Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce crede doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, despre creșterea punctului de pensie cu 40%

pensionara acasa

Foto Pornchai Soda / Alamy / Alamy / Profimedia

Ieri, în jurul prânzului, având ceva treburi de rezolvat în oraș, cobor și mă opresc la ieșirea din bloc. Acolo, la fel ca în fiecare zi, își făcea siesta doamna Maria, vecina mea. Niciodată nu am știut ce vârstă are, până ieri.

O salut respectuos, îmi răspunde la fel de respectuos, ne zâmbim și aflându-ne lângă cutiile poștale, burdușite cu pliante ce abundă de hilare promisiuni electorale, începem să discutăm. O întreb ce părere are despre majorarea cu 40% a pensiilor. Dă din cap descumpănită și îmi răspunde: „Povești!”

Continuă: „Și-au bătut joc de țară, iar acum toate preturile au crescut. Dacă nu era fiul meu să mă ajute, nu știu cum mă descurcam, am o pensie de 1600 de lei și trebuie să plătesc întreținere, medicamente, facturi. În ultimii 3 ani prețurile au crescut enorm și, deși am primit câțiva lei la pensie, nu ne putem descurca cu banii”.

Intervin: „Și totuși, dacă ați primi o pensie mai mare cu 40%, nu credeți că v-ați putea descurca mai bine?”.

Îmi răspunde: „De unde dau parlamentarii acești bani, de la ei? Sunt doar minciuni electorale, și-au bătut joc de țară”.

O întreb câți ani are. Mă privește și răspunde: „Cât credeți?”.

Îmi încerc norocul și răspund: „84 de ani!”.

Continuă: „Mulțumesc, pe vremuri am avut 84 de ani, în tinerețe, peste 2 luni împlinesc 89 de ani”, în timp ce zâmbea.

O întreb in ce domeniu a muncit. Îmi răspunde: „În învățământ, am muncit 35 de ani.”

Fără să își dea seama, doamna Maria mi-a vorbit despre inflație, despre deficit bugetar și deficit comercial, mi-a vorbit despre devalorizarea monedei naționale și despre scăderea puterii de cumpărare.

Nu trebuie să fii analist economic pentru a trage concluzii de bun simț și nu este nevoie să fii implicat în fenomenul economic sau să faci analize economice pentru a gândi corect.

Nu este nevoie să citești buletinele publicate de către Institutul Național de Statistică pentru a vedea care este nivelul veniturilor populației și nici să urmărești cursul BNR, zilnic la orele 13:00, pentru a vedea cum fluctuează leul în raport cu moneda unică europeană. Trebuie doar să ai bun simț și privești lucrurile corect.

Oamenii au perceput majorarea punctului de pensie ca un atentat la adresa economiei românești, tocmai în timpul celei mai mari crize din ultimii 100 de ani. Această decizie nu este una corectă, față de pensionarii acestei țări, batjocoriți și manipulați electoral, cu promisiuni mincinoase, ci este o sfidare la adresa celor ce susțin această țară prin taxele și impozitele plătite.

În cazul in care această lege va fi pusă în practică, efectele vor fi grave, fiecare dintre noi va plăti pentru inconștiența și calculele meschine ale politicienilor.

Impactul acestei legi este de peste 10% din PIB sau 22,9 miliarde euro, doar în 2021. Dar aceasta nu este doar o „one time payment”, statul va trebui să plătească lunar această majorare. Nici abrogarea pensiilor speciale, nici a celor de serviciu nu va acoperi majorarea. Pensiile speciale și cele de serviciu, însumate, echivalează cu cca. 2 miliarde de euro. Nu spun că aceste pensii sunt echitabile, spun doar că abrogarea lor nu acoperă majorarea cu 40% a pensiilor de la Pilonul 1.

Politicienii care afirmă așa ceva, mint!

Vor fi disponibili zero lei pentru investiții, zero lei pentru cofinanțarea proiectelor europene, zero lei pentru dezvoltare. Dar da, vom avea un curs valutar care va pune moneda națională în genunchi. Probail cursul va depăși 5 lei/euro în mai puțin de o lună.

Va urma retrogradarea rating-ului suveran al României la nivelul nerecomandat investițiilor (junk) și eventual asistență financiară printr-un program semnat cu FMI.

Lipsa logicii ne duce la faliment. Ce este mai grav e că avem în funcții oameni care joacă la ruletă viitorul țării, frecându-și mâinile cu satisfacție în timp ce văd că prin acțiunile lor iresponsabile, România se scufundă. Nu se gândesc la pensionarii acestei țări, nu se gândesc la cei care muncesc în această țară, se gândesc doar cum să obțină mai multe voturi manipulând masele.

Darnicii politicieni ar trebui să discute cu doamna Maria, în vârstă de 89 de ani, o persoană fără studii economice, dar cu mult bun simț și o logică de fier.

Articol publicat și pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu mai bine trimitem toți pensionarii în lagăre de exterminare????
    Uite așa o rezolvați.
    • Like 0
  • Ce aberatii citesc aici . Ca guvernul oarecare a avut crestere economica sau alalant nu o avut. Cresterea economica nu o face vreun guvern ca sa iti inttre bine in minte . O fac firmele private si fraierii care merg la munca. DEFICITUL il face guvernul. Iar o crestere sa zic de 5 % cu un deficit de 7% nu se mai numeste crestere. Mai degraba inseamna -2%. Daca ai un salariu de 100 si consumi de 300 imprumutand 200 ,inseamna ca iti merge bine? O perioada da...
    Daca s-ar sprijini sectorul privat , in special IMM-urile in timp ar creste veniturile la stat. Dar noi in loc sa facem ceva concret umblam cu masuri populiste. PSD a aruncat piatra-n lac si acum prostii incearca sa o scoata. Asa scarba mi de partidul asta. Dupa '89 Romania avea datorie zero , industrie (cu ceva banuti putea fi retehnologitata) , infrastructura decenta. Iar astia in 30 de ani au distrus tot. Da PSD , si un pic PDL. Si raul inca nu o venit , o sa vina si dactura imprumuturilor aiurea. Dar parlamentarii o sa mearga la vilele lor din Miami , Monaco ,ca se pare ca toti bugetarii PSd si Pnl sunt milionari in euro. Nimeni nu controleaza cum au ajuns milionari?
    • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      profun check icon
      Sese, de la începutul lui 2012 până la sfârșitul lui 2020, Romania a fost continuu pe o creștere susținută, (în ultimii ani, chiar în topul creșterii dintre țările europene).
      Au fost numeroase măsuri luate de guvern care au stimulat creșterea (diminuări mari și eliminări de de taxe, facilități fiscale, granturi și scutiri de impozite, fonduri europene (astea, mă rog, doar în media EU de atragere, deși se putea mai mult). Au fost atrase și/ sau consolidate multe filiale de companii multinaționale.
      Toate astea au permis ca ponderea deficitului în PIB nu numai să nu crească ci chiar să se micșoreze deși s-au crescut semnificativ veniturile populației (salarii, pensii, dividende etc.). De aceea avem deja mai multe regiuni din România cu nivel de dezvoltare care depășesc media europeană (București, Ilfov, Cluj, Timișoara).
      Astea sunt lucruri concrete, care s-au petrecut în perioadă de guvernare pesedistă și care nu au precedent în cealaltă jumătate din cei 30 de ani în care au fost la putere peneliștii actuali (melanj de PDL, exPNL & Co.).
      • Like 0
  • Pensionarii au un obicei morbid, mor în primii ani de pensie. Oamenii deștepți și responsabili și-au făcut și ei un obicei, să le explice primilor că țara moare dacă face un efort să le ofere condiții minime de existență, țara trebuie mai întâi să se dezvolte durabil și apoi se va ocupa și de pensionari, dar nici unul dintre acești oameni responsabili și grijulii nu pot spune și nici nu spun care va fi orizontul de timp în care vor hotărâ că țara s-a dezvoltat suficient de durabil ca să-și permită să le dea și pensionarilor ceva mărunțiș.
    • Like 2
  • profun check icon
    Nea Vuță, nu doar politicienii mint ci și ... matale.
    În aceste condiții, „logica” conform căreia nu-i nevoie să consultăm datele din surse oficiale (INSS) nu este doar șchioapă ci de-a dreptul ... ticăloasă, manipulatorie. Poate pe doamna Maria ai păcălit-o cu tabla ... împărțirii (sic!) dar de ce crezi că toți cititorii de aici sunt incapabili să vadă că 10% din PIB ar insemna peste 105 miliarde!?
    În fapt, impactul creșterii cu 40% a pensiilor ar fi de aprox. 2,2% din PIB. Un singur an de creștere cu 3% a PIB ar anula acest impact.
    • Like 1
    • @ profun
      Aberatii ...cresterea cu 40% a pensiilor poate duce tara in faliment...De unde sti ca urmeaza o crestere a PIB-ului...?
      • Like 4
    • @ Vall Dinn
      profun check icon
      Dacă nu ai argumente ... nu ești obligat să-ți dai cu părerea despre „aberații”.
      La întrebare, răspund cu argumentele principalilor critici ale maririi cu 40% a pensiilor: Orban și Cîțu, care promit revenirea economiei în „V”.
      Dacă sub Dăncilă a crescut PIB-ul cu 4-5%, dacă se pun la treabă, poate reușesc și ei măcar un ... 3%, nu-i așa!? ;-)
      • Like 1
    • @ profun
      @profun

      Bună ziua, vă mulțumesc pentru inetrevenție. Însă trebuie să vă spun că cifrele pe care le prezentați sunt false. În cazul în care pensiile vor crește cu 40%, efortul bugetar total este de peste 10% din PIB. Sper că m-am făcut înțeles. Cu stimă.
      • Like 4
    • @ Claudiu Vuta
      efortul bugetar TOTAL ar ajunge la peste 10% din PIB. dar efortul incremental fata de cei 14% propusi de Orban este de cam 2-2.3% din PIB asa cum spune profun. sa o facem simplu: PIB 1050 miliarde lei, buget de pensii 2020 85 mld lei (nu mai imi aduc aminte exact, dar pe aici) care includea si 4 luni cu 40%. Daca scoatem cele 4 luni de marire, de 40%, sa zicem 80 mld lei. In 2021 consideram cresterea de 14%, ajungem la 91 de miliarde iar cu 40% ajungem la 112 miliarde, adica ~11% din PIB, dar efortul incremental este de ~21 de miliarde, deci ~2% din PIB. Cifrele nu sunt 100% acurate, nu mai am rabdare sa le iau iar la mana, dar oricum ai da-o ajungi pe acolo, de acea am folosit "~"
      • Like 1
    • @ profun
      check icon
      Daca a crescut pib-ul sub Dancilă? Aoleu, mai nene mata ai lipsit din viata ta in ultimul an,nu ai trecut de Revelionul din 2020,nu? In plină pandemie si o criză mondială preconizata nu de mine ci de finanțist cum crezi mata ca vor reuși cei de la Guvern 3% creștere. Și așa să fie...de ce mama zmeilor ai folosi această creștere pentru toate pensiile și pt profesori care stau pe tușă din martie și pentru Catedrală și alte fantasmagorii? Clar ești rupt de lume și vrei să afle toată planeta
      • Like 3
    • @ Claudiu Vuta
      profun check icon
      Stimate domn, eu am înțeles că semnalul meu a fost corect dar haideți să facem lumină și pentru eventualii cititori ceva mai superficiali.
      În articol, afirmați că „Impactul acestei legi este de peste 10% din PIB sau 22,9 miliarde euro ...”, ceea ce este atât neadevărat cât și diferit de răspunsul pe care mi l-ați dat ulterior: „În cazul în care pensiile vor crește cu 40%, efortul bugetar total este de peste 10% din PIB”.
      • Like 2
    • @
      profun check icon
      no-name, ceartă-te 'mneata cu Cîțu, că el s-a lăudat și cu creșterea (din inerție, venită din guvernarea ... D ă n c i l ă) în primul trimestru și cu revenirea în „V” a economiei.
      Pandemia, am văzut cu toții cât ne-a costat. Nu toți au înțeles, însă datele sunt în raportul Curții de Conturi.
      Cu toate furăciunile și prețurile înmulțite cu nesimțire (în multe cazuri și de zeci de ori), pandemia ne-a costat (la data raportului, august) circa 5 miliarde de lei.
      N.B. în cele 5 mld (0,5% din PIB) sunt incluse:
      - toate cheltuielile materiale și cu forța de muncă,
      - toate stimulentele acordate firmelor și persoanelor atât din
      -/- bugetul de stat cât și din
      -/- bugetele locale și
      -/- bugetul asigurărilor de șomaj

      Din păcate, actualii guvernați gândesc ca tine: „de ce mama zmeilor ai folosi această creștere pentru toate pensiile și pt profesori ...” în loc să-și ... îmbuibe baroneții și vătafii de partid ...
      • Like 2
    • @ profun
      Stimabile ,,bolnav de pesedita cronica ,,, In ce tara Normala , se cheltuie cu cat se imprumuta !! Adica sa platesti pensii- salariatii bugetari , alocatii , numai cu bani imprumutati ,ca sa inteleaga tot roamnul ,,Ce tot ,bati campii sa ne imbatam cu apa tulbure si sa spui ca-i vin ,, La ce foloseste , mii de lei daca euro va fi 9-10 lei ?? Si preturile ,benzina ,curentul aiurea ?? Nu doresc ,,dar daca prin ,absurd ,,psd-ul va ajunge la guvernare ,,sa vedem ,pe unde scot maneca ??? Ticalosii si hotii , analfabeti care acuza ca in mastile de protectie sunt ascunse cipuri etc si cate scenarii SF ,,au in capul lor ala prost de psd-istii ,inculti ,analfabeti !! JOS PSD ,,, SUS PNL !!!!
      • Like 1
    • @ profun
      Stimabile ,,bolnav de pesedita cronica ,,, In ce tara Normala , se cheltuie cu cat se imprumuta !! Adica sa platesti pensii- salariatii bugetari , alocatii , numai cu bani imprumutati ,ca sa inteleaga tot roamnul ,,Ce tot ,bati campii sa ne imbatam cu apa tulbure si sa spui ca-i vin ,, La ce foloseste , mii de lei daca euro va fi 9-10 lei ?? Si preturile ,benzina ,curentul aiurea ?? Nu doresc ,,dar daca prin ,absurd ,,psd-ul va ajunge la guvernare ,,sa vedem ,pe unde scot maneca ??? Ticalosii si hotii , analfabeti care acuza ca in mastile de protectie sunt ascunse cipuri etc si cate scenarii SF ,,au in capul lor ala prost de psd-istii ,inculti ,analfabeti !! JOS PSD ,,, SUS PNL !!!!
      • Like 1
    • @ profun
      sub dancila ,poate o fi crescut ceva ,, dar PIB-ul Romanieii ,,nu avea cum sa cresca , si mai ales acum in vremuri de pandemie ,cand s-au inchis multe firme , HORECA, etc,, de unde venituri la buget , sa creasca PIB-ul ? In guvernarea dancila , a fost doar Minciuna psd-ista specifica BOR , care este inmostenita in sange ,,
      • Like 0
    • @
      Felicitarii Stimate Domn ,,ptr cuvintele Adevarate, si pline de intelepciune !!!
      • Like 0
    • @
      Felicitarii Stimate Domn ,,ptr cuvintele Adevarate, si pline de intelepciune !!!
      • Like 0
    • @
      Felicitarii Stimate Domn ,,ptr cuvintele Adevarate, si pline de intelepciune !!!
      • Like 0
    • @ Sever Lupu
      Parerea mea est ca ;
      --Daca nu suntem bine informati , ar fi f. bine sa NU dezinformam pe alti concetateni , cu fache-news , si mai ales cu cifre, !
      • Like 0
    • @ Sever Lupu
      Parerea mea est ca ;
      --Daca nu suntem bine informati , ar fi f. bine sa NU dezinformam pe alti concetateni , cu fache-news , si mai ales cu cifre, !
      • Like 0
    • @ profun
      Economia depinde si de situatia internationala...iar aceea crestere in perioada Dancila era bazata exclusiv pe consum...neurmata de o crestere a productivitatii si productiei...se estompeaza in inflatie....Cresterea cu 40 % a pensiilor e populista si total nerealista...
      • Like 0
    • @ Claudiu Vuta
      1."În cazul in care această lege va fi pusă în practică, efectele vor fi grave, fiecare dintre noi va plăti pentru inconștiența și calculele meschine ale politicienilor". Nene și mata ca și alți adepți ai austerității bugetare vor un buget echilibrat sau cu deficit cât mai mic doar când e vorba de prostime. Pentru aleși și alți șmecheri nu se pune problema. De exemplu nu te-am auzit spunând ( scriind) nimic când s-au votat pensiile speciale ( alea de peste 20.000 de lei din care doar în jur de 5000 de lei sunt pe contributivitate restul e direct rapt de la bugetul de stat), nici de sumele scurse tot din buget pentru revoluționarii lu pește și nici despre venele deschise din buget pentru academicienii lui Oprea sau alte asociații de felul ăsta care sug banii direct din buget. Oprea are un venit de cca 20 de pensii normale sau 105 alocații de copii amărâți. Toate astea nu crează deficit cronic ( că astea se plătesc de peste 10 ani ) ? Sau promovăm austeritatea numai pentru proști ? Vorba lui Mitică Dragomir "Am trei pensii pentru că le merit" (cred că un fin analist ca dvs știe că pensiile speciale se pot cumula spre deosebire de un copil amărât care nu poate cumula indemnizația de handicap cu bursa școlară pentru că nu-i așa sporește deficitul chiar dacă învață bine. Hai mai întâi înainte de a judeca pensionarii normali să stârpim toate veniturile astea nemuncite de la toți trântorii ăștia și după ce luăm la puricat toate sumele scurse fără justificare de la buget atunci vedem cu cât putem mării pensiile. Altfel cred că știți că multe împrumuturi bugetare au fost acoperite din vânzarea obiectivelor industriale create de toți amărâții ăștia de pensionari. Aș vrea să deschid discuția și despre salariile profesorilor dar despre asta în alt articol poate pentru că avem prea mulți analfabeți funcționali în toate forurile de conducere deși mulți dintre ei au titluri academice.
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      perfect de acord, de aceea am intervenit. cifrele pe care le-am dat sunt cat se poate de reale si verificabile din surse publice. impactul cresterii cu 40% a pensiilor si nu cu 14% este de ~2-2.3% din PIB. urmariti calculul, verificati de la sursa (trebuie sa va uitati doar la BGC pe 2020), faceti cateva asumptii rezonabile pe scaderea economica din 2020 si cresterea din 2021 (dar in termeni nominali, nu in termeni reali!) si dupa ce va faceti propriul calcul, mai discutam N.B. a nu se intelege ca sustin cresterea pensiilor cu 40%, nu, nu o sustin, eu nu cresteam deloc in 2020, mi se pare un risc inutil
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      profun check icon
      Măi Dănuț, poți face câte spume vrei dar realitatea palpabilă este ... diferită de abrerațiile pe care le declami, cam ... bâlbâit și confuz.
      În orice țară normală, se cheltuie ceea ce se împrumută (că dacă nu ai avea nevoie ...). Totul este ca acea cheltuială să fie făcută cu cap, fie să rezolve niște probleme sociele reale fie să aducă un plus de valoare economică.
      Ideal, este să se întâmple amândouă, să fie și creștere economică și să crească și veniturile populației.
      Ei bine, în guvernarea pesedista, chiar și în cea a dnei. Dăncilă, economia a crescut (în topul UE), veniturile populației și ale companiilor au crescut, iar ponderea datoriei publice a ... SCĂZUT.
      ---
      Acum, dintr-o dată ... nu mai funcționează nimic ca lumea. Datoria publică a sărit în aer, guvernul prins cu mâna până la cot în miliardele pentru combaterea pandemiei, coafeze și ospătari puși directori de spitale, pipițe consiliere, candidați prinși cu mecanisme de șpagă ...
      • Like 1
  • "Impactul acestei legi este de peste 10% din PIB sau 22,9 miliarde euro, doar în 2021. Dar aceasta nu este doar o „one time payment”, statul va trebui să plătească lunar această majorare. " Pe bune??? Bai matematica, adica statul va plati in plus 274,8 miliarde de euro pe majorare de pensii anual??? Fata mea din clasa a V-a si-ar pune multe intrebari despre competenta dumneavoastra, domnule contribuitor. Pacat ca nu va verifica cineva articolele, ca bagati in ceata pe toti inocentii... Nu stiu in ce vise va apar cifrele, dar, nici cu indulgenta nu pusca, chiar daca pastram proportile si schimbam moneda in una indigena. Offfff!!!
    • Like 0
    • @ Adrian Hant
      @Adrian Hant
      Calculele prezentate de către dumnevoastră, precum și concluziile sunt eronate. Pentru a avea o imagine clară în legătură cu impactul acestei legi asupra bugetușui de stat, aveți în link-ul de mai jos datele necesare pentru a face o analiză:

      https://www.cnpp.ro/web/guest/indicatori-statistici-pilon-i;jsessionid=sQXGf5pGMrbnF7RDyk7T1Vv9h2cT5bL5GyL94NVpXkJLVYwBJxnc!1009138099!1601789540714

      Cu stimă,
      Claudiu Vuță
      • Like 0
  • Nume check icon
    Asa este, dar aceasta doamna este o exceptie. Cu siguranta sunt mai mult persoane ca ea, mai ales din mediul urban, dar in mediul rural cu siguranta nu o sa gasesti persoane care gandesc asa. Pentru ca nu au o anumite educatie si experienta profesionala sa inteleaga. Iar la 60+ ani in care toata viata ai lucrat la camp sau ai avut servicii care nu necesitau prea multa scoala si poate ultima carte citita a fost abecedarul, ce pretentii poti sa ai. Chiar daca preturile vor creste ei o sa spuna ca daca nu primeam era mai rau ca acum. El nu are cum sa inteleaga ca datorita faptului ca el a primit au crescut preturile.
    Nu avem nici o sansa sa ii schimbam pe acesti oameni cu metodele actuale. De ani de zil se incearca si nu a iesit nimic. Ba dimpotriva, s-a creat o discrepanta si mai mare in societate. Cu cat continuam mai mult, cu atat o sa fie si mai mare. Si acest lucru se vede cateodata la vot. Sa vedem anul acesta ce va fi, mai ales in Decembrie.
    • Like 9


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult