Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un motiv pentru care nu cred în BREXIT

BREXIT dă mulți fiori reci tuturor taberelor afectate de o astfel de decizie. Marea Britanie va avea un referendum decisiv pe această problemă pe data de 23 Iunie. Suntem sfătuiți în dreapta și în stânga, în disperare de cauză, să convingem cetățenii britanici să nu voteze pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (vezi aici). De parcă britanicii ar fi niște oi necivilizate și needucate suficient ca să poată fi convinși pe șest de ceva sau altceva. De parcă noi am avea un istoric democratic relevant, încât să fim în măsură să dăm lecții de democrație altora.

Marea Britanie oricum a rămas deoparte în câteva proiecte esențiale ale Uniunii Europene. Iată câteva episoade scurte: Marea Britanie a intrat mult mai târziu în Uniunea Europeană (în 1961 Franța s-a opus prin veto, admiterea s-a făcut propriu-zis în 1967); la scurt timp de la aderare (anii 70-80), Marea Britanie a început o negociere dură cu Uniunea Europeană pe diferite probleme (agricultură, apărare, politica externă etc.), cuvântarea ținută de Margaret Thatcher la College of Europe, cunoscută și sub numele de „The Bruges Speech”, devenind un text relevant pentru curentul eurosceptic; în 16 septembrie 1992, în urma atacului speculativ asupra lirei sterline (cunoscut sub numele de „Miercurea Neagră”), Marea Britanie a decis retragerea din Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM 2) propus pentru adoptarea monedei unice, părăsind proiectul Euro și păstrând (similar cu Danemarca) un statut special în această privință (pot decide oricând intrarea în Zona Euro, nefiind obligatorie această condiție).

Britanicii mereu au fost asociați mai degrabă unui curent anti-UE și reprezentând de multe ori poziția Statelor Unite de care s-au simțit mult mai aproape, mai ales în politica externă și cea de apărare. Evoluția recentă a Uniunii Europene a alimentat și mai mult curentul eurosceptic: în loc să promoveze piața unică și libertățile fundamentale (libera circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor), Uniunea Europeană s-a transformat într-un puternic pol intervenționist cu instituții proprii și cu legislație proprie pe care încet-încet o impune țărilor membre care sufocă tot mai mult indivizii și comunitățile locale/ regionale. Uniunea Europeană a devenit un puternic proiect redistributiv de resurse de la cei „bogați” sau „performanți” din punct de vedere economic către cei „săraci”. Uniunea Europeană este un proiect tot mai împotriva antreprenoriatului și a liberei inițiative. Este clar că mulți britanici au observat acest lucru și sunt complet deranjați de acest proiect care îi sărăcește sistematic și le impune cote de tot felul (cote de producție, cote de emigranți, cote de cheltuieli asumate etc.).

BREXIT-ul pare la prima vedere o poziție incorectă politic, dar corectă din punct de vedere economic și social. O știre însă m-a făcut să am serioase dubii cu privire la acest demers, puternic alimentat de o parte din politicienii britanici și foarte bine administrat de liderii momentului. Deunăzi am aflat (vezi aici știrea) că un pensionar din Marea Britanie, care deținea o casă în Newbury Park, a pierdut casa în favoarea lui Keith Best care a intrat abuziv în casă, a început să locuiască în ea și a reclamat instanței că are dreptul să devină proprietar pentru că proprietarul în drept (pensionarul Colin Curtis) a nu a mai locuit acolo începând cu 1998 (după ce a renovat-o un an înainte) pentru că a moștenit o casă în altă parte. Cel care a ocupat-o abuziv a solicitat să devină proprietar și a obținut acest lucru în instanță, în baza unei legi care spunea că după 12 ani poți cere așa ceva. Dreptul de proprietate a fost anulat complet de instanță, iar proprietarul în drept riscă să își piardă și casa moștenită pentru că trebuie să plătească cheltuielile de judecată.

BREXIT-ul, în acest context, își pierde clar din sens și din valoare în fața unei asemenea știri. În loc ca BREXIT-ul să fie o reacție clară a britanicilor împotriva intervenționismului tot mai sufocat de la Bruxelles (care încalcă sistematic proprietatea britanicilor), BREXIT-ul pare a fi un simplu joc politic în care, niște politicieni nemulțumiți că nu împart ei singuri plăcinta, susțin secesiunea de alți politicieni cu care este tot mai greu să negocieze propria îndestulare. Agresiune care nu dă sistematic doi bani pe dreptul de proprietate și care calcă în picioare individul și averea sa (moștenită sau acumulată). Miza nu este nicidecum o Mare Britanie mai liberă și mai prosperă, ci o Mare Britanie controlată exclusiv de niște politicieni băștinași și nu în cârdășie cu cei cu „gulere albe” și „ecusoane” care plimbă hârtii prin birourile instituțiilor europene. BREXIT e un simplu joc de imagine și un simplu exercițiu „democratic” cu interese politice clare în spate. Și atât… În continuare pensionarul va rămâne fără casă, contribuabilul britanic fără o mare parte din veniturile sale, plătind pentru un stat tot mai îndatorat și tot mai ineficient.

Articol publicat pe bogul autorului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  domnule contributor, am citit articolul din daily mail, si nu inteleg de unde ai retinut dumneata ca aia ar fi o problema creeata de apartenentza UK la UE. nu e nici o referire la europa in tot articolul! toata tarantela din articolul respectiv se refera la niste chestiuuni pur britanice, cu dreptul unui vagabond sa isis insuseasca o proprietate daca locuieste in ea timp de 12 ani. nici vorba de interventia ue...
  • Like 0
 • Deci d-nu Paun, sa le luam pe rand:
  " BREXIT-ul [..] un simplu joc politic în care, niște politicieni nemulțumiți că nu împart ei singuri plăcinta, susțin secesiunea de alți politicieni cu care este tot mai greu să negocieze propria îndestulare. [..]. Miza nu este nicidecum o Mare Britanie mai liberă și mai prosperă, ci o Mare Britanie controlată exclusiv de niște politicieni băștinași și nu în cârdășie cu cei cu „gulere albe” și „ecusoane” care plimbă hârtii prin birourile instituțiilor europene ".. Chiar si daca ar fi numai atat si tot e un suficient argument pentru a spune da la BREXIT. De ce? pentru simplu motiv ca e mai simplu si mai "rezolvabil" sa am de a face cu ticalosia politicianului meu bastinas decat cu cea a politicianului de la Bruxelles. Pe asta al meu il pot schimba o data la 4 ani, pot pune presiune civica asupra lui etc, asupra celuilalt nu am concret nici un control, nici o parghie democratica. Nimic, nimic. Sunt vreo 7 mari Comisii Europene cu puteri discretionare ai caror functionari nu i-am ales noi si nu avem nici un control democratic asupra lor. Apoi, exista peste 10,000 de functionari europeni la Bruxelles si Strassbourg care spre exemplu au salariu mai mare decat al lui Cameron - prim ministru UK, pentru care salariu indivizii respectivi aluneca pe un creion prin birouri si cam atat.
  De acord, daca eu Cutarescu stat, aleg sa ies afara dintr-o asociate in care eu consider ca nu imi merge bine, s-ar putea sa nu imi mearga bine si dupa ce ies, dar macar nu imi merge bine pe barba mea, pe propriile mele decizii si pot sa ma ajustez in timp, nu sa sufar din cauza unor indivizi dintr-un Supra-Guvern asupra carora nu am nici un control si nu nici pot sa fac nimic in privinta asta.
  UE asa cum e acum e un mecanism bolnav care nu functioneaza sanatos pe regulile economiei de piata si ale capitalismului laisse-faire si britanicii au inteles acest lucru. Si cine a inteles acest lucru nu are decat 2 solutii: ori iese din joc, ori incearca sa schimbe jocul dinlauntrul lui (varianta extrem de grea).
  O zi buna.
  • Like 2
 • Uzucapiunea este si la noi, si banuiesc ca si in UE, doar termenul posesiei netulburate etc e mai mare.
  Nu vad representativitatea acestui aspect in chestiunea protejarii dreptului de proprietate.

  Argumentele Brexit invocate de autor si ele, la randul lor, par extrase din ziare de scandal. De pilda, de cand sufoca institutile UE pe cele locale ? De ce n-ar fi incurajat antreprenoriatul in UE ? Si tot asa.
  • Like 2
  • @ Cezar Jipa
   @Cezar Jipa: perfect de acord; nici nu mai am ce sa adaug dupa cele spuse de dvs; autorul e un diletant; la fel si nivelul publicatiei de fata, care, la inceput, promitea; de unde intram zilnic pe site, acum o fac cam la saptamana, sa vad: si-a revenit? ei bine, nu! asadar, o sa verific si mai rarut ...
   • Like 0
  • @ Cezar Jipa
   dragos check icon
   nu e corecta nicio informatia privind admiterea UK in 1967..a reaplicat atunci dar s-a lovit din nou de veto-ul francez. Abia in 1973 a aderat.
   • Like 0
 • daca un articol publicat intr-un ziar de scandal te-a facut sa nu crezi in Brexit, e clara treaba, inseamna ca nu ai inteles nimic. Britanicii sunt printre putinii occidentali care doresc sa-si pastreze identitatea, o tara cat Romania e sufocata de 65 milioane de oameni, multi veniti din fostele colonii si estul european, progresismul globalist evident ca nu doreste un Brexit si foloseste toate canalele media si social media pentru a-i speria pe britanici sa nu voteze OUT.Inainte sa scrii compuneri de genul , eu zic sa te documentezi foarte serios daca vrei sa fii credibil.
  • Like 0
  • @ Adrian Macovei
   UK are 85 milioane de locuitori si 11 milioane de emigranti (din care o parte naturalizati).
   • Like 0
  • @ Cezar Jipa
   ai dreptate, dar am vrut sa umblu cu 'date oficiale', probabil ca si Germania are undeva la 90 de milioane in loc de 81..
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult