Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce au în comun Gandalf, Beyonce și Humphrey Bogart

Și nu doar ei. Și Lenin, și Marilyn, și fata cu cercel de perlă, și Hercule, și Audrey Hepburn. Toți, în diverse versiuni și interpretări, „au participat" la a treisprezecea ediție a Contemporary Istanbul, principalul târg de artă regional. 

Ediția din această toamnă a pus față în față cu colecționarii și publicul larg 83 de galerii din 22 de țări și nu puteai acuza mixul care a rezultat de lipsa culorilor, a texturilor și a materialelor originale. De la lucrări care te făceau să regreți că ai aruncat plicuțele de ceai în loc să le folosești într-un scop mai nobil până la populara artă cinetică, de la neoane și leduri până la ceramică, fotografie și basorelief, de la oglinzi până la beton și textile și până la porțelan. Sculpturile care au o relație specială cu peretele sau cu soclul au fost un laitmotiv în aceeași măsură ca materialele reciclabile.


În top 3 materiale originale se regăsește Beyoncé fiindcă, în lucrarea "Liberté, Egalité, Beyoncé" a artistului Ardan Özmenoğlu, este recreată din post it-uri. Nici Frida nu a scăpat de acest tratament. 

Mai norocos e Gandalf, care s-a ales cu o statuie în mărime aproape naturală. 

Dacă anul trecut un Banksy și un Lucian Freud au fost vedetele de la Contemporary Istanbul – cu toate că un cal – robot de mărime naturală, care costa sute de mii de euro, ridica o copită și dădea din coadă - a furat ochii vizitatorilor -, în 2018, "Red Lenin" și "Red Marilyn" ale lui Andy Warhol au fost cireașa de pe tortul colecționarilor. 

De la Contemporary Istanbul nu au lipsit nici picturile și sculpturile clasice, însă nu o dată erau ocultate de mulțimea ledurilor și neoanelor, ba chiar unii vizitatori au confundat o astfel de lucrare cu un photobooth.

Printre galeriile participante s-au numărat și două românești - Plan B și Galeria Zorzini F, care au adus lucrări semnate de 12 artiști -, a căror prezență a fost susținută de București Mall, ca parte a Gallery Support Program, care sprijină galeriile participante la CI. 

Lansată în 2017, inițiativa s-a dezvoltat pentru a sprijini galeriile din țări precum Olanda, Franța, Portugalia, România și SUA. Pentru contribuția sa, București Mall a primit în acest an distincția Gallery Support Award.

"Galeria Zorzini F este onorată să reprezinte constant Europa de Est pe piața artei din Orientul Mijlociu, prin participarea la evenimente precum Contemporary Istanbul. Galeria noastră se mândrește, de asemenea, cu faptul că poate prezenta pe piața artei turcești și contextului cultural conex artiști puternici - emergenți sau consacrați. Echipa Galeria Zorzini F dorește să mulțumească București Mall pentru sprijinul oferit anul acesta, care a creat oportunitatea unui dialog între scena artei culturale turcești și cei 10 artiști expuși: Dan Maciuca, Ioan Mureșan, Vlad Olariu, Ioan Popdan, Szabolcs Belenyi, Vlad Berte, Michele Bressan, Alain Feliu, Laszlo Forray și Szilard Gaspar", a subliniat Adina Zorzini, directorul Galeriei Zorzini F.

"Contemporary Istanbul este, în același timp, un eveniment regional, un context și o piață în plină dezvoltare. De aceea am adus lucrări ale artistului român Gheorghe Ilea și ale olandezului de origine iraniană Navid Nuur - care creează un dialog cultural. Publicul a fost foarte curios și receptiv. Experiențele pe care le-am avut aici au fost foarte dinamice și neașteptate", a spus Mihaela Lutea, directorul Galeriei Plan B.

PS: Explorând în amănunt târgul, care ocupa două etaje ale Centrului de Congrese din Istanbul, descopereai galeria maghiară Initio Fine Arts. Acolo l-am descoperit – deși curatorul neagă asta, considerându-i doar parte din același curent – pe omologul contemporan al lui Brâncuși, BOLDI. Mie, însă, similitudinile mi se păreau evidente.

 


Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nicu check icon
    Exponatele de mai sus arata ca niște piese de decor dintr-un mall. Artiștii care le-au produs sunt niște vitrinieri pricepuți, fără îndoiala. Dar nu mai mult.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult