Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce este cosplay-ul, fenomenul care a generat vânzări de peste 35 de miliarde de dolari la nivel mondial. Cu toții ar fi bine să știm regula lui de aur

cosplay- salvo severino / Alamy / Profimedia

Foto: Salvo Severino / Alamy / Profimedia

Sunteți pregătiți să ieșiți din zona de confort și să citiți cel mai interesant articol despre trendurile în fashion 2024? Vă avertizez, că nu este un subiect cu care sunteți obișnuiți!

Deci, gata să vă schimbați garderoba...sau măcar deschiși să vă aventurați în cumpărături de piese vestimentare noi?

Indiferent dacă este prima dată când auziți acest termen, dacă ați mai auzit, dar nu ați aprofundat, sau dacă deja ați experimentat, trendul cosplay este „in” în 2024 mai mult ca oricând și trebuie să fiți pregătiți pentru ce urmează.

Cosplay-ul, prescurtarea cuvintelor "costume" și "play", nu a apărut din senin, ci din inimile entuziaștilor pasionați de lumi fantastice. Originile sale pot fi urmărite până în Japonia anilor '70, când grupuri de fani ai SF-ului și ai genului fantasy începeau să se costumeze ca personajele preferate la convenții și întâlniri specializate.


Odată cu popularizarea culturii manga și anime, cosplay-ul și-a găsit terenul fertil în Japonia. Pionierii au îndrăznit să își materializeze pasiunile prin intermediul costumelor elaborate, inspirate de personajele îndrăgite din lumea desenelor animate și a benzilor desenate.

Cu toții am admirat acel personaj de poveste, erou de film sau aventurier de joc video și ne-am dorit să fim, pentru o clipă măcar, în pielea lor. Ei bine, iată de unde a pornit fascinanta lume a cosplay-ului, o activitate creativă care a evoluat într-un fenomen cultural de amploare.

Dar de ce oamenii aleg să se transforme în personaje de ficțiune? Pentru mulți, cosplay-ul nu este doar o formă de divertisment, ci și o modalitate de a-și exprima creativitatea și de a se conecta cu o comunitate entuziastă. Prin intermediul costumelor și interpretărilor, participanții pot trăi aventuri imaginare și se pot bucura de un sentiment de apartenență în cadrul unei comunități diverse și prietenoase.

Și ca în orice „joc”, există și reguli. Nu o să intru în detalii, vreau să menționez aici doar regula de aur, pentru că în curând creațiile cosplay nu o să le întâlnim doar la evenimente special dedicate, ci și în parcuri, în mall-uri sau pe platforme online și trebuie să știm cum „să ne comportăm”. Oare o să fie introdus un capitol și în cartea „Bunele maniere”? Posibil, în câțiva ani... Deci, regula de aur a cosplay-ului este că purtarea unui anumit costum nu înseamnă că oamenii au dreptul să se comporte cum doresc față de cosplay-eri, de a-i trata ca niște personaje atât la nivel fizic, cât și verbal (să îi tragă de coadă, de urechi, să le imite vocea, gesturi etc.), ci trebuie respectate limitele personale ale celor care se costumează.

Exemple de cosplayuri:

1. Cosplay retro: imaginați-vă o întâlnire între Napoleon Bonaparte și Sonic the Hedgehog. Acest tip de cosplay aduce personaje istorice și moderne într-un dans amuzant al epocilor.

2. Cosplay-ul inversat: Ce-ar fi dacă Batman ar deveni Catwoman și viceversa? Cosplay-ul inversat aduce un strop de umor și originalitate, punând personaje iconice în contexte neașteptate.

3. Cosplay-ul de grup: O echipă de Harry Potter, Frodo și Darth Vader mergând la cumpărături? E posibil! Cosplay-ul de grup aduce mai mulți eroi și personaje împreună în aventuri comice și inedite.

Si lista poate continua....

Cosplay-ul nu este doar despre costume elaborate și transformări spectaculoase, ci și despre pasiune, creativitate și comunitate. Este o formă de artă care transcendă granițele lumii reale și aduce laolaltă oameni cu povești diferite.

Haideți să ne bucurăm împreună de această călătorie plină de haz și imaginație în universul fermecat al cosplay-ului!

Așadar, dragii mei cititori, poate acum vi se pare ireal, dar o să vă amintiți de acest articol și o să îl căutați să îl recitiți în următoarea perioadă. Sau puteți deja să începeți să faceți investiții sustenabile, pentru că piața globală a costumelor și perucilor de cosplay se așteaptă să atingă 80,85 miliarde de dolari până în 2028, față de 35,20 miliarde de dolari în 2022. Cosplay-ul - un univers în care toți sunt eroi.

Sunt Ioana Hurdubelea, consultant de imagine, stil și culoare și vă îndemn să petreceți cât mai mult timp în lumea modei autentice și sustenabile. Până data viitoare, rămâneți stilați și în ton cu moda, stați pe Republica.ro sau puteți să mă urmăriți pe Tik Tok pentru mai multe idei de stil aplicate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult