge la vot în ideea continuării în UE.

Fără a putea prezice cu certitudine ce ar însemna cu adevărat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pot intui o destabilizare socio-economică puternică, care va afecta toate sectoarele, atât ale Regatului Unit, dar și ale restului Uniunii Europene, și ceea ce este mai grav, o izolare, o închidere și un curent, din nefericire, xenofob.

Marea Britanie are niste valori sociale deosebite și sper ca actualele curente naționaliste și xenofobe, care nu sunt numai aici, dar și în restul Europei, să fie temporare și pasagere. Am speranța că cei care vor merge joi la vot vor avea capacitatea de a gândi amplu și în contextul unei Europe sănătoase.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  f. posibil ca englezu', stiind ca esti estica, a dat un raspuns diplomatic...decit sa iti zica ca voteaza "ausslaender rausss", a zis ca nu se duce...si acum se vede, procentajul de prezentza la vot e de 75+%
  • Like 0
 • Trexer check icon
  Vezi că asta-i mentalitatea de comunist: să te intereseze ce fac alţii (aferentul "să-i moară capra vecinului") şi să-ţi dai cu părerea de parcă ştii tu totul.
  • Like 0
 • check icon
  Frumos scris.
  • Like 0
 • "misleading headline "cum ar zice britanicii, pai cine te intreaba pe tine in UK cum sa votezi? uite de aia ar trebui sa iasa UK din UE, e plina de straini care incep sa decida soarta tarii.
  • Like 3
  • @ Adrian Macovei
   nobody check icon
   Aha, si te pomenesti ca in USA soarta este decisa de pieile-roşii :) Astea cu strainii sunt prostii xenofobe, fiecare "strain" adoptat va vota cum sa-i fie bine lui si patriei adoptive, un fost "roman" acum britanic nu va vota niciodata ca sa le fie bine romanilor.
   • Like 0
  • @ nobody
   "misleading progressive reply" , adica vrei sa spui ca voteaza si cei care nu au cetatenie in UK?
   • Like 0
  • @ Adrian Macovei
   Tudor check icon
   Ai impresia ca autoarea e singurul roman cu cetatenie britanica?
   • Like 0
  • @ Tudor
   Trexer check icon
   Se bagă cam mult în seamă cu ce se întâmplă în M-rea Britanie.
   • Like 0
 • Andrei check icon
  Cand ajung imigrantii sa decida viitorul unei tari este o problema majora pentru orice nativ. Deja se pune problema daca tara si cultura respectiva mai au vreo sansa sa supravietuiasca. Identitatea dispare si tara respectiva se transforma intr-un "obor" multicultural. Deja englezii sunt minoritari in marile lor orase.
  Si in plus mi se pare o ipocrizie ca un imigrant sa se duca la vot sa hotarasca destinele tarii care a facut greseala de a le oferi cetatenia. Evident ca imigrantii respectiv vor "trage" cu tarile de provenienta mai mult si mai putin cu tara care i-a adoptat. Deja asta poate deveni o problema de securitate.
  Imaginati-va Bucurestiul peste 20 de ani plin de arabi si chinezi care sa mearga la vot sa decida soarta capitalei Romaniei. Nu este o priveliste prea draguta nu-i asa?
  • Like 1
  • @ Andrei
   Avem probleme cu ai nostri "refugiati" de multi ani incoace.
   • Like 1
  • @ Andrei
   Tudor check icon
   Daca ai devenit cetatea britanic urmand procedurile legale atunci care e problema? Esti de-al lor si gata.
   • Like 0
 • Poate britanicii nu mai vor sa primeasca ordine de la Bruxelles...

  Si mai bine spus, poate britanicii s-au saturat de imigranti.
  Stim cu totii ca si in UK ies medici si asistente din institutiile de invatamant de acolo, nu din lipsa fortei de munca au avut nevoie firmele de straini..
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult